Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Η τριλογία του κόσμου

3 βιβλία από τον Φίλιπ Πούλμαν.

  1. Το αστέρι του Βορρά
  2. Ο άρχοντας των δύο κόσμων
  3. Το κεχριμπαρένιο τηλεσκόπιο

Τα είχα ξαναδιαβάσει και παλαιότερα και βρήκα την ευκαιρία τώρα να κάνω μια επανάληψη. Τα βρήκα το ίδιο συναρπαστικά, αγωνιώδη, φιλοσοφημένα, όμορφα, καλογραμμένα και συγκινητικά, όπως την πρώτη φορά που τα διάβασα.

!!!!Spoiler freaks μη συνεχίζετε παρακάτω!!!!

Ο Πούλμαν έχει φτιάξει ένα δικό του κόσμο, ο οποίος περιέχει πολλά σύμπαντα. Η ιστορία του διαδραματίζεται κυρίως σε δύο. Το ένα ίδιο με τον δικό μας, αλλά με μικρές, σαφείς διαφορές. Το άλλο, το δικό μας. Πρωταγωνιστές είναι δύο παιδιά, το ένα από το ένα σύμπαν και το άλλο από το άλλο. Και φυσικά ασχολείται με την πάλη του καλού με το κακό. Όμως η επιλογή του κακού είναι σίγουρα πρωτότυπη και θα μπορούσε να ξεσηκώσει όλη την εκκλησία και να έχουμε κάψιμο βιβλίων και απαγόρευση της ταινίας (που περιμένουμε με αγωνία). Αν το πάρουν χαμπάρι δηλαδή. Γιατί στο πρώτο βιβλίο δεν γίνεται καμία αναφορά. Το πρώτο βιβλίο έχει μια γραφή ανάλαφρη κάπως, είναι μια νεανική περιπέτεια. Σε βάζει στον κόσμο του, σε κάνει να συμπαθήσεις τη μικρή Λύρα και κυρίως σε κάνει να ήθελες να είχες κι εσύ ένα δαιμόνιο (ή να μπορούσες να δεις τι μορφή έχει το δικό σου). Καλογραμμένο και πρωτότυπο, όμως δεν σε προετοιμάζει για τη συνέχεια.

Στο δεύτερο βιβλίο τα πράγματα περιπλέκονται λίγο. Μπαίνει στην ιστορία ο δεύτερος μικρός και τα δύο παιδιά περνάνε απίστευτες περιπέτειες μαζί. Το μυστήριο βαθαίνει, η γραφή γίνεται λίγο πιο μαύρη, τα νοήματα που μπορείς να βρεις μέσα του σε συναρπάζουν. Και μετά φτάνεις στο τρίτο.

Στο τρίτο βιβλίο απλώς παθαίνεις την πλάκα σου! Η επίθεση ενάντια στη θρησκεία είναι εμφανής. Πιστεύει στην αγάπη, την ελευθερία, το ήθος και πιστεύει πως η θρησκεία είναι ενάντια σε όλα αυτά. Οι μάγισσες, οι αρκούδες, τα δαιμόνια, τα φαντάσματα, τα παράξενα πλάσματα, οι άγγελοι, είναι μόνο η πρόφαση, το πλαίσιο, για να ξεδιπλωθεί η βαθιά φιλοσοφημένη και προβληματισμένη σκέψη του συγγραφέα. Η λύση έρχεται μετά από μεγάλο αγώνα και με μεγάλο τίμημα. Και τις δύο φορές που το διάβασα δεν μπόρεσα να μην δακρύσω στο τέλος.

Είναι βιβλία που σε κάνουν να χάνεις τον ύπνο σου και τα οποία μπορείς να “διαβάσεις” σε διάφορα επίπεδα. Αν θες τα διαβάζεις επιφανειακά, παίρνοντας μόνο τα προφανή. Αν θες “βλέπεις” και λίγο παραμέσα και βγάζεις τα δικά σου συμπεράσματα βάση της φιλοσοφίας του.

Εάν τα έχετε διαβάσει και θέλετε να βαθμολογήσετε και να σχολιάσετε, περάστε από τις Κριτικές ακολουθώντας τα λινκ από πάνω. Εάν δεν τα έχετε διαβάσει, να το κάνετε το συντομότερο!

One thought on “Η τριλογία του κόσμου

  1. Pingback: Η τριλογία του κόσμου | Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.