Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Φωτοβολταϊκά – απαντήσεις από εταιρείες: Αυτό που ζητάτε δεν γίνεται στην ελλάδα.

Δεύτερη εταιρεία που απάντησε ήταν η Seners. Επίσης δεν απαντήσαν στις ερωτήσεις μου, αλλά τουλάχιστον ήταν πιο προσεκτικοί:

Κύριε ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ,

Σας διαβιβάζουμε ορισμένες ενδεικτικές πληροφορίες προς ενημέρωσή σας στα επισυναπτόμενα αρχεία.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας η δυνατόν τηλεφωνικώς.

Με εκτίμηση,

Συνημένο είχαν ένα διαφημιστικό για τα δύο έτοιμα πακέτα που προσφέρουν σε μορφή pdf και με το όνομα “ΕΤΟΙΜΟΠΑΡΑΔΟΤΑ – ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ-3.pdf”.

Περιελάμβανε δύο προτάσεις, μία για Φ/Β σύστημα 2080 Watts και μία για 2.800 Watts. Και των δύο το κόστος και η δυνατότητα παραγωγής ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή για την οποία ζήταγα πληροφορίες, αλλά τουλάχιστον ήταν και τα δύο σχετικά με αυτό που ζήταγα, και στην ουσία ήταν ότι πιο κοντά δίνουν σε αυτό που θέλω.

Θέλοντας να πάρω περισσότερες πληροφορίες, και κυρίως μια απάντηση αν έχουν κάνει κάποια εγκατάσταση σε κάποιον ο οποίος χρησιμοποιεί μια παρόμοια εγκατάσταση με αυτή που ψάχνω, τους πήρα τηλέφωνο.

Αντίθετα με τους προηγούμενους, είχαν καταλάβει τι ήθελα αλλά μου είπαν πολύ ευγενικά ότι κανένας στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να πάρει χρήματα από την ΔΕΗ για το ρεύμα που προσφέρουν πίσω στο δίκτυο μέσω κάποιας οικιακής εγκατάστασης. Τους είπα ότι δεν με ενδιαφέρει να πουλάω το ρεύμα στην ΔΕΗ, αλλά μου είπαν ότι άν συνδέσω τα δικά μου φωτοβολταϊκά με το δίκτυο της ΔΕΗ (οπότε θα λειτουργούν ως αλληλοσυμπληρώμενα), τότε δεν είμαι νόμιμος, γιατί (όπως πολύ σωστά είπε και ο Θανάσης) θα υπάρχουν στιγμές που παράγω περισσότερο από όσο καταναλώνω (ίσως όταν λείπω από το σπίτι, είναι κλειστοί οι υπολογιστές κλπ) οπότε η ΔΕΗ έχει δικαίωμα να μου πεί ότι είμαι παράνομος να στέλνω ρεύμα προς το δίκτυό της. Λογικό.

Η ερώτηση που δεν έκανα (γιατί δεν μου ήρθε τότε), είναι αν υπάρχει τεχνικά τρόπος να μην επιστρέφει ρεύμα προς το δίκτυο της ΔΕΗ (το οποίο βέβαια θα ήταν ηλίθιο να το κάνουμε, γιατί τότε δεν βοηθάμε καμία κατάσταση, παρά μόνο την τσέπη μας).

Αυτό που θέλω λοιπόν τώρα να βρώ, όσο περιμένω τις απαντήσεις και από άλλες εταιρείες (και την ΡΑΕ) είναι ποιο είναι το καθεστώς στις άλλες χώρες όπου γίνονται τέτοιες εγκαταστάσεις.

6 thoughts on “Φωτοβολταϊκά – απαντήσεις από εταιρείες: Αυτό που ζητάτε δεν γίνεται στην ελλάδα.

  1. Ανδρέας

    Δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο θέλεις να επιστρέφεις ρεύμα στη ΔΕΗ χωρίς να σε πληρώνουν.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως να ξέρεις πως το ρεύμα που θα παράγεις με αυτό τον τρόπο θα σου κοστίζει πολύ περισσότερο απ’ ότι αν το αγόραζες από τη ΔΕΗ. Θα σου πάρει πολλά χρόνια για να κάνεις απόσβεση.

  2. Koyan Post author

    Αντρέα, έχω την εντύπωση ότι ο τρόπος που δουλεύουν αυτά στο εξωτερικό είναι ότι το ρολόι της εταιρείας ρεύματος γυρίζει προς τα πίσω όταν έχεις περίσια παραγωγή (μιλάμε για τις μικρές εγκαταστάσεις)
    Αυτό, από άποψη απλοποίησης των διαδικασιών είναι το πιο έυκολο ώστε να μειωθεί η ανάγκη μεγάλων σταθμών παραγωγής από ορυκτά καύσιμα (και η ανάγκη μεταφοράς σε μεγάλες αποστάσεις, η οποία δημιουργεί απώλειες).

    Αλλά στην Ελλάδα αυτό δεν γίνεται ακόμα. Επειδή δεν μου αρέσει να μιλάω έτσι, προσπαθώ να βρώ τις αντίστοιχες νομοθεσίες, ή κάποια κείμενα τέλος πάντων που να δείχνουν πόσο απλό είναι να γίνει αυτό σε άλλες χώρες.

    Τώρα σχετικά με την απόσβεση: Τι και αν κάνεις απόσβεση σε 20 χρόνια? Δεν είναι η επένδυση ούτε τα χρήματα που έχουν σημασία. Δεν το κάνω για τα χρήματα. Όχι ότι μου περισσέυουν, αλλά αν το έκανα για τα χρήματα, τότε έχω τρόπους να είναι πιο αποδοτικά αυτά σε ορίζοντα 20 ετών.
    Το θέμα είναι ότι κάνοντας αυτό, σε μεγαλύτερο ορίζοντα, κάνουμε το ενεργειακό μας πρόβλημα μικρότερο.

    Επίσης.
    α) Μπορεί τώρα να μην γίνεται, αλλά θέλω να ελπίζω ότι στα επόμενα 20 χρόνια θα γίνει. Άρα αυτό που θα κάνω (αν καταφέρω να το κάνω) δεν θα πάει χαμένο για όλη την διάρκεια της ζωής του.
    β) Αν δεν δούμε τί γινεται σωστά στις άλλες χώρες, και δεν καταλάβουμε τι δεν γίνεται σωστά στο συγκεκριμένο θέμα εδώ, τότε δεν θα μπορέσουμε ποτέ να φτιάξουμε την κατάσταση: Άν δεν προτείνουμε μία λύση, δεν πιέσουμε για αυτή, η λύση δεν θα παρουσιαστεί από μόνη της (εκτός και αν η λύση έχει να κάνει με επιδοτήσεις από την ΕΕ και μεγάλο επιχειρηματικό κέρδος). Κάποιες φορές οι κάτοικοι μιας χώρας πρέπει να κάνουν πράγματα χωρίς να υπάρχει άμεσο κέρδος για την τσέπη τους.

    Μόλις φτιάξω έναν ωραίο φάκελο, θα πάρω ξανά σβάρνα και τους 6 βουλευτές της Μεσσηνίας (άντε και στα δικά σου) και θα τους εξηγήσω τί πρέπει να γίνει.

  3. An-Lu

    Πιστεύω ότι στο σάιτ της ΕΕ ( http://europa.eu/index_en.htm ) θα βρεις τα περί ενεργειακής νομοθεσίας (αν υπάρχει κοινοτική νομοθεσία είναι πιό ευκολο να πιέσεις για ελληνική εναρμόνιση).

  4. manos spyro

    Γνωριζεται πως μπορω να αποκτησω μια μελετη φωτοβολταϊκων σε κτιριο, για να την προσρεσω στην πτυχιακη μου

  5. Harry

    Πηγή: in.gr

    Αθήνα
    Νομοθετική ρύθμιση για την αποτελεσματική λύση στο ζήτημα των πάρα πολλών αιτημάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς προωθεί άμεσα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, έπειτα από μακρό διάστημα διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υπό τον συντονισμό του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Κωνσταντίνου Μουσουρούλη.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Χρ.Φώλιας: «με την πρωτοβουλία αυτή δημιουργείται αποσυμφόρηση επενδυτικών σχεδίων και προωθούμε την μεγαλύτερη συμμετοχή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς στο ενεργειακό μείγμα».

    »Αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για αύξηση των ΑΠΕ στην τελική ενεργειακή κατανάλωση σε 20% το 2020. Αποδεικνύεται πως όταν υπάρχει προσήλωση στο αποτέλεσμα κάθε πρόβλημα βρίσκει τη λύση του, προκειμένου να πετύχουμε περισσότερα και να προετοιμάσουμε το Αύριο στηριζόμενοι στα ισχυρότερα πλεονεκτήματά μας».

    Τι προβλέπει η ρύθμιση

    Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει την εξέταση του συνόλου των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί έως σήμερα και τη χορήγηση εξαίρεσης από άδεια παραγωγής ή άδεια παραγωγής για τα θετικά αξιολογηθέντα.

    Η αδειοδότηση θα γίνει σταδιακά, χωρίς επιμερισμό ισχύος στα υποβληθέντα αιτήματα, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται τα επιχειρηματικά σχέδια.

    Για την παράλληλη εξασφάλιση της επιτυχούς υλοποίησης των έργων από τους επενδυτές και την αποφυγή δυσανάλογης αύξησης του τέλους ΑΠΕ για τους καταναλωτές, η ρύθμιση προβλέπει μικρή μείωση της τιμής αγοράς ενέργειας (feed-in-tariff), με μηνιαία αποκλιμάκωση, βάσει της ημερομηνίας σύνδεσης του έργου στο Σύστημα, σε συνδυασμό με εξαρχής διασφαλισμένη σταθερή διατήρηση της τιμής για διάστημα 20 ετών.

    Τέλος, με την ίδια νομοθετική ρύθμιση, προωθείται ειδικό Πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών σε κτίρια, στέγες και προσόψεις, με συγκεκριμένους όρους και απλές διαδικασίες, ανεξαρτήτως άλλων ρυθμίσεων, με σκοπό την ένταξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.