Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Challenge accepted (1)

Στην αρχή του καλοκαιριού ο Κωνσταντίνος επέστρεψε από το ταξίδι του με κάμποσα δωράκια από τους φίλους μας στο εξωτερικό. Τα περισσότερα ήταν φαγώσιμα, αλλά η Αναστασία μας έκανε δώρο ένα πολύ ωραίο βιβλίο. Λέγεται Fika: The Art of The Swedish Coffee Break. Ήταν η πρώτη μου γνωριμία με την έννοια του fika και μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον το βιβλίο, οι πληροφορίες που έχει μέσα, αλλά φυσικά και οι συνταγές του. Οι Σουηδοί αγαπούν πολύ τον καφέ και φροντίζουν τουλάχιστον μια φορά την ημέρα (ή και περισσότερες) να κάνουν ένα διάλειμμα για να τον απολαύσουν. Η ώρα αυτή είναι ιερή και εφαρμόζεται και στην ώρα της δουλειάς. Μαζεύονται, πίνουν καφεδάκι και μιλάνε. Και τρώνε και τα συνοδευτικά του καφέ, γλυκά ή αλμυρά, όπως μπισκότα, κέικ, σάντουιτς ή τα περίφημα ρολάκια κανέλας.

Βλέποντας το βιβλίο λοιπόν είπα για το πόσο ωραίες μου φάνηκαν οι συνταγές και πως είναι μάλλον εύκολες. Ο Κωνσταντίνος δεν έχασε ευκαιρία και μου έβαλε challenge, να φτιάξω ΟΛΕΣ τις συνταγές του βιβλίου. 50 συνταγές σε 50 μέρες. Και εγώ (ποιος ξέρει τι σκεφτόμουν), το αποδέχτηκα. Πέρα του ότι είναι μια πρόκληση και μου αρέσουν οι προκλήσεις, το είδα και σαν εξαιρετική ευκαιρία να δοκιμάσω νέα πράγματα (και να τα φωτογραφίσω κιόλας, που μου αρέσει τόσο πολύ!! ).

Εντέλει οι συνταγές δεν είναι 50, είναι 46 και από αυτές το πιο πιθανό είναι 3-4 τουλάχιστον να μην καταφέρω να τις κάνω γιατί δε θα βρω τα υλικά. Όμως το έχω βάλει στόχο να κάνω όσες περισσότερες μπορώ.

Έχουν περάσει 5 μέρες και ήδη αισθάνομαι ενθουσιασμένη, καθώς όλες οι συνταγές είναι εύκολες και πολύ πετυχημένες. Θα κάνω ποστ ανά 5 συνταγές, βάζοντας τις φωτογραφίες που τράβηξα.

Συνταγή ν.1 Μπισκότα βρώμης με γέμιση σοκολάτας. 

Λεπτά, τραγανά και νόστιμα. Εξαφανίστηκαν σε χρόνο dt…

fika1havreflarn

Συνταγή ν.2 Κέικ κάρδαμο

Ένα εντελώς διαφορετικό κέικ από αυτά που συνηθίζω. Ο συνδυασμός κάρδαμο με λεμόνι με ενθουσίασε. Έγινε από τα αγαπημένα μου (αν και τα παιδιά δεν είχαν την ίδια άποψη με μένα). Συνταγή εδώ: https://cookpad.com/gr/sintages/3088169-keik-kardamo

kardemummakaka

Συνταγή ν.3 Μπισκότα βουτύρου με αμύγδαλα.

Εξαιρετικά εύκολα και τέλεια για το καφεδάκι

finskapinnar2 Συνταγή ν.4 Ψωμάκια – παξιμαδάκια

Το βιβλίο έχει και μερικές συνταγές για αλμυρά στο τέλος. Μετά τα κέικ και τα μπισκότα, είπα να κάνω και κάτι σε αλμυρό. Σαν ψωμάκια για μπέργκερ (ίδια με αυτά που φτιάχνω σχεδόν), αλλά τα κόβεις στη μέση και τα διπλοφουρνίζεις.

rostaderagbullar

Συνταγή ν.5 Κέικ σοκολάτα

Δεν κάνουμε χωρίς τη σοκολάτα μας! Έτσι η επόμενη συνταγή που διάλεξα ήταν ένα σοκολατένιο κέικ. Πολύ νόστιμο!

karleksmums

8 thoughts on “Challenge accepted (1)

 1. Sofia

  Ξελιγώθηκα! Πολύ θα μου άρεσε να φτιάχνω ένα γλυκό κάθε μέρα, αλλά δεν μας παίρνει! :Ρ Καλή συνέχεια!

 2. Pingback: Fika challenge (2) – Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

 3. Pingback: Fika challenge (3) – Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

 4. Στέλλα Post author

  Σοφία μου ευτυχώς οι συνταγές είναι απλές (άρα δεν κοστίζουν και πολύ) και η δόση τους μικρή. Άρα με 2 επισκέπτες και τα 2 έφηβα παιδιά μου (και λίγη κατάψυξη που και που), φεύγουν όλα άμεσα σχεδόν. Εγώ και ο Κωνσταντίνος πρέπει να συγκρατούμαστε λίγο βέβαια…

 5. Pingback: Fika challenge (4) – Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

 6. Pingback: Fika challenge (5) – Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

 7. Pingback: Fika challenge (6) – Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

 8. Pingback: Fika challenge (7) – Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.