Έτσι ανάμεσα σε διακοπές και φωτιές, ας πω κι εγώ τη γνώμη μου.
Εάν κι εσείς σαν κι εμένα δεν είσαστε ευχαριστημένοι από την πολιτική σκηνή μέχρι στιγμής, εάν σκέφτεστε ακόμα τι να ψηφίσετε, ρίξτε μια ματιά στην ιστοσελίδα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Κόμμα νεοσύστατο που νομίζω πως αξίζει να λάβουμε υπόψη μας.
Λόγοι που με κάνουν να τους βλέπω θετικά:
Διάβασα το πολιτικό τους πρόγραμμα και με βρίσκει σύμφωνη στα περισσότερα σημεία.
Είναι νέοι άνθρωποι, χωρίς σχέση με την πολιτική, αλλά με μεράκι και όρεξη για δουλειά. Όρεξη να κάνουν τη διαφορά και όχι να πάρουν μίζες (τουλάχιστον αυτό πιστεύω. Αν αποδειχθώ λάθος θα λυπηθώ)
Έχω βαρεθεί όλους τους “σχετικούς” με την πολιτική και το τι έχουν κάνει στη χώρα μας.
Θέλω να δώσω ευκαιρία και σε κάποιον άλλο μπας και μου αποδείξει πως δεν είναι όλοι εξ’ορισμού σκάρτοι.
“Ξέρω” μερικά από τα ενεργά μέλη, τα οποία κατεβαίνουν στις εκλογές. Τους ξέρω από τα γραπτά τους στο Ίντερνετ, τους συμπάθησα μέσα από αυτά και συμφωνώ με τα πιστεύω τους. Ένας από αυτούς, ο Αντρέας.
Είχα διαβάσει σε κάποιο παλιό Popular Science, μια συνέντευξη του Κωνσταντίνου Κοσκινά, αναπληρωτή καθηγητή στο Πάντειο. Έλεγε πως έκαναν μια έρευνα για τη χρήση των blogs και του e-mail από τους πολιτικούς. Κανείς δεν ήθελε να αποκτήσει, γιατί δεν θέλαν να εκτεθούν, να γράψουν την άποψή τους ή να αντιμετωπίσουν τα μυνήματα των πολιτών. Στη Φιλελεύθερη Συμμαχία τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Για την ακρίβεια ο πρόεδρος Φώτης Περλικός, είναι συνιδρυτής του πολιτικού δικτυακού τόπου e-rooster.gr ο οποίος αυτή τη στιγμή αποτελεί έναν από τους πιο μαζικούς και ζωντανούς χώρους διαδικτυακής επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών στη χώρα μας.
Παλαιότερα είχα λάβει ένα e-mail από μια φίλη μου που έλεγε:
” Γιατί στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσω Φιλελεύθερη Συμμαχία:
- Γιατί είμαι νέος, και παρόλο που είμαι άνεργος αρνούμαι να ακολουθήσω την πεπατημένη ζητιανεύοντας από τους πολιτικούς μια θέση στο δημόσιο. Γιατί έχω όνειρα και φιλοδοξίες που όμως πνίγονται σε ένα περιβάλλον αναξιοκρατίας και ασυδοσίας των προνομιούχων και κάτι πρέπει να κάνω σήμερα κιόλας για όλα αυτά.
- Γιατί είμαι νέος εργαζόμενος, και παρόλο που πληρώνω το μισό μισθό μου σε ασφαλιστικές εισφορές κινδυνεύω να βρεθώ χωρίς σύνταξη λόγω της ληστείας των αποθεματικών των ταμείων. Γιατί θέλω να αποφασίζω εγώ πως και που θα αποταμιεύονται οι ασφαλιστικές μου εισφορές και δεν εκχωρώ σε κομματικούς εγκάθετους και συνδικαλιστές το δικαίωμα διαχείρισης αυτών των χρημάτων μου.
- Γιατί αντιλαμβάνομαι πλέον ότι η “δημόσια” “δωρεάν” παιδεία και υγεία είναι μια απάτη, που επιδιώκει να συγκαλύψει τη παροχή πανάκριβων και άθλιας ποιότητας υπηρεσιών εκπαίδευσης και περίθαλψης για εμένα και την οικογένεια μου. Γιατί θέλω να επιλέγω ελεύθερα τα δημόσια ή ιδιωτικά ιδρύματα ασφάλισης, περίθαλψης και εκπαίδευσης που εγώ –και όχι κάποιοι άλλοι- θεωρώ καλύτερα. Γιατί απαιτώ να αποφασίζω μόνο εγώ σε ποια δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία, σχολεία και πανεπιστήμια θα καταλήγουν οι φόροι που πληρώνω στο κράτος.
- Γιατί είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και αρνούμαι να είμαι υπό συνεχή ομηρεία διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που με εξοντώνουν οικονομικά με εκβιασμούς, πρόστιμα και υπέρογκη φορολογία. Γιατί έχω καινοτόμες ιδέες που θα ήθελα να τις δοκιμάσω επιχειρηματικά αλλά δεν μπορώ να ανταγωνιστώ με ίσους όρους τα κρατικά μονοπώλια και τους κρατικούς προμηθευτές, όλους αυτούς δηλαδή που ευνοεί το κράτος γιατί διαπλέκονται μαζί του.
- Γιατί είμαι επιχειρηματίας που ενώ παράγω πλούτο νόμιμα και δημιουργώ θέσεις εργασίας, η επιχειρηματική μου δραστηριότητα θεωρείται πάντα ύποπτη και αντιμετωπίζομαι σαν κλέφτης. Γιατί δεν αντέχω άλλο τις πιέσεις των κρατικοδίαιτων παρασίτων, κυρίως διεφθαρμένων δημόσιων λειτουργών, που ανικανοποίητοι από τη λεηλασία του δημόσιου χρήματος απαιτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από το προϊόν του μόχθου μου.
- Γιατί είμαι ιδιωτικός υπάλληλος, πεισμένος ότι η επιχειρηματική ερήμωση της Ελλάδας μού στερεί ευκαιρίες σταδιοδρομίας και οικονομικής εξέλιξης και μπορεί να κάνει τον εφιάλτη της απόλυσης και της ανεργίας πραγματικότητα. Γιατί δεν δέχομαι το επιχείρημα ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να επαναληφθεί το οικονομικό επίτευγμα της Ιρλανδίας, όπου ανοικτή οικονομία, η χαμηλή φορολογία και ο ανταγωνισμός δημιούργησαν πλούτο και θέσεις εργασίας για όλους.
- Γιατί είμαι καταναλωτής και δεν αντέχω την αυξανόμενη ακρίβεια λόγω της ανικανότητας του κράτους να δημιουργήσει συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού στην οικονομία. Γιατί δεν δέχομαι τα χρήματά μου να χάνονται για την διατήρηση ελλειμματικών κρατικών επιχειρήσεων, ιδίως σε τομείς που θα μπορούσε ο ιδιωτικός τομέας να προσφέρει καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες και προϊόντα.
- Γιατί είμαι δημόσιος υπάλληλος και αρνούμαι να συνεχίσω να φυτοζωώ σε ένα περιβάλλον ανυποληψίας και δημόσιας χλεύης, όπου οι προαγωγές δίνονται με μοναδικό κριτήριο την ανικανότητα και τη κομματική υποταγή. Γιατί θέλω το δημόσιο λειτούργημα να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον πολίτη, και αυτή η υψηλή να ποιότητα να αμείβεται ανάλογα.
- Γιατί δεν πιστεύω ότι η χρήση ναρκωτικών πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ποινικό αδίκημα, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα εκατόμβες νεκρών, αδιαχώρητο στις φυλακές και τεράστια κέρδη για τους εμπόρους.
- Γιατί είναι καιρός να γίνει και στην Ελλάδα ο Στρατός αποκλειστικά επαγγελματικός
- Γιατί δεν δέχομαι κάποιοι συμπολίτες μου να υφίστανται διακρίσεις λόγω εθνοτικού, φυλετικού, θρησκευτικού ή σεξουαλικού ή οποιουδήποτε άλλου αυτοπροσδιορισμού ή προσανατολισμού.
- Γιατί δεν θέλω στις εκλογές αυτές να χάσω την ευκαιρία να αποδοκιμάσω με την ψήφο μου το σημερινό πολιτικό τέλμα που δεν δίνει λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν συσσωρευτεί. Γιατί είμαι πλέον πεισμένος ότι οι λύσεις δεν μπορούν να προέλθουν από αυτούς που ευθύνονται για αυτά τα αδιέξοδα.
- Γιατί δεν θέλω να δώσω τη ψήφο μου σε αντιδημοκρατικά κόμματα της άκρας δεξιάς ή αριστεράς, δηλαδή σε όλους αυτούς που θέλουν να εκμεταλλευτούν την διαμαρτυρία των Ελλήνων πολιτών για να προωθήσουν τον εθνικισμό και τον σκοταδισμό, τον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων και την κατάργηση της ελεύθερης αγοράς.
- Γιατί θέλω να δώσω σε αυτές τις εκλογές την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους, ακόμα και άγνωστους, να δοκιμάσουν εκεί που απέτυχαν οι γόνοι των γνωστών πολιτικών οικογενειών και οι αυλικοί τους. Γιατί μόνο νέοι άνθρωποι, που δεν έχουν δεσμεύσεις και δεν υπολογίζουν κανένα πολιτικό κόστος μπορούν να πετύχουν αυτό που σήμερα φαντάζει ακατόρθωτο.
- Γιατί απ΄όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι η Φιλελεύθερη Συμμαχία, εκτός από νέους και άφθαρτους ανθρώπους έχει και τις πολιτικές θέσεις αλλά και τον δυναμισμό που απαιτείται για να μπει η Ελλάδα σε μια νέα πορεία.
Γι΄αυτούς τους λόγους θα ψηφίσω Φιλελεύθερη Συμμαχία και, επιπλέον, μοιράζω το παρόν μήνυμα σε όλους τους γνωστούς μου καλώντας τους να το διαβάσουν προσεκτικά και να πράξουν κατά βούληση. “
Διάβάστε το πολιτικό τους πρόγραμμα, διαβάστε την ιστοσελίδα τους, ρίξτε μια ματιά στα μπλογκ των υποψηφίων και αποφασίστε. Απλώς να γνωρίζουμε πως έχουμε και μια άλλη λύση.
χμ, ενδιαφέρον. Την Κυριακή είδα στην Καθημερινή ένα ολοσέλιδο άρθρο από την Guardian για τα προβλήματα του φιλελευθερισμού (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100030_02/09/2007_239726) και λέω τι έγινε τώρα, γιατί έβαλαν αυτοί τέτοιο άθρο; Βλέποντας το post σας, και κάνοντας μια διαδικτυακή βόλτα σκέφτομαι μήπως υποδηλώνει ότι η ΦΙΣ έχει ήδη κάποιο ρεύμα, βλέπω και τον George (is your man) να δηλώνει την υποστήριξή του. Ενδιαφέρον, από πολλές απόψεις.
Ευχαριστώ Στέλλα για τα καλά σου λόγια. Τέτοια άρθρα μας βοηθούνε πολύ.
Το πρόβλημα με τους περισσότερους από τα ενεργά στελέχη της ΦιΣ είναι πως δεν έχουμε αρκετό χρόνο λόγω των δουλειών μας να διαφημίσουμε το νέο κόμμα αρκετά (έχω παρατηρήσει πως η μεγάλη πλειψηφία των ενεργών στελεχών είναι μεταξύ 30 και 40 στο απόγειο της επαγγελματικής τους καριέρας). Έγω έχω σχεδόν εγκαταλήψει και το blog και οι εκλογές με βρήκαν σε πολύ φορτωμένη περίοδο.
@Tess
Το μεταφρασμένο άρθρο στην Καθημερινή είναι γεμάτο θεωρίες συνομωσίας, πράγμα όχι περίεργο αν δεις ποιος το έγραψε. Είναι πάρα πολλά αυτά που αποκρύπτει για να παρουσιάσει μια αρνητική εικόνα του φιλελευθερισμού. Δεν θα απαντήσω σημείο προς σημείο γιατί θα γίνω κουραστικός. Μπορείς να ρωτήσεις όμως αν θέλεις απάντηση σε κάτι συγκεκριμένο.
Μην παραλείψετε να δείτε και το πρώτο μας σποτάκι. Θα ακολουθήσουν κι άλλα.
@Tess
Η προσωπική μου άποψη για τον απόλυτο φιλελευθερισμό όπως εμφανίζεται στην θεωρία είναι πως δεν μπορεί να δουλέψει. Με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορεί να δουλέψει (και δεν έχει δουλέψει) και ο απόλυτος κουμουνισμός. Και τα δύο συστήματα είναι θεωρητικά πολύ όμορφα, έχουν την λογική τους, αλλά και τα δύο αγνοούν έναν σημαντικό παράγοντα: το ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά επίπεδα εξυπνάδας, διαφορετικά επίπεδα πλεονεξίας, και διαφορετικές ηθικές αρχές.
Δεν πιστεύω, και ποτέ δεν πίστευα ότι ένα θεωρητικό μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο πολύπλοκη και έχει πολύ περισσότερους αστάθμητους παράγοντες από ότι μπορούν να βάλουν στα μοντέλα τους οι θεωρητικοί.
Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι συμφωνώ με όλα όσα υποστηρίζει το πολιτικό πρόγραμμα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Με κάποια από αυτά διαφωνώ μέχρι το τελευταίο μου κύταρο (όπως πχ με το σημείο που λέει “Διερεύνηση της δυνατότητας παραγωγής/χρήσης πυρηνικής ενέργειας”), αλλά πάλι, όταν έρθει εκείνη η ώρα θα τα παλέψω όσο μπορώ. Με πάρα πάρα πολλά άλλα όμως συμφωνώ.
Σχετικά με το άρθρο τώρα.
Δεν διαφωνώ σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο με το άρθρο αφού πιστεύω ότι η κακή επιβολή του φιλελευθερισμού φέρνει όντως προβλήματα.
Συγκρίνοντας το άρθρο όμως με το πρόγραμμα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας μπορείς να δείς ότι στο πρόγραμμα της τουλάχιστον, δεν μιλάει για κατάργηση του συνδικαλισμού (το οποίο ζητάει ο νεο-φιλελευθερισμός), αλλά εξυγίανσή του, με το οποίο συμφωνώ γιατί ο συνδικαλισμός τουλάχιστον στο δημόσιο αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο (κατά την άποψή μου πάντα) στην παραγωγικότητα. Ομοίως και για άλλα θέματα (ασφάλιση, περίθαλψη, φορολογία κλπ)
Αλλά η θεωρία δεν είναι το μόνο μου κριτήριο πλέον στις εκλογές. Το πρόβλημα που έχω αυτή τη στιγμή με τους πολίτικούς είναι η έλλειψη αξιοπιστίας. Πιστεύω ότι με κοροϊδεύουν, ότι κυβερνούν περνώντας με για χαζό.
Από όσα έχω διαβάσει από τους ανθρώπους που ξεκίνησαν την Φιλελεύθερη Συμμαχία (γιατί αυτή είναι η μόνη μου σχέση μαζί τους: έχω διαβάσει τα κείμενά τους και τα blog τους) θέλω να πιστεύω ότι σε αυτή την περίπτωση δεν γίνεται αυτό (ακόμα τουλάχιστον- δεν ξέρω για το μέλλον).
@Αντρέα
Μπορεί να διαφωνείς ίσως με τα πιστεύω του George Monbiot (εγώ δεν διαφωνώ), αλλά μην τον απαξιώνεις έτσι. Είναι από τους ανθρώπους που παλεύουν για τα πιστεύω τους και αυτό που θέλει στο κάτω κάτω της γραφής είναι να συνεχίσει να υπάρχει κόσμος για τα παιδιά μας. Δεν το θέλουμε και εμείς αυτό?
Μια διόρθωση πρώτα. Το link στην Guradian είναι αυτό. Με μια πρόχειρη ματιά νομίζω πως έχουν παραλείψει κάποια κομμάτια στη μετάφραση.
@Koyan
Δεν βλέπω πως απαξιώνω τον Monbiot. Κριτικές τύπου Monbiot έχουν γραφεί άπειρες και είναι σαν να διαβάζει κανείς κάθε φορά τα ίδια πράγματα. Το ότι αγωνίζεται για τα πιστεύω του δεν σημαίνει τίποτα αν θεωρώ τα πιστεύω του σε μεγάλο βαθμό λάθος. Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις του για ένα καλύτερο κόσμο, διαφωνώ ως προς το πώς θα πετύχουμε τον καλύτερο κόσμο.
Μιλάς επίσης για “απόλυτο νεοφιλελευθερισμό”. Δεν ξέρω τι εννοείς με το “απόλυτο”. Αν εννοείς τον αναρχοκαπιταλισμό δεν υποστηρίζουμε κάτι τέτοιο. Γενικότερα, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις στο πρόγραμα της ΦΣ προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα. Θα με ενδιέφερε να ακούσω ποια σου φαίνεται ως “απόλυτα νεοφιλελεύθερη”.
@Ανδρέα,
Δεν συμφωνώ με τον Monbiot που απαξιώνει τον φιλελευθερισμό ως θεωρία αλλά σέβομαι ότι αγωνίζεται και ότι δεν κοροϊδεύει.
Σχετικά με τον “απόλυτο φιλελευθερισμό”: Εννοώ την ιδέα ότι “οι δυνάμεις της αγοράς μπορούν να ρυθμίσουν τα πάντα”. Γιατί η θεωρία αυτό μας λέει. Αυτό είναι που δεν πιστεύω.
Δεν λέω πουθενά ότι η Φιλελεύθερη Συμμαχία είναι απόλυτη. Λέω ότι εγώ καταδικάζω τις απόλυτες απόψεις, και μάλιστα υπερασπίζομαι την Φιλελεύθερη Συμμαχία γιατί δεν την θεωρώ απόλυτη.
Pingback: arkoudos.com » Η πολιτική μέσω των blog
Koyan, τα σχόλιά σου περιποιούν τιμή και σε σένα αλλά και στη ΦιΣ την οποία υποστηρίζεις.
laissez-faire
asta na pane ola mona tous diladi?
edo perimenoume 2-3 mhnes na baloume mia syndesh internet idiotikon eterion
kai mas grafoun sta arxidia tous
kai esy onireuese omorfies ths eleutherhs agoras kai ths
apagistroseos apo to kratos?
hdame kai tis neofileleutheres politikes sta navla ton plion
mas ksana ekopsan ton kolo fetos gia na pame se kana nisi
Γεια σε όλους. Μπήκα λίγες μέρες πριν στο σάιτ της ΦΙΣ.
Κατ΄αρχήν μην μπλέκουμε τον νεο-φιλελευθερισμό με τον φιλελευθερισμό. Η προσθήκη νεο- εννοεί έναν άκρατο καπιταλισμό ουσιαστικά. Ο φιλελευθερισμός είναι μια ενδιαφέρουσα θεωρία, αλλά όπως είπε (ή μάλλον έγραψε) ο Koyan δεν μπορεί να δουλέψει. Φιλελευθερισμός (και όχι νεο-φ.) είναι αυτό που εφάρμοσε η Θάτσερ στην Αγγλία, όπου εκεί πχ. έβαλε την μέση αστική τάξη στο τριπ “γιατί να πληρώνετε με τις εισφορές σας την περίθαλψη και άλλων, ενώ με τα ίδια λεφτά μπορείτε να έχετε ιδιωτική περίθαλψη για σας και καλύτερη;”. Με την πάροδο του χρόνου, ανακάλυψαν ότι (επειδή ο άνθρωπος είναι άπληστο και καθόλου ιδανικό ον) ότι πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για λιγότερα… Ο φιλελευθερισμός θα ήταν ΟΚ, αλλά προϋποθέτει τίμιους και ηθικούς επιχειρηματίες που σκοπεύουν στο κέρδος, αλλά σε λογικά πλαίσια. Καθότι αυτό το είδος είναι σπάνιο, δυστυχώς….
Πάντως από την βόλτα στο σάιτ τον παιδιών, διέκρινα καλές προθέσεις και φρέσκα μυαλά,
γι’ αυτό, αν και εγώ δεν πρόκειται να τους ψηφίσω για ιδεολογικούς λόγους, σίγουρα θα το έκανα αν οι πεποιθήσεις μου έκλιναν από την κεντροδεξιά μεριά.
Δυστυχώς όλες οι ιδεολογίες κάπου εκεί σκοντάφτουν. Στο τι άνθρωποι είναι αυτοί που θα τις εφαρμόσουν.
Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που βλέπω θετικά αυτή την προσπάθεια. Γιατί όπως είπες κι εσύ, διέκρινα καλές προθέσεις και φρέσκα μυαλά. Και ίσως είναι αυτό που μετράει. Δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου ως δεξιό, ούτε καν ως κεντροδεξιό. Όμως προτιμώ νεους ανθρώπους που δεν έχουν “καεί” ακόμα, που σκέφτονται το γενικότερο καλό και όχι αυτό της τσέπης τους, που δεν έχουν το ένα πόδι στον τάφο, που δεν είναι πολιτικοί λόγω γενεολογικού δέντρου, που θα έχουν κέφι.
Τώρα αν αυτοί πράγματι αξίζουν ή αν θα δουλέψουν δε το ξερω. Το πιο πιθανό είναι πως δεν θα έχουν καν την ευκαιρία να το αποδείξουν. Αλλά εμένα θα μου άρεσε μια πιο πολυφωνική βουλή.
Τό’χουμε, τό’χουμε…