Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Η συζήτηση

Είναι αργά το απόγευμα και έχω κάτσει με τα παιδιά στη βεράντα μας. Λύνω κάτι προβλήματα λογικής, ο Γιώργος διαβάζει το βιβλίο του και η Ιωάννα κάθεται απλώς δίπλα μου. Και αρχίζει τις ερωτήσεις… Δεν θυμάμαι ακριβώς πως ξεκίνησε η κουβέντα, αλλά μιλάγαμε για διάφορα πράγματα, από το αν μπορούν να θεραπευτούν οι αναπηρίες, αν οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν μια γυναίκα που δεν μπορεί να κάνει παιδιά, πως γίνονται τα δίδυμα και άλλα τέτοια. Ήταν μια από αυτές τις συζητήσεις που ξεκινάν από ένα θέμα και καταλήγουν σε κάτι εντελώς άσχετο.

Η Ιωάννα είχε πάρει το σοβαρό της και ρωτούσε τη μια απορία μετά την άλλη. Κι εγώ χαιρόμουνα που της απαντούσα γιατί έβλεπα πως ήταν πράγματα που την απασχολούσαν πολύ (πχ ανακουφίστηκε πάρα πολύ όταν της είπα πως σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν ζευγάρια που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά). Από εκεί όμως που μιλάγαμε για αναπηρίες και παιδιά με προβλήματα και το ειδικό σχολείο δίπλα τους, με κάποιο μαγικό τρόπο που δεν τον κατάλαβα ακριβώς, βρεθήκαμε να μιλάμε για ωάρια και σπερματοζωάρια… Και όπως ήταν αναμενόμενο, η Ιωάννα είχε απορίες. Που έπρεπε να λύσω…

Αρχίζει λοιπόν:

 • Ιωάννα: Μαμά από που βγαίνουν τα σπερματοζωάρια;
 • Μαμά: Ε, τι εννοείς “από που βγαίνουν; ” (μπας και εννοούσε κάτι άλλο και γλυτώσω)
 • Ι: Δηλαδή πως βγαίνουν από τον άντρα και πάνε στη γυναίκα;
 • Μ: (φτου δεν τη γλύτωσα έτσι. Ας δοκιμάσουμε κάτι άλλο) Γιώργο, εσύ ξέρεις;
 • Γιώργος: Ναι
 • Μ: Για πες μας
 • Γ: Διαβάζω τώρα… (κι αυτός να τη γλυτώσει πήγε)
 • Μ: Έλα, θέλω να δω τι ξέρεις.
 • Γ: Ε να, όταν ενώνονται τα γεννητικά όργανα του άντρα και της γυναίκας, βγαίνουν τα σπερματοζωάρια από την τρυπούλα (κάτι ξέρει…)
 • Ι: Και δηλαδή ΠΩΣ ενώνονται; Ακουμπάς έτσι τις κοιλιές σου και πηδάει το σπερματοζωάριο και το ωάριο από τον άντρα και τη γυναίκα, ενώνονται και ξαναμπαίνουν μέσα;

Κάπου εδώ μου ήρθε στο μυαλό το βιντεάκι που είχα δει πολύ πρόσφατα, της Julia Sweeney, η οποία είχε κάνει την ίδια συζήτηση με την 8χρονη κόρη της. Πήρα κουράγιο από αυτό γιατί είδα πως δε γλυτώνω. Ή θα προσπαθούσα να την αποφύγω κι εκείνη θα συνέχιζε να ρωτάει, ή θα της έλεγα κάτι για μελισσούλες και λαχανάκια και θα έφτανε να πιστεύει πως τα παιδιά τα κάνεις με το φιλί ή έπρεπε να της εξηγήσω κανονικά. Βαθιά ανάσα, απλές απαντήσεις. Πάμε.

 • Μ: Όχι δεν γίνεται έτσι. Το γεννητικό όργανο του άντρα θα πρέπει να μπει μέσα στο γεννητικό όργανο της γυναίκας για να ενωθούν. (ουφ το ξεστόμισα)
 • Ι: (με μια ψιλοφρίκη) Δηλαδή μαμά οι γυναίκες πρέπει να κάθονται ΈΤΣΙ; (και όπως κάθεται στην καρέκλα της ανοίγει τα πόδια με λυγισμένα γόνατα, σα να κάθεται σε καρέκλα γυναικολόγου)
 • Μ: (εγώ κοντεύω να πνιγώ. Και με έχουν πιάσει γέλια) Ναι.
 • Ι: (με τη φρίκη ακόμα) Δηλαδή μαμά, εσύ κάθησες ΈΤΣΙ;
 • Μ: Ναι
 • Ι: Μα δηλαδή, κάθησες ΈΤΣΙ;
 • Γ: Ε όχι κι έτσι ακριβώς Ιωάννα, είσαι αστεία έτσι…
 • Μ: (σε λίγο θα πέσω κάτω από τα γέλια) Ε ναι Ιωάννα μου, όλες οι γυναίκες αυτό πρέπει να κάνουν αν θέλουν να γεννήσουν. Όχι δηλαδή ακριβώς έτσι, είναι λίγο αστείο έτσι όπως κάθεσαι όπως είπε και ο Γιώργος (έπρεπε να δικαιολογήσω και τα πολλά γέλια μου)

Ευτυχώς, μετά από αυτό πάλι κάπως ξέφυγε η κουβέντα, δεν θυμάμαι τώρα πως. Τέτοια σύγχιση έπαθα! Πάντως βρεθήκαμε να μιλάμε για το μυαλό και με μεγάλη χαρά βάλθηκα να εξηγώ στον Γιώργο πως το μυαλό ΔΕΝ είναι σα μια φουσκα παραγεμισμένη με ρευστή μαρμελάδα και πως ΔΕΝ μπορείς να το τρυπήσεις με ένα καλαμάκι και να τρέξει σε όλο το σώμα (μπλιαχ) Και πήραμε τηλέφωνο τον παππού που τρώει μυαλά να μας το επιβεβαιώσει. Και το ότι ο παππούς ΤΡΩΕΙ ΜΥΑΛΑ ήταν αρκετό για να επικρατήσει στο ΠΩΣ κάθονται οι γυναίκες και να την κάνει να το ξεχάσει (προς το παρόν τουλάχιστον).

(μπορείτε να διαβάσετε και την ομιλία της Julia Sweeney στη Guardian. Και η δική της κόρη πάντως με τη θέση των ποδιών είχε εντυπωσιαστεί. Για δες…)

6 thoughts on “Η συζήτηση

 1. Sophia

  ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ, δεν μπορείς να πεις όμως, σε προετοιμάσαμε και λίγο!! ;-ΡΡΡΡΡΡ

 2. Θανάσης

  Χαχαχααχχαχαχαχααχαχχαχαχαα, αχ να ‘σαι καλα που με κανες και γελασα ετσι. Μα ΕΤΣΙ;;;!!!
  Καλα ο Γιωργος πως τα ξερει αυτα και οχι η Ιωαννα; Τα μαθαινουν στο σχολειο;

 3. Στέλλα Post author

  Sophia ναι, κάπως προετοιμασμένη ήμουν, αλλά όσο κουλ και να είσαι με το θέμα, όσο προετοιμασμένη, η αλήθεια είναι πως κάπως σου έρχεται όταν φτάνει αυτή η ώρα… Βασικά πρέπει να αποφασίσεις πόσα θα πεις και με τι τρόπο, ανάλογα με την ηλικία τους και είναι δύσκολο να πάρεις αυτές τις αποφάσεις μέσα σε δευτερόλεπτα.

  Θανάση είδες, ΈΤΣΙ… Φοβερό! Ναι, πιστεύω πως ο Γιώργος τα έχει μάθει στο σχολείο, από φίλους και συμμαθητές (όχι φυσικά σε μάθημα-αν και θα έπρεπε). Κάτι άλλο που δεν είναι και πολύ σωστό, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι πληροφορίες παίρνει και κατά πόσο είναι σωστές. Όμως ο Γιώργος δεν κάνει τέτοιου είδους ερωτήσεις ποτέ. Πάλι καλά που είναι μπροστά όταν τις κάνει η Ιωάννα…

 4. Nafsika

  Πω πω, αγχώθηκα εγώ που το διάβαζα! Όπως και να το κάνεις, όσο κουλ και να εισαι και προετοιμασμένος, ένα άγχος το νιώθεις… Ειδικά άμα έχεις το μικρό να σου λέει, μα κάθησες ΕΤΣΙ????!!! Χαχαχαχαχαχα! Εγώ νομίζω τα έμαθα από βιβλία αυτά, η μαμά μου είχε προνοήσει προφανώς και για να αποφύγει πολλές πολλές ερωτήσεις και μου είχε πάρει κατάλληλα βιβλία από μικρή ηλικία (με φωτογραφίες παρακαλώ!) και καθόμουν και τα χάζευα. Πάντως σκέφτομαι ότι είναι πολύ σημαντικό το πώς θα σου τα πούνε οι γονείς σου, όχι μόνο για την ίδια την πληροφόρηση, αλλά και συναισθηματικά για το αν τελικά θα δεις το σεξ με θετική ή αρνητική φόρτιση. Να φανταστείς ότι είχα συμμαθήτρια που μέχρι τα 18 της, άκουγε για σεξ και έκανε ΜΠΛΙΑΑΑΑΑΑΧ! (μετά δεν ξέρω τι απέγινε, ίσως πήγε για καλόγρια…)

 5. philos

  omg…να το παίξω αμερικανάκι!!!
  Νομίζω ότι πρέπει να μιλήσουμε και μεις… πριν έρθει η ώρα και ρωτήσουμε σαν τον Χαϊκάλη τον γιό του (που έβλεπα το πρωί στο τρέιλερ) “θέλεις να μιλήσουμε για το σεξ;” και μας απαντήσει αντίστοιχα “τι θες να μάθεις πατέρα;”

 6. Στέλλα Post author

  philos νομίζω όμως πως το θέμα είναι να μην προσφέρεις εσύ πληροφορίες χωρίς να σε ρωτήσουν (τουλάχιστον όχι σε τόσο μικρή ηλικία). Νομίζω πρέπει να απαντάς ακριβώς τις ερωτήσεις που σου κάνουν και μάλιστα να μην το προχωρήσεις εσύ παραπάνω. Βέβαια υπάρχει έτσι ο κίνδυνος να πάρουν από αλλού πληροφορίες και μάλιστα λάθος… Δεν ξέρω ποιά ηλικία είναι αυτή στην οποία θα πρέπει να μιλήσεις χωρίς να σε έχει ρωτήσει.
  Ίσως η μέθοδος της μαμάς της Ναυσικάς να είναι η καλύτερη. Βιβλία να χαζέψουν και να μάθουν και αν έχουν παραπάνω απορίες να ρωτήσουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.