Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Το αντίθετο του υπερβολικός…

Ο Γιώργος έκανε αντιγραφή και άφηνε κάτι τεράστια κενά ανάμεσα στις λέξεις (θα πάρει λιγότερες σειρές έτσι… πονήρεψε ο γιός μου χααχα). Εγώ του λέω πως δεν πρέπει να κολλάει τις λέξεις, αλλά δεν πρέπει και να αφήνει τεράστια κενά.

Γ: Και πως θα ξέρω πόσο κενό να αφήσω;
Εγώ: Με το μάτι Γιώργο μου, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Μην βάζεις το δάχτυλο μετά τη λέξη, γιατί το κενό είναι υπερβολικό.
Γ: Ναι, αλλά πόσο να είναι το κενό τότε;
Εγώ: Ε, τι να σου πω, όσο περίπου χώρο θα σου έπιαναν δύο γράμματα.
Γ: Α, μάλιστα. Τρία γράμματα είναι υπερβολικά, ενώ ένα γράμμα είναι υπεράβολο (!!!!)Εγώ συνειδητοποιώ το τι σημαίνει υπεράβολο και λύνομαι στα γέλια φυσικά. Ο Γιώργος από την άλλη δεν μπορεί να καταλάβει γιατί εγώ γελάω, ενώ αυτός σκέφτεται τόσο λογικά! Του εξήγησα μετά πως το υπερβολικός δεν βγαίνει από το υπέρ και το βολικός, αλλά ακόμα δεν μπορώ να σκεφτώ αν υπάρχει κάποια λέξη που να είναι αντίθετη.

5 thoughts on “Το αντίθετο του υπερβολικός…

 1. Θανάσης

  Χαχαχαχαχαχα!! Καταπληκτικός οπως πάντα! Το “υπερβολικος” μου φαινεται οτι προερχεται απο τα υπερ + βάλλω. Το βολικός αραγε απο που βγαινει; Οσο για αντιθετες εννοιες του “υπερβολικός” θα ελεγα “μετριοπαθής” (οταν μιλαμε για ανθρώπους) ή “μετριος/μέσος/κανονικός” (αν μιλάμε για αντικείμενα). Αυτο βεβαια που θελει να πει ο Γιώργος δεν ειναι μετριος αλλα υπερβολικός προς την αντιθετη κατεύθυνση (πολυ μικρος δηλαδη). Θα μπορουσε να πει ισως “υποβολικός” 🙂 .
  Αν ηθελε ομως να γινει “βαρετος”και να χρησιμοποιήσει δόκιμους όρους θα ελεγε απλως “υπερβολικά μεγάλος” και “υπερβολικά μικρός”
  Χαιρετισματα σε ολους φρομ ντάουν άντερ

 2. Julia Dream

  Καταρχήν να πω ότι συμμαθητές μου στο γυμνάσιο δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν τα συνθετικά μιας λέξης… Τώρα σχετικά με το αντίθετο του υπερβολικός συμφωνώ με τον Θαναση. Αν σκεφτώ κατι άλλο θα επανέλθω. Φιλιά! 🙂

 3. Ο Αλέξανδρος

  Από ό,τι θυμάμαι, το βάλλω έχει την ιδιότητα να παράγει ρήματα συνδυαζόμενο με οποιαδήποτε (αρχαία) πρόθεση: υπό, υπέρ, παρά, προς, μετά, κατά… Το νόημα βέβαια δεν είναι πάντα αυτό που περιμένουμε. Έτσι το υπερβάλλω και το υποβάλλω δεν είναι αντίθετα, όπως και ο υπολογιστής δεν είναι για τον λογιστή ότι είναι ο υπαστυνόμος για τον αστυνόμο (Μπέκα).

  Καλύτερο είναι λοιπόν κατά τη γνώμη μου να ψάξουμε να βρούμε πρώτα την έννοια και μετά τη λέξη. Στο παράδειγμά μας το υπερβολικό κενό είναι παραπάνω από το κατάλληλο, αυτό που πρέπει ή που αρκεί. Ως εκ τούτου, λιγότερο κενό θα ήταν ανεπαρκές.

  xxx
  alx

 4. Ο Αλέξανδρος

  Υ.Γ. Το υπερβολικός πράγματι δεν βγαίνει ως υπερ+βολικός, αλλά από την υπερβολή, η οποία με τη σειρά της μάλλον είναι η βολή (από το βάλλω) που ξεπερνά τον στόχο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.