Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Λεξοπλασία

Τα παιδιά γενικά έχουν την τάση να φτιάχνουν δικές τους λέξεις όταν το λεξιλόγιό τους δεν περιέχει μια για αυτό που θέλουν να περιγράψουν. Ή όταν δε τη θυμούνται! Κάπως έτσι γεννιούνται και πάρα πολλές ατάκες φυσικά, που μας κάνουν να σκάμε στα γέλια. Ένα τέτοιο παράδειγμα μου έδωσε πρόσφατα ο γιός μου, όταν πήγαινα να ψηφίσω.

– Εδώ είναι το ψηφολογικό σου κέντρο; (μάλλον ψηφοπαράλογο θα το έλεγα μετά τα αποτελέσματα, αλλά τέλος πάντων….)

Ο Γιώργος όμως περνάει και σε άλλο επίπεδο. Αν έχει κάποια έννοια στο μυαλό του που θέλει πολλές λέξεις για να εκφραστεί, τότε δημιουργεί μια δική του λέξη που περιγράφει όλο αυτό. Έτσι στο μυαλό του όταν το σκέφτεται δε χρειάζεται να φέρει όλες τις λέξεις, αρκεί μια. Αυτό προέκυψε προχτές, όταν κάναμε μια συζήτηση περί… μαρμελάδας! Κάτι λέγαμε και είπε μια φράση ο Γιώργος από την οποία δεν κατάλαβα τίποτα (ούτε τη θυμάμαι τώρα γιατί εκείνη την ώρα απλώς μου φάνηκε ακαταλαβίστικη). Με το που την είπε, αμέσως είπε “αχ τι λέω, ό,τι να ναι λέω”. Και όταν του ζήτησα να μου εξηγήσει, μου είπε πως έχει στο μυαλό του αυτές τις έννοιες, αλλά βέβαια όταν μιλάει με άλλους δεν τις λέει. Ε, και τώρα του είχαν ξεφύγει. Οι δυο λοιπόν τέτοιες λέξεις είναι:

Στάθιμο. Είναι το υλικό που μπορείς να απλώσεις κάπου και να γίνει βάση για να αλείψεις και άλλα πράγματα από πάνω. Είναι σταθερό και δεν θα φύγει. Τέτοια υλικά είναι το βούτυρο για παράδειγμα, το φυστικοβούτυρο κλπ.

Κάθιμο. Είναι το υλικό που πάει και κάθεται πάνω στα στάθιμα. Απλώνεται μεν, αλλά δεν μπορείς (με ευκολία τουλάχιστον) να απλώσεις μετά κάτι από πάνω. Τέτοια υλικά είναι η μαρμελάδα, τα σιρόπια κλπ

Υπάρχουν φυσικά υλικά για τα οποία βρισκόμαστε σε σύγχιση. Πχ τι γίνεται αν θέλεις να βάλεις ταχίνι και μέλι; Ποιό από τα δυο μπαίνει από κάτω; Κλασικά μπαίνει το ταχίνι, αλλά δεν είμαι απόλυτα σίγουρη πως πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι στάθιμο. Πολύ ανακατεύονται τα δυο όταν το κάνεις… Θέλει περαιτέρω εύρενα. Άτιμη επιστήμη, θα μας βάλεις να αλείφουμε ψωμάκια τώρα!!!

4 thoughts on “Λεξοπλασία

  1. Betty

    Όντως τα παιδιά βγάζουν φανταστικές λέξεις καμιά φορά. Παράδειγμα καλή ώρα σαν το δικό σου, ο μικρός μου, 5 χρονών, χρησιμοποιεί τη λέξη “στέκισα” όταν θέλει να περιγράψει ότι έβαλε κάτι να σταθεί, ή τη λέξη “μπιρμπιλίζονται” όταν θέλει να περιγράψει κάτι που διαλύεται σε “μπιρμπιλάκια”.
    Πολύ γέλιο…

  2. Sophia

    Προσφέρομαι για την διερεύνηση υλικών και την κατάταξή τους ως στάθιμα και κάθιμα!
    😀

  3. Στέλλα Post author

    Betty έχουν πράγματι πολύ γέλιο! Σε όλες τις ηλικίες!

    Αν έχετε κι άλλα τέτοια παραδείγματα, θα χαρώ πολύ να τα ακούσω!!!

    Σοφία ήμουν απόλυτα σίγουρη πως θα έκανες την καρδιά σου πέτρα για χάρη της έρευνας 🙂

  4. Tess

    Υπέροχες είναι αυτές οι λέξεις, εντελώς υπέροχες! Ανακατανέμουν τις λογικές κατηγορίες, ξανακαινουργιώνουν τον κόσμο, ποίηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.