Ένα πράγμα είχαμε ζητήσει. Ένα. Ούτε πολυτέλειες μας ένοιαζαν, ούτε η εξωτερική εμφάνιση. Είμαστε πρακτικοί άνθρωποι και η σειρά προτεραιοτήτων είναι η εξής:
1. Ασφαλές σπίτι
2. Ενεργειακά σωστό σπίτι
3. Πρακτικό σπίτι
4. Εμφανίσιμο σπίτι
Έτσι αυτό που είχαμε ζητήσει από την αρχή (εκτός φυσικά από την ασφάλεια που εδώ στην Καλαμάτα λόγω σεισμών είναι έτσι κι αλλιώς προτεραιότητα όλων), είναι να είναι το σπίτι μας ενεργειακά σωστό. Του είχαμε πάει ως και βιβλία να διαβάσει πάνω στο ζήτημα. Φυσικά μας έγραψε κανονικά. Να φανταστείτε πως τα μεγαλύτερα παράθυρα τα είχε βάλει στο βορρά! Δεν μπορούσε λέει να προσανατολιστεί καλύτερα το σπίτι. Και εκεί κάναμε και οι δύο κάποιες υποχωρήσεις. Και μετά ζητήσαμε να μονωθεί καλά το σπίτι. Ψάχνουμε την καλύτερη λύση για θέρμανση, κουφώματα, μονώσεις, σκεπές, ώστε να μη χάνουμε ενέργεια από πουθενά. Και το έχουμε πει ένα εκατομμύριο φορές. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΩΣΗ! Μας διαβεβαιώνουν όλοι λοιπόν πως θα κάνουμε ό,τι καλύτερο. Επειδή το ψάχνουμε και εμείς όμως, του λέμε, τι θα γίνει με τις κολώνες που πρέπει και αυτές να μονωθούν; Η απάντηση είναι πως “α, αυτό δεν γίνεται. Εγώ δεν υπογράφω για την ασφάλεια του σπιτιού αν γίνει κάτι τέτοιο, γιατί δεν υπάρχει καλή σύνδεση και χάνεται η στατικότητα” και κάτι τέτοια τέλος πάντων. Και μια που η ασφάλεια είναι πριν τη μόνωση, είπαμε εντάξει, πάμε πάσο. Και σήμερα (αφού πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι), μαθαίνουμε πως όλα αυτά είναι μπούρδες και πως θα μπορούσαμε άνετα να το έχουμε κάνει, αυτό είναι έτσι κι αλλιώς το σωστό. Και όχι μόνο αυτό. Μαθαίνουμε πως έχουμε αγοράσει το πιο φτηνό μονωτικό. Μα τι λέμε τόσο καιρό; Μας ακούει κανείς; Ευτυχώς εδώ υπάρχει λύση. Το φτηνο μονωτικό θα πάει στη νότια πλευρά που δεν έχει τόση ανάγκη και πήραμε ήδη το πιο ακριβό για να μπει στη βόρια. Και μας είπαν πως το 70% των απωλειών είναι από τη σκεπή, οπότε θα πρέπει εκεί να ρίξουμε το βάρος.
Εντέλει πρέπει να τρέξεις εσύ για όλα. Κι ας είναι ο άλλος ο top αρχιτέκτονας εδώ που όλοι τον προσκυνάνε.
Ο τρόπος που χτίζονται τα σπίτια στην Ελλάδα είναι απαράδεκτος, αντιοικονομικός και όχι φιλικός στο περιβάλλον.
Κατάλαβα την διαφορά όταν είδα το εξοχικό ενός κολλητού μου. Το σπίτι δεν έχει κολώνες και τούβλα ανάμεσα, αλλά είναι όλο ένα τσιμεντένιο διπλό κέλυφος με μόνωση ανάμεσα και τα σίδερα δεν είναι απλές ράβδοι ενωμένες με τσέρκια αλλά ένα ενιαίο κομμάτι (Αντισεισμικός Θώρακας λέγεται η πατέντα).
Είναι πολύ πια ασφαλές στο σεισμό, δεν χάνει θερμότητα το χειμώνα και είναι πολύ πιο δροσερό το καλοκαίρι (δηλαδή καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια). Επιπλέον έχει ένα σωρό άλλες καινοτομίες που περιορίζουν την σπατάλη (πχ τα καλοριφέρ μπορούν να ζεσταίνται και με το τζάκι) κτλ
Xά
Κατάλαβα ποιός είναι ο αρχιτέκτονας.Αφού είναι καλός βρε παιδιά. 🙂
Μερικές φορές το φτηνό μονωτικο δεν είναι και κακο.Η διογκωμενη πολυστερινη eps ( φελιζόλ) ειναι σαφως φτηνοτερο μονωτικο υλικο απο την εξηλασμενη xps (dow),σχεδόν στην μιση τιμη ,αλλα είναι το υλικο που ταιριαζει απόλυτα σε θερμομόνωση τοιχων και κολωνών γιατι αναπνέει – σε αντίθεση με την εξηλασμένη.Αντιθέτως στο θεμα μονωσης της ταρατσας ταιριαζει απόλυτα το xps (εξηλασμένο πολυστυρένιο) που ειναι και το ακριβότερο.Αυτη ηταν μια μικρη αναφορα στα συγκεκριμενα υλικα που ειναι και τα πλεον συνηθισμενα στην θερμομόνωση.
Ευχαριστω !!