Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Babel-17

Από τον Samuel R. Delany

Με αυτό το βιβλίο, έχω λίγο μπερδευτεί. Δεν ξέρω τι να γράψω. Ήταν καταπληκτικό, ήταν ακαταλαβίστικο, ήταν μεγαλειώδες, ήταν κλασικό, ήταν κάτι που δεν θα ξαναδιάβαζα ποτέ;; Είμαι μπερδεμένη.

Τα αντικειμενικά γεγονότα έχουν ως εξής: είναι βιβλίο που θεωρείται κλασικό και έχει βραβευτεί με Nebula. Άνθρωποι του χώρου, το συστήνουν ανεπιφύλακτα.

Είμαι σιγουρη πως σε ανθρώπους με φιλολογικά και γλωσσολογικά ενδιαφέροντα θα φανεί καταπληκτικό. Εμένα, σε ορισμένα ειδικά σημεία, με δυσκόλεψε πάρα πολύ. Βρέθηκα να ξαναδιαβάζω την ίδια γραμμή 3 φορές και πάλι να μην καταλαβαίνω τίποτα. Φυσικά βοηθάει σε αυτό ότι το διάβασα στα αγγλικά. Από την άλλη, ενώ ξέρω πως έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, δεν ξέρω πως στο καλό μπορεί ο μεταφραστής να απέδωσε όλα αυτά που διάβασα στα ελληνικά. Παίζει τόσο πολύ με τη γλώσσα και τις λέξεις που απλώς δεν γίνεται να το μεταφράσεις. Εκτός και αν ο μεταφραστής ήταν θεός. Τι να πω.

Από την άλλη αξίζει να το διαβάσεις όλο. Έχει ενδιαφέρον και πραγματεύεται κάτι που εγώ δεν έχω ξαναδεί. Τη χρήση της γλώσσας, πόσο διαφορετικές μπορεί να είναι οι γλώσσες μεταξύ τους, πόσο σημαντική είναι στην επικοινωνία και τη σωστή συνεννόηση και τι μπορεί να καταφέρει κανείς αν γνωρίζει πολλά πάνω στο θέμα.

Γι’ αυτό λέω πως είμαι μπερδεμένη. Γιατί αυτό το βιβλίο παραλίγο να το παρατήσω ως ακατάληπτο. Αλλά όταν το τελείωσα μου άρεσε πολύ, ίσως τόσο που θα μπορούσα να το ξαναξεκινήσω, με ένα λεξικό δίπλα και να το πάω βήμα βήμα και σελίδα σελίδα.

Έχει σημεία που θα μπορούσε κανείς να γράψει ολόκληρη διατριβή πάνω τους.

Η υπόθεσή του δεν έχει πραγματικά σημασία. Σε κάποια στιγμή στο μέλλον έχουν βρεθεί κάμποσες νοήμονες μορφές ζωής. Κλασικά, κάποιες από αυτές έχουν ενωθεί με τους ανθρώπους και έχουν φτιάξει μια συμμαχία ενώ κάποιες όχι και έτσι υπάρχει πόλεμος. Το ζουμί της υπόθεσης είναι στο πως πολεμάται αυτός ο πόλεμος. Βαβέλ-17 είναι η ονομασία της γλώσσας που χρησιμοποιούν οι εχθροί και οι άνθρωποι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν με τη βοήθεια μιας διάσημης ποιήτριας με πολλά ταλέντα.

Αποφασίστε λοιπόν μόνοι σας αν θέλετε να το διαβάσετε ή όχι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.