Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Ενδοδαπέδια θέρμανση

Μετά λοιπόν από 1,5 μήνα περίπου που μένουμε στο σπίτι, μπορώ να πω τη γνώμη μου για ορισμένα “περίεργα” πράγματα που κάναμε στο σπίτι (επειδή πολύς κόσμος δείχνει ενδιαφέρον για το ποστ αυτό, έκανα ένα update με τη γνώμη μας τώρα, μετά από 5 1/2 χρόνια, που το έχουμε ζήσει περισσότερο. Θα δείτε όλα τα updates με πλάγια γράμματα). Ένα από αυτά (και πολύ σημαντικό) είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση.

Για όσους δεν ξέρουν, ενδοδαπέδια θέρμανση σημαίνει πως μπαίνουν ειδικοί σωλήνες κάτω από όλο το πάτωμά σου και έχεις θέρμανση από εκεί και όχι από καλοριφέρ ή αιρ κοντίσιον. Υποτίθεται πως πρόβλημα να σπάσει σωλήνας δεν υπάρχει, γιατί σου δίνουν εγγύηση για πάρα πολλά χρόνια, πριν τους καλύψουν τους βάζουν υπό πίεση και τους ελέγχουν και μετά τους καλύπτουν και με ειδικό θερμομπετό.

Τα καλά:

 1. Έχεις καταπληκτική θέρμανση. Τα δωμάτια ζεσταίνονται ολόκληρα, παντού ομοιόμορφα και όχι περισσότερο κοντά στο καλοριφέρ και λιγότερο μακριά από αυτό. Έτσι έχοντας το θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία, πετυχαίνεις την ίδια ζέστη (και καλύτερη) από καλοριφέρ ρυθμισμένα σε υψηλότερη (παράδειγμα: εμείς το έχουμε συνεχώς στους 17-18 βαθμούς και μας είπαν ότι τους φαίνεται πιο ζεστό από σπίτι που το έχει ρυθμισμένο στους 20).
 2. Έχεις ζεστά πατώματα. Έτσι περπατάς ξυπόλητος χωρίς πρόβλημα. Δεν σηκώνεσαι από το κρεβάτι και φοβάσαι να πατήσεις το πόδι σου κάτω. Επειδή είναι με θερμοστάτη, αρκετές ώρες της ημέρας δεν δουλεύει, κι έτσι μερικές φορές είναι πιο κρύο το πάτωμα από άλλες, αλλά πάντα είναι άνετο στο πόδι. Επίσης, αν αφήσεις τις πιτζαμούλες σου δίπλα στο κρεβάτι το πρωί, το βράδυ που θα τις φορέσεις θα είναι ζεστές ζεστές! Αυτό έχει επίσης το πλεονέκτημα:
 3. Δεν χρειάζεσαι χαλιά. Μπορείς να έχεις κανενα χαλάκι έτσι για ομορφιά, αλλά για ζέστη δεν τα χρειάζεσαι (έχουμε βάλει μόνο στα υπνοδωμάτια των παιδιών, αφού παίζουν πολύ συχνά κάτω στο πάτωμα).
 4. Δεν έχεις μέσα στο χώρο καλοριφέρ. Όλο το δωμάτιο είναι στη διάθεσή σου να βάλεις έπιπλα όπου θες.
 5. Δε μαυρίζουν οι τοίχοι κι έτσι δε χρειάζονται βάψιμο τόσο συχνά.

Στα έτσι κι έτσι

 1. Υποτίθεται ότι είναι πολύ πιο οικονομικό από τα καλοριφέρ, γιατί χρησιμοποιεί νερό σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτά (90° για το καλοριφέρ και 50° για την ενδοδαπέδια). Δεν μπορώ να πω με σιγουριά, γιατί είχαμε προβλήματα και διαρροές, οι οποίες φτιάχτηκαν δύο βδομάδες πριν (μάλλον φτιάχτηκαν).  Πάντως τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε κάψει 190 λίτρα γκαζιού (που εμένα μου φαίνονται κάπως πολλά). Λάβετε όμως υπόψη πως εμείς το γκάζι το χρησιμοποιούμε και στο μαγείρεμα (μάτια και φούρνος), αλλά αυτά δεν νομίζω πως καίνε και πολύ. Το γκάζι το αγοράζουμε με 49 λεπτά το λίτρο.  Εμένα μου φαίνεται ότι καίμε πολλά, γιατί έτσι χαλάμε περίπου 200 ευρώ το μήνα, ενώ στο άλλο σπίτι χαλάγαμε για θέρμανση 100 ευρώ. Βέβαια είναι μεγαλύτερο αυτό το σπίτι, αλλά από την άλλη είναι και εξαιρετικά καλύτερα μονωμένο. Είναι κάτι που μας έχει προβληματίσει και στεναχωρησει πολύ. Θα πρέπει βέβαια να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό δεν το κατατάσω ούτε στα καλά ούτε στα κακά.

(μετά από 5μιση χρόνια στο σπίτι, μπορούμε να πούμε με αρκετή σιγουριά πως η ενδοδαπέδια με το γκάζι μας στοιχίζει λιγότερο απ’ ότι μια συμβατική λύση. Για θέρμανση, φούρνο και μάτια, γεμίζουμε τη δεξαμενή περίπου 2 1/2 φορές το χρόνο, με κόστος -ακόμα και τώρα που έχει ανέβει το γκάζι- λιγότερο από 1000 ευρώ το χρόνο δηλαδή. Αυτό για ένα σπίτι 130 τετραγωνικών, μονοκατοικία ανοιχτή από παντού, είναι λίγο. Άρα, αν το έγραφα τώρα το ποστ, θα το έβαζα σίγουρα στα θετικά.)

Στα κακά:

 1. Δεν μπορείς να το κλείσεις σήμερα και να το ανάψεις ξανά αύριο. Κάνει περίπου 1 ώρα για να ανεβάσει ένα βαθμό (μπορεί και περισσότερο). Άρα το ανάβεις τον Νοέμβριο και το κλείνεις τον Μάιο (ή όποτε αρχίσει και τελειώσει το κρύο). Επίσης αν σου φαίνεται κρυο το δωμάτιο, θα ανεβάσεις το θερμοστάτη, αλλά θα περιμένεις αρκετά μέχρι να νιώσεις διαφορά. Γενικά δεν κάνει για κόσμο που είναι λίγες ώρες στο σπίτι του. Για εμάς αυτό δεν είναι πρόβλημα, μια που είμαστε όλη μέρα εδώ και θα το είχαμε έτσι κι αλλιώς αναμένο συνέχεια. (συνεχίζω να λέω πως για εμάς αυτό δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα, δεν θα το έβαζα στα “κακά”. Μόνο αν λείψουμε για μέρες το χειμώνα είναι θέμα, γιατί το κλείνεις φυσικα αφού θα λείπεις και όταν γυρίσεις παίρνει μερικές ώρες μέχρι να ζεστάνει το σπίτι. Συνήθως στέλνουμε κάποιον να μας το ανοίξει μερικές ώρες πριν επιστρέψουμε. Πλέον όμως υπάρχουν και θερμοστάτες που σου επιτρέπουν μέχρι και να ανοίξεις το καλοριφέρ από μακριά, άρα ακόμα και διακοπές να πας, το κλείνεις και το ανοίγεις πριν επιστρέψεις. Βεβαίως έχει ένα κόστος παραπάνω να βάλεις αυτούς τους θερμοστάτες…)
 2. Η εγκατάστασή του κοστίζει περισσότερα από τη συμβατική θέρμανση. Εμάς μας κόστισε ακόμα περισσότερα γιατί χρησιμοποιήσαμε δεξαμενή γκαζιού.

Το θέμα είναι να βρει κανείς συνεργείο που να ξέρει τι κάνει. Έχω ακούσει για περιπτώσεις που πέταξαν τα πλακάκια, αλλά για αυτά φταίει το συνεργείο, το τι θα κάνει και το τι υλικά θα χρησιμοποιησει. Εμείς, παρότι μας λένε ότι αυτός που διαλέξαμε είναι ο καλύτερος στην Καλαμάτα (και είμαι σίγουρη για αυτό) δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Καλή η δουλειά του στην ενδοδαπέδια, αλλά έχουμε προβλήματα στη συννενόηση και κυρίως γιατί επιλέξαμε να το κάνουμε όλο αυτό με γκάζι.

Εάν έφτιαχνα άλλο σπίτι, θα έβαζα και πάλι ενδοδαπέδια ακόμα και αν βγει ότι πληρώνουμε περισσότερα έτσι. Αλλά δεν ξέρω αν θα έβαζα γκάζι. Θα κάνω άλλο ποστ για αυτό. (το ποστ αυτό δεν κατάφερα να το κάνω ποτέ. Θα προσπαθήσω να γράψω τώρα ένα ποστ για τη γνώμη μου για το γκάζι. Όμως γενικά νομίζω πως πάλι σε γκάζι θα πήγαινα πλέον).

79 thoughts on “Ενδοδαπέδια θέρμανση

 1. ΡΟΔΟΜΙΧΑΛΗΣ

  Υγραέριο ή φυσικό αέριο?

  Γιατί είναι η μέρα με τη νύχτα… Αλλά… υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου στην Καλαμάτα? Γιατί στη Ρόδο το θέμα αποτελεί μάλλον προχωρημένη Ε.Φ….

 2. Στέλλα Post author

  Και για την Καλαμάτα ΕΦ είναι το δίκτυο φυσικού αερίου…
  Μιλάμε για υγραέριο βέβαια. Άλλωστε το έγραψα ότι βάλαμε δεξαμενή.

 3. sfrang

  Το ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης έχει όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που ανέφερες, είναι το καταλληλότερο για σπίτια με παιδιά και, τελικά, είναι οικονομικότερο από αυτό τα τα μεμονωμένα θερμαντικά σώματα. Το πιθανό αρνητικό του είναι η περίπτωση ατυχίας ή κακοτεχνίας που θα τρυπήσει ένας σωλήνας. Το καταλαβαίνει πρώτα ο ένοικος του κάτω ορόφου, επειδή στάζει το ταβάνι του.

  Η δοκιμή που κάνουν με πίεση κλπ. είναι καλή, αλλά αυτός ο έλεγχος αφορά τις συγκολλήσεις. Λάβε υπόψη ότι οι χάλκινοι σωλήνες που τοποθετούν οι σκιτζήδες υδραυλικοί έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής γιατί, ενώ εσύ τους πληρώνεις ως α’ ποιότητας και αναμένεις μια αντοχή 30-40-50 ετών, στην πραγματικότητα είναι φταγμένοι από υλικά ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα να μειώνεται δραστικά η διάρκεια ζωής. Πρέπει λοιπόν στην εγκατάσταση να φροντίσεις εσύ ο ίδιος να αγοράσεις τους χάλκινους σωλήνες και όλα τα χάλκινα εξαρτήματα και να βεβαιωθείς με ελέγχους τεχνικών ότι είναι από πρωτογενές υλικό και όχι από ανακύκλωση.

  Το ίδιο συμβαίνει με τους μολυβένιους σωλήνες στις αποχετεύσεις. Το κανονικό μολύβι διαρκεί αρκετές δεκαετίες, αλλά το ανακυκλωμένο μόνο 5-10 χρόνια… Γι’ αυτό και λίγα χρόνια μετά την εγκατάσταση σε νέο διαμέρισμα, παρουσιάζονται διαρροές. ‘Ασε τους πλαστικούς αποχετευτικούς αγωγούς κλπ. ‘Αμα κάνει δε και κανένα σεισμό (σπάνιο φαινόμενο στην Ελλάδα, ε?), τότε χαλαρώνουν όλες οι πρόχειρες συνδέσεις που έχουν κάνει οι σκιτζήδες και πρέπει να τρυπάς τοίχους και να ανοίγεις πλακάκια στο μπάνιο.

  Όλη η δουλειά γίνεται στην κατασκευή του κτηρίου, αν σου ξεφύγει εκεί κάτι ή αν το αγοράσεις έτοιμο και μπογιατισμένο, ούτε που ξέρεις τι θα σου προκύψει την επομένη…

 4. Sophia

  Δεν ήξερα ότι βάλατε δεξαμενή υγραερίου, έτσι φτιάχνουν τα σπίτια τους κάτω σε μας όλοι οι ξένοι, κανείς δεν βάζει πετρέλαιο για θέρμανση (και υποψιάζομαι πως κάποιοι θα έχουν φωτοβολταϊκά, έχω δει κάποια λίγα αλλά δεν ξέρω σε τι έκταση) κάτι μας λέει αυτό, ε?? Η ενδοδαπέδια είναι φανταστική αλλά αυτό με τους μάστορες, μέγα πρόβλημα! Ακόμα και οι εργολάβοι στις πολυκατοικίες ψιλοφρικάρουν με την ιδέα, η αδερφή μου θέλαν ενδοδαπέδια αλλά είχαν μηδενικό βαθμό συννενόησης με τον εργολάβο, οπότε γιοκ! Τουλάχιστον έχουν φυσικό αέριο!! Χιχι, το υγραέριο κάνει πιο νόστιμα φαγητά πάντως!!!
  ;-D

 5. Koyan

  Πόσο θα έπρεπε να κοστίζει να θερμάνεις ένα σπίτι 2 ορόφων, 130 τετραγωνικών συνολικά, με ανοιγοκλειόμενα εξωτερικά κουφώματα (τα οποία είναι καλύτερα από τα συρόμενα), καλή (πιστεύουμε μόνωση), και εξωτερική θερμοκρασία που δεν έχει πέσει κάτω από τους 4 βαθμούς την νύχτα?
  Τί ρωτάω τώρα θα μου πείτε….

 6. Vripidas

  Να καταθεσω εμπειριες σπιτιων/θερμανσης.

  Δινω details: Σε Παρνασσο, με κλασσικη θερμανση εγκατασταση πριν καμια διετια, πετρελαιο, σπιτι εντελως πετρινο (70-80cm παχος τοιχου) χτισμενο το 1900 (καμμια μονωση στους τοιχους λοιπον), διωροφο με τρυπα εσωτερικης σκαλας (πλακα τσιμεντο, οχι-ξυλινα-δοκαρια), ψηλοταβανο, ολα τα πατωματα ξυλινα, κουφωματα ξυλινα διπλα, εξωτερικες πορτες ξυλινες, κεραμιδοσκεπη, συνολικο εμβαδο 200τμ, χαλαμε περι τα 150 euro (μαγειρεμα not included) το μηνα (περιοδος Χριστουγεννα μετρημενο), για συνολικες αναγκες θερμανσης και των δυο οροφων (boiler, καλοριφερ) για κατασταση αποπνιχτικη-ζεστη-κυκλοφορουμε-με-μακω-μονιμα-ζεματιστο-νερο-για-εγκαυμα-το-μωρο-μπουσουλαει-μονο-με-πανα.

  Υποθετω οτι αυτο θα μπορουσε να ειναι κατατι λιγοτερο αν ζουσαμε μονιμα εκει, καθως δεν θα ειχαμε και το προβλημα να ειναι οι πετρες των τοιχων ΠΑΓΟΣ + υγρασια/κλεισουρα οταν ανοιγουμε το σπιτι για Χριστουγεννα μετα απο μεγαλη αποχη. Και μονο με τα χνωτα μας και το body temperature της φυσικης μας παρουσιας κατι ακομα γλιτωναμε…

  Θετουμε θερμοστατη εκει γυρω στους 17. Και βασικα το αφηνουμε εκει μονιμα…

  (Ειμαι σιγουρος πως τα 149 απο τα 150 τα πληρωνουμε εξαιτιας του βιτσιου του πατερα μου να κανει ζεματιστο μπανιο σε σημειο υπερχειλισης μπανιερας καθε μερα καθως εξω κανει πολικο κρυο!)

 7. παστα φλωρα

  εχοντασ επισκευθει το σπιτι σας, μολις λιγες μερες μετα που τελειωσε, πιστευω οτι η ενδοδαπεδια θερμανση ειναι καταπληκτικοιδιοτι
  1. ζεσταινει ολο το σπιτι ομοιομορφα
  2. εξαλειφει οποιαδηποτε υγρασια και αισθανεσαι τελεια ανετα

  Το μονο μειονεκτιμα μπορει να ειναι οτι δεν μπορεις να στεγνωσεις τα ρουχα σεπανω στο καλοριφερ.
  Η τα αφηνεις στο πατωμα να στεγνωσουν?

  Αξιο αποριας

  bibi
  φιλακια

 8. Laurel

  Να υποθέσω ότι αν κάποιος αποφασίσει για ενδοδαπέδια σε σπίτι παλιό πρέπει να έχει πολύ κουράγιο; Ή είναι μάλλον αδύνατο;
  Επίσης, πόσο χρονικό διάστημα απαιτεί η ολοκλήρωση της εγκατάστασης;

 9. Στέλλα Post author

  Αν το σπίτι είναι παλιό, μάλλον θα πρέπει να το συζητήσεις με τον μηχανικό για να σου πει αν μπορείς να το κάνεις. Θα πρέπει να ξέρεις πως βάζουν σωλήνες σε όλο το πάτωμα και από πάνω μπαίνει ειδικό τσιμεντο και μετά τα πλακάκια ή ξύλο ή ό,τι βάλεις. Έτσι εκτός του ότι θα πρέπει να σπάσεις το ήδη υπάρχον πάτωμα, όταν τελειώσουν οι δουλειές το πάτωμά σου θα έχει ανέβει πάνω από 10 πόντους (δεν ξέρω πόσο χαμηλοτάβανο είναι το σπίτι σου, αν έχει εσωτερικες σκάλες, τι γίνεται με τα κουφώματα κλπ).
  Τώρα για τον χρόνο, τι να σου πω. Η κάθε κατάσταση είναι διαφορετική.Στο καινούριο σπίτι τους πήρε δύο εβδομάδες περίπου για να στρώσουν σωληνες, να μπει το θερμομπετό και να στεγνώσει. Μετά χρειάζεσαι λεβητοστάσια, ρυθμιστές, διακόπτες και τέτοια που συνήθως γίνονται ταυτόχρονα με άλλες δουλειές. Τώρα στο παλιό σπίτι, τι να σου πω….

 10. nikitas

  Τυχαινει να κανω την δουλεια του κατασκευαστη θερμανσεων στην Καλαματα
  22 χρονια ,
  η ενδοδαπεδια θερμανση ειναι καλη απλα στοιχιζει πολυ περισσοτερο
  απο μια απλη θερμανση .
  Τι αξια εχει το χρημα ,οταν αναζητας καλυτερη ποιοτητα ζωης.
  Το υγραεριο ειναι ποιο ακριβο απο το πετρελαιο,ομως ειναι ποιο καθαρο στην καυση του,οικολογικο.
  Η ενδοδαπεδια μαλλον ταιριαζει περισσοτερο σε ποιο κρυες περιοχες απο εμας
  και σε πολυ καλα θερμομωνομενες κατοικιες
  Οταν με ρωτουν για εγκατασταση θερμανσης χρησημοποιω το εξης παραδειγμα
  Αν μετακινησε Παραλια -Καλαματα μια ζωη ,τι αυτοκινητο θα παρεις?
  Αν πας καθε βδομαδα Καλαματα-Αθηνα ,τι αυτοκινητο θα παρεις?
  Οι αναγκες μας ειναι λιγες,πιθανως η ενδοδαπεδια ειναι πολυτελεια.
  Αν το χρησημοποιησεις και για δροσισμο κατι πεζει

 11. ξυλινα κουφωματα

  Δουλεύω σε μια κατασκευάστρια εταιρία που κατασκευάζει ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ και ΞΥΛΙΝΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ ένα συχνό πρόβλημα που έχουμε είναι ότι αρκετοί πελάτες μας θέλουν να να βάλουν ξύλινο δάπεδο σε ενφοδαπεδια θέρμανση σε αυτή την περίπτωση ποια ξύλινα δάπεδα πρέπει να χρησιμοποιούνε και ποίου πάχους?

 12. Στέλλα Post author

  Πέραν της γνώσης ότι η ενδοδαπέδια θέρμανση μπαίνει κάτω από οποιοδήποτε πάτωμα, ξύλινο, πέτρα, πλακάκι κλπ, δεν είμαι εγώ η ειδική για να πω κάτι τέτοιο.
  Δεν έχω δηλώσει ούτε μηχανικός, ούτε πατωματζής, ούτε ασχολούμαι με τη θέρμανση, ούτε τίποτα σχετικό.
  Άρα θα πρέπει να απευθύνετε σε κάποιον άλλο την ερώτηση αυτή.

 13. Δημητρης

  Υπάρχει πρόβλημα υγείας στην εδοδαπέδα σε άτομα 40χρονων και άνω?
  Έχω ακούσει ότι επηρεάζει το κυκλοφορικό και μετά τα 40 δημιουργεί πρόβλημα (καρδιοπάθειες).

 14. Χρήστος

  Σχετικά με την ενδοδαπέδια θέρμανση,
  έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια για ενδοδαπέδια θέρμανση με θερμικά καλώδια.
  Είναι κάπως άγνωστο σύστημα, αλλά το έχει βάλει ένας γνωστός μου, στα Σπάτα και είναι πολύ ευχαριστημένος.
  Τοποθετήθηκαν τα Θερμικά Καλώδια πάνω σε μόνωση, και από πάνω τους έπεσε το θερμομπετόν.
  Το καλό είναι πως έχει θερμοστάτη σε κάθε χώρο χωριστά με προγραματισμό θερμοκρασίας για κάθε χώρο που θερμαίνεται.
  Μου φαίνεται κι εμένα πολύ καλός τρόπος θέρμανσης, γιατί δεν χρειάζεται ποτέ συντήρηση και μου αρέσει που έχεις έλεγχο θερμοκρασίας και προγραμματισμό χωριστά σε κάθε χώρο.
  Του στοίχισε πολύ οικονομικότερα από ενδοδαπέδια με νερό, δεν έχει λεβητοστάσιο στο σπίτι και το “περίεργα” καλό είναι πως πληρώνει σε ηλεκτρικό ρεύμα λιγότερο από ότι αν είχε κάποιο σύστημα πετρελαίου/αερίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει κάνει από τις μελέτες….
  Έβαλε βέβαια τριφασικό ρεύμα κτλ.

 15. Στέλλα Post author

  Χρήστο δεν είχα ξανακούσει για ενδοδαπέδια με αυτό το σύστημα. Ακούγεται ενδιαφέρον. Φυσικά για μας είναι αργά, αλλά για όποιον ενδιαφέρεται, είναι μια πολύ καλή πληροφορία.

  Δημήτρη εγώ δεν έχω ακούσει για τέτοια προβλήματα. Ίσα ίσα, όλοι λέγαν ότι είναι πιο υγιεινή από άλλους τύπους θέρμανσης.

 16. Koyan

  Χρήστο και Στέλλα, συμφωνώ με όλα τα παραπάνω, και με το γεγονός ότι όσο αφορά την τσέπη μας είναι πιο οικονομικό το να αγοράζουμε ρεύμα παρά υγραέριο ή πετρέλαιο, αλλά το πρόβλημά μου με την παραπάνω λύση είναι το εξής:
  Ενεργειακά, είναι πολύ λιγότερο αποδοτικό το μοντέλο:
  α) Χρησιμοποιώ ορυκτά καύσιμα (κάρβουνο, πετρελαιο) για να δημιουργήσω θερμότητα
  β) Μετατρέπω την θερμότητα σε ρεύμα
  γ) Το μεταφέρω 100 χιλιόμετρα (στις καλές περιπτώσεις) με καλώδια υψηλής τάσης
  δ) Το μετατρέπω σε ρεύμα χαμηλής τάσης
  ε) Το μετατρέπω ξανά σε θερμοκρασία.

  από το να καίς αέριο στο σπίτι σου να το κάνεις θερμότητα και να θερμαίνεσαι από αυτήν.

  Οι ενεργειακές απώλειες στο πρώτο μοντέλο είναι πολύ μεγάλες. Άρα στην πραγματικότητα η θέρμανση του σπιτιού του φίλου σου απελευθερώνει πολύ περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από ότι ένας καυστήρας στο σπίτι.

  Αν το ρεύμα στην ελλάδα προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τότε δεν θα είχα πρόβλημα.

 17. Orfeas

  Συγχαρητήρια για την επιλογή σας να βάλετε ενδοδαπέδια.
  Έχω νιώσει στη πράξη τα οφέλη της σε σπίτι φίλου. Σύντομα πρόκειται να φτιάξω σπίτι και ψάχνω τις βέλτιστες εφαρμογές που θα μπορούσα να ενσωματώσω.
  Η ενδοδαπέδια πιστεύω πως είναι η καλύτερη λύση για τη θέρμανση του σπιτιού. Αλλά συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και ο Χρήστος, η ενδοδαπέδια αξίζει πραγματικά με ηλεκτρική εγκατάσταση και όχι με καυστήρα και νερό. Φυσικά, όπως αναφέρει ο/η Koyan, η σπατάλη ενέργειας από μετατροπές και η επιβάρυνση στο περιβάλλον είναι μακράν μεγαλύτερη σε αυτή τη περίπτωση.
  Στη περίπτωση μου λοιπόν, έχω καταλλήξει ότι θα πρέπει να επιλέξω ηλεκτρική ενδοδαπέδια αλλά με ρεύμα από φωτοβολταϊκά. Επιλέγοντας την κατάλληλη διάταξη φωτοβολταϊκών ώστε να δίνουν ρεύμα στο σύστημα όσο αντέχουν αλλά να χρησιμοποιούν το ρεύμα της ΔΕΗ όταν πλέον δεν έχουν άλλο, είναι το βέλτιστο. Το καλοκαίρι, όταν η θέρμανση δεν είναι απαραίτητη, τα φωτοβολταϊκά μπορούν να δώσουν ρεύμα σε άλλες συσκευές όπως είναι τα κλιματιστικά. Τα κλιματιστικά είναι γενικότερα παρεξηγημένες ενεργειακά συσκευές. Εάν επιλέξει κανείς ένα κλιματιστικό με inverter, ενεργειακής κλάσης Α ή καλύτερα Α+, μπορεί να έχει κατανάλωση που φτάνει ακόμη και τα 200Watt. Δηλαδή, όσο το να μένει ανοιχτός ένας παλιός υπολογιστής (εξαρτάται από τις συσκευές που περιέχει ο Η/Υ).
  Έτσι, χειμώνα – καλοκαίρι μπορεί να καλύπτεται θερμικά το σπίτι χωρίς να υπάρξει πρόστιμο από τη ΔΕΗ λόγω μεγάλης κατανάλωσης.
  Τελείως εγκυκλοπαιδικά, κάτι ακόμη που έψαξα και ανακάλυψα ότι δεν αξίζει τόσο για οικιακή χρήση (Λόγω μακροπρόθεσμης απόσβεσης) είναι η γεωθερμία.
  Πάντως, όσον αφορά το υγραέριο, πιστεύω ότι μπορεί να γίνει εξαιρετικά οικονομικός παράγοντας σε ένα νοικοκυριό καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη κουζίνα για μαγείρεμα αλλά βασικότερα, κάτι που πολλοί δε προσπαθούν, να αποτελεί το οικιακό πράτήριο για το αυτοκίνητο. Αν βάλει κανείς υγραέριο στο αυτοκίνητο, έχει οικονομία ακόμη και εκεί, μιας και το υγραέριο έχει περίπου τη μισή τιμή.

 18. ΟΡΦΥ

  Ενδοδαπεδια και ξερο ψωμι! Εγω που την εχω συμβουλευω. Με ενα καλο συστημα πυρωσης, δημιουργει ανασα θερμης στο χωρο σας. Προτιμηστε τη για καλη μονωση και θερμαντικη προσφορα μεταξυ σας. Ντερστεν?

 19. nser1

  Ένα θέμα το οποίο δεν βλέπω να έχει αναφερθεί στο forum έχει να κάνει με την “αδράνεια” του ενδοδαπέδιου συστήματος. δηλαδή είναι ότι χρειάζεται πάρα πολύ ώρα για να ζεστάνει ο χώρος. Και επίσης, από την στιγμή που θα το σβήσεις η θερμοκρασία διατηρείται για αρκετή ώρα. Μάλιστα μας είπαν ότι σε περιοχές με κλίμα σαν της Αθήνας ,καλαματα (χωρίς μεγάλης διάρκειας υπερβολικά κρύα), που μπορεί το βράδυ να έχει κρύο, και το πρωί να βγάλει ήλιο, η ενδοδαπέδια είναι ακατάλληλη. Και μας έφεραν παραδείγματα ανθρώπων που είχαν ενδοδαπέδια σπίτι τους, και έπρεπε να ανοίγουν τα παράθυρα το πρωί γιατί έσκαγαν από τη ζέστη (λόγω του ότι η ενδοδαπέδια κρατάει ζέστη για πολύ ώρα).
  Ποιά είναι η γνώμη σας γι’ αυτά; Πόσο πολύ αργεί να ζεστάνει ή να ξανακρυώσει ο χώρος; Οπωσδήποτε υπάρχει μεγάλη αδράνεια στο σύστημα λόγω μεγάλης θερμοχωρητικότητας και μεγάλης μάζας των υλικών που πρέπει να θερμάνεις πριν αρχίσεις να θερμαίνεις τον αέρα στο χώρο σου.
  Είναι καλύτερα να λειτουργεί όλο το 24ωρο και η εξωτερική θερμοκρασία να παραμένει χαμηλή και τη μέρα ώστε ο χώρος να μην προσλαμβάνει σημαντικά ποσά θερμότητας από το περιβάλλον, διότι λόγω της αδράνειας του συστήματος δεν είναι δυνατή η άμεση διακοπή της ακτινοβολούμενης θερμότητας από τη διάταξη της ενδοδαπέδιας και έτσι προστιθέμενη αυτή στο ποσό θερμότητας που προσλαμβάνεται από το περιβάλλον καθιστά τις συνθήκες δυσμενείς και ανοίγεις τα παράθυρα. να πράγμα για το οποίο είμαι σίγουρος πάντως, είναι ότι η ενδοδαπέδια έχει φανατικούς υπέρμαχους και φανατικούς εχθρούς (αν και ακόμα και οι “εχθροί” δέχονται ότι είναι “λίγο ποιοτικότερη” σαν θέρμανση, απλώς υποστηρίζουν ότι δεν είναι κατάλληλη για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας – του μεγαλύτερου μέρους της τουλάχιστον…)
  Κατανοώ ότι η αντιστάθμιση μετριάζει σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της αδράνειας, αλλά φαντάζομαι ότι δεν τις εξαλείφει τελείως μιας και αν η αδράνεια είναι μεγάλη, πρέπει οι παράμετροι που επηρεάζουν την αντιστάθμιση να επηρεάζονται πολύ έγκαιρα (πράγμα το οποίο μπορεί να μην είναι πάντα εφικτό). Π.χ. μια ξαφνική ηλιοφάνεια/κακοκαιρία ενδεχομένως να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα ούτε καν από το σύστημα αντιστάθμισης.
  Δεν ξέρω ποια θετικά μπορεί να έχει η αδράνεια, αλλά σίγουρα έχει ένα αρνητικό: ότι για να έχεις ένα δεδομένο αποτέλεσμα σε κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, πρέπει να “δράσεις” πολύ νωρίτερα, να προβλέψεις το μέλλον κατά κάποιο τρόπο. Π.χ. με ένα μονοσωλήνιο σύστημα, γυρνάς νωρίς σπίτι, ανάβεις λίγο το καλοριφέρ και το σπίτι ζεσταίνει άμεσα. Στο ενδοδαπέδιο δεν μπορείς να το κάνεις αυτό.
  Όπως είπατε βέβαια, η φιλοσοφία του ενδοδαπέδιου είναι ότι το έχεις αναμμένο όλο το 24ωρο. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με το επιχείρημα του “οικονομικού συστήματος” μιας και τελικά για να έχεις θέρμανση την ώρα που θα θελήσεις, πρέπει η ενδοδαπέδια να λειτουργεί (και να καίει πετρέλαιο/αέριο) συνεχώς. Και αν εγώ λείψω μια μέρα από το σπίτι; Θα καίει μόνο του; Αντίθετα, στο κλασσικό μονοσωλήνιο το πετρέλαιο το καις on demand, όταν και όσο το χρειάζεσαι.
  Γενικά πάντως, φαίνεται ότι πρέπει να αλλάξει κανείς τελείως τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κεντρική θέρμανση για να μπορέσει να λειτουργήσει την ενδοδαπέδια σωστά και αποδοτικά…

 20. Στέλλα Post author

  Είναι δεύτερη χρονιά φέτος που δουλεύουμε την ενδοδαπέδια. Θα σας πω την δική μας εμπειρία λοιπόν.
  Το κλίμα στην Καλαμάτα είναι αρκετά ήπιο, χωρίς ιδιαίτερα κρύα.
  Είμαστε όλη μέρα στο σπίτι μια που δουλεύουμε και οι δυο από το σπίτι. Άρα ό,τι και αν είχαμε θα δούλευε όλη μέρα. Το να έχεις βέβαια τη θέρμανση να δουλεύει ολη μέρα με το θερμοστάτη (ό,τι είδους θερμανση), δεν έρχεται σε αντίθεση με το οικονομικό σύστημα, μια που είναι πιο οικονομικό. Το σπίτι βρίσκεται διαρκώς σε μια σταθερή θερμοκρασία και δεν χρειάζεται να δουλέψει πολυ ο λέβητας. Ενώ αν αφήνεις όλη τη μέρα το σπίτι κρύο, θα πρέπει το σύστημά σου να ανεβάσει τη θερμοκρασία από τους 12 βαθμούς (ή και λιγότερο) στους 19-20 που θέλεις. Αυτό είναι και το πιο ενεργοβόρο.
  Όσον αφορά λοιπόν το 24 ωρες το 24ωρο, δεν θεωρώ πως είναι πρόβλημα.

  ΄Οσον αφορά την αδράνεια. Προφανώς όταν το έχεις να δουλεύει με θερμοστάτη, δεν έχεις ιδιαίτερο πρόβλημα να πρέπει να προβλέψεις καιρικές συνθήκες. Εμείς το έχουμε μόνιμα στους 17 βαθμούς (τόσο δείχνει ο θερμοστάτης, το σπίτι έχει γύρω στους 19 που για εμάς είναι μια χαρά). Τα παράθυρα τα ανοίγουμε για 10 – 15 λεπτά το πρωί να μπει και φρέσκος αέρας.
  Την πρώτη φορά που θα το ανοιξεις, τον Οκτώβρη – Νοέμβρη, θέλει γύρω στη μισή μέρα για να αισθανθείς διαφορά και έχει έρθει στα κανονικά του την επόμενη μέρα. Από εκεί και πέρα δεν έχεις άλλο πρόβλημα. Εάν λείψουμε για μια μέρα δεν το κλείνουμε. Εάν χρειαστεί ίσως το χαμηλώσουμε απλώς. Το κόστος του να φέρεις ξανά τη θερμοκρασία εκεί που θες είναι σαφώς μεγαλύτερο από το να το αφήσεις να κάει το ελάχιστο που καίει για να διατηρεί την θερμοκρασία που ήδη έχει.

  Δεν μου έχει τύχει ποτέ να χρειαστεί να ανοιξω παράθυρα γιατί σκάω από τη ζέστη επειδή έχει κρύο το βράδυ και τη μερα ήλιο. Ποτέ ομως. Ίσως να έχει να κάνει με τον τρόπο που το χειρίζεσαι. Εάν το έχεις στους 25 βαθμούς το βράδυ, ε ίσως την μέρα να σκάσεις. Επίσης αν δεν είναι καλά μονωμένο το σπίτι σου.

  Γενικά πάντως δεν έχουμε αντιμετωπίσει πρόβλημα με αυτό. Ίσως την πρώτη μέρα που θα το ανάψουμε μόνο. Μετά φροντίζεις το σπίτι να έχει μια σταθερή θερμοκρασία που είναι ευχάριστη για σένα και δεν έχει σημασια η εξωτερική θερμοκρασία πια. Ακόμα και να πέσει δραστικά η θερμοκρασία έξω, ας πούμε πως πάει από τους 15 στους 5, θα δουλέψει λίγο παραπάνω η θερμανση για να διατηρήσει τη θερμοκρασία που θες. Ίσως για 1 ωρίτσα να μην είσαι εντελώς άνετα, αλλά δεν είναι τραγικό (όπως επίσης δεν είναι και κάτι που συμβαίνει συχνά).

  Όπως έχουμε ξαναπεί, ανάλογα με το στυλ ζωής σου, μπορεί η ενδοδαπέδια να μη σου κάνει. Ο καθένας κοιτάει τι τον βολεύει. Εάν είσαι σπίτι μόνο για λίγες ώρες, αν θέλεις να το έχεις κλειστο ολη μέρα και να το ανάβεις όποτε το χρειαστείς, τότε δεν σου κάνει. Το ίδιο και αν έχεις ήδη χτισμένο σπίτι και δεν είναι καλά μονωμένο. Η ενδοδαπέδια δεν είναι η απόλυτη λύση για τον καθένα.

 21. Νατάσα

  Ενώ είχα αποφασίσει να βάλω ενδοδαπέδια θέρμανση στο σπίτι μου ξαφνικά ο θείος μου, πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση στις μονώσεις, μου λέει κάτι που κανείς δεν μου το είχε αναφέρει, ότι η ενδοδαπέδια θέρμανση προκαλεί καρδιαγγειακά προβλήματα. δεν ξέρω πωσ μπορώ να μάθω αν αυτό πραγματικά ισχύει ή είναι μια θεωρία.

 22. Στέλλα Post author

  Αν διαβάσεις τα σχόλια παραπάνω και άλλος ένας ανέφερε κάτι για καρδιακά προβλήματα.
  Όπως είπα, εγώ δεν έχω ακούσει τέτοιο πράγμα. Ίσα ίσα που όλοι λένε πως κάνει καλό, μια που το ιδανικό είναι να έχεις τα πόδια σου ζεστά και το κεφάλι κρύο.
  Όμως δεν είμαι γιατρός.
  Εφόσον έχεις αμφιβολίες θα μπορούσες ή να το ψάξεις στο ίντερνετ (εγώ πάντως όσο το έψαξα δεν αναφέρεται πουθενά κάτι τέτοιο. Μιλάνε για το πόσο καλό κάνει στο άσθμα, σε παθήσεις των ποδιων και σε πολλά άλλα, δε μιλάνε πουθενά για προβλήματα υγείας που σου προκαλεί) ή φυσικά να ρωτήσεις κάποιον γιατρό.

 23. Γιάννης

  Καλησπέρα,

  Επειδή κι εγώ είμαι στην Φάση πτιν την τοποθέτηση της ενδοδαπέδιας, γνωρίζει κάποιος τι γίνεται εμ τους σωλήνες του νερού που περνάνε στο πάτωμα? Του καλύπτουνε πρώτα και περνάει η ενδοδαπέδια απο επάνω? Γιατί οι σωλήνες δημιουργούνε “βουναλάκια” στο πάτωμα. Τι γίνεται εκεί?

 24. Στέλλα

  Καλημέρα Γιάννη
  στρώνουν τους σωλήνες και μετά βάζουν από πάνω ένα ειδικό τσιμέντο. Άρα δεν υπάρχουν βουναλάκια. Γι’αυτο ακριβώς τον λόγο πρέπει ο αρχιτέκτονας να λάβει υπ’ όψιν του πως το πάτωμα ψηλώνει περίπου 12 πόντους (με τους σωλήνες, το τσιμέντο και το πλακάκι).

 25. imolaos

  H ενδοδαπέδια θέρμανση με τις συστολές και διαστολές λόγω της αύξησης της θερμότητας τού νερού της θέρμανσης κάνει τους σωλήνες και το δάπεδο να υποφέρουν.
  Περισσότερα προβλήματα θα έχεις με το δάπεδο.
  Τά δάπεδα ξεκολλάνε και χωρίς ζόρι.
  Κάθε φορά που θα ανάβεις καλοριφέρ θα ακούγονται θόρυβοι.
  Τώρα αμα σπάσουν και σωλήνες…

  Και πρέπει να πληρώσεις και από πάνω

 26. Στέλλα Post author

  Εμάς πάντως δεν ξεκολλάει το δάπεδο ούτε ακούγονται θόρυβοι. Η θερμοκρασία του νερού που περνάει από τους σωλήνες της ενδοδαπέδιας ειναι πολύ μικρότερη από αυτή του νερού της συμβατικής θέρμανσης.

  Σίγουρα πάντως εάν κάποιος θέλει να βάλει ενδοδαπέδια θα πρέπει να σιγουρευτεί πως ο μάστορας που θα το αναλάβει ξέρει τι κάνει.

 27. ΣΩΤΗΡΗΣ

  Καλησπέρα,
  Επειδή τυχαινει να είμαι μηχανικός και επιβλέπων της ενδοδαπέδιας θέρμανσης απλά να γνωρίζετε οτι κατά την εφαρμογή της πρέπει να συντρέχουν λόγοι που πολύ απλά θα πρέπει ΟΛΟΙ να είναι σωστά εφαρμοσμένοι για να μην υπάρχουν πολλά απο τα προβλήματα που διάβασα παραπάνω. Δεν είναι τυχαίο που χρησιμοποιούμε ποταμίσια άμμο , ούτε πως οι σωλήνες ΔΕΝ είναι σε καμία περίπτωση χάλκινοι όπως διάβασα παραπάνω. Όποιος θέλει πληροφορίες ας μου στείλει mail..
  Φιλικά…

 28. ΒΑΓΓΕΛΗΣ

  γεια σας

  το προβλημα που εχω εγω με την ενδοδαπεδια ειναι οτι δαπεδο περιπου 4mm στην ενωση δυο αρμων διαστολησ. τι λυσεισ υπαρχουν¨? θα εχω προβλημα με τα πλακακια?

 29. Στέλλα Post author

  Βαγγέλη εγώ, όπως είπα και πιο πάνω, ειδικός δεν είμαι. Οπότε λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να σου λύσω την απορία σου.

 30. GiorgosT

  Χτίζω μια 2όροφη μονοκατοικία στα Βόρεια Προάστεια της Αττικής και σχεδιάζω να βάλω ενδοδαπέδια θέρμανση με συλήνες νερού REHAU. O τεχνικός εγκαταστάτης μου έχει αναφέρει ότι σε σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι οικονομικότερο το σύστημα με ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ (σύνδεση στο δίκτυο της ΔΕΗ όπως π.χ. ALLTHERMA της DAIKIN) με την διαφορά ότι είναι ακριβή η αγορά της μονάδας. Στο internet υπάρχει σχετικό υλικό. Έχει κανείς άποψη για το θέμα και αν όντως η κατανάλωση είναι καλύτερη και από φυσικό αέριο ή αν έχουν αναφερθεί άλλα προβλήματα σχετικά με την ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ?

 31. πανος

  Καλησπέρα.
  Διάβασα για την ενδοδαπεδια με χρήση υγραερίου. Επειδή και εγώ μόλις τοποθετησα δεξαμενή υγραεριου στο καινουριο σπίτι μου μπορω να σας ρωτήσω κάποιες απορίες μου;

 32. Στέλλα Post author

  Πάνο σου απάντησα και στο μαιλ σου. Αν μπορούμε να βοηθήσουμε πολύ ευχαρίστως.

 33. Nassia

  Καλησπέρα σε όλους,

  είμαστε στο στάδιο να αποφασίσουμε για απλή συμβατική θέρμανση ή ενδοδαπέδια.
  Θέλεις κάποιος που έχει επιδαπέδια να μας κεράσει έναν καφέ να το δούμε απο κοντά?

  Εγώ δεν έχω πρόβλημα να βάλω αλλά δεν ξέρω….έχω πολλές απορίες….
  έχω μάθει τόσα χρόνια με τα καλοριφέρ..απο την άλλη σπίτι χωρίε καλοριφέρ θα είναι υπέροχο, το καλοκαίρο όμωε δεν χρειάζεστε και πάλι air-condition? Γιατί έχω ακούσει πως ο δροσισμόε δεν “φτάνει”

  φιλικά προς όλους,

 34. Στέλλα Post author

  Να σε κεράσουμε καφεδάκι αν έρθεις από Καλαμάτα μεριά, αλλά τι θα δεις τώρα το καλοκαίρι;;; 🙂
  Θα πρέπει να έρθεις το χειμώνα να το δεις σε λειτουργία.

  Εμείς εδώ δεν έχουμε ούτε αιρκοντίσιον, ούτε δροσισμό (έχουμε βάλει τους σωλήνες αλλά όχι τα υπόλοιπα, ώστε αν χρειαστεί να το δούμε στο μέλλον). Το καλοκαίρι μας τη βγάζουμε με ανεμιστήρες οροφής και 3 χρόνια τώρα σε αυτό το σπίτι δεν είχαμε πρόβλημα.

  Όμως το τι θα κάνεις το καλοκαίρι είναι άσχετο λιγάκι με το αν θα βάλεις συμβατική θέρμανση ή ενδοδαπέδια. Και καλοριφέρ να είχες, πάλι θα χρειαζόσουν κάτι να σε δροσίσει το καλοκαίρι. Οπότε ο προβληματισμός σου είναι αν θα βάλεις ΚΑΙ δροσισμό εκτός της θέρμανσης;
  Σε αυτό θα απαντήσω πως αν έχεις το δροσισμό και ανεμιστήρες οροφής, πιστεύω πως δεν έχεις καμία ανάγκη για αιρκοντίσιον μετά, όμως αυτό εξαρτάται από το τι έχεις συνηθήσει (αν δηλαδη βάζεις το αιρκοντίσιον στους 22 βαθμούς δε σε καλύπτει κάτι άλλο) και φυσικά την περιοχη που μένεις και πόση ζέστη κάνει.

 35. σαββας

  εχω 4 χρονια ενδοδαπεδια θερμανση σε μονοκατοικια και μιλαμε για φλωρινα .Η αισθηση της ζεστης ειναι γλυκια χωρις να σε πνιγει .Το μονο μειονεκτημα ειναι οτι δεν πρεπει να χαμηλωνεις τον θερμοστατη γιατι μετα θελει πολυ ωρα να ζεστανει .

 36. μπαμπης

  καλημερα εδοδαπεδια και εξοχικο ,μαλλον too much, τι λετε: ειδικα οταν μιλαμε για καρδαμυλη.

 37. Στέλλα Post author

  Εξαρτάται από το πόσο συχνά πας. Θα πρέπει να δεις πόσο είναι το έξτρα κόστος και πόσα χρόνια θα σου πάρει να κάνεις απόσβεση και αν σε συμφέρει ή αξίζει τον κόπο.
  Καμιά φορά, αν έχουμε τα έξτρα χρήματα, δε μας πειράζει να κάνουμε κάτι παραπάνω και ας είναι και ελαφρώς άχρηστο. Αν όμως δεν τα έχουμε, τότε πρέπει να σκεφτούμε πολύ το κατά πόσο μας συμφέρει.

 38. Αποστόλης-Ηλέκτρα

  Καλησπέρα, θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν κάποιος έχει εγκαταστήσει ηλεκτρική ενδοδαπέδια. Φαίνεται ότι είναι πιο ασφαλής λύση (από τους σωλήνες νερού), είναι πιο φθηνή και μπορεί εύκολα να είναι ανεξάρτητη σε κάθε χώρο του σπιτιού. Το βασικό όμως ερώτημα είναι πόσο καίει!!! Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες στο ίντερνετ αλλά προέρχονται από εταιρείες που εγκαθιστούν τέτοια συστήματα οπότε δεν ξέρουμε κατά πόσο ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Μπορεί να βοηθήσει κανείς με λεπτομέρειες σχετικά με την κατανάλωση?
  Ευχαριστούμε πολύ

 39. Στέλλα Post author

  Εμείς δυστυχώς δεν μπορουμε να βοηθήσουμε. Δεν ξέρω αν θα δει κάποιος άλλος την ερώτησή σας που θα ξέρει.

 40. δημητρης

  καλημέρα η απορία μου τελικά είναι πια είναι πιο ακριβή στη λειτουργία της? η ενδοδαπέδια ή η συμβατική?

 41. Στέλλα

  Ένα από τα θετικά που λένε όλοι για την ενδοδαπέδια είναι πως κοστίζει παραπάνω η εγκατάσταση μεν αλλά κάνεις απόσβεση μετά.
  Αυτό που ξέρω να σου πω με σιγουριά είναι πως εμείς συνολικά μέσα στη χρονιά χαλάμε πολύ λιγότερα χρήματα για θέρμανση απ’ όσα σπίτια ξέρουμε εδώ γύρω.

 42. haris eliades

  Ολα οσα διαβασα ειναι τελεια! ευχαριστω ολους πολυ!
  και εμεις τωρα σκεφτομαστε τι να κανουμε: καλοριφερ ‘η υποδαπεδια ‘η και τα δυο.
  τοτε το επομενο ερωτημα ειναι γκαζι ‘η πετρέλαιο ‘η ηλεκτρικο?

  αυτο που σκέφτομαι με την υποδαπεδια, δεν μπορει να χρησιμοποιηθει το καλοκαιρι με κρυο νερο για να δροσιζει το σπιτι?

  και μεις θα βαλουμε ανεμιστηρες στα δωματια! ξερετε ποσα μετρα υψος πρεπει να ειναι τα δωματια για να βαλουνε ανεμιστηρες?

 43. Στέλλα Post author

  Και πάλι θα πω την προσωπική μου άποψη, σύμφωνα με αυτά που έχουμε δει και κάνει εμείς. Εγώ δε θα πρότεινα να χρησιμοποιήσεις καλοριφέρ ΚΑΙ ενδοδαπέδια μαζί. Δεν υπάρχει λόγος κατά την άποψή μου. Εμείς είχαμε βάλει καλοριφέρ στο υπόγειο επειδή δε θα το χρησιμοποιούσαμε ιδιαίτερα, αλλά από φέτος το χρησιμοποιούμε και το έχω ψιλομετανιώσει. Βέβαια αν έχεις χώρο που είσαι σίγουρος πως δε θα τον χρησιμοποιήσεις για μεγάλα διαστήματα, ίσως να συμφέρει (αν και μπορείς απλώς να κλείνεις τον θερμοστάτη εκεί που δεν χρειάζεται). Αλλιώς, αν έχεις ενδοδαπέδια, τα καλοριφέρ είναι άχρηστα.
  Εμείς επιλέξαμε γκάζι, για οικολογικούς λόγους. Δε το έχουμε μετανιώσει και θεωρούμε πως και αυτό μας έχει γλυτώσει χρήματα.
  Μπορείς να βάλεις σωλήνες δροσισμού στο πάτωμα, μαζί με αυτούς της θέρμανσης και να έχεις το καλοκαίρι κρύο νερό να περνάει, ώστε να δροσίζεσαι. Αυτο το σύστημα μαζί με τους ανεμιστήρες οροφής, κάνει απίστευτη δουλειά. Εμείς βάλαμε τους σωλήνες δροσισμού, αλλά δεν βάλαμε το σύστημα που χρειάζεται, τους έχουμε σε αναμονή απλώς. Αυτό έγινε πρώτον γιατί το σύστημα κόστιζε και δεν μας έπαιρνε σε εκείνη τη φάση και δεύτερον γιατί είπαμε να δούμε πως είναι το σπίτι το καλοκαίρι και να αποφασίσουμε μετά αν το χρειαζόμαστε ή όχι. Εντέλει, με το δικό μας σπίτι και σε αυτές τις συνθήκες, οι ανεμιστήρες οροφής μας φτάνουν και δεν έχουμε κάνει κάτι άλλο, το έχουμε αφήσει ως είχε στην αναμονή.
  Οι ανεμιστήρες οροφής κάνουν δουλειά και δεν έχουμε αιρκοντίσιον πουθενά. Φυσικά δε φτάνει το σπίτι να έχει 25 βαθμούς, αλλά εμένα δε μου αρέσει αυτό έτσι κι αλλιώς. Πολύ λίγες μέρες έχουμε αισθανθεί αφόρητη ζέστη.
  Τώρα για το ύψος, δεν ξέρω να σου πω ακριβώς πόσο χρειάζεται. Φαντάζομαι εξαρτάται και από το πόσο ψηλός είσαι!

 44. Νικος

  Καλησπέρα ,
  Για την Ελλάδα αυτού του τύπου θερμανση ειναι μια χαζομαρα (συγγνωμη για την λεξη αλλα ..) Αποπνικτική θερμανση , ζεστενεται η σκόνη του δαπέδου με αποτέλεσμα να σήκωνεται ψηλά και να την αναπνέεις και επιπλεον ….τα ποδια πρέπει να ειναι ποιο κρύα απο το υπολιπο σωμα! Καμία ανάγκη δεν υπάρχει γιαυτου του είδους θερμανση και μάλιστα Ελλάδα . Δική μου γνώμη μακριά και χρησιμοποιήστε Κλασικά πράγματα. Κάποιοι διαφωνούν με αυτα που λέω αλλα όσοι θέλουν να βάλουν έθεσα μερικά πράγματα για να το ψάξουν .
  Τέλος ειναι τρομακτικό 24 \24 ανοιχτό ! Όλο τον χειμώνα ! Με τρομάζει για κάποιο λόγο αυτο …
  Φιλικά

 45. Στέλλα Post author

  Νίκο είναι δεκτές όλες οι απόψεις!
  Εμείς που το ζούμε τώρα 5 χρόνια, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι πάντως. Σε καμία περίπτωση δεν είναι αποπνικτικό, έχει μια υπέροχη ατμόσφαιρα το σπίτι μας. Και είναι πολύ πιο οικονομικό από τα συμβατικά καλοριφέρ.
  Όσο για το 24/24 που λες, εμείς το είχαμε έτσι ακόμα και όταν ήμασταν σε σπίτι με συμβατική θέρμανση. Είναι πιο οικονομικό από το να το ανάβεις για μερικές ώρες. Αυτό γιατί στην ουσία μια φορά μόνο αναγκάζεται το σύστημα να ανεβάσει τη θερμοκρασία πολλούς βαθμούς. Μετά λειτουργεί μόνο λίγο κάθε φορά, γιατί θα πρέπει να ανεβάσει τη θερμοκρασία μισό βαθμό για παράδειγμα. Ενώ όταν το κλείνεις, πέφτει η θερμοκρασία σημαντικά και μετά το σύστημα θα πρέπει να σου ανεβάσει 4 βαθμούς, άρα δουλεύει περισσότερο.
  Βεβαίως αυτά ισχύουν για εμάς, που είμαστε όλη μέρα μέσα στο σπίτι, με δυο παιδιά κλπ κλπ. Αν κάποιος είναι στο σπίτι του μόνο το βράδυ ας πούμε, δεν ξέρω τι θα τον συμφέρει.

  Και πάλι να πω πως για εμάς, με τις συνθήκες που ζούμε, η ενδοδαπέδια είναι ιδανική και χαίρομαι πολύ που τη βάλαμε. Δεν έχω αισθανει να αναπνέω σκόνη (και είμαι και αλλεργική γενικώς, νομίζω θα το ήμουν η πρώτη που θα το είχε καταλάβει). Από εκεί και πέρα μπορεί ο καθένας να το ψάξει και να αποφασίσει τι θα κάνει. Εγώ δεν έχω να κερδίσω κάτι, απλώς παραθέτω τις εμπειρίες μας ώστε αν κάποιος θελήσει να το ψάξει να έχει και τη δική μου άποψη 🙂

 46. Κώστας

  Καλημέρα σε όλους.
  Δουλεύω σε εταιρία που ασχολείται με την θέρμανση.
  Όσο αφορά το κόστος εγκατάστασης είναι περίπου 25% ακριβώτερη η ενδοδαπέδια. Φίλε Νίκο, αυτό που λες ότι τα πόδια πρέπει να είναι πιο κρύα δεν ισχύει. Ούτε ότι ζεσταίνεται η σκόνη και σηκώνεται στον αέρα ισχύει, γιατί η ενέργεια που παράγεται από το ζεστό πάτωμα δεν επαρκεί να σηκώσει την σκόνη. Αντιθέτως τα απλά θερμαντικά σώματα που έχουν θερμοκαρίες άνω των 60oC μπορούν να σηκώσουν την σκόνη και να την αναπνέεις. Το σύστημα της ενδοδαπέδιας δεν λειτουργεί όπως τα απλά σώματα. Το ανοίγεις στα πρώτα κρύα και το κλείνεις την άνοιξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Απλά έχεις 24 ώρες το 24ωρο σταθερή θερμοκρασία και παίζοντας με τον θερμοστάτη αλλάζεις λίγο την θερμοκρασία έτσι ώστε να νιώθεις πιο άνετα (1 με 2 βαθμούς πάνω ή κάτω). Αν το κλείσεις το βράδυ και κρυώσει το σπίτι, τότε θα χρειαστείς περισσότερη ώρα και χρήμα για να ξαναφτάσεις στην επιθυμητή θερμοκραασία. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι ελέγχου. Η εταιρία που συνεργαζόμαστε εμείς διαθέτει ακόμα και δέκτη μηνυμάτων με τον οποίο μπορείς να ενεργοποιήσεις το σύστημα πριν πας στο σπίτι με ένα απλό μήνυμα sms. Αυτό προφανώς συστήνεται για εφαρμογές σε εξοχικές κατοικίες ώστε πριν φτάσετε εκεί ενεργοποιείτε το σύστημα και φτάνοντας είναι ήδη ζεστό το σπίτι.
  Σε πιο παλιό σχόλιο ρώτησε κάποιος για ήδη κτησμένο σπίτι. Υπάρχει ειδικό σύστημα για ανακαινήσεις που έχει μικρότερο συνολικό πάχος από την κανονική ενδοδαπέδια. Οπότε το δάπεδο δεν ανεβαίνει 10 cm ούτε χρειάζεται να ξηλώσεις το προηγούμενο πάτωμα.
  Το καλοκαίρι μπορεί να λειτουργήσει για δροσισμό φτάνοντας θερμοκρασίες 28-27 oC που είναι επαρκείς για δροσισμό χώρου (όχι ψύξη).
  Κατά την τοποθέτηση της ενδοδαπέδιας, πριν τις σωλήνες της ενδοδαπέδιας, μπαίνει μόνωση η οποία καλύπτει τυχόν εξογκώματα από άλλες σωληνώσεις (νερού, ρεύματος κ.α.).
  Ο καλύτερος συνδιασμός της ενδοδαπέδιας, γίνεται με αντλίες θερμότητας οι οποίες κατά κύριο λόγο είναι σχεδιασμένες για λειτουργία με τέτοια συστήματα.
  Εννοείται πως σε ένα εξοχικό που πηγαίνεις πάσχα και χριστούγεννα δεν συμφαίρει να βάλεις ένα τέτοιο σύστημα καθώς θα αργήσεις πολύ να κάνεις απόσβεση.
  Όσο για το αν σπάσει-τρυπήσει κάποιος σωλήνας, οι περισσότερες εταιρίες ενδοδαπέδιας θέρμανσης δίνουν εγκύηση 10 ετών και προβλέπουν σωστή λειτουργεία του συστήματος τους για 50 έτη. Φυσικά η εγκύηση ισχύει όταν γίνεται από εξουσιοδωτημένο συνεργείο.

 47. Σεραφείμ

  κ.Κώστα (που έγραψες το τελευταίο σχόλιο)
  Μπορείς σε παρακαλώ να επικοινωνήσεις μαζί μου στο 6979302862
  Ευχαριστώ.

 48. 3girlsmum

  Καλησπέρα! Εγώ θα ήθελα αρχικά να καταθέσω ότι μεγάλωσα σε σπίτι με ενδοδαπέδια θέρμανση και το σπίτι ήταν πολύ ζεστό και με ευχάριστη ατμόσφαιρα. Δεν το καταλάβαινα τότε παρά μόνο όταν πρωτοχρειάστηκε να νοικιάσω σε διαμέρισμα με συμβατική θέρμανση και διαπίστωσα τη διαφορά. Με την ενδοδαπέδια δεν δημιουργούνται ρεύματα, δεν μαυρίζουν οι τοίχοι και δεν κλέβουν τα σώματα χώρο από το δωμάτιο. Οι γονείς μου, που έχουν το σύστημα 30 χρόνια τώρα, δηλώνουν υπερ-ευχαριστημένοι και το συστήνουν ανεπιφύλακτα.
  Θα ήθελα όμως να καταθέσω και κάτι άλλο. Συχνά χρησιμοποιούμε το δίκτυο για να βρούμε ανθρώπους με προσωπική εμπειρία σε κάποια θέματα και να τους συμβουλευτούμε. Η εμπειρία είναι πολύτιμη πηγή γνώσεων. Γι αυτό και σε ευχαριστώ Στέλα που κατέθεσες τη δική σου εμπειρία. Καλό θα ήταν να καταθέτουμε όλοι την προσωπική μας εμπειρία και όχι πράγματα που απλά ακούσαμε, γιατί μπορεί να οδηγούν σε παραπληροφόρηση.

 49. Στέλλα Post author

  3girlsmum έτσι όπως τα περιγράφεις είναι. Στο σπίτι μας, μετά από 6 σχεδόν χρόνια, οι τοίχοι είναι σχεδόν σα φρεσκοβαμμένοι (αν εξαιρέσεις τα δωμάτια των παιδιών που τα έχουν μουτζουρώσει με τα μολύβια τους χαχαχαχαχαχαα). Χωρίς τα καλοριφέρ και χωρίς καπνιστές, δεν υπάρχει κάτι να προσθέτει μουτζούρα στους τοίχους.
  Και το ότι δεν έχεις καλοριφέρ πουθενά να σου πιάνουν χώρο, καταλάβαμε πολύ καλά το πλεονεκτημα όταν θελήσαμε να φτιάξουμε κάτι στο υπόγειο που έχουμε συμβατικά καλοριφέρ και βρίσκαμε παντού εμπόδιο…
  Κι εμένα αυτός ήταν ο στόχος, αν κάποιος θελήσει να πάρει πληροφορίες για την ενδοδαπέδια, να μπορεί να βρει τη δική μου γνώμη, όπως έψαχνα κι εγώ όταν θέλαμε να φτιάξουμε το σπίτι. Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνει.
  Και επειδή βλέπω πως το ποστ έχει μεγάλη κίνηση, θα κάνω ένα update με τη γνώμη μου μετά από τόσα χρόνια που έχουν περάσει….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.