Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

A dance with dragons

Το πέμπτο βιβλίο της σειράς A song of ice and fire του G.R.R. Martin

Το προηγούμενο βιβλίο είχε εκδοθεί το 2005. Αυτό το βιβλίο το είχαμε κάνει preorder στο Amazon γύρω στα 3 χρόνια πριν και κάθε 4-5 μήνες είχα μια ενημέρωση που έλεγε πως θα αργήσει και είχε καινούρια ημερομηνία έκδοσης. Και μετά πάλι τα ίδια. Βγήκε σειρά και μετά βγήκε και το βιβλίο.

Η σειρά είναι πολύπλοκη, με δεκάδες πρωταγωνιστές, εκατοντάδες δεύτερους και χιλιάδες γύρω γύρω. Είναι σχεδόν αδύνατο να θυμάσαι ποιός είναι ποιός και τι έχει κάνει. Ειδικά αν έχουν περάσει 3-4 χρόνια από τότε που διάβασες τα προηγούμενα βιβλία. Εδώ υπήρχαν περιπτώσεις που ξέχναγα ποιός είναι κάποιος ενώ διάβαζα το βιβλίο και τον είχα συναντήσει 3 κεφάλαια πριν.

Βεβαίως είναι εκπληκτική σειρά βιβλίων και αξίζει κάποιος να τα διαβάσει. Θα πρέπει φυσικά να είναι προετοιμασμένος για πονοκεφάλιασμα και για διάβασμα τεραστίων βιβλίων. Ειδικά το τελευταίο είχε  πάνω από χίλιες σελίδες (στο e-reader μου που τις μετράει διαφορετικά προφανώς, είχε πάνω από 2.000).

Για όσους δεν ξέρουν τη σειρά, προτείνω να τη μάθουν. Όσοι την ξέρουν είμαι σίγουρη πως το διάβασαν ήδη! Θα πω λοιπόν λίγα λόγια για το βιβλίο και πως μου φάνηκε και θα προειδοποιήσω για τα spoilers.

Το τρίτο βιβλίο της σειράς έγραφε ακόμα το τι συνέβαινε γενικώς σε όλους τους ήρωες της ιστορίας. Μετά έγινε πολύπλοκο το πράγμα και ο συγγραφέας αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο με το τι έγινε στους μισούς ήρωες και τώρα ένα άλλο με τους υπόλοιπους. Έτσι στο προηγούμενο βιβλίο είχαμε διαβάσει για το τι συνέβαινε στη Cersei, στη Sansa και την Arya, στον Jaime και τον Sam και μερικούς ακόμα, και περιμέναμε εδώ να μάθουμε τι στο καλό έχει γίνει με τον Jon (you know nothing Jon Snow) και τους υπόλοιπους.

Παρακάτω αρχίζουν τα SPOILERS, παρακαλώ μη συνεχίσετε αν δε θέλετε να διαβάσετε.

Μαθαίνουμε για τους περισσότερους, αν και δεν μαθαίνουμε απολύτως τίποτα για τον Rickon  για παράδειγμα, και ακόμα και στο δεύτερο κομμάτι του βιβλίου που υποτίθεται πως προχωράει χρονικά και θα μαθαίναμε τι συμβαίνει σε όλους, υπάρχουν πολλοί που δεν αναφέρονται. Μένεις με την απορία και πολύ φοβάσαι πως θα μείνεις για 5-6 χρόνια ακόμα (υπάρχει και η χειρότερη περίπτωση στην οποία δε θα μάθεις ποτέ…).

Το βιβλίο πάντως δε σε απογοητεύει. Είναι ακριβώς όπως θα περίμενες, με την αγωνία, την περιπλοκότητα, τις ανατροπές και τους θανάτους του. Το διαβάζεις όλο  με λαχτάρα, αν και νομίζω πως υπάρχουν φάσεις που οι πληροφορίες που σου δίνει είναι υπερβολικές και μερικές φορές κουραστικές. Ίσως θα μπορούσε να είναι κάμποσες σελίδες μικρότερο χωρίς να χάσει. Όμως ακόμα και αυτό είναι μέσα στη γοητεία και το στυλ του βιβλίου.

Ελπίζω πραγματικά να μην αργήσει υπερβολικά το επόμενο βιβλίο. Γιατί πάλι θα αναρωτιέμαι τι στο καλό έχει γίνει, θα διαβάζω την περίληψη στο wikipedia και θα κάνω αναζητήσεις στο ίντερνετ. Εκτός και αν έχουν βγει τα επόμενα βιβλία σε σειρά και κάνω την επανάληψή μου έτσι!

Ένα θα πω για το τέλος: εάν στο επόμενο βιβλίο έχει ξεκάνει τον Jon, δε θέλω να το διάβασω!!!

4 thoughts on “A dance with dragons

 1. maestria

  Λες να ‘χει ζήσει με τόσες μαχαιριές;;; Κι εμένα μ’ αρέσει ο Jon!!!

  Εντωμεταξύ τα διάβασα όλα στη σειρά, γιατί τώρα ανακάλυψα τα βιβλία και δε μου κακοφάνηκε. Μέχρι να βγει το άλλο, φέξε μου και γλύστρισα!

 2. Στέλλα Post author

  maestria έτσι κι εγώ είχα διαβάσει τα προηγούμενα, όλα μαζί. Και μου κακοφάνηκε που περίμενα τόσα χρόνια. Όπως μου κακοφαίνεται που θα περιμένω άλλα τόσα 🙂
  Όσο για τον Jon δεν ξέρω αν θα ζήσει ή τι έχει στο μυαλό του να τον κάνει. Έχει ξεκάνει πολλούς κύριους χαρακτήρες, οπότε δε θα μου φανεί πολύ περίεργο να τον ξεκάνει και αυτόν, απλώς δε θέλω να το σκέφτομαι! Αυτός και η Άρια μου φαίνεται πως δε θα έπρεπε να πεθάνουν στη σειρά. Η Ντενέρις και ο Τίριον μου αρέσουν πολύ αλλά δε θα μου φαινόταν τόσο απαράδεκτο να τους πεθάνει. Τους υπόλοιπους τους έχω εντελώς… expendable!

  Sophia Winter is coming indeed 🙂 Μόνο που δεν το έχει πάρει πολύ απόφαση ακόμα και μας έχει με τους 35 βαθμούς 😛

 3. maestria

  Jamie όλα τα λεφτά! Ειδικά από τότε που τον έχει ενσαρκώσει αγαπημένος, δανός ηθοποιός στη σειρά!

  Εμένα πάλι η Ντενέρις μ’ εκνευρίζει ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ρε συ.

  Τύριο και ξερό ψωμί εννοείται! “Here me Roar” λέμεεεεεεεε! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.