Μια αγαπημένη μας απασχόληση με τον Κωνσταντίνο είναι τα προβλήματα λογικής. Ψάχνοντας είδα πως έχω κάνει αντίστοιχο ποστ το 2007!!! Από τότε δεν έχουμε σταματήσει σχεδόν καθόλου να λύνουμε τέτοια προβλήματα. Κάποιες φορές μπορεί να σταματήσουμε για λίγο, αλλά γρήγορα μας πιάνει η τρέλλα ξανά.
Έχω την αίσθηση πως η απόκτηση των iPad μας έκανε, όχι να αφήσουμε, αλλά να ασχολούμαστε λιγότερο με πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως τα προβλήματα λογικής, τα επιτραπέζια παιχνίδια, μέχρι και το διάβασμα… Σιγά σιγά όμως ξαναγυρνάμε.
Έτσι στο προηγούμενο ταξίδι μας στην Αθήνα, ενώ κάναμε βόλτα στο Μοναστηράκι, βρήκαμε κάτι τόμους “Προβλήματα Λογικής” (ένα ωραίο περιοδικό που κυκλοφορούσε κάποτε με πολλά προβλήματα μέσα) και κατά την προσφιλή μας συνήθεια αγοράσαμε δυο. Πάντα αγοράζουμε δυο (ίδια) ώστε να λύνουμε ταυτόχρονα τα ίδια προβλήματα και να βλέπουμε ποιός τα λύνει πρώτος! Και μετά από αυτό ξαναβρήκαμε κάτι Slitherlink που είχαμε τυπώσει (εις διπλούν εννοείται) και… ξεκίνησε ο πόλεμος! Όταν τελειώσαμε αυτά που είχαμε, τυπώσαμε κι άλλα, και μάλιστα τα δύσκολα. Μας παίρνει γύρω στη μια ώρα για να λύσουμε το ένα, αλλά αυτή η μια ώρα περνάει νεράκι! Ούτε που καταλαβαίνουμε πώς έχει περάσει.
Μέχρι στιγμής (και ευτυχώς) δεν έχει ξεχωρίσει ένας από τους δύο. Μια νικάει ο ένας, μια ο άλλος και πολλές φορές με διαφορά λίγων λεπτών. Οπότε ο αγώνας συνεχίζεται!
Μια που τα Slitherlink είναι από τα πιο αγαπημενα μου προβλήματα λογικής, να σας πω δυο λόγια για το πώς λύνονται. Έχεις έναν καμβά με τελίτσες. Κάποια από τα τετράγωνα που σχηματίζονται έχουν νούμερα μέσα. Τα νούμερα αυτά υποδηλώνουν πόσες γραμμές υπάρχουν γύρω τους. Αν πχ γράφει 3 τότε σημαίνει πως οι 3 από τις 4 γραμμές που θα μπορούσαν να υπάρχουν γύρω τους, είναι μαύρες. Εσύ πρέπει να τις συμπληρώσεις σύμφωνα με τα στοιχεία ώστε στο τέλος να εμφανιστεί ένα συνεχόμενο σχήμα. Από τη στιγμή που θα το καταλάβεις, βλέπεις πως υπάρχουν κάποια στάνταρ πράγματα που λύνονται με συγκεκριμένο τρόπο (πχ αν υπάρχουν δυο τριάρια διαγώνια, ξέρεις τις 4 από τις 6 πλευρές). Δείτε το λινκ της Wikipedia που έβαλα παραπάνω, τα έχει όλα.
εικόνα από το http://www.kwontomloop.com/ όπου μπορείτε να λύσετε online
Εάν θέλετε να τυπώσετε τέτοια προβλήματα όπως κάνουμε κι εμείς, σε διάφορες δυσκολίες, το krazydad έχει πάρα πολλά. Εγώ προτιμώ να τα τυπώνω γιατί εκεί μπορώ με το μολυβάκι μου να σημειώνω ποιά τετράγωνα είναι μέρος του σχήματος (τα μαυρίζω) και ποιά είναι “λευκά”, κάτι που βοηθάει απίστευτα στα πιο δύσκολα προβλήματα.
Πάω για τον επόμενο αγώνα τώρα!!!
Κρατάτε stats με πόση διαφορά χρόνου νικάει ο ένας τον άλλον για σύγκριση;; :-ΡΡΡΡ
Θα εκτιμούσες πολύ το http://www.janko.at/Raetsel/ , που έχει κάθε είδος προβλημάτων λογικής σε σχάρες. Επίσης, το http://meanderlawn.blogspot.gr/ έχει blogroll με δεκάδες blog που δημοσιεύουν τακτικά προβλήματα λογικής κάθε είδους. Τέλος, σε Αθήνα και Θεσ/νίκη υπάρχουν τακτικές συναντήσεις ανθρώπων που μαζεύονται για να λύσουν, να συζητήσουν τεχνικές και να περάσουν καλά ανεξαρτήτως δεξιότητας.
Στείλε email αν θες περισσότερες πληροφορίες.
Δεσμοί που ξέχασα:
Τα προβλήματα που γράφουν άνθρωποι είναι περισσότερο διασκεδαστικά, αλλά αν θες από υπολογιστή, http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/puzzles/ Στο τέλος της σελίδας υπάρχουν link για κάθε είδους πλατφόρμα, ανάμεσα τους Android και iOS. Το καλύτερο app της κατηγορίας!
Σκονάκι για slitherlink
http://puzzleparasite.blogspot.gr/2011/11/slitherlink-pattern-guide_23.html Υπάρχουν τεχνικές που δεν εξαρτώνται από μοτίβα, και μοτίβα που δεν περιλαμβάνονται, αλλά όπως και να ‘χει..
Και το επίσημο ελληνικό Facebook group για το θέμα: http://www.facebook.com/home.php?sk=group_111188615631338&ref=notif¬if_t=group_activity
Wow, term σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα όλα, θα τα κοιτάξω με πολύ προσοχή. Ήδη άνοιξα το “σκονάκι” και βρήκα μοτίβα που δε τα είχα συνειδητοποιήσει. Θα ψάξω και τα υπόλοιπα.
Και πάλι ευχαριστώ!