Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Τι κάνουμε με τα σκουπίδια μας

Τα σκουπίδια που παράγει ένα σπίτι μεταφράζονται σε πολλές σακούλες που πηγαίνουν στον κάδο και σε πολλούς κάδους που πηγαίνουν στις χωματερές. Όταν δεν είναι κλειστές για τον οποιοδήποτε λόγο…

Η διαχείριση των σκουπιδιών είναι από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. Δεν θα ασχοληθώ εδώ με το τι θα έπρεπε να γίνει από τη μεριά των δήμων, γιατί φυσικά αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Θα ασχοληθώ με το τι κάνουμε εμείς με τα δικά μας σκουπίδια. Άλλωστε πιστεύω πως ό,τι και να κάνει ένας δήμος, αν δεν υπάρξει σωστή διαχείριση και από τα νοικοκυριά, δε θα υπάρξει λύση.

Η αρχή που ακολουθούμε είναι το Reduce – Reuse – Recycle. Κάπου είχα διαβάσει το πως το έχουν μεταφράσει στα ελληνικά, δεν το θυμάμαι τώρα.

Reduce: μειώνουμε την ποσότητα συσκευασίας που αγοράζουμε. Ό,τι μπορούμε το παίρνουμε χύμα. Δεν αγοράζουμε παραπάνω ποσότητες από αυτές που χρειαζόμαστε. Έτσι δεν καταλήγουμε να έχουμε πράγματα που έχουν λήξει χωρίς να τα έχουμε καταναλώσει.

Reuse: ξαναχρησιμοποιούμε ό,τι μπορούμε. Παίρνουμε συσκευασίες που ξαναγεμίζουν και δε χρησιμοποιούμε τίποτα μιας χρήσης. Πλαστικά πιάτα και ποτήρια μόνο σε περίπτωση πάρτυ και αυτό μόνο αν έχουμε πολλά παιδάκια. Αντί να βάλουμε το φαγητό που περίσσεψε ή το φαγητό που θα πάρουμε μαζί, σε σακούλες ή να το κλείσουμε με αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη, το βάζουμε σε ταπεράκια που μετά θα τα πλύνουμε και θα τα ξαναχρησιμοποιήσουμε. Έχουμε γυάλινα μπουκάλια για το νερό μας.

Recycle: κάποτε με θεωρούσαν παράξενη που ανακύκλωνα ό,τι μπορούσα. Τώρα τουλάχιστον η ανακύκλωση έχει εξαπλωθεί. Ανακυκλώνουμε ό,τι μπορούμε (και μας προσφέρει ο δήμος μας). Πλαστικά, συσκευασίες, χαρτί, αλουμίνια, μπαταρίες, λάμπες, ηλεκτρικές συσκευές, μέχρι και το χρησιμοποιημένο λάδι.

Πέρα από αυτά, εμείς κάνουμε και ένα είδος κομποστοποίησης. Δηλαδή κάθε μέρα μαζεύουμε όλα τα οργανικά απορρίματα (φλούδες από φρούτα και λαχανικά, φαγητά που έχουν περισσέψει, κουκούτσια κλπ) σε ένα μικρό δοχείο μέσα στην κουζίνα. Αυτό το δοχείο το αδειάζουμε σε έναν μεγαλύτερο κάδο που έχουμε στο μπαλκόνι. Όταν γεμίσει ο κάδος αυτός, πιάνει ο Κωνσταντίνος το φτυάρι, σκάβει μια τρύπα στον κήπο και τα θάβει. Αυτά λιώνουν στο χώμα και δεν τα βρίσκεις ξανά. Τουλάχιστον τόσα χρόνια που το κάνουμε δεν έχει τύχει να σκάψει κάπου και να βρει φλούδες ή κομμάτια. Εμπλουτίζεται και το χώμα με αυτό τον τρόπο και, ειδικά στην αρχή που δεν είχε φυτρώσει τίποτα στον κήπο, έβλεπες πως όπου είχαμε θάψει οργανικά, έβγαινε πρασινάδα. Και καμιά φορά φυτρώνει και κάνα πεπονάκι, καμιά ντοματιά, καμιά πατατιά, έτσι από σπόντα.

Αυτό φυσικά μπορούμε να το κάνουμε εμείς που έχουμε μεγάλο κήπο. Αν κανείς δεν έχει, τότε υπάρχει η λύση των κάδων κομποστοποίησης. Κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη, χωρίς πάρα πολύ μεγάλο κόστος. Τους βάζεις στο μπαλκόνι σου και πετώντας τα οργανικά σου εκεί, αποκτάς μετά από κάποιους μήνες λίπασμα για τις γλάστρες σου. Με μια μικρή αναζήτηση στο google θα βρείτε πολλά μέρη που πουλάνε τέτοιους κάδους. Και αν πιάνουν τα χέρια σας μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας έναν κάδο (πάλι το google θα σας βοηθήσει)

Δείτε μερικά λινκ που βρήκα εγώ:

 • http://www.flowmagazine.gr/article/view/compost_bins/category/environment
 • http://www.veltiotiki.gr/
 • http://www.antemisaris.gr/productList.aspx?iid=19
 • http://www.ftiaxno.gr/2008/03/blog-post_28.html
 • http://www.kalliergo.gr/home-kalliergo/ftiaxno-kado-kompostopoiisis-me-ligotera-apo-6-euro.html

Με όλα αυτά που σας λέω ότι κάνουμε, καταλήγουμε να βγάζουμε γύρω στη μια σακούλα σκουπιδιών την εβδομάδα στα κανονικά σκουπίδια, γύρω στις 3-4 τσάντες στην ανακύκλωση και έναν περίπου κάδο γεμάτο με οργανικά. Φανταστείτε τι διαφορά μπορεί να έκανε στον συνολικό όγκο σκουπιδιών αν όλα τα νοικοκυριά έκαναν το ίδιο πράγμα….

4 thoughts on “Τι κάνουμε με τα σκουπίδια μας

 1. Sophia

  Συμφωνώ!!! Εγώ καταλήγω, εδώ και πολλά χρόνια, να έχω απορρίματα μόνο αυτά της τουαλέτας και από σκουπίδια στον κάδο, συνολικά, μαζί με αυτά, να πηγαίνω κάπου 3 σακούλες το μήνα…
  😉

 2. Nafsika

  Στέλλα πάντα εντυπωσιάζομαι με αυτά τα αρθράκια σου και μου προσφέρουν νέες γνώσεις. Να σε ρωτήσω, βάζετε τα πάντα από φαγώσιμα στον κάδο σας ή δεν βάζετε απομεινάρια από κρεατικά, ψαρικά κλπ;;; Ευτυχώς έχω και τα γατιά που κάνουν τέλεια ανακύκλωση, αλλά δεν θα ήταν ασχημο να εμπλουτίσω το χωματάκι μας…

 3. Στέλλα Post author

  Ναυσικά μου κρεατάκια δεν έχουμε να περισσέψουν, γιατί έχουμε την Κίκα. Όπως επίσης υπάρχουν πολλές γατούλες στη γειτονιά για τα ψάρια μας (όταν υπάρχουν τέτοια απομεινάρια).
  Γενικώς νομίζω πως δεν κάνει να τα θάβεις αυτά, περισσότερο όμως γιατί θα έρθουν ζώα να στα ξεθάψουν πιστεύω.
  Αφού έχεις τις γατούλες σου δε χρειάζεται να ανησυχείς για αυτά όμως ε; 🙂
  Κατά τα άλλα, βάζουμε τα πάντα όμως.

 4. Pingback: Κομπόστ και κήπος | Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.