Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Αν δε χτίσεις σπίτι…

“Αν δε χτισεις σπίτι και αν δεν παντρέψεις, δεν ξέρεις τι είναι ζωή”
Κι εμείς την ακούμε συνέχεια αυτή τη φράση (αντίστοιχα ευτράπελα άκουγα συνέχεια στην εγκυμοσύνη).

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ότι ζωή είναι να είσαι γεμάτος άγχος; Να τσακώνεσαι με όλο τον κόσμο; Να σε κοροϊδεύουν όλοι; Πλήρης ασυνενοησία; Ζωή είναι να είσαι χρεωμένος μέχρι το λαιμό; Να τρέχεις σε τράπεζες και να παίρνεις δάνεια; Να σκέφτεσαι πως δεν πρόκειται να ξαναδεις διακοπές για κάμποσα χρόνια; Μόνο όταν έχεις βιώσει αυτές τις καταστάσεις καταλαβαίνεις δηλαδή τι πάει να πει ζωή;

Όχι κύριοι δεν το δέχομαι. Δεν δέχομαι πως το βαθύτερο νόημα της ζωής είναι το να είσαι αγχωμένος, χρεωμένος και μονίμως τσαντισμένος. Αυτή είναι η άποψη των μίζερων. Εγώ θέλω να πιστεύω πως αυτή είναι μια φάση που θα περάσει και θα την ξεχάσω και πως ζωή είναι να περνάς καλά, να είσαι ευτυχισμένος, να έχεις γύρω σου κόσμο που σε αγαπάει. Πρέπει να επινοήσω μια άλλη παροιμία που θα την αντικαταστήσει αυτή τη μίζερη, απαισιόδοξη και μαύρη παροιμία που έχω βαρεθεί να ακούω. Κάτι σαν “αν δεν ταξιδέψεις και δεν αγαπήσεις, δεν ξέρεις τι είναι ζωή”, “αν δε μεθύσεις και δεν κάνεις κοπάνα από το σχολείο, δεν ξέρεις τι είναι ζωή”.
Καμιά πρόταση;

2 thoughts on “Αν δε χτίσεις σπίτι…

 1. Vivie

  ena klassiko pou leei o pateras mou….”an den agaphseis th zwh den 3ereis ti einai zwh!!!!”

  to elege se mena otan tou elega bariemai pou zw 😛 (periodos lukeiou)

 2. Ροδομιχάλης

  Η παροιμία είναι τέλεια και δεν καταλάβατε… Όταν χτίζεις και παντρεύεις συνειδητοποιείς τι είχες και… πέταξες στα σκουπίδια με την φοβερή απόφαση να χτίσεις. Σκοπός σου πια δεν είναι να κανονίσεις διακοπές, να βγεις έξω να διασκεδάσεις, να δεις τηλεόραση, να πας στο σινεμά να δεις τη νέα ταινία του αγαπημένου σου σκηνοθέτη… Σκοπός σου είναι να πάρεις τηλέφωνο στις 07:00 το χτίστη για να του θυμίσεις την τάδε λεπτομέρεια ώστε να αποφύγεις το γκρέμισμα του λάθος τοίχου, να πάρεις 780 τηλέφωνα για να εξασφαλίσεις ότι αυτά που έχεις παραγγείλει (πλακάκια, κουφώματα, είδη υγιεινής, κεραμίδια, έπιπλα, ή ακόμα και στόκους, κόλλες κτλ) και σου είπαν ότι θα φτάσουν σε 10 μέρες από την παραγγελία έχουν φύγει από το λιμάνι της Ανκόνας 65 μέρες μετά από τη συμφωνία!!!
  Όσο αφορά την απόφαση να κάνεις ένα σπίτι με καινοτομίες, όπως το παραπάνω εξοχικό, εκεί εκτός από την αρχική συνειδητοποίηση ότι θα πληρώσεις διαστημικά ποσά, θα βρεθείς αντιμέτωπος με το γεγονός ότι οι μάστορες δεν είναι ιδιαίτερα δεκτικοί σε νέες μεθόδους (άλλωστε έκαναν 40+ χρόνια για να εμπαιδώσουν τις παλιές). Κλασσική ατάκα: “40 χρόνια στην οικοδομή αυτές τις μ… δεν τις έχω ξαναδεί. Ασ’ το. Άκουσε με εμένα και θα σ’ το κάνω εγώ φρούριο. Να το βλέπεις και να καμαρώνεις. Αυτοί που τα βγάζουν δεν έχουν πατήσει πόδι στην οικοδομή και παίζουν με τους κουμπιούτερ!”.
  Βέβαια μπορεί και να σταθείς τυχερός και να πέσεις σε πραγματικό μάστορα αν και εγω προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι είχα ποτέ τη χαρά…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.