Ο Γιώργος έχει να γράψει στο τετράδιο της αντιγραφής τις μέρες της εβδομάδας. Κάποια στιγμή τον βλέπω να γράφει Πέμτη.
-Γιώργο, για δες πιο πάνω, δεν γράφεται έτσι η Πέμπτη.
– Α ναι, γράφεται Πέμπτη. Κανονικά όμως θα έπρεπε να έχει δύο τελίτσες πάνω από το π, γιατί το προφέρουμε Πέμ-πτη και όχι Πέμπτη.
-Μμμμ, δίκιο έχεις, θα έπρεπε να έχει διαλυτικά. Αλλά δεν βάζουμε ποτέ διαλυτικά πάνω απο σύμφωνα.
-ΠΟΤΕ;;;; Γιατί; Δεν ξέρεις ε (είχα σηκώσει τους ώμους μου); Μάλλον κανείς δεν ξέρει. Μόνο αυτός που έφτιαξε τη γλώσσα…
Ε λοιπόν νομίζω πως έχει δίκιο το παιδί. Υπάρχουν λέξεις που δεν μπορούμε να προφέρουμε σωστά γιατί δεν βάζουμε διαλυτικά πάνω από τα σύμφωνα (φυσικά μιλάω για ξένες λέξεις, γιατί τώρα δε μου έρχεται στο μυαλό άλλη ελληνική). Το dent ας πούμε στα ελληνικά το λέμε ντέντ (όπως ο νεκρός δηλαδή). Μεγάλη παρεξήγηση!
Είχα που λες μια δασκάλα στο σχολείο που μου έκανε ολόκληρο σαματά γιατί έγραψα το “καινούριος” ως “καινούργιος”. Ήμουν άσσος στην ορθογραφία βλέπεις και τέτοια λάθη ήταν ανεπίτρεπτα για μένα. Να σου πω τώρα πόσες φορές το έχω δει λάθος γραμμένο…
Ο Γιωργος εχει απολυτο δικιο! Καλα, τελικα ειναι πολυ εξυπνος… φαινεται αυτο απο διαφορα ποστς που εχετε κανει αλλα αυτο μου εκανε πραγματικα εντυπωση. Καταλαβε αριστα μια εννοια της γραπτης γλωσσας, (κατι δηλαδη που εχει να κανει με δομη) και το εφαρμοσε, αβιαστα και ευστοχα, σε μια περιπτωση που δεν ειχε ξαναδει. Μπραβο του! Αλλα και γι’αυτο που λες εσυ Στελλα εχεις δικιο, οτι δηλαδη τα διαλυτικα στα συμφωνα χρειαζονται περισσοτερο τωρα που χρησιμοποιουμε περισσοτερες αγγλικες λεξεις. Δεν μου λες… το “ντεντ” σου ηρθε απο τον Arthur Dent του “Γυριστε τον Γαλαξια με οτοστοπ” ? Γιατι και εγω ειχα μια παρομοια σκεψη παλαιοτερα (αλλα ποτε δεν σκεφτηκα τα διαλυτικα στα συμφωνα οπως εκανε ο Γιωργος).
Φυσικά και το Dent μου ήρθε από τον Άρθουρ. Πάντα νόμιζα πως τον λέγανε Άρθουρ Ντεντ (dead δηλαδή)…
Όσο για άλλες λέξεις που κάνουμε λάθος Nemertes, και το καινούριος το βλέπω πολύ συχνά λάθος, αλλα και το συγγνώμη. Έχω φτάσει να νομίζω πως το έμαθα εγώ λάθος στο δημοτικό ή πως το είδα στον ύπνο μου ότι γράφεται με δύο γ.
@google
Συγγνωμη.. 314000 αποτελέσματα
Συγνώμη…. 409000 αποτελέσματα
μηπως το εμαθες λάθος?
[ ορθογραφικη μεθολογια by Koyan 🙂 ]
Να και μια φορά που ο γούγλης κάνει λάθος ή μάλλον απεικονίζει το πόσοι κάνουν λάθος. Κάνω copy paste από κείμενο που βρήκα στο ίντερνετ, γραμμένο από φιλόλογο:
Ετυμολογία:
Η λέξη προέρχεται από το “συν + γνώμη” (συν + γιγνώσκω: έχω την ίδια γνώμη με κάποιον, αλλάζω γνώμη, μετανοώ). Το “�ν” αφομοιώνεται από το “γ” που ακολουθεί και μετατρέπεται και αυτό σε “γ”.
Μερικές φορές, επηρεαζόμενοι από την προφορά στον καθημερινό λόγο, όπου το “γγ” μάλλον ακούγεται ως ένα “γ”, παραλείπουμε και στο γραπτό λόγο το ένα από τα δύο “γ”. Έτσι όμως αλλοιώνουμε την προέλευση της λέξης αφού προέρχεται από το “συν + γνώμη” και όχι από το “συ + γνώμη”.
αχ δεν μου αρέσουν καθόλου τα διαλυτικά