Η Βιέννη είναι γνωστή για τα γλυκά της. Οι Βιεννέζοι τρώνε κέικ στο δεκατιανό τους ή το απογευματινό τους και συνοδεύουν τον καφέ τους. Η πόλη είναι γεμάτη ζαχαροπλαστεία. Κάποια από αυτά είναι πολύ παλιά και φημισμένα.
Πήγαμε σε πολύ γνωστά ζαχαροπλαστεία και δοκιμάσαμε μια μεγάλη γκάμα γλυκών. Η γνώμη όλων ήταν πως μπορεί να ήταν νόστιμα (άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο), αλλά εμείς φτιάχνουμε πολύ καλύτερα. Βεβαίως παίζει μεγάλο ρόλο το που θα το φας το συγκεκριμένο γλυκό, αλλά εμείς ακολουθήσαμε τους οδηγούς και σύμφωνα με αυτούς πήγαμε στα καλύτερα μέρη…
Τα γλυκά που φάγαμε, στα μέρη που τα φάγαμε, είχαν περίπου 3,5 – 4 ευρώ το ένα, με μικρές διακυμάνσεις πάνω και κάτω. Μόνο εκείνο που δε θυμάμαι το όνομά του είχε γύρω στα 10!!!
Δοκιμάσαμε λοιπόν:
Sacher Torte
Ίσως το πιο γνωστό γλυκό της Βιέννης. Το φάγαμε στο ξενοδοχείο Sacher που υποτίθεται έχουν την αυθεντική συνταγή. Δε μας ενθουσίασε. Ένα στεγνό κέικ σοκολάτας με μαρμελάδα βερίκοκο (άλλωστε το βερίκοκο παίζει πολύ στην Αυστρία), η οποία όμως σχεδόν κάλυπτε τη γεύση της σοκολάτας. Εκεί δοκιμασαμε και τα επόμενα δυο γλυκά:
Αpfelstrudel
Λεπτή ζύμη που τυλίγει κομμάτια μήλου και σταφίδες. Μια αρκετά νόστιμη μηλόπιτα. Φυσικά το κάθε μαγαζί έχει και διαφορετικό apfelstrudel. Εμείς δοκιμάσαμε σε δυο μαγαζιά και μας άρεσε αρκετά. Ίσως από τα πιο νόστιμα που δοκιμάσαμε, αν και δεν παύει να είναι μια μηλόπιτα…
Γλυκό που δε σημείωσα το όνομά του…
Σαν σαβαρέν σιροπιασμένο, συνοδευμένο από φρουτοσαλάτα. Νόστιμο αλλά πανάκριβο, σίγουρα δεν τα άξιζε τα λεφτά του
Gugelhupf
Μη σας τρομάζει το περίεργο όνομα. Ένα απλό κέικ μαρμπρέ είναι… Το δοκιμάσαμε στο Melk, στο καφέ του ξενοδοχείου Stadt Melk. Εκεί δοκιμάσαμε ακόμα ένα πολύ ωραίο γλυκό:
Kardinal Schnitte
Μια τούρτα με αφράτα σαβαγιάρ, καθόλου μουλιασμένα, κρέμα μόκα και σιρόπι καραμέλα. Ελαφρύ και νόστιμο.
Topfenstrudel
Ένα γλυκό σαν cheesecake φούρνου. Νόστιμο αν αρέσουν σε κάποιον τα γλυκά φούρνου με το τυρί κρέμα, αν και βαρύ. Γενικώς φτιάχνουν αρκετά γλυκά με λευκό τυρί, των οποίων το όνομα ξεκινάει πάντα από Topfen….
Dobostorte
Ένα κέικ με πολλές στρώσεις από παντεσπάνι και κρέμα βουτύρου σοκολάτας. Από πάνω έχει ένα σκληρό γλάσο καραμέλας. Δεν ξέρω αν φταίει το μαγαζί, αλλά αυτή που φάγαμε ήταν απαράδεκτη. Στεγνή και άγευστη. Όμως τη φάγαμε στο Demel το οποίο είναι από τα προτεινόμενα ζαχαροπλαστεία και μάλιστα εκεί μέσα φτιάχνουν χειροποίητα και πανάκριβα σοκολατάκια. Μπορείς να δεις και το εργαστήριό τους και όταν μπεις μέσα μυρίζει σοκολάτα υπέροχα. Εκεί δοκιμάσαμε και δυο γλυκά ακόμα:
Biskottentorte
Μια τούρτα με σαβαγιάρ και μια κρέμα με λικέρ (ίσως λικέρ καφέ, δεν είμαι σίγουρη). Τίποτα το ιδιαίτερο.
Annatorte
Μια σοκολατίνα με πλούσιο φύλλο σοκολάτας με γεύση φουντούκι για επικάλυψη (σα νουτέλα ήταν η γεύση του…). Το κέικ μέσα ήταν απλό, αλλά το από πάνω του ήταν θεϊκό. Νομίζω πως αυτό με κατέστρεψε, γιατί μετά από τα τρία αυτά γλυκά (όχι ολόκληρα, κουταλιές ε;;; ) πρήστηκα όπως καμία άλλη μέρα. Άτιμο γάλα!
Esterhazy torte
Τούρτα με πολλά επίπεδα. Το παντεσπάνι της ήταν από αμύγδαλο. Νόστιμη αλλά θα αρέσει σε αυτούς που τρελλαίνονται για αμύγδαλα καθώς ήταν αρκετά έντονη η γεύση τους. Την δοκιμάσαμε στο πασίγνωστο Cafe Museum. Έχει εξαγοραστεί μαζί με αλλα ιστορικά καφέ της πόλης και σερβίρουν όλα τα ίδια γλυκά πλέον. Ό,τι δοκιμάσαμε από αυτούς ήταν πεντάφρεσκο και νόστιμο. Σε αυτό δοκιμάσαμε επίσης:
Erdbeer – Pistazien Torte
Μια από τις πιο νόστιμες πάστες. Ελαφριά και γευστική με φράουλες και κρέμα φυστίκι. Είχε τάρτα κάτω και στο πλάι και μέσα παντεσπάνια και κρέμα.
Trueffel Torte
Πολύ νόστιμη σοκολατίνα
Mozart Torte
Αρκετά καλή τούρτα με ελαφριά κρέμα. Πίσω μπορείτε να διακρίνετε ένα άλλο γλυκό με φράουλες και μαρέγκα από πάνω, του οποίου δε συγκράτησα το όνομα και δεν ήταν και τίποτα ιδιαίτερο στη γεύση.
Παρακάτω δείχνω τα γλυκά που δοκιμάσαμε στο Cafe Central, στο ταξίδι μας του 2015.
Fruehlingskuss
Peanuts caramel
Truffeltorte
Altenbergtorte
Topfentorte
Central-Schnitte
Όλες αυτές ήταν πάστες, πεντάφρεσκες.
Υπάρχουν βέβαια και τα γλυκά που βρίσκεις στο δρόμο. Αυτά που συναντήσαμε κυρίως ήταν κάτι χωνάκια παγωτού με κάποια γέμιση μέσα και σοκολάτα απ’ έξω, τα οποία δεν δοκιμάσαμε κι έτσι δεν ξέρω καν τι είχαν μέσα (αν ξέρει κανείς ας μας διαφωτίσει) και κάτι σουβλάκια με φρούτα καλυμένα από σοκολάτα. Σαν ιδέα αυτά τα τελευταία είναι υπέροχα (και σαν εμφάνιση), μια φορά που πήραμε όμως φράουλες σουβλάκι με σοκολάτα, κατέληξαν στα σκουπίδια γιατί δεν τρωγόντουσαν. Μαλακή φράουλα, σκληρή σοκολάτα, χάλια ο συνδιασμός. Αυτό την πρώτη φορά (το 2011). Το 2015 πήραμε πάλι ένα τέτοιο καλαμάκι με φράουλες και σοκολάτα και ήταν πάρα πολύ νόστιμο, καθώς ήταν φρέσκιες οι φράουλες και.. ζωντανές.
Μιαμ…
Pingback: Βιέννη: οδηγός επιβίωσης | Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα
The appfelstrudel is perfect!!!