Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Χάρι Πότερ 4 The Goblet of Fire

Όπως είπα κάνουμε μια επανάληψη στα βιβλία Χάρι Πότερ (και σήμερα ήρθε και το τελευταίο -ζήτω- οπότε θα κλείσει και αυτός ο κύκλος). Προχτές τελείωσα το 4ο βιβλίο και είδαμε και την ταινία ξανά. Θα δώσω την άποψή μου και για τα δύο.  (προσοχή υπάρχουν σπόιλερς. Αν δεν το έχετε διαβάσει ή δει και δεν θέλετε να μάθετε, μην προχωρήσετε παρακάτω. Διαβάστε μόνο τα συμπεράσματα)

1. Βιβλίο: Η πλοκή περιπλέκεται! Δεν είναι πλέον βιβλιαράκι για πολύ μικρές ηλικίες, ούτε είναι απλοϊκό όπως τα δύο πρώτα. Είναι πιο μαύρο και από εδώ αρχίζουν και οι θάνατοι των ηρώων. Θέλει κότσια για να ξεκάνεις ήρωες νομίζω. Μπορεί ο  Σέντρικ να είναι δευτεροκλασάτος ήρωας, αλλά δεν παύει να είναι ένας από τους πιο τίμιους μέσα στο βιβλίο. Άλλωστε από το επόμενο πεθαίνουν πολύ πιο κεντρικοί ήρωες. Καλογραμμένο, σε τραβάει να το τελειώσεις. Έχει αγωνία, μάχες κλπ. Αλλά κατά τη γνώμη μου είναι ίσως το χειρότερο βιβλίο της σειράς μέχρι τώρα. Η πλοκή μπάζει από παντού. Μεγαλύτερο παράδειγμα όλων: ο κακός φτιάχνει ένα γελεία περίπλοκο σχέδιο για να κάνει τον Χάρι να πάει εκεί που είναι ο Βόλντεμορτ. Δηλαδή παίρνει τη μορφή ενός καθηγητή, μαθαίνει στον Χάρι ένα σωρό μαγείες και ξόρκια για να μπορεί να παλέψει καλύτερα με τον Βόλντεμορτ, βάζει το όνομά του στο κύπελλο και τον κάνει πρωταθλητή, τον βοηθάει να περάσει όλες τις δοκιμασίες και στο τέλος τον βοηθάει να φτάσει πρώτος στο κύπελλο, ώστε να πιάσει το κύπελλο και να μεταφερθεί στο νεκροταφείο. Το σχέδιό του -εκτός του ότι κάνει τον Χάρι πιο δυνατό μάγο- θα μπορούσε να πάει στραβά σε οποιαδήποτε στιγμή. Και σχεδόν στραβώνει μάλιστα στο τέλος. Μα αφού είναι ένας καθηγητής, τον οποίο μάλιστα εμπιστεύετε ο Χάρι, θα μπορούσε να μετατρέψει σε Πύλη οποιοδηποτε αντικείμενο και όταν θα πήγαινε ο Χάρι στο Χόγκσμιντ βόλτα να τον έβαζε με κάποιο τρόπο να το πιάσει. Έτσι δεν θα διακινδύνευε να το πιάσει κανείς άλλος και θα ήταν πολύ πιο απλά τα πράγματα. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα τόσα που μπάζουν στο βιβλίο.

Συμπέρασμα: εάν κάνεις ένα επιφανειακό διάβασμα είναι πολύ καλό βιβλίο. Εάν το σκεφτείς λίγο παραπάνω, απογοητεύεσαι.

2. Ταινία: Έχω ξαναγράψει για αυτή την ταινία. Όταν την είχα δει, είχα ξεχάσει το βιβλίο κι έτσι μου φάνηκε καλή. Τώρα που την ξαναείδα, δεν μπόρεσα να μην κάνω συγκρίσεις. H loretta που είχε κάνει σχόλιο τότε, είχε απόλυτο δίκιο. Έχουν πάρει μόνο ένα στοιχείο από το βιβλίο, το Τρίαθλο Μαγείας, και έχουν φτιάξει την ταινία γύρω από αυτό. Όλα τα άλλα έφυγαν. Το ζουμί έμεινε (ο κακός βάζει τον Χάρι να αγωνιστεί, ο Χάρι αγωνίζεται σε τρία αθλήματα, τα περνάει, παλευει με τον Βόλντεμορτ, ο Σέντρικ πεθαίνει. τέρμα), αλλά το βιβλίο κατακερματίστηκε. Και όχι μόνο αφαίρεσαν κομμάτια (ας πούμε λογικό μέχρι ένα σημείο), αλλά πρόσθεσαν κιόλας! Αυτή η σκηνή με το δράκο ήταν απίστευτη! Ο δράκος σπάει τα δεσμά του και κυνηγάει τον Χάρι και όλοι οι υπόλοιποι κάθονται και τον κοιτάνε απλώς ενώ το μισό Χόγκουαρτς διαλύεται! Φυσικά η σκηνή της εισόδου που είχα περιγράψει και παλιότερα παραμένει η χειρότερη όλων. Γενικώς τα κάνουν όλα μια σαλάτα και εκνευρίστηκα πολύ όταν την είδα. Για να δούμε, η επόμενη θα είναι καλύτερη; (δεν ήρθε στην Καλαμάτα, φτου!)

Συμπέρασμα: εάν δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο ή αν το έχεις ξεχάσει, δες την. Αλλιώς απλώς ξέχνα ότι έχει σχέση με το βιβλίο εάν θέλεις να την απολαύσεις (λέμε τώρα).

2 thoughts on “Χάρι Πότερ 4 The Goblet of Fire

  1. ΜΙΛΤΟΣ

    1 ξεχνας την προστασια του Νταμπλντορ 2 ο βολντεμορτ ηταν ετοιμος να επιστρεψει; ο χαρι ποτερ ειναι απλα το καλυτερο βιβλιο του κοσμου..

  2. ANGI

    είναι τέλειο. θαυμάζω την συγγραφέα του βιβλίου.απορώ πως έγραψε κάτι τόσο εντιπωσιακόκαι πάρα πολύ μεγάλο. επίσης ο Daniel Radcliffe είναι θαυμάσιοσ και είανι ο εκλεκτόσ για αυτό τον ρόλο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.