Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Ενδοδαπέδια θέρμανση

Μετά λοιπόν από 1,5 μήνα περίπου που μένουμε στο σπίτι, μπορώ να πω τη γνώμη μου για ορισμένα “περίεργα” πράγματα που κάναμε στο σπίτι (επειδή πολύς κόσμος δείχνει ενδιαφέρον για το ποστ αυτό, έκανα ένα update με τη γνώμη μας τώρα, μετά από 5 1/2 χρόνια, που το έχουμε ζήσει περισσότερο. Θα δείτε όλα τα updates με πλάγια γράμματα). Ένα από αυτά (και πολύ σημαντικό) είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση.

Για όσους δεν ξέρουν, ενδοδαπέδια θέρμανση σημαίνει πως μπαίνουν ειδικοί σωλήνες κάτω από όλο το πάτωμά σου και έχεις θέρμανση από εκεί και όχι από καλοριφέρ ή αιρ κοντίσιον. Υποτίθεται πως πρόβλημα να σπάσει σωλήνας δεν υπάρχει, γιατί σου δίνουν εγγύηση για πάρα πολλά χρόνια, πριν τους καλύψουν τους βάζουν υπό πίεση και τους ελέγχουν και μετά τους καλύπτουν και με ειδικό θερμομπετό.

Τα καλά:

  1. Έχεις καταπληκτική θέρμανση. Τα δωμάτια ζεσταίνονται ολόκληρα, παντού ομοιόμορφα και όχι περισσότερο κοντά στο καλοριφέρ και λιγότερο μακριά από αυτό. Έτσι έχοντας το θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία, πετυχαίνεις την ίδια ζέστη (και καλύτερη) από καλοριφέρ ρυθμισμένα σε υψηλότερη (παράδειγμα: εμείς το έχουμε συνεχώς στους 17-18 βαθμούς και μας είπαν ότι τους φαίνεται πιο ζεστό από σπίτι που το έχει ρυθμισμένο στους 20).
  2. Έχεις ζεστά πατώματα. Έτσι περπατάς ξυπόλητος χωρίς πρόβλημα. Δεν σηκώνεσαι από το κρεβάτι και φοβάσαι να πατήσεις το πόδι σου κάτω. Επειδή είναι με θερμοστάτη, αρκετές ώρες της ημέρας δεν δουλεύει, κι έτσι μερικές φορές είναι πιο κρύο το πάτωμα από άλλες, αλλά πάντα είναι άνετο στο πόδι. Επίσης, αν αφήσεις τις πιτζαμούλες σου δίπλα στο κρεβάτι το πρωί, το βράδυ που θα τις φορέσεις θα είναι ζεστές ζεστές! Αυτό έχει επίσης το πλεονέκτημα:
  3. Δεν χρειάζεσαι χαλιά. Μπορείς να έχεις κανενα χαλάκι έτσι για ομορφιά, αλλά για ζέστη δεν τα χρειάζεσαι (έχουμε βάλει μόνο στα υπνοδωμάτια των παιδιών, αφού παίζουν πολύ συχνά κάτω στο πάτωμα).
  4. Δεν έχεις μέσα στο χώρο καλοριφέρ. Όλο το δωμάτιο είναι στη διάθεσή σου να βάλεις έπιπλα όπου θες.
  5. Δε μαυρίζουν οι τοίχοι κι έτσι δε χρειάζονται βάψιμο τόσο συχνά.

Στα έτσι κι έτσι

  1. Υποτίθεται ότι είναι πολύ πιο οικονομικό από τα καλοριφέρ, γιατί χρησιμοποιεί νερό σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτά (90° για το καλοριφέρ και 50° για την ενδοδαπέδια). Δεν μπορώ να πω με σιγουριά, γιατί είχαμε προβλήματα και διαρροές, οι οποίες φτιάχτηκαν δύο βδομάδες πριν (μάλλον φτιάχτηκαν).  Πάντως τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε κάψει 190 λίτρα γκαζιού (που εμένα μου φαίνονται κάπως πολλά). Λάβετε όμως υπόψη πως εμείς το γκάζι το χρησιμοποιούμε και στο μαγείρεμα (μάτια και φούρνος), αλλά αυτά δεν νομίζω πως καίνε και πολύ. Το γκάζι το αγοράζουμε με 49 λεπτά το λίτρο.  Εμένα μου φαίνεται ότι καίμε πολλά, γιατί έτσι χαλάμε περίπου 200 ευρώ το μήνα, ενώ στο άλλο σπίτι χαλάγαμε για θέρμανση 100 ευρώ. Βέβαια είναι μεγαλύτερο αυτό το σπίτι, αλλά από την άλλη είναι και εξαιρετικά καλύτερα μονωμένο. Είναι κάτι που μας έχει προβληματίσει και στεναχωρησει πολύ. Θα πρέπει βέβαια να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό δεν το κατατάσω ούτε στα καλά ούτε στα κακά.

(μετά από 5μιση χρόνια στο σπίτι, μπορούμε να πούμε με αρκετή σιγουριά πως η ενδοδαπέδια με το γκάζι μας στοιχίζει λιγότερο απ’ ότι μια συμβατική λύση. Για θέρμανση, φούρνο και μάτια, γεμίζουμε τη δεξαμενή περίπου 2 1/2 φορές το χρόνο, με κόστος -ακόμα και τώρα που έχει ανέβει το γκάζι- λιγότερο από 1000 ευρώ το χρόνο δηλαδή. Αυτό για ένα σπίτι 130 τετραγωνικών, μονοκατοικία ανοιχτή από παντού, είναι λίγο. Άρα, αν το έγραφα τώρα το ποστ, θα το έβαζα σίγουρα στα θετικά.)

Στα κακά:

  1. Δεν μπορείς να το κλείσεις σήμερα και να το ανάψεις ξανά αύριο. Κάνει περίπου 1 ώρα για να ανεβάσει ένα βαθμό (μπορεί και περισσότερο). Άρα το ανάβεις τον Νοέμβριο και το κλείνεις τον Μάιο (ή όποτε αρχίσει και τελειώσει το κρύο). Επίσης αν σου φαίνεται κρυο το δωμάτιο, θα ανεβάσεις το θερμοστάτη, αλλά θα περιμένεις αρκετά μέχρι να νιώσεις διαφορά. Γενικά δεν κάνει για κόσμο που είναι λίγες ώρες στο σπίτι του. Για εμάς αυτό δεν είναι πρόβλημα, μια που είμαστε όλη μέρα εδώ και θα το είχαμε έτσι κι αλλιώς αναμένο συνέχεια. (συνεχίζω να λέω πως για εμάς αυτό δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα, δεν θα το έβαζα στα “κακά”. Μόνο αν λείψουμε για μέρες το χειμώνα είναι θέμα, γιατί το κλείνεις φυσικα αφού θα λείπεις και όταν γυρίσεις παίρνει μερικές ώρες μέχρι να ζεστάνει το σπίτι. Συνήθως στέλνουμε κάποιον να μας το ανοίξει μερικές ώρες πριν επιστρέψουμε. Πλέον όμως υπάρχουν και θερμοστάτες που σου επιτρέπουν μέχρι και να ανοίξεις το καλοριφέρ από μακριά, άρα ακόμα και διακοπές να πας, το κλείνεις και το ανοίγεις πριν επιστρέψεις. Βεβαίως έχει ένα κόστος παραπάνω να βάλεις αυτούς τους θερμοστάτες…)
  2. Η εγκατάστασή του κοστίζει περισσότερα από τη συμβατική θέρμανση. Εμάς μας κόστισε ακόμα περισσότερα γιατί χρησιμοποιήσαμε δεξαμενή γκαζιού.

Το θέμα είναι να βρει κανείς συνεργείο που να ξέρει τι κάνει. Έχω ακούσει για περιπτώσεις που πέταξαν τα πλακάκια, αλλά για αυτά φταίει το συνεργείο, το τι θα κάνει και το τι υλικά θα χρησιμοποιησει. Εμείς, παρότι μας λένε ότι αυτός που διαλέξαμε είναι ο καλύτερος στην Καλαμάτα (και είμαι σίγουρη για αυτό) δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Καλή η δουλειά του στην ενδοδαπέδια, αλλά έχουμε προβλήματα στη συννενόηση και κυρίως γιατί επιλέξαμε να το κάνουμε όλο αυτό με γκάζι.

Εάν έφτιαχνα άλλο σπίτι, θα έβαζα και πάλι ενδοδαπέδια ακόμα και αν βγει ότι πληρώνουμε περισσότερα έτσι. Αλλά δεν ξέρω αν θα έβαζα γκάζι. Θα κάνω άλλο ποστ για αυτό. (το ποστ αυτό δεν κατάφερα να το κάνω ποτέ. Θα προσπαθήσω να γράψω τώρα ένα ποστ για τη γνώμη μου για το γκάζι. Όμως γενικά νομίζω πως πάλι σε γκάζι θα πήγαινα πλέον).

79 thoughts on “Ενδοδαπέδια θέρμανση

  1. elena

    Καλημέρα,
    Επειδή και εμείς είμαστε στην φάση που προσπαθούμε να αποφασίσουμε είδος θέρμανσης, οι γνώμεσ σας βοηθάνε πολύ γιατί από τις εταιρείες μόνο καλά θα ακούσεις αφού στοιχήζει και περισσότερο.
    Εμείς αν βάλουμε ενδοδαπέδια θα την συνδυάσουμε με αντλία θερμότητας.
    Δεν έχω καταλάβει όμως την όλη διαφορά με τα αέρια (φυσικό, γκάζι, πετρογκάζ κτλ) και με ποιο κριτήτιο επιλέγεις. Γιατί φαντάζομαι ότι ανάλογα με τι δεξαμενή θα βάλεις θα έχεις και το καύσιμο που θες.
    Επίσης, σαν συμπέρασμα, συμφέρει στην κατανάλωση η ενδοδαπέδια? Όποιος ξέρει, αν μπορεί μην γράψει κόστος (γιατί εξαρτάται και από το καύσιμο και την τιμή που έχει κάθε περίοδο) αλλά κατανάλωση.

    Ευχαριστώ

  2. Στέλλα Post author

    Η διαφορά στα αέρια είναι απλή. Αν στην περιοχή σου έχει φυσικό αέριο, βάζεις τέτοιο. Αν δεν έχει πας στο γκάζι (που είναι το ίδιο πράγμα με το πετρογκαζ). Ο καυστήρας κλπ είναι ίδιος, απλώς αλλάζει το μπεκ (κάτι που γίνεται και μετά).
    Ως κατανάλωση, εμείς έχοτυμε κατά μέσο όρο 1600 λίτρα γκάζι το χρόνο (είναι μέσα και η κουζίνα σε αυτά).

  3. alexakosss

    Καλησπέρα σε όλους

    εγώ έχω εγκαταστήσει την ενδοδαπέδια PYD γερμανικής εταιρίας με φύλλο αλουμινίου και στο κύκλωμα μπάινω με 33 βαθμούς. Συνδέεται με κάθε είδους καυστήρα .Δείτε http://www.newenergysolutions.gr

  4. Κουφοβασίλης Άρης

    Παιδιά ποιά είναι η ιδανική θερμοκρασία ρύθμισης στο μηχανοστάσιο για το νερό που κυκλοφορεί στο πάτωμα? Ο άνθρωπος που μας την τοποθέτησε την έχει ρυθμίσει στους 55C. Όταν το έψαξα όμως σχέδον όλοι αναφέρουν θερμοκρασία ρύθμισης στο μηχανοστάσιο απο 35C μέχρι 48C περίπου…

  5. Στέλλα Post author

    Εμείς, μετά από δοκιμές, το έχουμε ρυθμίσει στους 40. Ο άνθρωπος που μας το είχε ρυθμίσει είχε προτείνει ακόμα πιο χαμηλά, αλλά δεν δούλευε σωστά.

  6. nikos

    20+ χρονια ευχαριστημενος απο την ενδοδαπεδια θερμανση στο σπιτι και μολις αναβαθμιστηκα ενεργειακα με αντλια θερμοτητας.σιγουρη αποσβεση των χρηματων μου.ειναι κατι που σιγουρα συμφερει για νεες οικοδομες αλλα και για παλιοτερα σπιτια.συνεργαζεται αψογα με την ενδοδαπεδια και ως τωρα το μονο που εχω ανακαλυψει ειναι οικονομια στο πορτοφολι αφου πρωτα καταναλωνεις και μετα πληρωνεις.

  7. Maria

    Καλησπέρα σε όλους,
    Η ενδοδαπέδια με έχει προβληματίσει πάρα πολύ και θα ήθελα τη βοήθειά σας και την εμπειρία σας. Επειδή χτίζω νέα κατοικία 120τ.μ. θα ήθελα να βάλω ενεργειακά & καινούρια συστήματα θέρμανσης-ψύξης, αλλά είμαι επιφυλακτική σε λύσεις που δεν είναι πολύ δοκιμασμένες και ίσως κρύβουν ένα μεγάλο “αλλά”.. Με δεδομένη τη χρήση του πετρελαίου (δεν έχει η περιοχή φυσικό αέριο και φοβάμαι το γκάζι..), ότι λόγω δουλειάς τη μισή μέρα θα λείπουμε, ότι η περιοχή στην Αθήνα δεν είναι ιδιαίτερα κρύα και ότι ίσως βάλουμε κέλυφος για μόνωση, η ενδοδαπέδια τελικά συμφέρει; Επίσης, έχει κάποιος άποψη για το ενεργειακό τζάκι;
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  8. Στέλλα Post author

    Μαρία δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω.. Εμείς δεν είμαστε ειδικοί και μπορούμε μόνο να μοιραστούμε μαζί σας την εμπειρία μας από αυτό που κάναμε εμείς.
    Θα πρέπει μάλλον να μιλήσεις με 2-3 καταστήματα που βάζουν συστήματα τέτοια και να δεις τι θα σου πουν αυτοί για τις δικές σου ανάγκες. Δες τι θα σου πουν και ψάξε λιγάκι και στο ίντερνετ σε ξένα σάιτ που μιλάνε για αυτή τη λύση που θα σου προτείνουν. Σίγουρα αν κάτι δεν είναι δοκιμασμένο ιδιαίτερα στην Ελλάδα, θα έχεις το θέμα του μάστορα μετά (ακόμα και να είναι καλός ο ένας που ξέρει, είσαι για πάντα “κλεισμένος” με αυτόν, ό,τι τιμή και να σου δώσει).
    Μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω περισσότερο.

  9. Maria

    Σ’ευχαριστώ πολύ Στέλλα, ήθελα απλά την εμπειρία σου ή ό,τι άλλο έχεις ακούσει γιατί δυστυχώς με όσους “ειδικούς” έχω μιλήσει πλασάρουν την ενδοδαπέδια σαν τη θεϊκή λύση, ενώ σε όσα σχετικά site έχω μπει είναι συνήθως κατασκευαστών ή μηχανολόγων που και πάλι δεν μπορώ να βασιστώ. Εάν έχεις κάποια άλλη συμβουλή να μου δώσεις από την εμπειρία σου στα “περίεργα” πράγματα που κάνατε στο σπίτι θα το εκτιμούσα.
    Σ’ευχαριστώ και πάλι.

  10. Στέλλα Post author

    Εμείς γενικά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Πληρώνουμε γενικώς λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι οι άλλοι για θέρμανση. Τώρα βέβαια δεν ξέρω πώς θα ήταν με πετρέλαιο, αλλά πιστεύω πως και πάλι είναι πιο οικονομική. Δεν έχεις σώματα να σου πιάνουν χώρο, δεν έχεις μαυρίλα στους τοίχους εκεί που είναι τα σώματα, η θέρμανση είναι ομοιόμορφη (και όχι πιο έντονη εκεί που είναι τα σώματα). Το μόνο θέμα που έχουμε είναι πως στην πόλη μας υπάρχει στην ουσία ένας που κάνει τέτοιες δουλειές, οπότε ό,τι θελήσεις πρέπει να απευθυνθείς εκεί, και δεν έχεις επιλογή (να δεις μήπως σε συμφέρει δηλαδή άλλος μάστορας).
    Όμως, όπως έχω πει, εμείς είμαστε όλη μέρα στο σπίτι. Η ενδοδαπέδια δεν κλείνει ποτέ (εκτός και αν φύγουμε για τριήμερο πχ). Και στο άλλο σπίτι όταν ήμασταν βέβαια που είχαμε σώματα, πάλι δεν έκλεινε η θέρμανση. Είχαμε τον θερμοστάτη σε μια σταθερή θερμοκρασία, κάτι που ξέρω όμως πως γενικά συμφέρει περισσότερο γιατί η θέρμανση δουλεύει μόνο όταν πέσει η θερμοκρασία κάτω από αυτό που του έχεις βάλει και μόνο μέχρι να ξαναφτάσει εκεί. Αυτό γίνεται γρήγορα γιατί πρέπει να ανεβάσει πολύ λίγο τη θερμοκρασία, ενώ όταν το έχεις κλειστό και έχει πέσει πχ στους 15 βαθμούς το σπίτι, πρέπει να το ανεβάσει τουλάχιστον 5 βαθμούς (αν το έχεις στο 20 για παράδειγμα), κάτι που κοστίζει πολύ.
    Και βεβαίως ούτε η Καλαμάτα είναι κρύα έτσι; Δεν ξέρω πού μένεις στην Αθήνα, αλλά πιο ζεστά από την Καλαμάτα αποκλείεται να είναι 🙂 Θεωρώ πως δεν έχει σημασία πραγματικά, γιατί και πάλι η ενδοδαπέδια θα λειτουργήσει μόνο όταν η θερμοκρασία του σπιτιού πέσει από αυτό που έχεις ρυθμίσει στον θερμοστάτη. Το μόνο που διαφέρει, είναι πως αν δεν κάνει πολύ κρύο η ενδοδαπέδια δεν λειτουργεί πολύ, άρα το πάτωμά σου δεν είναι ζεστό και άρα θα χρειαστεί να βάλεις κάνα χαλάκι για να περπατάς άνετα. Αυτό έχουμε δει εμείς δηλαδή μετά από τόσα χρόνια, ιδιαίτερα τους ζεστούς χειμώνες το χαλάκι το θέλεις (αν περπατάς και αρκετά ξυπόλυτος δηλαδή, όπως εμείς…).
    Από εκεί και πέρα εσύ θα αποφασίσεις, σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες. Αν λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι ίσως και να μη σας συμφέρει, δεν το γνωρίζω, πρέπει να το υπολογίσετε.
    Η ενδοδαπέδια στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένη και εδώ την βάζουν όλοι οι ξένοι που έρχονται (έχουμε πολλούς Γερμανούς που έρχονται να μείνουν μόνιμα). Σιγά σιγά υπάρχουν όλο και περισσότεροι μάστοροι που ασχολούνται. Δε θα έλεγα πως δεν είναι δοκιμασμένη, αρκεί να επιλέξεις κάποιον αξιόπιστο. Από τη στιγμή δηλαδή που θα κάτσεις και θα βάλεις κάτω τα κόστη σου και τα υπολογίσεις, δε νομίζω πως υπάρχει άλλο “αλλά”…

  11. Maria

    Δεν μένω σε κρύα περιοχή στην Αθήνα (παρεπιπτόντως, γνωρίζω για τη ζέστη της Καλαμάτας μιας και έχω μερική καταγωγή) και έπειτα από πολλές απόψεις που έχω ακούσει, κυρίως ως προς τη μικρή πιθανότητα να βρω αξιόπιστο συνεργείο (στην Ελλάδα ζούμε η αλήθεια), τείνω να καταλήξω στο να επενδύσω τελικά αυτό το επιπλέον κόστος σε μία άριστη μόνωση – πιθανός συνδυασμός εσωτερικής θερμομόνωσης και κέλυφους. Αν και επειδή έχω γευτεί την ενδοδαπέδια στο εξωτερικό τέτοια ζεστασιά δεν συγκρίνεται… 🙂
    Σ’ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου!

  12. Haris Eliades

    Πολύ καλές συζητήσεις σας ευχαριστούμε! Και εμείς κτίζουμε τώρα και βάζουμε υποδαπέδια.

    Εμένα το πρόβλημα μας είναι το σπιτάκι που μας είπαν ότι πρέπει να κτίσουμε. Του είπαμε να μπει κάτω από τα σκαλιά που μπαίνεις στο σπίτι και περιμένουμε απάντηση.

    Αλλά δεν ξέρω αν αξίζει να κτίσουμε σπιτάκι 2-3,000 ευρώ. Αν δεν μας αφήνουν κάτω από τα σκαλιά πιθανώς να καταλήξουμε τελικά σε πετρελαίου και να τα βάλουμε στην αποθήκη μας, να γλιτώσουμε το κτίσιμο τουλάχιστο.

  13. Στέλλα Post author

    Για ποιό σπιτάκι μιλάμε; Εμείς δεν έχουμε χτίσει κανένα σπιτάκι… Τι σκοπό θα εξυπηρετεί;

  14. Christos X

    Καλησπέρα και από εμένα. Τελευταία ψάχνουμε και εμείς για το σπίτι για ενδοδαπέδια θέρμανση.Κατι φίλοι μας έχουν στο ξύλινο πάτωμά τους σε όλο το σπίτι και η αίσθηση είναι υπέροχη. Όταν τους επισκεπτόμαστε μας λενε να βγάλουμε τα παπούτσια και πραγματικά δεν νιώθεις καμια αίσθηση κρύου. Από όσα έχω διαβάσει οι λύσεις είναι πολλές όπως η χρήση αντλιών θερμότητας, αλλά το κόστος είναι τεράστιο!

    Με προβληματίζουν λίγο τα αρνητικά αλλά θα το ψάξουμε περισσότερο. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

  15. ClickMan

    Και εμείς έχουμε βάλει στο σπίτι ενδοδαπεδια θερμανση και πραγματικά αξίζει πολύ.. Ζεσταίνει το σπίτι στο άψε σβήσε

  16. Κωνσταντίνα

    Καλησπέρα σας, βλέπω ότι η κουβέντα σας είναι πολύ παλιά, και τολμώ πάραυτα να θέσω και εγώ το ερώτημά μου,ελπίζοντας ότι μια απάντηση είναι εφικτή. Στο σπίτι μας που ετοιμάζουμε, θα βάλουμε και εμείς ενδοδαπεδια. Ήθελα να ρωτήσω για τα πλακιδια που πρέπει να επιλέξω. Εάν παίζει αρνητικο ρόλο η επισμαλτωση . Εαν δηλ πρέπει να επιλεξω καθαρο γρανιτη. Με σκοπό τον περιορισμό του κόστους δεν μπορούμε να βάλουμε ξύλο. Εσείς τι έχετε χρησιμοποιήσει ?

  17. Στέλλα Post author

    Καλησπέρα Κωνσταντίνα και χρόνια πολλά. Εμείς έχουμε βάλει απλό πλακάκι στον ένα όροφο και κάτι πλακάκια που μοιάζουν με πέτρα στον άλλο. Τα πλακάκια που μοιάζουν με πέτρα (δε νομίζω να είναι γρανίτης) δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Το απλό πλακάκι σε ένα δύο σημεία έχει φουσκώσει. Δεν ξέρω όμως αν αυτό είναι πρόβλημα από το πλακάκι ή του μάστορα.
    Γενικά όταν διάβαζα άρθρα ξένα έλεγε πως η ενδοδαπεδια μπορεί να μπει σε κάθε είδους πάτωμα.
    Εύχομαι καλά ξεμπερδέματα με το χτίσιμο και καλή νέα χρονιά

  18. χρυσα

    Καλησπέρα και από μενα.έχω ενδοδαπεδια σε 150 τ.μ χωρίς μονωμενη πλακα.μόνο στους τοίχους ακόμα εχουμε.το πρώτο πρόβλημα είναι ότι μας έβαλε 1000 λίτρα δοχείο αδρανειας και δεν μπορούμε με τίποτα να το ζεστάνει το τζάκι νερού που έχουμε συνδεδεμένο. και ενα άλλο πρόβλημα είναι που ο κυκλοφορητής δεν σταματάει ποτέ. Με αποτέλεσμα όταν σβήσει το βράδυ το τζάκι να κυκλοφορεί κρύο νερο.και πόσο να αντέξει ένας κυκλοφορητής όταν δουλεύει ασταματητα.γενικά χρειαζόμαστε 15 τόνους ξύλα και αν το δουλέψουμε με πετρέλαιο μισό τόνο τον μηνα.

  19. Alexandros

    Γεια σε όλους φτιάχνω τώρα ενδοδαπεδια και ήθελα να ρωτήσω εάν είναι καλή λύση ο λέβητας πελλετ γιατί δε θέλω να μπλέξω με ρεύματα και δεύτερον βρήκα ένα top λέβητα πελλετ σε τέλεια τιμή λόγο χρεοκοπίας επιχείρησης. Συμφέρει το πελλετ στην ενδοδαπεδια ;;;;;;ευχαριστώ

  20. Μαρία

    Καλησπέρα κι από μένα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν γίνεται να μπει ενδοδαπέδια σε διαμέρισμα όπου ήδη υπάρχουν καλοριφέρ, έπιπλα, δάπεδα λαμίνέιτ πάνω από μάρμαρα. Με λίγα λόγια σε ένα διαμέρισμα ήδη ανακαινισμένο και κατοικημένο…

  21. Στέλλα Post author

    Θα ξαναγράψω σε όλους πως εμείς δεν είμαστε ειδικοί, δεν έχουμε γνώσεις, έχουμε μόνο την προσωπική εμπειρία από αυτό που κάναμε εμείς… Λυπάμαι αλλά δε μπορούμε να βοηθήσουμε παραπέρα.

    Μαρία απ’ όσο ξέρω μπαίνει η ενδοδαπέδια και σε έτοιμα δάπεδα, θα σου πάρει γύρω στα 12 εκ. ύψος. Αλλά ρώτα για το τι μπορείς να κάνεις εσύ στο δικό σου σπίτι.

  22. gaitanaki

    Στέλλα, έπεσα στο πόστ σου από τα σχόλια (τσγκαροδευτέρα και χάζευα). Εμάς ο υδραυλικός που συνεργαζόμαστε για τη δουλειά μας λέει πως καλύτερα να μην το κλείνεις ποτέ και να το διατηρείς σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία (14-15). Αυτό σημαίνει πως το σύστημα διατηρεί τη θερμοκρασία και δεν ανάβει από την αρχή. Η έναρξη λέει είναι που καίει πολύ. Επίσης, αυτό που μας είπε είναι πως όταν το αφήνεις σβησμένο για βδομάδες οι φουσκάλες αέρα ανεβαίνουν πάνω στους σωλήνες και μετά από χρόνια θα αρχίσεις να ακούς θορύβους ειδικά στην έναρξη και θα χρειαστεί αποσυμπίεση. Εμείς τα τελευταία 2 χρόνια το έχουμε στους 15-16 χειμώνα καλοκαίρι. Εννοείται πως δεν ανάβει το καλοκαίρι από μόνο του. Όμως το ακούμε να δουλεύει. Είδαμε κι εμείς τεράστια διαφορά στην ποιότητα της θερμοκρασίας του σπιτιού.

    Όσο για κάποιους παραπάνω που ρωτάνε για ενδοδαπέδια σε υφιστάμενο σπίτι μια οικονομική λύση είναι η ηλεκτρική ενδοδαπέδια όπου δεν χρειάζεται σκάψιμο και απλά ρίχνεις το πλακάκι από πάνω. Δεν ξέρω όμως αν είναι οικονομική. Για μικρούς χώρους όμως είναι τέλεια (πχ μπάνιο) και απομονώνεται κι εύκολα. ή μπορεί να μπει σε timer.

    Χαιρετισμούς από τα κρύα!

  23. Στέλλα Post author

    Πράγματι, το να πάρει μπρος καίει πολύ περισσότερο. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα καλοριφέρ. Λιγότερο πετρέλαιο καις αν το έχεις μόνιμα ανοιχτό με το θερμοστάτη παρά αν το κλείνεις και το ανοίγεις συνέχεια.
    Εμείς το κλείνουμε για να πω την αλήθεια το καλοκαίρι, αλλά το χειμώνα αν τύχει να λείψουμε για μέρες απλώς το κατεβάζουμε λίγο.
    Τα φιλιά μου!

  24. Ματινα

    Καλημέρα σας. σκέφτομαι να εγκαταστήσω ενδοδαπέδια σε ενα ημιτελές ακίνητο το οποίο είναι κατασκευής 90-95. δηλαδή δύο τουβλα με υαλομβάβακα και χωρίς θερμοπρόσωψη. επίσης μη ενεργειακά κουφώματα αλλά θα μπουν ενεργειακά τζάμια. είναι τετραόροφο και αναρρωτιέμαι: αξίζει οικονομικά η ενδοδαπέδια η οποία ωστόσο θα συνδέεται με αντλία θερμότητας? η λογική λέει ότι αφου δεν έχει καλή μόνωση δεν θα μπορεί να διατηρείται η θερμοκρασία επομένως η αντλία συνέχεια θα πέρνει μπρος λόγω της διαρροή αέρα. μήπως καλύτερα είναι από αποψη κατανάλωσης η χρήση fan coils που τα ανάβεις όποτε θέλεις? επίσης υπαρχουν fan coils με αφυγραντήρα και ιονιστή λόγω δύο παιδιών και άσθματος? ευχαριστώ πολυ!

  25. Στέλλα Post author

    Ματίνα όπως έχω γράψει ξανά, δεν είμαστε μηχανικοί και δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε τέτοιες ερωτήσεις. Μόνο τη δική μας εμπειρία μπορούμε να καταγράψουμε, στο δικό μας σπίτι και με αυτά που έχουμε κάνει εμείς. Σου προτείνω να βρεις 2-3 που βάζουν ενδοδαπέδια και να τους ρωτήσεις. Να έχεις πολλές γνώμες για να δεις τι ισχύει.

  26. Σταύρη

    Στέλλα καλησπέρα, το τελευταίο σχόλιο γράφτηκε το 2012, μετά από 8 χρόνια είστε το ίδιο ευχαριστημένοι για την ενδοπεδια νερού ? Είμαι μεταξύ ενδοπεδιας ρεύματοσ καλωδιου ή ενδοπεδια νερού

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.