Η Άσπα τις προάλλες έκανε ένα ποστ για το πως πρέπει να κοιτάμε τα ταμπελάκια στο σούπερ μάρκετ ώστε να ξέρουμε πιο είναι το πιο φτηνό προϊόν. Μέσα από τα σχόλια μου ζήτησε να κάνω ποστ για τα κριτήρια που έχω εγώ όταν ψωνίζω τρόφιμα. Είναι ένα θέμα που το έχω ψάξει αρκετά και έχω πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, αν και πολλές φορές τα κριτήρια αυτά αλληλοσυγκρούονται και πρέπει να ζυγίσω και να αποφασίσω τι με ενδιαφέρει περισσότερο.
Επειδή υπάρχουν πολλά πράγματα που κοιτάω όταν ψωνίζω, ίσως χρειαστούν περισσότερα από ένα ποστ για να κάνω ανάλυση. Μη σας τρομάζει βέβαια αυτό. Η αρχή είναι δύσκολη. Μετά συνηθίζεις και γίνεται αυτόματα η διαδικασία!
Ας τα πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Πως αποφασίζω τι χρειάζεται να ψωνίσω;
Ιδανικά (κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε κάθε εβδομάδα, αν και δεν το πετυχαίνουμε πάντα), κάνουμε μια λίστα με τα φαγητά της εβδομάδας. Προσπαθούμε να έχουμε μέσα στην εβδομάδα μας λίγο απ’ όλα, μια μέρα όσπρια, δυο μέρες λαχανικά/λαδερά, μια μέρα κοτόπουλο, μια μέρα κόκκινο κρέας, μια μέρα μακαρονάδα, μια μέρα θαλασσινά. Επειδή όλοι έχουμε τις παραξενιές μας αλλά και τα αγαπημενα μας φαγητά, διαλέγουμε όλοι από ένα φαγητό που μας αρέσει και θέλουμε να το φάμε μέσα στην εβδομάδα. Για παράδειγμα ο Γιώργος θα διαλέξει φάβα, η Ιωάννα θα διαλέξει ιμάμ , ο Κωνσταντίνος θα διαλέξει ρύζι με γαρίδες και εγώ θα διαλέξω μακαρόνια με κολοκυθάκι. Ήδη έχουμε τα 4 φαγητά της εβδομάδας. Μένει μια μέρα λαχανικά, μια κόκκινο κρέας και μια κοτόπουλο. Θα πέσουν ιδέες από όλους και για αυτά. Με τον τρόπο αυτό όλοι είμαστε ευχαριστημένοι τουλάχιστον μια μέρα την εβδομάδα. Αλλά το κυριότερο νομίζω είναι πως έχουμε συμφωνήσει τα φαγητά της εβδομάδας και τα παιδιά (γιατί εκεί είναι το μεγάλο θέμα) ξέρουν τι τα περιμένει την κάθε μέρα και παρότι μπορεί να μην είναι το αγαπημένο τους, θα το υπομείνουν γιατί το έχουμε συμφωνήσει. Άσε που δεν έχεις να σκεφτείς κάθε μέρα τι θα μαγειρέψεις! Μια καλή ιδέα επίσης είναι να προσθέτετε στο μενού σας ένα καινούριο πράγμα, αν όχι κάθε εβδομάδα, πχ μια φορά το μήνα. Να δοκιμάζετε κάτι (τρόφιμο, συνταγή) που δεν έχετε ξαναφάει. Τα παιδιά θα μάθουν να δοκιμάζουν καινούρια πράγματα, αλλά κι εσείς μπορεί να εκπλαγείτε τρώγωντας κάτι που δεν είχατε φανταστεί πως θα σας αρέσει. Εμείς έτσι έχουμε εντάξει στη διατροφή μας διάφορα πράγματα, όπως πχ τα ρεβύθια (σε ρεβυθομπιφτέκια), τις μελιτζάνες (σε ιμάμ και ρατατουι), τα κολοκυθάκια (σε μάφιν) και πολλά ακόμα. Ακόμα και τρόφιμα που δεν αρέσουν, μπορεί να βρεθεί έτσι τρόπος να τα τρώμε.
Αφού έχω λοιπόν τη λίστα με τις συνταγές, κοιτάζω τι υλικά χρειάζομαι, ποιά από αυτά έχω στο ντουλάπι μου και ποιά χρειάζεται να αγοράσω. Έτσι κάνω μια ωραία λίστα για το σούπερ μάρκετ με τα τρόφιμα που χρειάζομαι για την εβδομάδα. Για το λόγο ακριβώς αυτό, έχουμε κάνει στις Συνταγές της Παρέας μια πολύ ωραία υπηρεσία που διαλέγεις τις συνταγές που θέλεις, τις βάζεις στη λίστα σου και σου δημιουργεί αυτόματα λίστα για το σούπερ μάρκετ. Αν θέλετε τη χρησιμοποιείτε λοιπόν για βοήθεια. Ο δεύτερος τρόπος που υπάρχει για να κάνεις μια λίστα στην οποία δε θα ξεχάσεις τίποτα είναι επίσης απλός. Ανοίγεις ένα ωραίο αρχείο xls (ή ακόμα καλύτερα χρησιμοποιείς το open office που είναι και δωρεάν) και φτιάχνεις μια λίστα με όλα τα τρόφιμα, απορρυπαντικά, χαρτικά κλπ που χρησιμοποιείς συνεχώς στο σπίτι σου. Αν πηγαίνεις σε συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ, τότε μπορείς τη λίστα να την κάνεις να είναι ανά διαδρόμους, ώστε περνώντας από έναν διάδρομο να πάρεις όλα όσα χρειάζεσαι και να μην πηγαίνεις πέρα δώθε στο σούπερ μάρκετ. Τυπώνεις τη λίστα αυτή κάμποσες φορές και την βάζεις στο ψυγείο σου. Κάθε φορά που τελειώνει κάτι, το τσεκάρεις άμεσα. Για παράδειγμα, πήρες την τελευταία κουταλιά φυστικοβούτυρου; Το σημειώνεις στη λίστα. Έφτιαξες κέικ και είδες πως τελειώνει το κακάο και οι βανίλιες; Τα σημειώνεις και αυτά. Βλέπεις πως τα δημητριακά σου σου φτάνουν για ένα-δυο πρωινά ακόμα; Βάλε ένα τσεκ και σε αυτά. Όταν θα φτάσει η ώρα που θα πας στο σούπερ μάρκετ, τσεκάρεις και όλα τα υλικά που θα σου χρειαστούν για τις συνταγές σου (αφού συμβουλευτείς τα ντουλάπια σου πρώτα) και έχεις έτοιμη μια πλήρη λίστα με το τι χρειάζεσαι, χωρίς να ξεχάσεις όταν πας στο σούπερ μάρκετ πως είχες τελειώσει το φυστικοβούτυρο και αύριο ο Γιώργος θα ψάχνει και δε θα βρίσκει. Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε τη δική μου λίστα, η οποία φυσικά είναι ως δείγμα και μπορείτε να την τροποποιήσετε όπως θέλετε.
Με τη λίστα αυτή λοιπόν θα πάω στο σούπερ μάρκετ, πάντα χορτάτη όμως, γιατί η πείνα είναι άσχημος σύμβουλος την ώρα που ψωνίζει κανείς τρόφιμα! Έτσι ξέρω ακριβώς τι μου χρειάζεται, δε θα αγοράσω πράγματα που θα μείνουν απλώς στο ντουλάπι και θα χαλάσουν, ούτε θα χρειαστεί να πηγαίνω κάθε τρεις και λίγο στο σούπερ μάρκετ γιατί κάτι ξέχασα ή κάτι χρειάζομαι για το φαγητό που θέλω να φτιάξω και δεν το έχω.
Και αυτό είναι το πρώτο βήμα! Στα επόμενα ποστ θα σας πω λίγα πράγματα για το πως διαλέγω μετά ποιό αλεύρι, ή ποιό γάλα κλπ κλπ θα αγοράσω. Δείτε πως διαλέγω φρούτα και λαχανικά και πως διαλέγω συσκευασμένα τρόφιμα.
Να μην ξεχάσεις να πεις και που γυρνάς γύρω γύρω τις συσκευασίες για να βρεις όοοοοοοολα τα συστατικά, την επεξεργασία κλπ κλπ. Μου έγινε συνήθεια και μένα και πλέον ξεσκονίζω τις ετικέττες!
Χεχε μην ανησυχείς θα τα πω όοοολα. Χαίρομαι πάρα πολύ που σου έγινε συνήθεια, έτσι πρέπει!!!
Εννοείται πως πρέπει να ξεσκονίζουμε τις ετικέτες και κυρίως να προτιμούμε τα ελληνικά προϊόντα! Εχώ το έχω κάνει αρχή μου και κάθε φορά που πηγαίνω στον ΑΒ για τα ψώνια της εβδομάδας φροντίζω να επιλέγω προϊόντα φθηνά και κυρίως της ιδιωτικής του ετικέτας που είναι από Έλληνες παραγωγούς. Να ξέρουμε και τι τρώμε!
Super το part 1. Αναμένουμε κολλημένοι στις οθόνες μας για τη συνέχεια! :)))
Εκτός του ότι το ποστ είναι σούπερ και ανυπομονώ για τη συνέχεια, ΝΑ’ ΣΑΙ ΚΑΛΑ για το πρότυπο λίστας που μοιράστηκες μαζί μας. Όλο ξεκινάω να τη φτιάξω κι όλο έτσι μένει!!!!! Τώρα όμως έχω καλή βάση για να ξεκινήσω οπότε επιτέλους θα τη φτιάξω!!!!!!!
Pingback: Διαλέγω φρούτα και λαχανικά (ψώνια ν.2) | Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα
Χαίρομαι που σας άρεσε το πρώτο άρθρο. Μόλις ανέβασα το επόμενο, το οποίο δεν είμαι σίγουρη πως θα σας βρει τόσο σύμφωνες όσο το πρώτο 🙂
Αργότερα θα βάλω και το τρίτο και τελευταίο μέρος.
Μαριαλένα και η δική μου λίστα χρειάζεται ενημέρωση, καθώς της λείπουν πραγματάκια (πχ δεν έχω βάλει καθόλου σαμπουάν, σαπούνια και τέτοια). Συνήθως βέβαια, επειδή αυτά είναι και πράγματα που δε τα χρειαζόμαστε καθημερινά, απλώς τα γράφω όταν χρειάζεται επάνω στο χαρτάκι με το στυλό μου. Όμως είναι σίγουρα μια καλή βάση και χαίρομαι που θα σου είναι χρήσιμη!
Pingback: Διαλέγω συσκευασμένα προϊόντα (ψώνια ν.3) | Στο άπειρο και ακόμα παραπέρ
Καταπληκτική σκέψη και εύκολη στην εφαρμογή της. Κατέβασα τη λίστα και είναι τέλεια, με βολεύει πάρα πολύ, γιατί στο παρελθόν είχα ξεκινήσει κι εγώ να φτιάχνω μία, αλλά χάθηκα …. Μου άρεσε πολύ το “νουτέλα” αν και εκεί εγώ θα το αλλάξω σε merenda (είμαι παιδί της merenda το ομολογώ !!!)
Μία ερώτηση μόνο που με ενδιαφέρει: τι εννοείς με Dolphine friendly δίπλα στον Τόνο ??
Τώρα διαβάζω το επόμενο Post
Πολύ χρήσιμο το άρθρο! Είναι πολύ βασικό πριν πάμε super market να ξέρουμε τι μας λείπει και τι έχουμε πραγματικά ανάγκη, να τσεκάρουμε και τα ψιλά γράμματα στα ταμπελάκια των τιμών καθώς και τις ετικέτες τω ν προϊόντων. Τέλος θα ήθελα να προσθεσω πως θα βοηθούσε να ξέρουμε τι προσφορές τρέχουν κάθε φορά στο super market της επιλογής μας. Για παράδειγμα εγώ ενημερώνομαι πάντα από την σελίδα του ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ που έχω κοντά μου. και δωρακι για όσες φίλες ψωνίζουν από αβ από Δευτέρα ξεκινά νέα φθηνόπολυ http://youtu.be/b7btY3MG9KE
Amalia εγώ πάλι προτιμώ τη Νουτέλα όπως είδες… Μου τρέχουν τα σάλια μόνο που το σκέφτομαι χαχαχαχαχαχαχα Γούστα είναι αυτά!
Dolphin friendly είναι ο τόνος που έχει πάνω του ένα σηματάκι με ένα δελφίνι και γράφει dolphin friendly ή dolphin safe. Σημαίνει πως ο τόνος έχει ψαρευτεί χωρίς να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν δελφίνια. Δες το άρθρο εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Dolphin_safe_label
Πλέον οι περισσότερες κονσέρβες τόνου έχουν πάνω τους αυτό το σηματάκι. Δυστυχώς όμως το θέμα αυτό είναι μεγαλύτερο, γιατί εκτός από δελφίνια, υπάρχουν πολλά ακόμα είδη που ψαρεύονται “κατά λάθος” κατά τη διάρκεια ψαρέματος του τόνου (όπως πχ καρχαρίες) τα οποία απλώς πετάγονται ξανά στη θάλασσα.
Στο άρθρο εδώ http://www.allaboutwildlife.com/dolphins-whales/the-disturbing-facts-about-dolphin-safe-tuna/4298
γράφει:
According to an estimate by the Environmental Justice Foundation, each dolphin spared by switching from “non-dolphin-safe” fishing techniques to the most widely employed alternative costs the lives of 25,824 small tuna (these are discarded, not kept and utilized), 27 sharks and rays, 382 mahi mahi (also known as “dolphin fish”), 188 wahoo, 82 yellowtail and other large fish, 1 billfish such as a marlin or sailfish and 1,193 triggerfish and other small fish.
Δηλαδή για κάθε ένα δελφίνι που σώζεται, χάνονται οι ζωές από 25.824 μικρούς τόνους (που απλώς πετιούνται), 27 καρχαρίες και σαλάχια, 382 mahi mahi κλπ κλπ
Ο τόνος μου αρέσει, αλλά τον παίρνω σπάνια, ακριβώς για αυτό τον λόγο (και κανονικά ίσως να μην έπρεπε να αγοράζω και καθόλου εδώ που τα λέμε…). Είναι ολόκληρη συζήτηση και αυτή….
Μαρκέλλα χαίρομαι που σου φάνηκε χρήσιμο το άρθρο. Για τις προσφορές των σούπερ μάρκετ υπάρχουν και αρκετά σάιτ που βάζουν όλες τις προσφορές μαζεμένες, όπως
http://prosfores-fylladia.gr/category/ola-ta-filladia/souper-market/
http://www.killdeal.gr/
http://www.shopnsave.gr/
Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον. Δεν το είχα προσέξει μέχρι τώρα και νιώθω πολύ ένοχη γι’ αυτό. Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
γεια σας!!!!!!!!!
πολυ ενδιαφερον οσα λετε, θα ηθελα την βοηθεια σας
θα μπορουσατε να μου δωσετε την λιστα γιατι δεν μπορω να την κατεβασω….
Απλώς πατάς το σύνδεσμο και μετά το αποθηκεύεις. Αν όμως και πάλι δεν μπορείς, θα στη στείλω με ένα μαιλ.
Στελλα δεν μπορω να το δω,μαλλον κατι κανω λαθος
αν μπορεις να μου το στειλεις
Στελλα σου εχω στειλει μαιλ αν μπορεις να μου στηλεις την λιστα????????
συγγνωμη αν ενοχλω αλλα σε διαβαζω και θελω να κανω αυτα που μας λες.
elen σου το έστειλα το μαιλ, δε το έχεις λάβει;
το ελαβα σε ευχαριστω πολυ!!!!!!!!!
Πολύ καλό ποστ! Συμφωνώ σε όλα και προσπαθώ να εφαρμόσω το πρώτο κομμάτι (που νομίζω ότι είναι και το βασικό κλειδί), να βγάλω δηλ. το μενού της εβδομάδος! Όλο το παραμελώ κι όλο το θυμάμαι!
Τα παιδιά είναι πολύ μικρά και δεν μπορούν ακόμη να βοηθήσουν σ’ αυτό… Που θα πάει όμως!
Πάντως βοηθήθηκα πολύ!
Litsa πράγματι το πιο σημαντικό είναι αυτή η λίστα με το μενού της εβδομάδας. Με αυτό τον τρόπο και ξέρεις τι θα μαγειρέψεις κάθε μέρα (πονοκεφαλιάζεις μόνο μια φορά την εβδομάδα και όχι κάθε μέρα! ), και κάνεις τα ψώνια ακριβώς που χρειάζεσαι, χωρίς να πάρεις άχρηστα πράγματα, αλλά και χωρίς να σου λείψει τίποτα, με μόνο μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ. Πρέπει απλώς να συνηθίσει κανείς να το κάνει μια φορά την εβδομάδα.
Σε αυτό ίσως βοηθήσουν και κάτι ημερολόγια που κυκλοφορούν, θα κάνω ποστ για αυτό μέσα στις επόμενες μέρες 🙂
Pingback: Think Eat Save | Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα