Έχουμε κάνει λοιπόν τη λίστα μας και βρισκόμαστε στο σούπερ μάρκετ. Για το κάθε ένα πράγμα που είναι να αγοράσουμε, έχουμε σίγουρα πάνω από μια επιλογές. Κυκλοφορούν πολλά είδη και πολλές μάρκες από όλα τα προϊόντα και τα τρόφιμα. Θα σας πω λοιπόν εγώ ποιά είναι τα κριτήριά μου όταν επιλέγω και τα επιχειρήματά μου για αυτά. Ξεκινάω με τα κριτήρια για τα φρούτα και τα λαχανικά, αν και τα δυο από τα τρία κριτήρια ισχύουν και για τα συσκευασμένα προϊόντα.
1. Βιολογικά προϊοντα
Ο γενικός κανόνας μου για όλα, είναι πως το κυριότερο που έχω ως κριτήριο είναι το να είναι βιολογικά. Ξέρω πως πολλοί έχετε αντιρρήσεις σε αυτό και είσαστε σκεπτικιστές. Οι αντιρρήσεις είναι κυρίως 2:
- Είναι πολύ ακριβά
- Δεν πιστεύω πως είναι πραγματικά βιολογικά
Στο πρώτο θα απαντήσω: ναι, είναι πράγματι πιο ακριβά, αν και πλέον όχι τόσο απελπιστικά πολύ πιο ακριβά όσο ήταν παλιότερα (τουλάχιστον στα περισσότερα είδη). Όμως εδώ μιλάμε για την υγεία μας, για το τι βάζουμε στο σώμα μας, τι τροφή του δίνουμε ώστε να λειτουργήσει. Αν γεμίζουμε το σώμα μας με φυτοφάρμακα και συντηρητικά, θα το βρούμε αργότερα μπροστά μας με διάφορες μορφές. Από το να τα δώσω στους γιατρούς, προτιμώ να τα δώσω στο σούπερ μάρκετ. Φροντίζω το σώμα μου για να με φροντίσει και αυτό. Στην τελική, αν δεν έχω μεγάλη οικονομική άνεση, θα προτιμήσω να κόψω κάτι άλλο (πχ να μειώσω τα τηλέφωνά μου ή να μην πάω ένα σινεμά ή να πάρω μια μπλούζα αντί για δύο). Τώρα που οι καιροί είναι δύσκολοι βέβαια, αν τα έχετε κόψει όλα αυτά και δεν έχετε και πάλι, πάω πάσο. Είπαμε ο καθένας κάνει τις επιλογές του σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια, ανάγκες, ιδεολογία και άνεση.
Στο δεύτερο θα απαντήσω: οκ, ας είμαι σκεπτικιστής και να πω πως οι μισοί από αυτούς που λένε ότι έχουν βιολογικό προϊον με κοροϊδεύουν. Και πάλι όμως θα έχω πάρει 50% λιγότερα φυτοφάρμακα από τα άλλα μισά που είναι πράγματι βιολογικά. Και στην τελική, για τα συμβατικά προϊόντα είμαι ΣΙΓΟΥΡΗ πως έχουν φυτοφάρμακα. Για τα άλλα έχω πιθανότητες, αν δεν είναι εντελώς αθώα, να έχουν σαφώς λιγότερα. Άρα και πάλι καλό μου κάνω.
Ακόμα και αν δε θέλουμε ή δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε όλα τα προϊόντα μας βιολογικά, τότε μπορούμε να κάνουμε μια επιλογή. Είχα γράψει ένα άρθρο στις Συνταγές της Παρέας για το τι αγοράζω βιολογικό. Αυτά που είναι πολύ επιβαρημένα, ας τα προσέξουμε. Το ίδιο και τα προϊόντα που καταναλώνουμε πολύ. Το να επιλέξουμε βιολογικά προϊόντα έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για εμάς, όσο και για το περιβάλλον μας (σκεφτείτε πόσο λιγότερο επιβαρύνεται το έδαφος αλλά και ο υδροφόρος ορίζοντας. Σε αυτή τη Γη ζούμε όλοι και εδώ θα ζήσουν και τα παιδιά μας…).
2. Τοπικά προϊόντα
Πάντα ελέγχω τη χώρα παραγωγής και προτιμάω τοπικά προϊόντα (αν είναι μεσσηνιακά, ακόμα καλύτερα, αλλά τουλάχιστον να είναι ελληνικά). Το να διαλέγουμε προϊόντα τοπικά έχει δυο καλά. Πρώτον βοηθάει την οικονομία του τόπου που ζούμε, άρα και εμάς. Και δεύτερον βοηθάει και το περιβάλλον, μια που δεν υπάρχουν μεγάλες μεταφορές, άρα λιγότερη σπατάλη ενέργειας, καυσίμων, λιγότερο CO2. Δεν θα αγοράσω δηλαδή σκόρδα από την Κίνα, ούτε μήλα από την Αργεντινή, ακόμα και αν είναι βιολογικά. Αν αυτό που θέλω να αγοράσω δεν είναι μέσα στη λίστα των πολύ επιβαρημένων (πχ φράουλες ή μήλα), τότε θα προτιμήσω να τα αγοράσω συμβατικά από τοπικό παραγωγό. Αν πάλι θα ήθελα μήλα, αλλά τα μόνα που έχει είναι από την Αργεντινή, δεν θα πάρω μήλα. Τόσο απλά.
Να ξεκαθαρίσω εδώ πως αυτό ισχύει κυρίως για τα φρούτα και τα λαχανικά μου. Αν μιλάμε για συσκευασμένα προϊόντα και έχω δυο ίδια πράγματα, τότε ρόλο θα παίξει και η τιμή (κάτι που στα φρούτα και τα λαχανικά θα παίξει μικρότερο ρόλο). Ίσως αυτό γίνεται γιατί στα φρούτα και τα λαχανικά παίζει ρόλο η φρεσκάδα και μιλάμε και για αγρότες, ενώ στα συσκευασμένα μιλάμε για εργοστάσια και μεγάλες εταιρείες που εδώ που τα λέμε οι περισσότερες δεν είναι καν ελληνικές πλέον και δεν ξέρεις ποιά εταιρεία έχει εξαγοράσει ποιά, ποιά είναι πράγματι ελληνική κλπ. Πάντως και εδώ θα κοιτάξω τη χώρα προέλευσης.
3. Στην εποχή τους
Δε θα φάω ντομάτα στο καταχείμωνο, όσο και αν μου αρέσουν οι ντοματοσαλάτες. Ακόμα και αν βρίσκω βιολογικές. Όπως και να το κάνεις, θα είναι θερμοκηπίου. Είναι χαμηλότερης ποιότητας και σίγουρα δεν είναι τόσο νόστιμες. Δε θα πάθω και τίποτα αν τρώω φρούτα και λαχανικά μόνο όταν είναι η εποχή τους!
Δηλαδή, όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, το καλύτερο πράγμα για μένα είναι οι τοπικές βιολογικές λαϊκές. Παίρνεις τα προϊόντα κατευθείαν από τον παραγωγό, σε τιμές ανταγωνιστικές, στην εποχή τους. Αν δε βρω αυτά που θέλω στην βιολογική λαϊκή μας, τότε θα προτιμήσω το σούπερ μάρκετ που φαίρνει πλέον τα πάντα και βιολογικά. Υπάρχουν και μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα, αλλά έχω δει πως είναι απίστευτα πιο ακριβά από το σούπερ μάρκετ (στα ακριβώς ίδια, συσκευασμένα προϊόντα), και δεν τα προτιμώ (ακόμα και αν ξέρω πως το σούπερ μάρκετ έχει τη δύναμη να τα φέρει πιο φτηνά, τσακίζοντας τα μικρά μαγαζιά. Υπάρχει ένα όριο σε αυτά που θα ξοδέψω).
Και βέβαια θα πρέπει να προσέξουμε τις ποσότητες που θα αγοράσουμε. Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν κρατάνε πολύ και είναι πραγματικά κρίμα να πετάμε το φαγητό.
Στην επόμενη ανάρτηση θα σας πω τι γίνεται με τα συσκευασμένα προϊόντα.
Pingback: Πως ψωνίζω τρόφιμα 1 | Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα