Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Κοροϊδία στα μούτρα μας

Κάτι που διάβασε ο Κωνσταντίνος, μου το ανέφερε και φρίκαρα.

Το γνωστό φρουτοποτό Ριμπένα το ξέρετε. Φαντάζομαι όλοι θυμόμαστε τα ριμπενάκια που έχουν 4 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια. Ε, λοιπόν να ένα μεγάλο ψέμα. Ή μάλλον μπορεί και να μην είναι, γιατί τα blackcurrents (δεν ξέρω την ελληνική λέξη), έχουν πράγματι 4 φορές περισσότερη βιταμίνη C. Το Ριμπένα όμως όχι.

Πριν 3 χρόνια, δύο 14χρονες τότε μαθήτριες στην Ν. Ζηλανδία έπρεπε να κάνουν ένα προτζεκτ για το science fair (άλλη γνωστή φράση για τα ελληνικά δεδομένα ε;). Αποφάσισαν λοιπόν να κάνουν τεστ για να βρουν την περιεκτικότητα βιταμίνης C σε τρεις διαφορετικούς χυμούς. Οι άλλοι δύο έβγαιναν εντάξει, το Ριμπένα όμως όχι. Όχι μόνο δεν είχε 7 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C ανά 100 χιλιοστόλιτρα ποτού, όπως διαφήμιζε η Ribena, αλλά δεν περιείχε σχεδόν καθόλου βιταμίνη C! Έκαναν απανωτά τεστ, αλλά τίποτα. Προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με την εταιρεία, αλλά φυσικά δεν βρήκαν ανταπόκριση. Τα πράγματα άλλαξαν βέβαια όταν το πήρε πρέφα η Αρχή Προστασίας Καταναλωτή της Νέας Ζηλανδίας. Τώρα το πράγμα έφτασε επιτέλους στα δικαστήρια, η εταιρεία ομολόγησε πως το προϊόν της δεν είχε καθόλου βιταμίνη C και έφαγε πρόστιμο 120.000 €.

Πως στο καλό κάνεις διαφήμιση τέτοιων παγκοσμίων διαστάσεων, λέγοντας ένα τόσο τρομερά μεγάλο ψέμα; Τι άλλο τρώμε και πίνουμε, νομίζοντας πως είναι καλό ή πιστεύοντας τις διαφημίσεις; Πως γίνεται η εταιρεία να λέει πως το Ριμπένα δεν έχει βιταμίνη στην Ν. Ζηλανδία, αλλά έχει στην Μ. Βρετανία (και να την πιστεύουν); Είναι πράγματι σοβαρό πρόστιμο για μια εταιρεία του μεγέθους της GlaxoSmithKline αυτό;;; Θα την αποτρέψει πραγματικά από το να το ξανακάνει (αυτή ή κάποια άλλη;)

Και μια παράπλευρη ερώτηση: Πως γίνεται να μπορούν να κάνουν τέτοιου είδου τεστ παιδιά γυμνασίου, ενώ εδώ ούτε στο Πανεπιστήμιο δεν ενδιαφέρονται;;

Διαβάστε αν θέλετε τα παρακάτω:

Ελευθεροτυπία
BBC
New Zealand Herald
RTE

Και φυσικά με μια αναζήτηση στο ιντερνέτι θα βρείτε πολλά ακόμα…

6 thoughts on “Κοροϊδία στα μούτρα μας

  1. Ανδρέας

    Όντως απαράδεκτο. Επίσης βρίσκω υπερβολικά μικρό το πρόστιμο. Θα έπρεπε να τους αλλάξουν τα φώτα.

    Αν κατάλαβα πάντως καλά, η βιταμίνη C έλειπε από τα προϊόντα στη Ν. Ζηλανδία και την Αυστραλία και όχι για τις υπόλοιπές χώρες. Έτσι αναφέρεται τουλάχιστον στη Wikipedia που παραπέμπει σε άρθρο της Gurdian.

  2. Στέλλα Post author

    Μα γι’αυτό απορώ κι εγώ στο ποστ, για το πως λέει η εταιρεία πως το προϊόν της δεν είχε στη Ν. Ζηλανδία αλλά είχε στη Μ. Βρετανία. Μεγάλη εντύπωση μου κάνει πρώτον γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ τον τρόπο με το οποίο αυτό είναι δυνατόν και δεύτερον αν τους έλεγξε κανείς (μια που όπως διάβασα εγώ, η ίδια η εταιρεία έκανε τον έλεγχο και είπε πως στις άλλες χώρες έχει βιταμίνη C)

  3. Nikoletta

    polu stenaxwrethika me auto to post dioti to rebena itan apo ta agapimena mou. Itan panta apo ekeina ta elaxista pragmata pou einai sinxronos kai 5nostima alla kai igieina. Polu krima 🙁

    Tha eprepe pantws na mporoume kai san katalanalotes na zitisoume apozimiwsi kai gia tis vitamines pou xasame kathe fora pou to piname anti gia portokalada alla kai gia tin apogoiteusi/psixiki odini :-).

  4. Pingback: arkoudos.com » Διαφημίσεις: αν πιστέψεις σε αυτές, μπορείς να πιστέψεις στα π

  5. Pingback: buzz

  6. yannis

    Και εγώ διάβασα μόλις τώρα το ποστ από τον Αρκούδο και μπήκα και εδώ. Επειδή είναι και η δουλεία μου τα τρόφιμα και επειδή και εγώ επινα παλαιότερα πολύ Ριμπένα, νομίζοντας ότι παίρνω βιταμίνες. Πάντως, θέλει πολύ προσοχή, κριτική σκέψη και να διαβάζει κανείς ακριβώς και προσεχτικά τι λένε τα τρόφιμα πάνω. Άλλη μια μεγάλη απάτη είναι τα λουκάνικα γαλοπούλας ή κοτόπουλου. Κάποιος τα παίρνει γιατί τα θεωρεί λιγότερο παχυντικά. Αυτό που πρέπει κανείς να διαβάσει είναι τα συστατικά. Στα περισσότερα αν όχι όλα, για να γίνει το λουκάνικο, μπαίνει χοιρινό λίπος και συνήθως σε μεγάλεσ ποσότητες. Πάντως, η Ε.Ε. έχει κινηθεί τα τελευταία χρόνια σε αυτή την κατεύθυνση και έχει γίνει αρκετά αυστηρή σε σχέση με διατροφικούς ισχυρισμούς. Δείτε και την περίπτωση Κατσέλης-Φέτες Ζωής που υποχρεώθηκε μέχρι να βγάλει και την καρδούλα από την συσκευασία. Έχει εκδοθεί και μια σχετική οδηγία, η οπόια λέγεται QUID και περιγράφει ακριβώς τι πρέπει να αναγράφεται, να φαίνετει στη συσκευασία και πως…
    Τα λέμε…
    ΥΓ πολύ ωραίο το blog σας…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.