Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Χαρτί ή τεχνολογία;

Ο Ερνέστο έφυγε χτες για πίσω μετά από μια πολύ όμορφη εβδομάδα που έκλεισε με βόλτα στη Σάντοβα για μπάνιο και φαγητό στις Κιτριές. Ο καιρός μας βοήθησε πολύ και η θάλασσα ήταν απλά υπέροχη!

photo by Giorgos (πάλι κακοπερνάμε…)

Πριν φύγει όμως μας έβαλε σε σκέψεις. Είχε μαζί του ένα e-reader. Μέχρι τώρα το σκεφτόμουν μεν, αλλά είχα πολλές αμφιβολίες, κυρίως γιατί μου είναι αδύνατο να διαβάσω μεγάλα κείμενα στην οθόνη. Όμως το e-reader δεν έχει απολύτως καμία σχέση με οθόνη υπολογιστή. Μα καμία. Όταν το είδα ανοιχτό, νόμιζα πως ήταν ψεύτικο! Η επιφάνεια της οθόνης είναι εντελώς ματ, χωρίς φωτισμό και πραγματικά μοιάζει με χαρτί. Και να φανταστείτε πως ήταν ένα παλιό μοντέλο…

Είμαι γενικώς λάτρης των βιβλίων. Μου αρέσει να τα πιάνω, να νιώθω το βάρος τους, μου αρέσει να μυρίζω το χαρτί, μου αρέσει να τα χαϊδεύω και να τα βλέπω αραδιασμένα στη βιβλιοθήκη μου. Είμαι ψώνιο το ξέρω χαχαχαχαχααα. Αλλά έτσι είναι. Κι όμως, παρ’ όλ’ αυτά, σκέφτομαι πολύ σοβαρά να αγοράσω ένα e-reader. Μου αρέσει πολύ που θα μπορώ να πάω διακοπές έχοντας όσα βιβλία θέλω σε κάτι που ζυγίζει 300γρ και πιάνει χώρο λιγότερο από ένα κανονικό βιβλίο. Μου αρέσει που θα μπορώ να κάνω αναζήτηση ενώ διαβάζω κάτι. Μου αρέσει που έχει συνδεδεμένο λεξικό και αν δεν γνωρίζω μια λέξη (εφόσον διαβάζουμε κυρίως αγγλικά βιβλία) θα μπορώ άμεσα να την ψάξω.  Και μου αρέσει που έχω τον έλεγχο του μεγέθους της γραμματοσειράς! Για να μην πω για το πόσο καλό κάνεις στο περιβάλλον με τόσο χαρτί που γλυτώνεις (βρε τι επιχειρήματα βρίσκει ο άνθρωπος όταν θέλει κάτι 🙂 )

Photo by Sophia

Το δοκίμασα αυτές τις μέρες. Ο Ερνέστο είχε το βιβλίο που διάβαζα, οπότε κάναμε ανταλλαγή. Πήρε για λίγο το δικό μου και πήρα το δικό του. Μου φάνηκε εξαιρετικά εύκολο, ξεκούραστο και νομίζω πως διάβαζα πιο γρήγορα εκεί παρά το κανονικό βιβλίο.

Τα καινούρια e-readers έχουν και πολλές ακόμα δυνατότητες, wi-fi, παίζουν μουσική κλπ κλπ.

Με λίγα λόγια έχω σχεδόν ψηθεί. Αν δεν ήταν η τιμή τέτοια, δε θα το σκεφτόμουν καθόλου. Αλλά από την άλλη, τι έξοδα κάνω;;;

Με μια έρευνα αγοράς έχω καταλήξει πως το καλύτερο είναι το Bebook Neo. Όταν Εάν λοιπόν το πάρω, θα σας ενημερώσω για τις εντυπώσεις μου.

4 thoughts on “Χαρτί ή τεχνολογία;

 1. Sophia

  Έλα, θα τα αγοράσουμε παρέα, τί στο καλό…. τόσα βιβλία είναι που μας περιμένουν για διάβασμα, εγώ χτες στο αυτοκίνητο, αφού τέλειωσε το Hitchhiker’s Guide to the Galaxy από τις εκπομπές του BBC, έβαλα και άκουγα το “A short history of nearly everything” και σκεφτόμουνα την ανάλογη απόλαυση του να κουβαλάς μαζί σου και ένα σωρό πράγματα στο BeBook, πόσο ενδιαφέρον θα έιναι τα cross-references και όλα τα σχετικά (για να μην μιλήσω ότι θα έχει πάντα κανείς πάνω του όλον τον Douglas Adams και τον Terry Pratchett να γελάει συνέχεια).
  ;-Ρ

 2. Αταίριαστος

  Εμένα αυτό που με αποτρέπει να διαθέσω 329 ευρώ είναι που σκέφτομαι πόσα βιβλία (χάρτινα) θα αγόραζα με αυτά τα λεφτά!

 3. Στέλλα Post author

  Κοίτα στο Άμαζον δίνουμε τόσα χρήματα ίσως και μέσα σε ένα χρόνο με την ποσότητα των βιβλίων που αγοράζουμε. Οπότε…

 4. Sophia

  Με 329 ευρώ, αγοράζεις καμιά 25-30 βιβλία πάνω κάτω με νορμάλ τιμές… Εγώ θα το πάρω μόνο και μόνο γιατί είναι πολύ καλύτερο από το pda που κουβαλάω πάντα μαζί μου στην τσάντα μου για να διαβάζω όταν δεν μπορώ να κουβαλήσω βιβλίο κανονικό, και επίσης γιατί μπορείς να έχεις ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα ένα σωρό βιβλία τα οποία δεν είναι πάντα έυκολο να έχεις μαζί σου. Πάλι πολλά θα τα αγοράζω και σε κανονικό αντίτυπο, κυρίως τα αγαπημένα μου λογοτεχνικά που πάλι τα διαβάζω πολλές φορές, και βιβλία που έχουν σχέση με επιστήμες.
  Θα μπορώ να έχω στον e-reader περασμένα βιβλία και στις γλώσσες τις οποίες μαθαίνω, διαφορετικές εκδόσεις των αγαπημένων μου βιβλίων. Παράδειγμα, θα μπορώ να έχω τα βιβλία της Allende και στα ισπανικά και στα αγγλικά (ήδη τα έχω αγορασμένα στα αγγλικά) και να τα διαβάζω εκ περιτροπής όταν δυσκολεύομαι στη γλώσσα.

  Και βέβαια, είναι απίστευτα βολικό όταν διαβάζεις ξαπλωμένος, ένα βιβλίο των 700 σελίδων!!
  ;-ΡΡΡ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.