Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Η Στέλλα και το πλάνο μαγειρέματος

Το καθημερινό μαγείρεμα είναι σίγουρα μπελάς. Υπάρχουν τρόποι φυσικά να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη και πολλές φορές έχω δώσει τέτοιες συμβουλές σε φίλους / γνωστούς που έχουν το άγχος. Η λύση είναι “σωστός προγραμματισμός”.

Άλλο να τα λες όμως και άλλο να τα εφαρμόζεις! Και ενώ κάποιες φορές όντως κάνουμε πλάνο, τις περισσότερες γίνεται το παρακάτω:

Ιδανικό σενάριο:

Γίνεται το πλάνο για το τι θα μαγειρέψουμε όλη την επόμενη εβδομάδα από την Παρασκευή. Το Σάββατο πάμε για ψώνια και είμαι πανέτοιμη να αντιμετωπίσω την καινούρια εβδομάδα!

Κάθε μέρα σηκώνομαι το πρωί και μαγειρεύω αυτό που έχει το πλάνο πριν ξεκινήσω τη δουλειά, χωρίς να χρειαστεί να σκεφτώ τίποτα!

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα:

Έρχεται η Δευτέρα και δεν έχω κάνει κανένα πλάνο φυσικά. Έχω πάει ένα σούπερ μάρκετ, ξεχνώντας ακόμα και τη λίστα που είχα στο ψυγείο… Από εδώ ξεκινάει η κατηφόρα.

Ξυπνάω το πρωί και ΔΕΝ μαγειρεύω. Ξεκινάω τη δουλειά μου και ξαφνικά το ρολόι έχει δείξει 1 το μεσημέρι. Με πιάνει άγχος που πέρασε η ώρα και δεν έχω μαγειρέψει τίποτα, ούτε καν ξέρω τι θα φτιάξω! Ανεβαίνω στην κουζίνα, ανοίγω κατάψυξη και ντουλάπια και μαγειρεύω ανάλογα με το τι θα βρω.

ή

Ξυπνάω το πρωί και ΔΕΝ μαγειρεύω. Ξεκινάω τη δουλειά μου έχοντας στο μυαλό μου κάτι πολύ συγκεκριμένο για μεσημεριανό. Οκ, δεν έχω κάνει πλάνο στο χαρτί, αλλά το έχω στο μυαλό μου! Άρα όλα καλά. Για σήμερα έχει φακές. Ξέρω πως χρειάζομαι 1 ώρα για να γίνουν, άρα κατά τις 1:30 ανεβαίνω στην κουζίνα ήρεμη και έχοντας πολύ χρόνο μπροστά μου (αφού τα παιδιά έρχονται στις 3) να μαγειρέψω. Ανοίγω το ντουλάπι και… φακές πουθενά. Νόμιζα ότι έχω αλλά η πραγματικότητα με διαψεύδει! Οπότε πάω στο προηγούμενο σενάριο, ανοίγω κατάψυξη και ντουλάπια και μαγειρεύω ανάλογα με το τι έχουμε. Όλοι περιμένουν φακές και καταλήγουμε με μακαρόνια…

ή

Ξυπνάω το πρωί και ΔΕΝ μαγειρεύω (το πιάσατε το νόημα έτσι; ). Ξεκινάω τη δουλειά και σταματάω κατά τις 11. Διάλειμμα για σνακ και ευκαιρία να μαγειρέψω νωρίς σήμερα! Βάζω τις φακές μου και τις αφήνω να πάρουν μια βράση για να τις αφήσω μετά να φουσκώσουν. Ξεχνάω ότι έχω τις φακές στη φωτιά, καίω τις φακές, φτάνει 1 η ώρα και φαγητό δεν έχω. Ανοίγω την κατάψυξη και τα ντουλάπια και μαγειρεύω ό,τι βρω.

 

Παρ’ ολ’ αυτά κάπως καταφέρνω όμως να κρατάω μια ισορροπία και να τρώμε μέσα στην εβδομάδα απ’ όλα! Δεν ξέρω πώς… Και πλέον τώρα που έχει ο καινούριος μου φούρνος ρολογάκι που δουλεύει (ΚΑΙ ακούγεται ΚΑΙ δεν μπλοκάρει) το χρησιμοποιώ συνέχεια κι έτσι η τρίτη περίπτωση έχει -σχεδόν- εξαλειφθεί από το πρόγραμμα! Ο καημένος ο Κωνσταντίνος προσπαθεί καμιά φορά να θυμηθεί να κάνουμε πρόγραμμα, αλλά τον βλέπω να τα παρατάει γιατί πολλές φορές κάνουμε πρόγραμμα αλλά για κάποιο λόγο δεν έχω όρεξη να μαγειρέψω αυτό που είχαμε στο πρόγραμμα τα υλικά και καταλήγω στο συνηθισμένο: ψάχνω κατάψυξη και ντουλάπια (αυτή τη φορά για κάτι που έχω όρεξη να φάω όμως, πράγμα πιο δύσκολο ακόμα)

7 thoughts on “Η Στέλλα και το πλάνο μαγειρέματος

  1. Tess

    Χαχα! Είσαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα φανταζόμουν ότι έχει αυτό το πρόβλημα! Εγώ παλι έχω το ανάποδο – αντί να συγκεντρωθώ στη δουλειά μου, όλο κοιτάω αν ήρθε η ώρα να σηκωθώ να μαγειρέψω, το βλέπω σαν παιχνίδι 🙂

  2. Στέλλα Post author

    Είδες @Tess? Τα τελευταία χρόνια την έχω χάσει λίγο τη μπάλα της οργάνωσης (όσο περισσότερη δουλειά, τόσο λιγότερη οργάνωση στην κουζίνα). Το ποστ το έκανα και λίγο για να με ξεκουνήσω!!!

  3. Άννα

    Αγαπημένη μας συνήθεια….Στην απογευματινή βόλτα της Κυριακής βγάζω το σημειωματάριο μου και φτιάχνουμε πρόγραμμα. Διαλέγουμε κατηγορίες και μετά γράφουμε τι θέλουμε πχ επιλέγει το όσπριο ο Χρήστος και εγώ μετά το λαδερό.
    Εμείς πολλές φορές το κάνουμε και ανάποδα . Αντί αν σκεφτούμε τι θα μαγειρέψω και να ψωνίσουμε σκεφτόμαστε τι ήδη έχουμε για να το μαγειρέψουμε.
    Συνήθως το πρόγραμμα το τηρώ. Έκτακτα τάπερ απο την πεθερούλα μου ή δέμα απο την Κρήτη αλλάζουν το πρόγραμμα…
    Εννοείται πως δεν με αγχώνει αυτό, άμα θέλω να κάνω αλλαγή την κάνω.

    ΥΓ Γράφω εδώ τις ευχές και για τον Γιώργο σας! Να τον χαίρεστε και να τον καμαρώνετε. Εύχομαι του χρόνου να ναι φοιτητής στην Σχολή και την πόλη που επιθυμεί!
    Φιλιά πολλά!

  4. Στέλλα Post author

    Άννα μου κατ’ αρχάς να σε ευχαριστήσουμε για τις ευχές! ❤️
    Κι εγώ κάποτε έτσι έκανα, κάθε εβδομάδα είχαμε πλάνο. Όχι ότι το τηρουσα πάντα, και όχι ότι δεν είχα κάψει φακές και τότε!!! Αλλά νομίζω πως όσο έπρεπε να οργανώνομαι στη δουλειά, τόσο έπαιρνε την κατηφόρα η οργάνωση στην κουζινα! Ή κουράστηκα να κάνω πλάνα. Ή έχω μια πληθώρα συνταγών που γίνονται σε μια ώρα μέσα και δε με νοιάζει. Ή όλα αυτά και ακόμα περισσότερα… Το αποτέλεσμα είναι πως ένιωσα την ανάγκη να κάνω κάτι για να συμμαζευτώ Οπότε τι καλύτερο από το μπλογκ μου!
    Πάντως το έχω δεδομένο πως μέσα στην εβδομάδα τρώμε ένα όσπριο, ένα λαχανικό, ένα ψάρι και μετά αυτοσχεδιάζω με κρεατάκι, μακαρονάδες, ριζότο, σουπίτσα κλπ. Αυτό δε χαλάει!
    Υ.Γ. οι φακές για κάποιο λόγο είναι το φαγητό που έχω κάψει τις περισσότερες φορές. Ή ίσως και το μόνο φαγητό που καίω! Ποιός ξέρει γιατί χαχαχα

  5. gaitanaki

    Να πω εγώ μια απλή πρόταση που εμένα με έχει βοηθήσει? Κάνω το πρόγραμμα την Τετάρτη και πάω για ψώνια την Πέμτπη. Γιατί έτσι είμαι σε διάθεση και ρυθμούς εβδομάδας και οι επιλογές είναι πιο προσαρμοσμένες και εμπνευσμένες. Έχω παρατηρήσει ότι όταν κάνω το πρόγραμμα ΣΚ είμαι πολύ πιο αυστηρή στις επιλογές πχ γράφω “φακές”. Ενώ όταν κάνω το πρόγραμμα την Τετάρτη, ίσως επειδή όντως δεν θέλω να φάω φακές εκείνη τη μέρα, θα θυμηθώ πχ τη συνταγή με τρεις διαφορετκές φακές κάρυ που καίει. Επίσης, έχω παρατηρήσει ότι όταν ψωνίζω Σάββατο παίρνουμε πιο πολλές χαζομάρες. Μάλλον επειδή παίρνω και τον άντρα μου μαζί, ή επειδή είμαστε σε διάθεση πιο πολύ ότι το δικαιούμαστε που βγάλαμε τη βδομάδα, ή μάλλον επειδή Σάββατα έχουμε και Ελληνικό σχολείο και έτσι πάμε απόγευμα και είμαστε κουρασμένοι. Επίσης, Πέμπτες δεν έχει κόσμο το σμ οπότε τελειώνω πιο γρήγορα. Δοκίμασέτο, ίσως βοηθήσει. Βέβαια, μετά εγώ δουλεύω και μέσα στο ΣΚ (πχ τώρα έχω καθίσει για δουλειά) που ίσως να μην το θέλεις.

    Χαιρετισμούς, εμείς εδώ παγώσαμε!

  6. STELLA

    Γεια στην όμορφη παρέα σας πρώτη φορά σας γράφω και νιώθω ότι βρήκα κάποιο να πω τον πόνο μου δεν θέλω να μαγειρεύω πλέον τώρα και 27 χρόνια κάνω το ίδιο καθημερινά με κάποιες εξαιρέσεις βέβαια τώρα που τα παιδιά έχουν φύγει από το σπίτι βαριέμαι να μαγειρεύω.
    Και μενού είχα φτιάξει και ρεβίθια έχω κάψει και όλα τα είχα δοκιμάσει δυστυχώς όμως λύση στο καθημερινό μαγείρεμα δεν βρήκα.
    Καλή συνέχεια εύχομαι και αν βρείτε λύση μου την λέτε και εμένα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.