Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Think Eat Save

Η σημερινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος έχει στόχο να ενθαρρύνει όλους εμάς να μειώσουμε το διατροφικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη. Τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, κάθε χρόνο σπαταλώνται 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων, όση είναι δηλαδή η παραγωγή όλης της υποσαχάριας Αφρικής, τη στιγμή που ένας στους επτά ανθρώπους στον κόσμο πέφτει για ύπνο πεινασμένος και περισσότερα από 20.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα. Το γεγονός ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων χάνεται συνιστά μια τεράστια διαρροή φυσικών πόρων.

Πηγή: Το Βήμα

Πιο απλά: κάθε φορά που πετάμε φαγητό, γιατί περίσσεψε, γιατί έληξε, γιατί δε μας άρεσε ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, χωρίς δεύτερη σκέψη ή σκεφτόμενοι πως “οκ, δεν είναι καν σκουπίδι, θα λιώσει στη χωματερή”, όχι μόνο σπαταλάμε πόρους, αλλά και κάνουμε κακό στο περιβάλλον. Τα φαγητά για να κομποστοποιηθούν χρειάζονται ειδικές συνθήκες, οι οποίες βεβαίως δεν υπάρχουν στην χωματερή. Αντί λοιπόν να λιώσουν και να γίνουν λιπασματάκι, παράγουν μεθάνιο, το οποίο συνεισφέρει στην μόλυνση και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Υπολογίζεται πως πετάμε το 1/3 των τροφίμων που αγοράζουμε κάθε εβδομάδα… Αυτό εμένα μου φαίνεται τραγικό…

Υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι να μειώσουμε αυτή τη σπατάλη, κάνοντας καλό και στον πλανήτη, αλλά και στην τσέπη μας:

  1. Σκεφτείτε πριν αγοράσετε κάτι. Κάντε λίστα με το τι θα φάτε στην εβδομάδα και μετά λίστα για τα ψώνια που πραγματικά χρειάζεστε για τις συνταγές αυτές.  Μην αγοράζετε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που πρόκειται να καταναλώσετε, ειδικά όταν μιλάμε για προϊόντα με κοντινή ημερομηνία λήξης. Έχω γράψει παλαιότερα ένα άρθρο για το πως ψωνίζω εγώ και πως προτείνω και σε σας να κάνετε τα ψώνια σας. Διαβάστε το.
  2. Να κοιτάζετε πάντα την ημερομηνία λήξης στα προϊόντα που αγοράζετε. Έχω γράψει και για το πως διαλέγουμε συσκευασμένα προϊόντα.
  3. Κάντε “εκκαθάριση” του ψυγείου σας. Πριν αγοράσετε κάτι καινούριο, αδειάστε πρώτα το ψυγείο από τα φαγητά που  έχετε ήδη εκεί. Δείτε τι λήγει σύντομα και βρείτε συνταγές για να το καταναλώσετε αυτό πρώτα.
  4. Γενικά να μαγειρεύετε αυτά που αγοράσατε πρώτα. Μην τα βάζετε πίσω πίσω στο ντουλάπι και τα ξεχνάτε εκεί επειδή αγοράσατε κάτι άλλο που μπήκε μπροστά τους…
  5. Δεν πετάμε τίποτα. Το φαγητό που έχει περισσέψει μπορούμε να το καταναλώσουμε με διάφορους τρόπους. Μπορούμε να φάμε και δεύτερη μέρα το ίδιο φαγητό (ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, αλήθεια σας λέω…), μπορούμε να το “μεταλλάξουμε” σε κάτι διαφορετικό και να το προσφέρουμε σε όσους στραβομουτσουνιάζουν στην ιδέα να φάνε δεύτερη φορά το ίδιο πιάτο, μπορούμε και να το βάλουμε στην κατάψυξη, σε μεριδούλες και να έχουμε έτοιμο φαγητό όταν κάποια στιγμή δεν προλάβουμε να μαγειρέψουμε.
  6. Χρησιμοποιήστε την κατάψυξή σας γενικότερα. Ακόμα και αν έχετε φρούτα ή λαχανικά που βλέπετε πως δε θα καταναλωθούν, βάλτε τα στην κατάψυξη. Τα περισσότερα λαχανικά διατηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη, κάποια θέλουν μια ειδική μεταχείριση. Και τα φρούτα το ίδιο. Με τα κατεψυγμένα φρούτα μπορείτε να κάνετε και υπέροχες γρανίτες! Δείτε γενικές συμβουλές για την κατάψυξη.
  7. Κάντε κομποστοποίηση. Ψάξτε το λιγάκι γιατί με το να κομποστοποιούμε τα οργανικά μας πετυχαίνουμε ένα σωρό καλά. Έχουμε λίπασμα, μειώνουμε τα σκουπίδια, κάνουμε καλό στο περιβάλλον.
  8. Αγοράστε όσο μπορείτε τρόφιμα που έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, όπως για παράδειγμα οργανικά/βιολογικά τρόφιμα (μια που για την παραγωγή τους δεν χρησιμοποιούνται χημικά) ή τοπικά προϊόντα που δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν μέρες για να φτάσουν στην αγορά και το πιάτο μας.

Αυτά για μέσα στο σπίτι μας. Μπορείτε επίσης να προσέχετε λιγάκι και όταν πηγαίνετε έξω σε εστιατόρια. Μην παρασύρεστε από τους λιγουρευτούς καταλόγους και το γεγονός πως μαγειρεύει άλλος… Να παραγγείλετε ποσότητες που είστε απόλυτα σίγουροι πως θα φαγωθούν. Και αν πεινάτε κι άλλο, εκεί είναι ο σερβιτόρος, δεν χάνεται… Αν έχετε μικρά παιδιά, παραγγείλτε μια μερίδα και για τα δυο ή ρωτήστε εάν έχουν παιδικές μερίδες.

Δεν είναι καθόλου δύσκολα όλα αυτά, απαιτούν όμως να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Όμως, σε αντίθεση με άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για το περιβάλλον, αυτό έχει και άμεση βελτίωση της δικής μας οικονομικής κατάστασης. Έχουμε δηλαδή όφελος και στο δικό μας πορτοφόλι όταν προσέχουμε τι αγοράζουμε.

Έξτρα πηγή: http://www.thinkeatsave.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.