Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Πανελλήνιες και A levels

Θα πρέπει κανείς να διαβάσει εδώ κι εδώ για να καταλάβει τι λέω.

Τι γίνεται λοιπόν όταν θες να σπουδάσεις στην Αγγλία.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια έμπαινες εύκολα με το βαθμό των Πανελληνίων ή του απολυτηρίου (ανάλογα το Πανεπιστήμιο). Πλέον τα πράγματα έχουν δυσκολέψει και για να μπεις σε Πανεπιστήμιο στην Αγγλία πρέπει να έχεις τουλάχιστον 2 A levels ή ΙΒ ή ΕΒ (όλα κρατούν 2 χρόνια). Κάποια σε δέχονται και με τις Πανελλήνιες ή το βαθμό, αλλά είναι λίγα (και σχεδόν κανένα από τα πιο καλά). Αυτά τουλάχιστον όσον αφορά τη Φυσική, γιατί αυτό ψάξαμε.

Αν μένεις Αθήνα ή Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι πιο εύκολα, υπάρχουν επιλογές για όλα τα παραπάνω. Αν μένεις εκτός, τα πράγματα και πάλι δυσκολεύουν. Εμείς επιλέξαμε να κάνει A levels online στην ουσία μόνος του.

Δεν ξέρω αν ήταν σωστή η επιλογή. Όπως έγραφα και στο προηγούμενο ποστ, σίγουρα έμαθε πάρα πολλά πράγματα αυτά τα δυο χρόνια, τίποτα από αυτά δεν πάει χαμένο. Στην αρχή λέγαμε πως θα ρίξει όλο του το βάρος εκεί, δε θα τον νοιάζουν οι Πανελλήνιες. Στην πορεία όμως είδαμε πως το να διαβάσει κάποιος μόνος, όση υποστήριξη και αν έχει online, δε δουλεύει καλά. Ειδικά όταν έχεις μαθήματα όπως η Φυσική που έχει και εργαστηριακό – πειραματικό μάθημα (το οποίο εσύ που το δίνεις online το έχεις απλώς διαβάσει στο βιβλίο. Κάνεις πειράματα στη θεωρία μόνο…). Επίσης οι εξετάσεις είναι σε μορφή όχι δυσλεξίας-friendly. Τα πράγματα και σε αυτό είναι μπερδεμένα. Υπάρχουν 3 διαφορετικά συστήματα με οποία δίνεις Α levels. Φυσική και Μαθηματικά έδωσε λοιπόν ο Γιώργος με δυο διαφορετικά συστήματα, γιατί η Φυσική έχει το πειραματικό κομμάτι και δεν υποστηρίζουν το international όλοι. Στο σύστημα Pearsons του έδωσαν έξτρα χρόνο απλώς με το χαρτί που έχει και στο σχολείο. Στο σύστημα Cambridge ζήτησαν χαρτιά από ένα κάρο γιατρούς και να τα έχεις και μήνες πριν και αν στα δεχτούν κλπ κλπ και το παρατήσαμε (ίσως κακώς). Οπότε στη Φυσική είχε το μειονέκτημα του πειραματικού κομματιού (που δεν είχε μπει σε εργαστήριο ποτέ) και στα Μαθηματικά το μειονέκτημα του χρόνου που δε του έδωσαν έξτρα.

Πέρα από αυτές τις δυσκολίες όμως, αυτό που έκανε ο Γιώργος απαιτεί ιδιαίτερη αφοσίωση, κάποιον που να γνωρίζει τι κάνει και να έχει θέληση να το πετύχει, να μπορεί να βάλει πρόγραμμα στον εαυτό του. Ο Γιώργος αυτό το κατάφερε και εδώ και δυο χρόνια διάβαζε νυχθημερόν.

Έκανε αίτηση μέσω UCAS σε 5 Πανεπιστήμια της επιλογής του (μέχρι τόσα μπορείς). Τον δέχτηκαν -υπό προϋποθέσεις- στα 4. Το πέμπτο δεν είχε άλλες θέσεις στη Φυσική γιατί είχε λέει μεγάλη ζήτηση φέτος και αν ήθελε άλλο τμήμα ευχαρίστως! Από αυτά τα 4, τα δυο ζήτησαν πολύ υψηλές προϋποθέσεις. Μόνο Α levels, δεν αναγνωρίζουν τίποτα άλλο, και ήθελαν πάνω από ΑΑ. Τα άλλα δυο ήταν πο νορμάλ. Το ένα τον δέχτηκε μόνο με βαθμό απολυτηρίου (δεν ξέρω γιατί) και το άλλο του είπε Ή A levels AB ή Πανελλήνιες 17,5 ή συνδυσμό. Μάλιστα τον κάλεσαν και στο Skype και του πούλαγαν το Πανεπιστήμιο επί μια ώρα (τι ωραία που είμαστε εδώ, τι καλές έρευνες που κάνουμε και άλλα τέτοια).

Βλέποντας πως το ΑΑ δύσκολα θα το πιάσει υπό αυτές τις συνθήκες, έδωσε πια βάρος και στις Πανελλήνιες. Διάβαζε για όλα. Πολλές φορές απελπίστηκε, κουράστηκε, μπούχτησε. Λογικό γιατί διαβάζει δυο χρόνια τώρα με βαριούς ρυθμούς. Πόσες φορές σκέφτηκα πως πήγαμε στη λύση των Α levels για να γλυτώσει λίγο άγχος και εντέλει του έφερε πολλαπλάσια δουλειά! Ο ίδιος δε το μετανιώνει γιατί έχει αποκομίσει πολλά από αυτό το διάβασμα, έχει μάθει να οργανώνεται, να διαβάζει συστηματικά, έχει μάθει Φυσική και Μαθηματικά στα Αγγλικά, ό,τι θα έχουν κάνει και οι υπόλοιποι που θα είναι στο Πανεπιστήμιο. Συν ότι του δίνει ένα εξτραδάκι και στο βιογραφικό του, αλλά και στις ευκαιρίες του για να μπει στο Πανεπιστήμιο που θέλει.

Όπως και να έχει το βάσανο τέλειωσε. Τα Α levels τα έχει δώσει ήδη, οι Πανελλήνιες ξεκίνησαν σήμερα και μέχρι την άλλη Παρασκευή θα έχουν τελειώσει. Και ό,τι έμαθε έμαθε μέχρι τώρα! Αποτελέσματα θα έχουμε απ’ όλα κατά τον Ιούλιο. Μετά την Παρασκευή τέλος το σχολείο και το διάβασμα, αρχίζουν οι διακοπές!

2 thoughts on “Πανελλήνιες και A levels

  1. Gaitanaki

    Μπράβο στο Γιώργο σας! Να ξέρετε πως κι εδώ, με όσους τελειώνουν το Αγγλικό σύστημα, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και πολύς κόσμος κάνει και ιδιαίτερα και υπάρχει και τρελός ανταγωνισμός από τα ιδιωτικά και grammar schools που με μανία κυνηγάνε να δείξουν εισαγωγικά ποσοστά όχι απλά σε καλές σχολές αλλά και σε πανεπιστήμια που έχουν όνομα και πολύ υψιλά στάνταρ. Οπότε το ότι πολέμισε ο Γιώργος σε αυτό το σύστημα είναι άθλος από μόνος του! Ήδη είναι νικητής! Αν όμως μπορέσουμε να βγούμε από τη φρενίτιδα αυτή των εισαγωγικών και κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε πως η ζωή ανταμοίβει τους σταθερούς αγωνιστές είτε εκείνοι περάσαν σιγκεκριμένα τεστ είτε όχι. Θα τον βρει το δρόμο του βάζοντας το ένα πόδι μπροστά από το άλλο. Θα κάνει μια αρχή και μετά θα στρέψει το τιμόνι εκεί που θέλει.
    ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!!!

    ΥΓ. Εμείς ανυπομονούμε για τις 10 μέρες στη Στούπα φέτος!

  2. Στέλλα Post author

    Ελίζα προφανώς υπάρχει η φρενίτιδα παντού…
    Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! Μέχρι στιγμής πάντως πηγαίνει καλά και είναι ευχαριστημένος. Όπως και να έχει τελειώνει!

    Στούπα θα έρθετε; Μακάρι να μπορέσουμε να βρεθούμε, θα χαρώ πολύ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.