Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Kώστας Δόμβρος

Έμαθα πριν από μερικές μέρες ότι ο Κώστας Δόμβρος πέθανε στο Βερολίνο όπου δούλευε για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Ο Κώστας είναι ένας από τους ανθρώπους που (χωρίς να το ξέρει) με έχει επιρρεάσει όσο πολύ λίγοι. Και εννοώ ότι έχει επιρρεάσει σε επίπεδο των πιο σημαντικών επιλογών ζωής.

Γνώρισα τον Κώστα νομίζω το 1992 στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace όπου επισκεπτόμουν έναν άλλο πολύ καλό φίλο. Ο Κώστας δούλευε τότε εκεί, εγώ έγινα εθελοντής. Δεν γίναμε ποτέ φίλοι με την στενή έννοια του όρου. Δεν βγήκαμε ποτέ έξω μαζί, δεν πήραμε τηλέφωνο ο ένας τον άλλο εκτός δουλειάς, και χαθήκαμε μόλις έπαψαν να υπάρχουν οι εργασιακές συνθήκες που μας έκαναν να συναντιώμαστε κάθε μέρα.

Παρόλα αυτά, οι λίγες συζητήσεις που είχαμε κάνει μέσα στον εργασιακό χώρο ήταν για μένα (από ό,τι κατάλαβα πολύ μετά) φύτρες για μέρη της κοσμοθεωρίας μου. Μην φανταστείτε ότι ο Κώστας μου είπε ποτέ κάνε αυτό ή κάνε εκείνο. Απλά συζητώντας κατά καιρούς μάθαινα κομμάτια της μέχρι τότε ιστορίας του: Ο Κώστας είχε κάνει καλές σπουδές. Είχε γίνει ναυπηγός. Από την οικογένειά του είχε τις κατάλληλες επαφές για να κάνει δουλειές που θα του αποφέραν καλά χρήματα. Αλλά επέλεξε αντί για αυτό να δουλέψει σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Δούλευε τότε στην Greenpeace, και από ό,τι ξέρω αργότερα στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Δεδομένου ότι είχαμε χαθεί δεν ξέρω αν είχε δουλέψει και σε άλλες μη κυβερνητικές.
Ο Κώστας πίστευε ότι ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος και πάλευε για αυτό σε όλη του τη ζωή.

Αυτή η επιλογή του Κώστα μου έδωσε να καταλάβω ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα στην ζωή εκτός από την καριέρα. Και βρήκα τον εαυτό μου αργότερα να κάνω παρόμοιες επιλογές: να μην πηγαίνω σε δουλειές που θα μου εξασφάλιζαν ένα καλύτερο οικονομικά μέλλον, αλλά να δουλεύω εκεί που είναι η καρδιά μου, με λιγότερη σιγουριά και λιγότερα χρήματα.

Κώστα αντίο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.