Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Βάζοντας το πετραδάκι (υπότιτλος: θα ήθελα να ήμουν εκεί)

Διαβάζω κάθε μήνα τα actions που έκανε η Greenpeace τον προηγούμενο μήνα ανά τον κόσμο.

Σε κάποια από αυτά, ζηλεύω που δεν ήμουν εκεί.

Greenpeace sinking images

Βάζοντας πέτρες.

Πλοία της Greenpeace, το “Beluga II” και το “Fehn Coast”, έπλευσαν στα ύδατα της Σουηδίας και ξεκίνησαν σήμερα τη τοποθέτηση 180 βράχων από γρανίτη στο βυθό της θάλασσας, προκειμένου να αποτραπεί χρήση συρόμενων δυχτιών βυθού σε περιοχές που έχουν ανακυριχθεί προστατευόμενες υπό την προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επιλεγμένες περιοχές, Fladen και Lilla Middlegrund στο Kattegat, αναγράφονται ως έχουσες ανάγκη προστασίας στο πλαίσιο του Natura 2000 της ΕΕ, οδηγία για τους οικοτόπους, λόγω της μοναδικής και πλούσια θαλάσσια ζωή τους. Υπάρχει μια έλλειψη προστασίας από τα συρόμενα δύχτια βυθού στην περιοχή και έτσι παίρνουμε τα πράγματα στα χέρια μας.
Αλιείς προσπάθησαν να αποκλείσουν το λιμάνι του Varberg, όταν ένα μεγάλο φορτηγό πλοίο φορτωμένο με γρανιτένιους ογκόλιθους (βάρους πολλών τόνων ο καθένας) κατευθύνθηκε έξω από το λιμάνι για να πάει στην περιοχή της δράσης. Οι ψαράδες (ιδιαίτερα Δανοί ψαράδες που ψαρεύουν στην εν λόγω περιφέρεια) δεν είναι πολύ ευχαριστημένοι μαζί μας και κάλεσαν την κυβέρνηση να σταματήσει τη δράση. Ωστόσο, η τοποθέτηση των εν λόγω φιλικών προς το περιβάλλον γρανιτένιων ογκόλιθων καθορίστηκε νόμιμη από τη σουηδική κυβέρνηση.
“Αυτό είναι ένα μέτρο με σκοπό την προστασία των οικοτόπων, κάτι το οποίο θα έπρεπε να κάνουν οι κυβερνήσεις”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Greenpeace Staffan Danielsson.
Μια παρόμοια πρωτοβουλία ελήφθη πέρισι και στην γερμανική ακτή. Η δράση θύμωσε τους Ολλανδούς ψαράδες που δραστηριόποιούνται στην περιοχή. Όμως, η γερμανική δράση αποδείχθηκε αποτελεσματική για την αποθάρρυνση της αλιείας.

Σημείωση 1: η Σουηδική κυβέρνηση ήταν αντίθετη με την δράση, αλλά παρόλα αυτά αφού κρίθηκε νόμιμη, δεν την σταμάτησε!

Σημείωση 2: παγκοσμίως, τα αλιευτικά πεδία έχουν καταρεύσει (ή είναι στα πρόθυρα). Διαβάστε σχετικά. Αυτό δεν είναι νέο (ήταν η διπλωματική μου εργασία το 1996, 13 χρόνια πριν), αλλά ο κόσμος συνεχίζει να πιστεύει ότι τα ψάρια είναι ατελείωτα, και ότι μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε αρκεί να έχει βραχυχρόνια κέρδος.

One thought on “Βάζοντας το πετραδάκι (υπότιτλος: θα ήθελα να ήμουν εκεί)

  1. Sophia

    Τα περισσότερα πράγματα που λυμαίνονται την φύση και στηρίζουν οικονομικούς τομείς και επαγγέλματα καταρρέουν σιγά σιγά, αλλά ο κόσμος δεν παύει να δρα κοντόφθαλμα…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.