Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

World Baking Day

Πριν λίγο καιρό επικοινώνησαν μαζί μου από τη Βιτάμ για να μου πουν για την World Baking Day και να με προσκαλέσουν να λάβω μέρος. Το email έγραφε: “Κάθε χρόνο, την 3η Κυριακή του Μαΐου γιορτάζουμε τη χαρά της δημιουργίας και του ψησίματος, μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας Κέικ! Φέτος, στις 19 Μαΐου η πρόκληση είναι «Τόλμησε… Ψήσε!»: Τόλμησε να ψήσεις μια συνταγή που δεν έχεις ξαναφτιάξει, λίγο πιο δύσκολη από αυτές που συνήθως δημιουργείς και μοιράσου τη με τους αγαπημένους σου! ”

Δεν υπήρχε περίπτωση να πω όχι σε μια τέτοια πρόκληση! Κοίταξα λίγο τις συνταγές που είχαν για πάρεις ιδέες και έμπνευση, αλλά η αλήθεια είναι πως είχα ήδη μια συνταγή που την έβλεπα χρόνια και όλο έλεγα πως θα την κάνω και δεν την είχα κάνει μέχρι τώρα. Ήταν η συνταγή για Icebox Cupcakes. Μου είχαν προξενήσει το ενδιαφέρον και όλο έλεγα να τα φτιάξω. Να που ήρθε η ώρα τους λοιπόν!
Τα icebox cupcakes είναι στην ουσία τραγανά μπισκότα που τα στοιβάζεις με σαντιγύ και τα βάζεις στο ψυγείο. Μετά από μια νύχτα (υποτίθεται) μαλακώνουν και ενώνονται κάπως με τη σαντιγύ και παίρνουν την υφή κέικ.

Η συνταγή θέλει τα παρακάτω υλικά:
1 1/2 φλ. αλεύρι
3/4 φλ. κακάο
1 φλ και 2 κ.σ. ζάχαρη
1/4 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
14 κ.σ. βούτυρο (έβαλα 200γρ) ελαφρώς μαλακωμένο
3 κ.σ. γάλα
1 κ.γ. βανίλια

Πάμε να δούμε την εκτέλεση:

1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ
2. ανακατεύουμε καλά
3. Κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το βάζουμε στα στεγνά υλικά μας. Η συνταγή έλεγε να τα ανακατέψεις με το μίξερ, αλλά στάθηκε αδύνατο. Μάλλον γέμισα όλη την κουζίνα αλεύρια… Οπότε το έκανα στο τέλος με το χέρι και έγινε μια χαρά
4. Προσθέτεις το γάλα και τη βανίλια και ανακατεύεις. Το έκανα με το μίξερ αυτό. ΔΕΝ γίνεται ένα μείγμα, παραμένει σκόνη στην ουσία. Όμως έτσι πρέπει να είναι
5. Γιατί το ζυμώνεις μετά με το χέρι και ενώνεται όλο
6. Και έχεις μια ωραία ζύμη

Ήθελα τα μπισκότα μου να είναι όλα ισομεγέθη και ολοστρόγγυλα. Οπότε βρήκα πατέντα!
1. Πήρα ένα χοντρό κύλινδρο από χαρτί (είχα ένα ωραίο από το δώρο που μας δώσανε στις Ψηφιακές Γειτονιές)
2. Τον έκοψα σε κομμάτια διαχειρίσιμα
3. Του έβαλα μέσα λίγο βούτυρο και τον έντυσα με λαδόκολλα. Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, αλλά με λίγη υπομονή γίνεται
4. Έβαλα μέσα τη ζύμη. Εδώ θέλει προσοχή, να πιέζεις καλά τη ζύμη, ώστε να μη μείνουν καθόλου κενά
5. Το έβαλα στην κατάψυξη να παγώσει. Όμως αυτό ήταν λαθος. Αν το κάνετε, θέλει να μπει στο ψυγείο, ώστε να σφίξει μεν αλλά να μην παγώσει, γιατί μετά δεν κόβεται.

1. Αφού κρύωσε (πάγωσε το δικό μου και το άφησα να έρθει σε πιο φυσιολογική θερμοκρασία αφού είδα πως δεν κοβόταν με τίποτα), το έκοψα με ένα μεγάλο μαχαίρι σε φέτες, πάχους περίπου μισού εκατοστού. Τα έβαλα σε ταψιά και τα έψησα στους 160 για δέκα λεπτά (ο φούρνος μου είναι πολύ δυνατός). Τα μπισκότα δεν φουσκώνουν, μάλλον το αντίθετο θα έλεγα, αλλά απλώνουν λιγάκι.
2. Ετοίμασα σαντιγύ με κρέμα γάλακτος, λίγη άχνη και λίγη βανίλια
3. Άφησα τα μπισκότα μου λίγο να κρυώσουν

Αφού έγινε αυτό, έβαλα μπισκότα και σαντιγύ σε στρώσεις και τα άφησα όλο το βράδυ στο ψυγείο.

Το αποτέλεσμα: πολύ ωραία εμφανισιακά και νόστιμα. Όμως το μπισκότο δεν μαλάκωσε ιδιαίτερα. Ίσως να ήθελαν κάπως λιγότερο ψήσιμο, αν και η συνταγή έλεγε πως πρέπει να είναι τραγανά τα μπισκότα, όπως ακριβώς μου βγήκαν δηλαδή. Οπότε είναι λίγο δύσκολο στο να το φας. Επίσης είναι αρκετά γλυκά για τα γούστα μου. Όμως είναι νόστιμα και άρεσαν σε όλους.
Τα μπισκοτάκια ως σκέτα μπισκότα είναι φανταστικά! Και γίνονται και τέλειο σάντουιτς παγωτό, ιδανικά να τα βουτάς σε γάλα και καφέ. Γενικώς πιστεύω θα τα ξανακάνω, μειώνοντας ίσως λίγο τη ζάχαρη.

Εγώ γιόρτασα λοιπόν την World Baking Day! Τόλμησα να φτιάξω κάτι που δεν είχα ξαναφτιάξει. Σας συμβουλεύω να κάνετε κι εσείς το ίδιο, και ας μην πετύχει! Σημασία έχει η προσπάθεια. Άλλωστε τολμώντας να κάνουμε νέες συνταγές εμπλουτίζουμε την καθημερινότητά μας και το διαιτολόγιό μας και καμιά φορά βρίσκουμε νέες αγαπημένες γεύσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.