Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

TEDxAthens Conclusions, part 2

Σας είπα τι έγινε στα δυο πρώτα sessions, πάμε να δούμε και τα υπόλοιπα.

Μετά από ένα πραγματικά υπέροχο μεσημεριανό (και τα ραβιόλια και οι λαχανοντολμάδες ήταν πεντανόστιμα), ξεκίνησε το τρίτο sessions με τίτλο Reality check.

Ξεκίνησαν οι GoJam Group. Μου άρεσε και η μουσική τους αλλά και βρήκα πολύ ευφάνταστο και το όνομά τους. Καλή αρχή.

GoJam Group

Πρώτος ομιλητής ο Ahmed Moawia, γεννημένος στο Σουδάν αλλά ζει στην Ελλάδα πάνω από 30 χρόνια. Έχει εξειδικευτεί στην εκπαίδευση και υποστήριξη των μεταναστών σε ζητήματα εργασιακών σχέσεων και είναι πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών.

Ahmed Moawia

Η Kate Raworth κατάφερε να συνδυάσει τα δυο αγαπημένα μας θέματα (εμένα και του Κωνσταντίνου δηλαδή), το φαγητό με τα οικονομικά. Doughnut economics… Καμία σχέση με το φαγητό βέβαια, πλάκα κάνω. Θέλει να προωθήσει μια οικονομία που θα ασχολείται με το well-being των ανθρώπων αλλά και του περιβάλλοντος. Να τη δείτε την ομιλία της όταν βγει, ειδικά αν σπουδάζετε οικονομικά, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα (μέχρι τότε μπορείτε να δείτε την αντίστοιχη ομιλία της στο RSA).

Kate Raworth

Στη σκηνή ανέβηκε ο Keith Lowe, Βρετανός ιστορικός με ειδίκευση στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν είχα μεγάλες προσδοκίες, τι θα μπορούσε να μας πει για τον Β’ Παγκόσμιο τώρα δηλαδή, αλλά εντέλει η ομιλία του μου άρεσε πάρα πολύ. Μας μίλησε για το πώς εκμεταλλεύονται τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τόσο οι πολιτικοί όσο και τα ΜΜΕ για να προκαλέσουν συγκεκριμένα συναισθήματα, καθώς και για το πώς ο καθένας δίνει φυσικά τη δική του πλευρά μόνο της ιστορίας, επιλέγοντας να ξεχάσει τις αθλιότητες που έκανε ο ίδιος, τα gray areas. “Accept grey areas of history and the world will become a more peaceful place”.

Keith Lowe

Στη συνέχεια μας μίλησε η Kajsa Ekis Ekman. Ο Θοδωρής την προλόγησε ως τη μόνη “Συριζαία Σουηδέζα”! Δημοσιογράφος και συγγραφέας, έχει ασχοληθεί με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τις συνέπειές της. Πιστεύει πως η οικονομική κρίση είναι βάση σχεδίου και είπε ορισμένα πράγματα που θα σας κάνουν να το σκεφτείτε καλύτερα…

Kajsa Ekis Ekman

Τελευταίος μίλησε ο  Luke Harding δημοσιογράφος και συγγραφέας και αυτός, μας μίλησε για τον Snowden και την ιστορία του, που την έζησε από μέσα (για το οποίο έχει γράψει και βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο).

Luke Harding

Το τέταρτο session είχε τίτλο Perspective is everything. Το άνοιξαν οι Baby Guru και ευτυχώς η μουσική τους ήταν καλύτερη απ’ ό,τι περίμενε κανείς όταν διάβαζε το βιογραφικό τους!

Baby Guru

Πρώτος ομιλητής ο Don Dodge, άλλος ένας που δουλεύει στη Google… Έχει μεγάλη ιστορία πίσω του καθώς έχει δουλέψει και στην AltaVista, στη Napster… Φαντάζομαι όσοι διαβάζετε εδώ και είστε στην ηλικία μου, τα ξέρετε καλά τα ονόματα αυτά.. Τώρα βοηθάει τους προγραμματιστές να αναπτύσσουν νέες εφαρμογές σε πλατφόρμες και τεχνολογίες της Google. Πετυχαίνουν γιατί ζητάνε να καλυτερέψουν τις υπηρεσίες τους 100%, ζητάνε το αδύνατο και χαίρονται οταν πετυχαίνουν έστω και το 60. Μέρη της ομιλίας του μου θύμισαν τον Τριβιζά πέρισυ… “We teach conformity not creativity”. “Dream awake. Dream big. Say yes”. “Don’t be afraid of failure. Don’t make the same mistake twice.”

Don Dodge

O Javid Abdelmoneim, γιατρός, συμμετείχε με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε περιοχές κρίσης όπως το Ιράκ, ο Λίβανος, η Σιέρα Λεόνε. Είχε βγει λίγες μέρες πριν από την καραντίνα και μας μίλησε για τον Έμπολα και το πώς ο Δυτικός κόσμος δεν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα γιατί ο κόσμος που παθαίνει είναι φτωχοί Αφρικανοί… Που όμως έχουν και αυτοί όνομα και οικογένειες και ζωή, είναι και αυτοί άνθρωποι…

Javid Abdelmoneim – φωτογραφία από τους MSF

(εδώ είναι η μόνη φωτογραφία που μου λείπει, καθώς ξεχαστήκαμε με την ομιλία… Ευτυχώς οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μου έδωσαν άδεια να χρησιμοποιήσω τη δική τους)

Ο Stuart Armstrong ασχολείται με τους κινδύνους που απειλούν την ύπαρξη του ανθρώπινου είδους και πιο συγκεκριμένα με την  Τεχνητή Νοημοσύνη. Πότε προβλέπεται να υπάρξει Τεχνητή Νοημοσύνη (σε επίπεδο ανθρώπινης σκέψης) -αν μπορεί να προβλεφθεί (not). Τι προβλήματα μπορεί να υπάρξουν με την Τεχνιτή Νοημοσύνη και τον καθορισμό των αξιών, πώς μπορεί να υπάρξει επικοινωνία χωρίς “παρερμηνίες”

Stuart Armstrong

Τέλος μίλησε ο Don Levy που ασχολείται με τα οπτικά εφέ και αναρωτήθηκε κατά πόσο η εξέλιξή τους επηρεάζει την οπτική μας για τον κόσμο.

Don Levy

Το πέμπτο session είχε τίτλο Life Paths και είχε κυρίως έλληνες ομιλητές, κάτι για το οποίο χάρηκα, γιατί για να πω την αλήθεια είχα αρχίσει να κουράζομαι πλέον και σίγουρα είναι πιο ξεκούραστο να ακούς κάτι στη γλώσσα σου. Άνοιξε με τους Je swing και πήραμε νέο κουράγιο ακούγοντας αγαπημένη swing μουσική!

Je swing

Πρώτη μίλησε η Κατερίνα Μάτσα. Η όψη της, η φωνή της, ο τρόπος που μιλούσε, με έκανε να νομίζω πως ακούω παραμύθι. Κάτι σα την Θεία Λένα… Μόνο που αυτά που ακούσαμε, μόνο παραμυθένια δεν ήταν, καθώς μας μίλησε για το 18 ΑΝΩ, για τη δημιουργία του οποίου έδωσε μάχη το 1980, έχει κάνει τόσο σημαντική δουλειά και τώρα πέφτει θύμα της κρίσης.

Κατερίνα Μάτσα

Η Maysoon Zayid με εντυπωσίασε με τη δυναμικότητά της. Πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και έχει καταγωγή από την Παλαιστίνη. Αυτά τα δυο στάθηκαν εμπόδιο στη ζωή της, μα εκείνη το παρέκαμψε και ζει μια ενεργή ζωή ως κωμικός, ηθοποιός και ακτιβίστρια. “Get over it! Only you can define you.” Εξαιρετική.

Maysoon Zayid

Ήρθε η σειρά του Φώτη Κατσικάρη, προπονητή της Εθνικής ομάδας μπάσκετ (με τον απίθανο πρόλογο του Θοδωρή ως ποδοσφαιριστή που έλεγα στο προηγούμενο ποστ). Μίλησε για τη ζωή του και την πορεία του.

Φώτης Κατσικάρης

Προτελευταία ομιλήτρια η Φωτεινή Τσαλίκογλου, καθηγήτρια ψυχολογίας. “Οι απώλειες είναι ένα δώρο για τη δημιουργία” μας είπε.

Φωτεινή Τσαλίκογλου

Τέλος ανέβηκε στη σκηνή ο Τίτος Πατρίκιος. Ακόμα και τίποτα να μη μας έλεγε, και μόνο που βλέπεις αυτόν τον άνθρωπο βλέπεις την ιστορία να ζωντανεύει μπροστά σου. Τελείωσε με την ανάγνωση δυο ποιημάτων του.

Τίτος Πατρίκιος

Και φυσικά είχαμε την καθιερωμένη έλευση όλων όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση του TEDx και έναν σούπερ χορό! Μετά ακολούθησε πάρτυ, στο οποίο δεν αντέχαμε να μείνουμε όμως πολύ. Η Ιωάννα είχε φτιάξει ένα σκιτσάκι για τον Θοδωρή Αναγνωστόπουλο και πήγε να τον βρει να του το δώσει. Αυτό το κορίτσι δε μασάει πουθενά…

Όλοι μαζί και το κοινό χορεύει!

Ήταν μια πολύ ωραία εκδήλωση. Εκτός από τις πολύ ωραίες ομιλίες να πω πως αυτή τη φορά ήταν ιδιαίτερα προσεγμένο το μενού όλων των διαλειμμάτων, με πολύ νόστιμα αλλά και υγιεινά φαγητά. Αυτό το τελευταίο το σχολίασε και η Ιωάννα.

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους λοιπόν που βοήθησαν και να ευχηθώ Και του χρόνου!

 

One thought on “TEDxAthens Conclusions, part 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.