Από τότε που τα μικρά μας ήταν μηνών ακόμα και μέχρι σήμερα, κάνουμε συχνά ταξίδια με το αυτοκίνητο, κυρίως γιατί πηγαίνουμε στην Αθήνα να δούμε παππούδες (και όταν μέναμε εκεί, ερχόμασταν Καλαμάτα για τον ίδιο λόγο).
Όποιος έχει ταξιδέψει με παιδάκια στο αυτοκίνητο θα ξέρει πως υπάρχουν 2 πράγματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τη ζαλάδα και τη βαρεμάρα!
Η ζαλάδα χτυπάει κυρίως τα μικρότερα παιδιά, αν και υπάρχουν και παιδιά που ζαλίζονται ακόμα και μεγαλύτερα. Η αντιμετώπιση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει να ακολουθείς κανόνες απλούς όπως δε διαβάζουμε στο αυτοκίνητο, κοιτάμε έξω και ανοίγουμε παράθυρο να μπει φρέσκος αέρας. Καλού κακού έχουμε μαζί καμιά σακουλίτσα (αν πάτε ταξίδι κρατήστε μερικές από το αεροπλάνο) μπας και προλάβουμε να γλυτώσουμε το καθάρισμα του αυτοκινήτου (αυτή η μυρωδιά δε φεύγει με τίποτα όμως! ), σακούλα για να βάλουμε τα λερωμένα ρούχα, αλλαξιά και βέβαια υγρά μαντηλάκια.
Εμείς ευτυχώς τη ζαλάδα την αντιμετωπίσαμε για λίγο όταν πέρασε ο Γιώργος μια τέτοια φάση όταν ήταν μικρούλης.
Η άλλη κυρία όμως, η βαρεμάρα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μη σας συντροφεύσει στο ταξίδι. Η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη: ξεκινάμε το ταξίδι μια χαρά και ήρεμα, γεμάτοι γέλια και καλή διάθεση. Μετά από κάποια ώρα αρχίζει η βαρεμάρα. Είπαμε ό,τι είχαμε να πούμε, τώρα;;; Και αρχίζουν να κάνουν διάφορες χαζομάρες. Σιγά σιγά οι χαζομάρες αυτές θα καταλήξουν σε φωνές και ενίοτε ξύλο (μεταξύ των παιδιών έτσι; ). Εσύ μπροστά προσπαθείς -ματαίως- να τους πεις να ηρεμήσουν, πως είμαστε μέσα σε ένα κλειστό χώρο και δεν γίνεται να συμπεριφέρονται έτσι, πως ο οδηγός χρειάζεται ησυχία για να είναι συγκεντρωμένος στην οδήγηση και ένα σωρό άλλα πολιτισμένα.
Μέχρι που τελειώνει και η δική σου υπομονή…
Για να μη φτάσουμε λοιπόν σε αυτό το σημείο, υπάρχουν μερικά κολπάκια, αναλόγως την ηλικία των παιδιών, που θα αποσπάσουν την προσοχή τους και θα αποτρέψουν τη βαρεμάρα.
- Φαγητό. Επειδή πάντα έχουμε κάτι φαγώσιμο στο ταξίδι, τα παιδιά μας πλέον, πριν ακομα βγούμε από την Καλαμάτα έχουν κάνει την ερώτηση: έχει τίποτα να φάμε; Το φαγητό θα τα κρατήσει απασχολημένα να μασουλάνε για λίγη ώρα. Προσέξτε να μην είναι κάτι με ζουμιά μόνο! Φρούτα, ξηροί καρποί, δημητριακά, τοστάκια και ένα σωρό άλλες επιλογές…
- Ένα ωραίο cd με παραμύθια. Αν είναι πρώτη φορά που θα το ακούσουν, ακόμα καλύτερα. Πιάνει σε όλες τις ηλικίες.
- Παιδικά τραγούδια. Τα πιτσιρίκια ακούνε τα τραγούδια που τους αρέσουν και ξεχνιούνται. Δεν πιάνει πάντα, ούτε όσο το cd με τα παραμύθια, αλλά θα κάνει δουλειά τις περισσότερες φορές. Εμείς πλέον έχουμε ένα usb με τραγούδια που αρέσουν στα παιδιά, αλλά και τραγούδια που αρέσουν σε μας και το βάζουμε στο τυχαίο. Έτσι ακούμε ανακατεμένα και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.
- MP3 player. Το κάθε παιδάκι έχει τα τραγούδια που του αρέσουν, βάζει τα ακουστικά του και ακούει ό,τι θέλει.
- Ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Μέσα στο αυτοκίνητο έχουμε πολύ χρόνο να αφιερώσουμε στα παιδιά και είναι ευκαιρία να συζητήσουμε απορίες τους ή άλλα που τους ενδιαφέρουν. Προσοχή φυσικά γιατί αυτό πολλές φορές οδηγεί σε συζητήσεις που δεν περιμέναμε ότι θα έχουμε, όπως το πως γεννιούνται τα παιδιά και άλλα τέτοια. Δεν είναι κακό, απλώς να ξέρετε πως θα έρθουν οι συζητήσεις πριν την εποχή που νομίζετε…
- Φυσικά υπάρχουν και φορητές παιχνιδομηχανές ή dvd players. Δεν έχω άποψη καθώς δεν έχουμε τέτοια, αλλά φαντάζομαι πως θα κρατάνε την προσοχή των παιδιών.
- Παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε στο αυτοκίνητο. Και πάλι εξαρτάται από την ηλικία των παιδιών. Θα σας πω τα παιχνίδια που παίζαμε και παίζουμε εμείς και αν έχετε παραπάνω ιδέες, τις γράφετε 🙂
α. Βρες λέξη που να αρχίζει από… Μπορεί να έχει πολλές παραλλαγές, λέξη που να αρχίζει από συγκεκριμένο γράμμα ή συλλαβή, λέξη που να αρχίζει από την τελευταία συλλαβή της προηγούμενης κλπ. Χάνει όποιος δε βρει λέξη στη σειρά του. (και ένα αστείο περιστατικό με την Ιωάννα και αυτό το παιχνίδι)
β. Βρες ποιόν σκέφτομαι… Κάποιος βάζει ένα χαρακτήρα στο μυαλό του και οι άλλοι προσπαθούν να βρουν ποιόν έχεις βάλει κάνοντας ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν με ναι ή όχι (πχ είσαι άνθρωπος; ). Κερδίζει όποιος το βρει. Φυσικά και αυτό το παιχνίδι σηκώνει παραλλαγές, καθώς μπορούν να μπουν χαρακτήρες από ταινίες, από βιβλία, αλλά και αντικείμενα ή και πιο περίεργα πράγματα!
γ. Ποιός θα δει πρώτος… Ό,τι λέει ο τίτλος. Ποιός θα δει πρώτος ένα πρόβατο, μια αφίσα με ζώο, ένα κόκκινο αυτοκίνητο κλπ κλπ.
δ. Τάξι γκερλ. Κάνουμε ερωτήσεις για κάμποσους πόντους (ή “ευρώ”) τη φορά, μέχρι να φτάσουμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Εδώ βέβαια δεν έχουμε τις βοήθειες αλλά και αυτό, με λίγη φαντασία, μπορεί να καλυφθεί (να πάρουν βοήθεια από τον άλλο γονιό για παράδειγμα)
Τα παιχνίδια μας εξελίσονται καθώς μεγαλώνουμε φυσικά. Αυτά παίζουμε μέχρι στιγμής.
Κι εμείς έχουμε αρχίσει να παίζουμε τέτοια παιχνίδια με μεγάλη επιτυχία. Κάνει τη διαδρομή πολύ πιο ευχάριστη!
Το πρόβλημα είναι άλλο: Τώρα που η Εβελίνα πήγε πρώτη και έμαθε πρόσθεση, επινόησε κι ένα άλλο, καινούργιο παιχνίδι: Πρόσθεση των ψηφίων των πινακίδων των αυτοκινήτων που βλέπει. Στην αρχή είχε πλάκα. Αλλά μετά από 25 προσθέσεις, (εσύ σαν ακροατής) αρχίζεις κι έχεις παραισθήσεις… Help!
Ξέρετε το “Έχω ένα αυτοκίνητο που όλο-όλο τρέχει και πού θα πάει να σταματήσει;”
Το δικό μας αυτοκίνητο σταματά σε χώρες, πχ “Στην Ιταλία”
“Και τι θα κάνει εκεί;”
“Θα φάει πίτσα!”
Τότε ρωτάς τι πίτσα θα παραγγείλεις, μετά τι θα κάνεις “Θα φάμε παγωτό” πάλι τα ίδια, τι παγωτό θα διαλέξει, μετά τι θα δούμε “Το κολοσαίο” κτλ.
Άλλο παράδειγμα: “Στην Αφρική” “Και τι θα κάνει εκεί” “Θα δούμε τα ζώα” “Ποιά ζώα θα δεις;” Τα παιδιά λένε ένα σωρό ζώα, διορθώνουν το ένα το άλλο, και μετά περνάμε σε άλλο ταξίδι, κοκ.
Δουλεύει σπουδαία με σχετική προετοιμασία πχ. βιβλία με χώρες, ζώα κτλ.
Άσπα, αν έχεις τώρα παραισθήσεις, περίμενε να μάθει και πολλαπλασιασμό! 🙂
mamastodromo ωραίο παιχνίδι αυτό. Μου αρέσουν τα παιχνίδια που είναι και εκπαιδευτικά και σου δίνουν και ένα κίνητρο για συζήτηση.
Pingback: Το γράμμα Ψ | Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα
Pingback: Τα παιχνίδια εξελίσσονται | Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα
Pingback: Menstrual cups | Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα