Θυμάστε που όταν τα παιδιά είναι μικρά και θες να τα βάλεις να κάνουνε δουλειές ή να μάθουνε πράγματα (πχ να χρησιμοποιούν το γιογιό αντί της πάνας), χρησιμοποιούσαμε σύστημα με αυτοκολλητάκια; Έχω κάνει δυο ποστ για το σύστημα αυτό, ένα το 2010 και ένα το 2012. Τα παιδιά είναι μεγάλα φυσικά πια για αυτοκόλλητα, αλλά ένα παρόμοιο σύστημα μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και σε αυτή την ηλικία (για να μην πω ακόμα και στη δική μας χαχαχαχα).
Το σύστημα το σκέφτηκε η Ιωάννα. Γενικά κάνουν δουλειές τα παιδιά στο σπίτι, αλλά όταν έλειπε ο Κωνσταντίνος έκαναν περισσότερες. Μια από αυτές ήταν το πλύσιμο των πιάτων. Βαριόταν λοιπόν να τα πλένει και σκέφτηκε ένα σύστημα με το οποίο θα επιβράβευε τον εαυτό της για τη δουλειά αυτή. Για κάθε πιάτο, ποτήρι κλπ παίρνεις κάποιους πόντους και όταν μαζέψεις ένα ποσό μπορείς να κάνεις διάλειμμα. Ένα πιάτο αξίζει πχ 3 πόντους, ένα ποτήρι 4 και ένα μαχαίρι 1. Αν μαζέψεις 20 πόντους μπορείς να κάνει διάλειμμα για μισό λεπτό. Αν περιμένεις μέχρι να μαζέψεις 40 πόντους, τότε μπορείς να κάνει 1,5 λεπτό διάλειμμα ενώ στους 100 μπορείς να σταματήσεις για 5 ολόκληρα λεπτά! Πήρε κάτι μαγνητάκια ψυγείου, έγραψε επάνω τους πόντους και τις επιβραβεύσεις και έτσι τα είχε πρόχειρα κάθε φορά που έπλενε πιάτα.
Όσο και αν ακούγεται χαζό, μας ενθουσίασε όλους το σύστημα των πόντων και αρχίσαμε να μετράμε κι εμείς! Όμως εκεί που έπλενα τα πιάτα σκέφτηκα πως εμενα δε με νοιάζει πραγματικά να κάνω διάλειμμα, ίσα ίσα προτιμώ να τα κάνω όλα να τελειώνω. Δε θα έπρεπε να κερδίζω κάτι κι εγώ για όλους αυτούς τους πόντους; (ξέρω ξέρω, “μα πόσο χρονών είσαι” θα σκέφτεστε… Ξεκινήστε κι εσείς να μαζεύετε πόντους και θα σας πω!! ).
Κάπως έτσι ξεκίνησε ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα πόντων, το οποίο μετράει όλες τις δουλειές του σπιτιού. Είπαμε να μη βάλουμε δουλειές που κάνουν μόνο οι γονείς, αλλά δουλειές που τις αναλαμβάνουμε όλοι. Έτσι μπήκαν πόντοι για το πλύσιμο των πιάτων, το άπλωμα και μάζεμα ρούχων, το συγύρισμα του σπιτιού και το καθάρισμα της αυλής. Σας παραθέτω το σύστημα, όπως ακριβώς το έφτιαξε η Ιωάννα (και μέχρι στιγμής δε της έχει φέρει αντίρρηση κανείς).
Γενικοί κανόνες: δεν κλέβουμε πόντους!!!
Πλύσιμο πιάτων:
- 10 πόντοι για κατσαρόλες, μίξερ
- 5 πόντοι για μεγάλα μπολ (ανακατέματος υλικών πχ)
- 4 πόντοι για ποτήρια, βαζάκια
- 3 πόντοι για πιάτα, καπάκια κατσαρόλας και καπάκι μίξερ
- 2 πόντοι για κουτάλες, μελιέρες, καπάκια τάπερ/βάζων
- 1 πόντος για μαχαιροπίρουνα
Κάθε σκεύος που έχει μείνει με κολλημένα φαγητά επάνω αξίζει τους διπλούς πόντους
Εάν μαζέψεις τα πλυμένα πιάτα παίρνεις 1 πόντο για κάθε σκεύος που τακτοποιείς (με μάξιμουμ πόντων τους 20)
Μάζεμα ρούχων (σημαίνει μαζεύω από την απλώστρα, διπλώνω και τακτοποιώ τα δικά μου τουλάχιστον)
- 10 πόντοι για σεντόνια
- 5 πόντοι για μπλούζες
- 4 πόντοι για παντελόνια
- 3 πόντοι για σορτσάκια
- 2 πόντοι για εσώρουχα, μαξιλαροθήκες
- 1 πόντος για κάλτσες, πετσέτες, μαγιό
Άπλωμα ρούχων
Ίδιοι με το μάζεμα, συν 1 πόντος επειδή είναι βρεγμένα
Μάζεμα αυλής
2000 πόντοι πάντα, συν έξτρα 200 αν κάνει πολλή ζέστη. (εδώ ο Γιώργος αντιπρότεινε 600 πόντους, γιατί του φάνηκαν πάρα πολλοί οι 2000. Είναι υπό συζήτηση)
Ανακύκλωση / Οργανικά / Σκουπίδια
- Ανακύκλωση 10 πόντοι ανά σακούλα
- Οργανικά 7 πόντοι (αν πας τα οργανικά στον κάδο κομποστοποίησης), 3 πόντοι (εάν βγάλεις τα οργανικά από τον μικρό κάδο στην κουζίνα στον λίγο μεγαλύτερο απ’ έξω)
- Σκουπίδια 10 πόντοι ανά σακούλα
Συγύρισμα
- Μάζεμα τραπεζιού κουζίνας (μετά το φαγητό) 15 πόντοι
- Μάζεμα σαλονιού 10 πόντοι
Όπως καταλαβαίνετε το μάζεμα της αυλής δεν αρέσει σε κανέναν, γιατί μαζεύεις κακάκια και σκουπίδια που κάνουν τα σκυλιά μας…
Έχουμε ήδη κάνει χαρτάκι στο ψυγείο όπου καταγράφουμε τους πόντους μας. Τώρα απομένει να δούμε τι θα κάνουμε με τους πόντους αυτούς, με τι θα τους ανταλλάσουμε. Ως πρόταση έχει μπει μέχρι στιγμής το ότι όποιος μαζεύει πχ 1000 πόντους θα διαλέγει τι επιτραπέζιο θα παίξουμε, ποιά ταινία θα δούμε κλπ Προσπάθησα να βάλω μέσα να διαλέγει τι φαγητό θα φάμε, αλλά δεν έπιασε!!! Μου είπαν πως μάλλον θα πρέπει να τους ΔΙΝΩ πόντους αν κάτσουν να σκεφτούν το τι θα φάμε… Φτου…
Αν έχετε καμιά ιδέα για το τι άλλο μπορούμε να βάλουμε ως εξαργύρωση, κάθε ιδέα καλοδεχούμενη! Και αν μας έρθει κάτι άλλο, θα το συμπληρώσω.
πωπω κουράστηκα και μόνο που το διάβασα…
Εδώ κάνει κάτι αντίστοιχο πολύς κόσμος και το ανταλλάσουν τα παιδιά με screen time. Δικαιούνται μαξιμουμ 20′ την ημέρα αν έχουν κάνει κάποιες δουλειές στο σπίτι ή μπορούν να μεταφέρουν τα λεπτά για το Σαββατοκύριακο. Είναι πιο πολύ για όσους είναι εθισμένους (netflix, apps, playstation, wii και άλλα) ή για να προλάβεις τον εθισμό… Δεν ξέρω δηλαδή αν σας βολεύει εσάς. Είναι και πιο μεγάλα τα παιδιά…
Το screen time μάλλον δεν μας ταιριάζει 🙂 Όταν ήταν πιο μικρά είχαμε πάντα όριο στη χρήση υπολογιστών και τηλεόρασης, αλλά τώρα πια το έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο.
Αλλά είναι σίγουρα μια καλή ιδέα εάν έχεις πιο μικρά παιδιά!
Φλερτάρω με την ιδέα για να συνηθίσουν τα παιδιά να βοηθούν στις δουλειές έστω και με αυτόν τον τρόπο. Προσωπικά θα με κούραζε να μετράω πόντους για κάθε πιάτο αλλά σκέφτομαι να το προσαρμόσω για κάθε δουλειά. Δηλ. πόντους για το άδειασμα του πλυντηρίου, πόντους για το καθάρισμα του τραπεζιού κλπ. ιδέες για την επιβράβευση στο τέλος της ημέρας ή της εβδομάδας δεκτές.
Σε εμάς το μέτρημα το κάνει κάθε φορά αυτός που κάνει και τη δουλειά, γι αυτό άλλωστε ο πρώτος και μοναδικός κανόνας είναι: δεν κλέβουμε στους πόντους!!! Μπορεί να ακούγεται κουραστικό, αλλά είναι μέρος του παιχνιδιού και τα παιδιά το διασκεδάζουν και αυτό. Φυσικά μπορεί ο καθένας να το προσαρμόσει, γιατί παίζει ρόλο και η ηλικία των παιδιών, αλλά και ο χαρακτήρας τους και τι είναι πρόθυμα να κάνουν…
Από τη μια θα ήταν ιδανικό να μαθαίνανε τις δουλειές χωρίς καμία ανταμοιβή (άλλωστε είναι μέρος του σπιτιού και του νοικοκυριού και είμαστε όλοι υπεύθυνοι), αλλά από την άλλη, όπως και το σύστημα με τα αυτοκόλλητα, δουλεύει στο να συνηθίσουν και να γίνει σιγά σιγά ρουτίνα οι δουλειές.
Άλλες ιδέες που έχω για την επιβράβευση (αλλά θα τις γράψω στο ποστ όταν ολοκληρωθούν), θα ήταν πχ να διαλέξει το παιδί τι θα κανουμε οικογενειακώς το απόγευμα, να του φτιάξουμε το αγαπημένο του φαγητό/γλυκό, να ανταλλάσουμε πόντους με έξτρα χαρτζηλίκι (σε μεγαλύτερα παιδιά). Το σκέφτομαι ακόμα, αν έχετε κι εσείς ιδέες, πείτε τις!
(και φυσικά αν το εφαρμόσετε θα χαρώ να μάθω τι έγινε 🙂 )