Η Ιωάννα μας γίνεται 13 χρονών φέτος. Official teenager! Και βεβαίως κάναμε πάρτυ για να το γιορτάσουμε!
Εδώ και καιρό σκεφτόταν και άλλαζε γνώμη για το τι είδους πάρτυ θα κάνει αυτή τη φορά. Θα ήταν πυτζάμα πάρτυ; Θα ήταν beach party; Θα βγαίνανε σε καφετέρια; Θα ερχόντουσαν σπίτι για καμιά ταινία; Θα είχε και αγόρια; Περάσαμε από πολλά στάδια και στο τέλος κατέληξε μια βδομάδα πριν γίνει το πάρτυ για το τι ήθελε. Η ημερομηνία είχε κανονιστεί δηλαδή, το είδος μας έμενε… Αποφάσισε λοιπόν πως θέλει πάρτυ με παιχνίδια και συγκεκριμένα με κυνήγι θησαυρού.
Challenge accepted!
Είχα πολύ καιρό να κάνω τέτοιο πάρτυ, να ετοιμάσω παιχνίδι. Και τώρα έπρεπε να το στήσω έτσι που να είναι κατάλληλο για παιδιά Γυμνασίου. Έκανα λοιπόν μεγάλη έρευνα, βρήκα σάιτ εξαιρετικά για κυνήγια θησαυρού, έστυψα το μυαλό μου, πήρα βοήθεια από τον Κωνσταντίνο και τον Γιώργο και κάναμε ένα εξαιρετικό παιχνίδι, για το οποίο είμαι περήφανη!
Μετά από σκέψη καταλήξαμε να κάνουμε ένα κυνήγι με 13 στοιχεία, όσα και τα χρόνια της Ιωάννας. Μάλιστα βρήκα φωτογραφίες της από κάθε μια χρονιά, εκεί γύρω στα γενέθλιά της, τις τύπωσα και τις κόλλησα έξω από τον κάθε φάκελο. Δηλαδή το πρώτο στοιχεία είχε φωτογραφία της Ιωάννας νεογέννητης, το δεύτερο όταν ήταν ενός, το τρίτο όταν ήταν δυο κλπ, μέχρι το δέκατο τρίτο στοιχείο που είχε μια περσινή της φωτογραφία και έστελνε βέβαια στο κουτί του θησαυρού. Το παιχνίδι ήταν φτιαγμένο για να είναι ομαδικό, γιατί στην αρχή θα ήταν μόνο 5 κορίτσια και δεν είχε νόημα να κάνουνε ομάδες. Εντέλει ήταν 9 βέβαια, αλλά μια χαρά δούλεψε κι έτσι. Για επόμενη φορά, για τέτοιο αριθμό παιδιών, μάλλον θα τις χώριζα σε δυο ομάδες όμως με κάποιο τρόπο, ώστε να συμμετέχουν όλα περισσότερο. Θα καταγράψω εδώ όλους τους γρίφους για να το θυμάμαι και γιατί είχε επιτυχία αν θελήσει κανείς άλλος να κάνει κάτι παρόμοιο.
Στοιχείο 1: Γρίφος: “μια λέξη που περιέχει άλλες φορές ένα γράμμα, άλλες φορές πολλά”. Στέλνει στο Γραμματοκιβώτιο.
Στοιχείο 2: Φράση με λάθος γράμματα: “Ρατέβα σπο λον εραίο ανλκυστήρι γου έταν παζήσεις το κρυμπί τομ πάνεις νι αλεβαίνει επήνω κέντε ώρας”. Πρέπει να βρουν ποιά γράμματα είναι λάθος, να τα αντικαταστήσουν με τα σωστά και αυτά τα σωστά δημιουργούν τη φράση ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ. Μέσα στο φάκελο είχε και ένα χαρτί με την αλφάβητο στα ιερογλυφικά που θα το χρησιμοποιήσουν σε άλλο στοιχείο.
Στοιχείο 3: Παζλ. Είχα βγάλει φωτογραφία ένα κομμάτι του βραχόκηπου, την τύπωσα, την κόλλησα σε χαρτόνι και την έκοψα σε κομμάτια. Πρέπει να σχηματίσουν την εικόνα, να βρουν το μέρος και να ψάξουν εκεί. (εδώ ήταν το μόνο στοιχείο που θα έπρεπε να έχω κάνει διαφορετικά. Το έκοψα σε ορθογώνια κομμάτια, κάνοντάς το έτσι εξαιρετικά δυσκολο να λυθεί -δεν καταλάβαινε κανείς ούτε ποιές ήταν οι άκρες. Χρειάστηκε να τα βοηθήσω λέγοντάς τους πως είναι μια φωτογραφία και πως η Ιωάννα θα μπορέσει να καταλάβει ποιό μέρος απεικονίζει).
Στοιχείο 4: Ρέμπους. Ο Γιώργος, αφού είδε πώς λειτουργούν τα διάφορα rebus generators που βρήκαμε στο ίντερνετ, κάθησε και έφτιαξε ένα μόνος του.
Στέλνει στο συρτάρι των γυαλιών, στη κουτσομπόλα μας. Επίσης στο φάκελο υπήρχε και χαρτί με την αλφάβητο σε σήματα Μορς.
Στοιχείο 5: Λαβύρινθος, φτιαγμένος εδώ, με τη φράση: “Δεν καις βενζίνη, καις θερμίδες, κουβαλάς πράγματα και κάνεις καλό και στο περιβάλλον”. Στέλνει στα ποδήλατα
Στοιχείο 6: Γρίφος: “Αλλού με κάνουν σπίτια, αλλού με βάζουν στο ποτό, μπορεί να με θεωρείς σκληρό μα στην αγκαλιά σου λιώνω”. Στέλνει στην κατάψυξη, όπου το επόμενο στοιχείο το έχω βάλει σε ένα πλαστικό μπουκαλάκι που το έχω κλείσει στο κέντρο ενός μεγάλου κομματιού πάγου (γέμισα μεχρι τη μέση ένα μπολ με νερό, έβαλα το μπουκαλάκι, το άφησα να παγώσει και μετά γεμισα το μπολ μέχρι επάνω -αλλιως επέπλεε και δεν έμενε στο κέντρο). Μαζί είχε μια διαφάνεια στην οποία ήταν σημειωμένα κάτι τετράγωνα.
Στοιχείο 7: Γρίφος: “Μεγάλο, άσπρο, σιδερένιο, σε βοηθάει να περπατάς”. Η φράση ήταν γραμμένη καθρέφτης και παραμορφωμένη κιόλας, ώστε να μη μπορούν να τη διαβάσουν αν δεν πάνε σε καθρέφτη. Σε στέλνει στην μεταλλική ντουλάπα που έχουμε τα παπούτσια.
Στοιχείο 8: Φράση “UNDER THE TV” γραμμένη σε σήματα Μορς
Στοιχείο 9: Οδηγίες για να βρεθούν από το έπιπλο της τηλεόρασης στην ελιά έξω από το σπίτι. Τις οδηγίες τις έγραψε ο Γιώργος (του τύπου “κάνε 5 βηματα μπροστά. Κάνε στροφή 90° δεξιά. Προχώρα 10 πλακάκια κλπ κλπ) και ακολούθησε μια τεράστια διαδρομή για να τις πάει! Το στοιχείο ήταν κρυμμένο σε μια κουφάλα της ελιάς.
Στοιχείο 10: Λέξη UBONGO γραμμένη στα ιερογλυφικά.
Στοιχείο 11: Για να πάρουν το επόμενο στοιχείο έπρεπε να λύσουν όλες από ένα πλακίδιο UBONGO extra (επιτραπέζιο παιχνίδι). Το στοχείο είχε μέσα ένα τετράγωνο πλέγμα με γράμματα (10Χ10 με ένα γράμμα σε καθε τετράγωνο). Πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη διαφάνεια που πήραν σε προηγούμενο στοιχείο και να βρουν ποιά μεριά είναι σωστή. Τα τετράγωνα στη διαφάνεια όταν μπουν σωστά πάνω στο πλέγμα σχηματίζουν τη λέξη ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ.
Στοιχείο 12: Σταυρόλεξο. Έχει σημειωμένα συγκεκριμένα γράμματα και όταν λυθεί σωστά, αν μπουν σε σωστή σειρά, βγαίνει η λέξη ΦΟΥΡΝΟΣ.
Στοιχείο 13: Το στοχείο αυτό έγραφε μέσα: “το τελευταίο στοιχείο το έχετε ήδη” και είχε καρφιτσωμένο το γράμμα Σ. Σε κάθε φάκελο από τα προηγούμενα στοιχεία είχε μέσα από ένα γράμμα. Όλα μαζί, αν μπουν στη σωστή σειρά, κάνουν τη φράση ΚΟΥΤΙ ΚΟΥΒΕΡΤΑΣ. Αυτό ήταν το δεύτερο που τις δυσκόλεψε πάρα πολύ, γιατί ήταν πολλά τα γράμματα και μπορούσαν να σχηματισουν πολλές λέξεις. Επειδή κάποιες κοπέλες έπρεπε να φύγουν νωρίτερα αποφάσισα να τις βοηθήσω, λέγοντάς τους την πρώτη λέξη (που την είχαν ήδη βρει σε κάποια από τις προσπάθειές τους). Ίσως άλλη φορά να τα είχα βάλει στη σειρά τα γράμματα (αν και αμφιβάλλω πως θα τα κρατούσαν έτσι) ή να είχα κάποιο χρωματικό κώδικα (πχ ανά 2-3 γράμματα το ίδιο χρώμα).
Στο κουτί που έχουμε στο σαλόνι και βάζουμε τα κουβερτάκια μας λοιπόν, βρήκαν το κουτί του θησαυρού που είχε μέσα κουτάκια με βραχιόλια και καραμέλες (ένα για την κάθε μια) και χύμα σοκολάτες και καραμέλες.
Ενθουσιάστηκαν όλες, ευχαριστήθηκαν πάρα πολύ το παιχνίδι και νομίζω πως ήταν όσο δύσκολο έπρεπε. Πήρε γύρω στα 75 λεπτά για να ολοκληρωθεί.
Μετά από αυτό κόψαμε την τούρτα! Η τούρτα ήταν το δεύτερο πράγμα για το οποίο είχε πέσει πολλή σκέψη. Στο τέλος μου ζήτησε όμως τούρτα παγωτό, που ήταν και εύκολο να την κάνω. Το κέικ σοκολάτας μας, με παγωτό cream and cookies, γλάσο νουτέλας και στόλισμα με σοκολάτα και μπισκότο.
Εύκολη και νόστιμη, απλώς θέλει κάνα 10λεπτο να μείνει εκτός κατάψυξης, γιατί αλλιώς… γίνεται ιπτάμενη τούρτα όταν πας να την κόψεις!
Περάσαμε υπέροχα!
Τα site που χρησιμοποίησα για να πετύχει αυτό το πάρτυ ήταν:
Pinterest: έκανα ένα board στο οποίο συμμετείχε και η Ιωάννα και κάναμε pin όποια ωραία ιδέα βρίσκαμε! Εξαιρετικό εργαλείο!
Festisite: φτιάχνεις λαβύρινθους, ρέμπους και πολλά ακόμα!
Treasure-hunt ideas: άπειρες ιδέες, για όλες τις ηλικίες και χώρους!
crosswordlabs για τα σταυρόλεξα
Α Π Ι Θ Α Ν Ο το παιχνίδι!
Μου άρεσε πολύ που το συνδίασες με τα χρόνια ηλικίας και τις φωτογραφίες!
Χρόνια πολλά στην κόρη σου που γίνεται πλέον δεσποινίδα όμορφη!
Να γιορτάζετε έτσι όλα σας τα γεννέθλια μέχρι το άπειρο!
Καλημέρα! Καταπληκτικές οι ιδέες σας! Σκέφτομαι να οργανώσω κι εγώ για την κόρη μου αντίστοιχο πάρτυ, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία σας. Ήθελα να ρωτήσω: το μπουκαλάκι στην κατάψυξη πώς χρησιμοποιήθηκε? Έκρυβε κάτι? Ήταν μέσα η διαφάνεια που αναφέρετε? Έπρεπε να το ξεπαγώσουν? Επίσης πώς φτιάξατε τη διαφάνεια με τα τετράγωνα? Ευχαριστώ πολύ!
@working mom χαίρομαι που σου άρεσαν οι ιδέες!
Το πάρτυ βέβαια ήταν πριν 5 χρόνια, οπότε θα σου πω ό,τι θυμάμαι… Μέσα στο πλαστικό μπουκάλι ήταν ο επόμενος γρίφος (ο 7 δηλαδή) καθώς και μια διαφάνεια με τετράγωνα. Η διαφάνεια αυτή ήταν μια από αυτές που βάζεις Α4 μέσα για να τα κρατήσεις σε ντοσιέ. Ένα πλαστικό διαφανές θέλεις δηλαδή, στο οποίο με μαρκαδόρο σημειώνεις τετράγωνα. Φτιάχνεις πρώτα το πλέγμα των γραμμάτων που είναι στο στοιχείο 11 και μετά βάζεις από πάνω τη διαφάνεια και κάνεις τετραγωνάκι (περίγραμμα δηλαδή) εκεί που βρίσκεται το γράμμα που θέλεις. Έτσι όταν είναι χώρια αυτά τα δυο δε λένε κάτι (έχεις ένα χαρτί με τετράγωνα που περιέχουν από ένα γράμμα μέσα, αλλά δε βγάζει νόημα και μια διαφάνεια με κάτι τετράγωνα απλώς). Αν τα βάλεις το ενα πάνω στο άλλο όμως, τα τετράγωνα της διαφάνειας σου επιλέγουν τα σωστά γράμματα για να φτιαχτεί η λέξη/πρόταση που θες.
Ελπίζω να έγινα κατανοητή!
Και ναι, έπρεπε να ξεπαγώσουν τον πάγο για να πάρουν το μπουκάλι 🙂
Καλή επιτυχία!!!