Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Ρώμη – οδηγός επιβίωσης

Οδηγός επιβίωσης στη Ρώμη

Πριν:
Πάρτε έναν καλό ταξιδιωτικό οδηγό. Εμείς είχαμε τον “Traveler Ρώμη, National Geographic” και μας φάνηκε εξαιρετικά χρήσιμος. Γράφει για όλα τα αξιοθέατα, έχει χρήσιμες πληροφορίες και σε πολλές περιπτώσεις τον χρησιμοποιήσαμε αντί για ξεναγό με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, μια που είχε μέσα πολλές πληροφορίες για όλα τα μνημεία.

Πάρτε μαζί σας άνετα ρούχα και παπούτσια. Η Ρώμη δεν έχει και πολύ καλή συγκοινωνία. Λεωφορεία και δύο γραμμές μετρό. Άσε που είναι ολόκληρη ένα ζωντανό μουσείο, οπότε το καλύτερο είναι να την γυρίσετε με τα πόδια. Δεν είναι δύσκολο και θα αποζημιωθείτε! Επίσης οι δρόμοι της Ρώμης είναι θάνατος για παπούτσια με τακούνι. Είναι στρωμένοι κάτω με κυβόλιθους και είδαμε κάμποσες κυρίες να μένουν με το τακούνι στο χέρι, επειδή τους σφήνωσε μέσα εκεί.

Βρείτε ξενοδοχείο να είναι κοντά στο κέντρο και ειδικότερα κοντά στο μετρό. Είναι πολύ σημαντικό και θα σας γλυτώσει από πολλά ταξί Μπείτε στο site booking.com , βρείτε ξενοδοχεία στην περιοχή, διαβάστε τις κριτικές, δείτε τιμές και αποφασίστε. Εμείς μείναμε στο ξενοδοχείο Des Artistes και μείναμε πολύ ευχαριστημένοι.

Μόλις φτάσετε:
Μπορείτε να πάρετε τραίνο, shuttle bus ή ταξί για τη Ρώμη.
Το τραίνο κάνει μισή ώρα και κοστίζει 11€ εάν το αγοράσετε από τα αυτόματα μηχανήματα. Λίγο πιο ακριβό εάν το αγοράσετε από τον γκισέ.
Το shuttle bus κάνει μια ώρα και κοστίζει 8€.
Το ταξί που το πήραμε όταν πήγαμε από το ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο, μας πήρε 50€. Εφόσον ήμασταν 4 άτομα, μας συνέφερε. Το κανόνισε το ξενοδοχείο μας όμως και μας είχε δώσει και κουπονάκι που αναγραφόταν η τιμή επάνω, οπότε δε μπορούσε ο οδηγός να ζητήσει παραπάνω.

Εκεί:

Ανάλογα με τις μέρες που θα μείνετε, υπάρχουν εισιτήρια για τις συγκοινωνίες απεριορίστων διαδρομών που θα σας εξυπηρετήσουν.
Ένα εισιτήριο διάρκειας 7 ημερών κοστίζει 16€ και σίγουρα βγάζει τα λεφτά του! Το χρησιμοποιείς σε όλες τις συγκοινωνίες.

Ένας χάρτης της πόλης είναι το πιο χρήσιμο πράγμα, αλλά δεν χρειάζεται να αγοράσετε. Δίνουν όλα τα ξενοδοχεία.

Αν καθίσετε λίγες μέρες, αξίζει να πληρώσετε κάποιο από τα λεωφορεία που κάνουν το γύρο των μνημείων στη Ρώμη hop on – hop off. Αν μάλιστα πληρώσετε για 2 ημέρες συμφέρει ακόμα περισσότερο. 19€ η μια μέρα, 24€ για τις δυο. Αν καθίσετε βέβαια πολλές μέρες, τις κάνετε και με τα πόδια τις διαδρομές.

Υπάρχει επίσης ένα εισιτήριο Roma Pass. Είναι για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Δεν το αγοράσαμε και δεν μπορώ να δώσω πολλές πληροφορίες, αλλά αν είναι να πάτε σε πολλά ίσως να αξίζει. Αν δεν κάνω λάθος, κοστίζει 25€, σου δίνει ελεύθερη είσοδο στα δυο πρώτα μουσεία και μετά έχεις μειωμένο εισιτήριο στα υπόλοιπα.

Ο κόσμος δεν πολυμιλάει αγγλικά. Όπου και αν κάτσαμε μας μίλαγαν στα ιταλικά (αργά όμως, για να τους καταλαβαίνουμε 😛 ). Όμως είχαν διάθεση να συνεννοηθούν και λίγο αγγλικά, λίγο ιταλικά, λίγο με νοήματα, τα καταφέραμε παντού τέλεια.

Σε ορισμένα αξιοθέατα αξίζει να πας πολύ πρωί (ή ντάλα μεσημέρι αν το αντέχετε) ώστε να είναι μικρότερη η ουρά αναμονής. Τέτοια είναι το Βατικανό, το Κολοσαίο, η Ρωμαϊκή Αγορά (δείτε όμως tips και για αυτά παρακάτω).

Βατικανό: στην πλατεία του Αγίου Πέτρου μπαίνεις ελεύθερα. Για να μπεις μέσα στο ναό περιμένεις ουρά, για να περάσεις από μηχανήματα ελέγχου. Από εκεί και μετά υπάρχουν 2 ουρές. Η μια (που προχωράει άνετα, ίσως και να μην είναι ουρά καθόλου) είναι για να μπεις στο ναό. Η άλλη είναι για να ανέβεις πάνω στον τρούλο. Όλοι λένε πως αξίζει, οπότε αν θέλετε να πάτε, να κάτσετε σε εκείνη από την αρχή. Μετά η ουρά θα έχει μεγαλώσει τόσο που δεν θα αντέξετε να ανεβείτε (εκεί έχει και εισιτήριο).
Για το Μουσείο του Βατικανού υπάρχει άλλη ουρά και πληρώνεις και εισιτήριο. Το εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ. Εάν όμως αγοράσετε εισιτήριο από πριν (έχει και μέσα στο χώρο της πλατείας του Αγίου Πέτρου), με 4 ευρώ επιπλέον μπορείτε να παρακάμψετε την ουρά. Στο ακριβώς της ώρας (πχ στις 2, στις 3 κλπ) μπαίνουν μέσα όσοι έχουν ήδη εισιτήριο. Οπότε αν η ουρά είναι μεγάλη, αξίζει. Επίσης να έχετε υπόψη πως το μουσείο από το ναό του Αγίου Πέτρου μπορεί να είναι δίπλα αλλά το τετράγωνο αυτό είναι τεράστιο και πρέπει να περπατήσεις μια μεγάλη ανηφόρα για να βρεθείς στην είσοδο.

Κολοσαίο: Άλλο ένα σημείο με τεράστια ουρά. Όμως υπάρχει εύκολος τρόπος να την παρακάμψετε και αυτή, και χωρίς να πληρώσετε έξτρα! Εάν πάτε το πρωί στη Ρωμαϊκή Αγορά (που είναι δίπλα), υπάρχει μια ουρά αναμονής αλλά όχι ιδιαίτερα μεγάλη (να πάτε νωρίς όμως). Το εισιτήριο, που κοστίζει 12 ευρώ, περιλαμβάνει ΚΑΙ το Κολοσαίο! Οπότε, αφού δείτε τη Ρωμαϊκή Αγορά, πάτε στο Κολοσαίο και με την άνεσή σας (και ένα χαμόγελο στα χείλη) περνάτε όοοοοολη την ουρά αυτών που περιμένουν και μπαίνετε κύριοι μέσα χωρίς καμία καθυστέρηση!
Στη Ρωμαϊκή Αγορά είναι καλύτερο να μπείτε από την Fori Imperiali.

Φαγητό:
Δική μου πρόταση είναι να μην αγοράσετε πίτσα από τις καντίνες που υπάρχουν παντού στους δρόμους. Δεν ξέρω τι φρεσκάδας είναι, πάντως είναι συσκευασμένες που απλώς τις ζεσταίνουν και κοστίζουν 5€. Αν καθίσετε σε κανονική πιτσαρία ή αν πάρετε πίτσα με το κομμάτι σε αντίστοιχα μαγαζιά (αν και δεν είναι και όλα αυτά καλά…) θα φάτε πίτσα σε ίδια τιμή (ok ίσως λίγο πιο ακριβή), θα διαλέξετε τι θέλετε και θα είναι σίγουρα φρεσκοφτιαγμένη.

Προετοιμαστείτε: οι πίτσες έχουν πολύ λεπτή ζύμη, δεν είναι παραφορτωμένες και δεν έχουν πιπεριές. Αν το χωνέψετε αυτό, θα γευτείτε τις πιο ωραίες πίτσες που έχετε φάει ποτέ.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα μακαρόνια. Είναι πολύ πιο al dente από αυτά που λέμε εμείς al dente. Ξεπεράστε το και διαπιστώστε πως είναι πιο νόστιμα έτσι!

Το παγωτό τους είναι απλά θεϊκό! Παντού.

Γενικά μπορείς να φας πολύ καλά και σε αρκετά λογικές τιμές. Εμείς δίναμε γύρω στα 50-60€ την ημέρα, το ζευγάρι, για φαγητό μεσημέρι και βράδυ (και κρασί και γλυκό και παγωτό).

4 thoughts on “Ρώμη – οδηγός επιβίωσης

  1. Pingback: Tweets that mention Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα » Blog Archive » Ρώμη - οδηγός επιβίωσης -- Topsy.com

  2. ka8y

    Xtes vrady girisa apo rwmi! Symfwnw kai epayksanw me ton odigo epiviwsis! Pleon (meta tis 8 aprili nomizw) to eisitirio tou trenou apo to aerodromio exei 14 evrw.. san polla einai, emeis girisame aerodromio me to shuttle bus! Episis to isitirio kolloseo-forum isxiei gia 2 meres- den mporeis na fadasteis ti xara pirame otan prosperasame ooooooooooli ekeini tin oura sto kolosseo :-))))))

  3. Pingback: Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα » Blog Archive » Βιέννη: οδηγός επιβίωσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.