Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Φωτοβολταϊκά – απαντήσεις από εταιρείες: Η μή αναμενόμενη καταπληκτική απάντηση.

Και ενώ περιμένουμε να ακούσουμε από τις υπόλοιπες εταιρείες, ήρθε μία απάντηση από μία εταιρεία που δεν είχαμε ρωτήσει. Το όνομα αυτής Solartec. Και ήταν μία καταπληκτική απάντηση. Ήταν γραπτή, μέσω email όπως ζητήσαμε, και απάνταγε στις απορίες μας. Περιείχε ακόμα και τηλέφωνα πελατών τους οι οποίοι έχουν κάνει παρόμοιες εγκαταστάσεις και από όπου μπορούμε να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες. Δεν μπορώ βέβαια να μεταφέρω τα τηλέφωνα και τα ονόματα αυτά εδώ, αλλά θα μεταφέρω τα στοιχεία που απαντάν στις ερωτήσεις μου.


Αγαπητοί κύριοι/ες

Καλημέρα σας.
Η αλήθεια είναι ότι ψάχνοντας για τον "ανταγωνισμό" έπεσα κατά τύχη στο blog σας.

1. Σε "συνάδελφες" χώρες στην Ευρώπη (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Δανία, Σουηδία, Ελβετία, Αυστρία,Πορτογαλλία-τώρα) ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει Α.Π.Ε. (γεωθερμία, φωτοβ, ανεμογ, βιομάζα, υδρογόνο, κυματική ενέργεια κ.α) για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες επιτόπου, και η -εαν υπάρχει περισευμένη ενέργεια- να προσφέρεται στο Δημόσιο Δίκτυο
α-φιλοκερδός (βοηθώντας έτσι το ενεργειακό σύστημα αλλά και την οικονομία της χώρας βλ. Δανία, το 30% της ενέργειας απο Α.Π.Ε. το εξάγαγει !!!-σημαίνει ότι έχει καλύψει το 80% της χώρας από Α.Π.Ε.), επιχορηγόντας τον μέχρι το 60% της αγόράς και εφαρμογής του συστήματος (η Γαλλία προσφέρει 30%) , με πολύ συνοπτικές διαδικασίες (απλά το τιμολόγιο ή την απλή απόδειξη στη φορολογική του δήλωση-και ή επιστροφή γίνεται σε χρήματα, και όχι σαν την Ελλάδα που από 1/1/2008 για ένα σύστημα με αξία 3500 συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. θα έχετε Φοροελάφρυνση μέχρι 700€).Σημειώστε ότι το ΦΠΑ είναι 9%.

2. Η ΡΑΕ και η ΔΕΗ θεωρούν παράνομο την εφαρμογή ενός συστήματος οικιακής ή ακόμα και βαριάς βιομηχανικής εφαρμογής εξοικονόμησης ενέργειας φοβούμενοι ότι εάν εσείς τοποθετήσετε ένα σύστημα το οποίο κατά τη διάρκεια ενός έτους το ρολόι "γράψει" μείον- ( αντίστροφα θα γυρνάει γιατί αυτό κάνει), πιό πολύ ακόμα και από τα πάγια -στο σύνολο- εσείς έχετε το δικαίωμα να προσφύγετε στα δικαστήρια και να ζητάτε ακόμα και την απεξάρτηση σας απο τον προμηθευτή ΔΕΗ (βλ. απελεύθέρωση ενέργειας, και να πληρώνετε μόνο ένα μικρό πάγιο, τιμής ένεκεν για Α.Π.Ε. γύρω στα 5-9€, το οποίο βέβαια η ΔΕΗ από του χρόνου θα το επιβάλει σε όλους μας έτσι και αλλιώς).

3. Πελάτης μας Χ προμηθευόταν από εμάς κάθε φορά 2 πάνελ των 125w μαζί με τις βάσεις και τον inverter. Και τα τοποθετούσε μόνος του. Σας πληροφορώ ότι το σύστημα είναι κυριολεκτικά plug n' play. Και έχει ως εξής :
Τα φωτοβολταικά είναι προκαλωδιομένα και στις άκρες των καλωδίων υφίστανται οι αντάπτορες MC, συνδέουμε τα δυο πάνελ σε σειρά και έτσι στην έξοδο έχουμε τυπικά ένα σύστημα των 24volt (ουσιαστικά είναι 34volt) και τους άλλους δύο αντάπτορες τους συνδέουμε στην είσοδο του μετατροπέα με τους αντίστιχους υποδοχείς. Στερεώνουμε τον μετατροπέα κάτω και πίσω από τα πάνελ στην βάση και πέρνουμε την έξοδο που είναι σε φις σούκο και την τοποθετούμε σε μια οποιαδήποτε πρίζα. Εάν δεν φτάνει μπορείται να βάλετε προέκταση. Η βάση που συνοδεύει τα φ/β πάνελ είναι αυτή που πρέπει για την ασφάλεια στήριξης και είναι προσυναρμολογημένη για διευκόλυνση μεταφοράς - έσεις με δύο κλειδια 13αρια βιδώνεται 8 βίδες και 6 έξι στηρίγματα με ένα Allen κλειδί.

4. Το κόστος (σήμερα) για ένα πλήρες σύστημα του 1Kwp (φ/β,βάση,inverter) χωρίς τοποθέτηση από εμάς (250€ για όλη την Ελλάδα ) είναι :
τιμή : 5870€ + ΦΠΑ 19% = 6985,3€ (φοροελάφρυνση = 700€)

Το κόστος για ένα πλήρες σύστημα των 250Wp χωρίς τοποθέτηση είναι :
τιμή : 1600€ + ΦΠΑ 19% = 1853,5 €

Ελπίζω, πρώτα να μην σας κούρασα και δεύτερον να απάντησα σε αυτά που ζητούσατε.

Επισυνάπτω τεχνικά χαρακτηριστικά

Με εκτίμηση,

Για την SOLARTEC HELLAS

Χ. ΧΧΧΧΧΧΧΧΧ
Μηχ. Μηχαν.
Τεχνικό Τμήμα
e-mail : info παπάκι solartec.gr
(το "παπάκι το πρόσθεσα εγώ για να μην τους γεμίσω spam).
web : www.solartec.gr

Η απάντησή τους περιείχε στοιχεία επικοινωνίας με κάποιους πελάτες τους, περιγραφή των εγκαταστάσων αυτών των πελατών, τεχνικά χαρακτηριστικά κλπ κλπ.
Περιττό να πώ ότι έπειτα από αυτά έχουν αφήσει την καλύτερη εντύπωση μέχρι τώρα.
Έχοντας αυτές τις πληροφορίες θα αρχίσουμε πλέον να το σκεφτόμαστε πιο σοβαρά για το τί και πώς θα το κάνουμε.

7 thoughts on “Φωτοβολταϊκά – απαντήσεις από εταιρείες: Η μή αναμενόμενη καταπληκτική απάντηση.

 1. Ανδρέας

  Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες (ας αγνοήσουμε τα ορθογραφικά λάθη).

  Η παράγραφος 2 της απάντησης δείχνει πόσο τραγικοί είμαστε ως χώρα. Ενώ οι ανάγκες μας σε ενέργεια είναι τεράστιες, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που τα κλιματιστικά δουλέυουν συνέχεια, το υπάρχον σύστημα είναι τέτοιο που αποθαρρύνει τους καταναλωτές να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά. Προτιμούμε να χάνουμε άπειρα χρήματα λόγω των συνεχών διακοπών και εισαγωγών σε ηλ. ενέργεια.

 2. Koyan Post author

  Αλέξανδρε σε ευχαριστούμε πολύ. Θα την μελετήσω με μεγάλο ενδιαφέρον!!!

 3. e.

  Αυτό το έχετε υπόψη σας; Εγώ το βρήκα σε κάποιο newsletter μιας συμβουλευτικής εταιρίας

  Στις 31/8/2008 λήγει η προθεσμία υποβολής επενδυτικών σχεδίων στις πυρόπληκτες περιοχές που τυγχάνουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων, στα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου 3299/04. Μετά την 31/8/2008 τα επενδυτικά σχέδια των περιοχών αυτών θα εξετάζονται με τους ίδιους όρους που εξετάζονται και τα επενδυτικά σχέδια των υπολοίπων περιοχών.

  Οι νομοί Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Εύβοιας καθώς και οι δήμοι Αιγίου, Ακράτας, Διακοπτού, Συμπολιτείας, Ερινεού και Αιγείρας στην περιοχή Αιγιαλείας του νομού Αχαΐας και Ελειού-Πρόνων και Λειβαθούς του νομού Κεφαλληνίας χαρακτηρίζονται ως πυρόπληκτες περιοχές για τις οποίες ισχύουν οι ρυθμίσεις των ευνοϊκών κανονιστικών αποφάσεων που έχουν εφαρμογή για τα επενδυτικά σχέδια του Ν. 3299/2004, όπως ισχύει.

  Για τις περιοχές αυτές απλοποιούνται οι διαδικασίες υποβολής δικαιολογητικών και εκταμίευσης προκαταβολής επιχορήγησης από την 31/8/2007 και για ένα έτος, έως την 31/8/2008.

  Συγκεκριμένα ορίζεται ότι:
  Οι επενδυτικές προτάσεις των περιοχών αυτών θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα.
  Για την υποβολή αιτήσεων των επενδυτικών σχεδίων που θα υλοποιηθούν στις πυρόπληκτες περιοχές, απαιτούνται μόνο τα γενικά δικαιολογητικά που ορίζει ο νόμος. Τα ειδικά δικαιολογητικά των επιμέρους επενδυτικών σχεδίων (π.χ. προσφορά σύνδεσης με το Δίκτυο Δ.Ε.Η., Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, ʼδεια Παραγωγής κλπ) θα προσκομίζονται πριν την χορήγηση της πρώτης δόσης της ενίσχυσης.
  Πρακτικά, τα παραπάνω σημαίνουν ότι οι υποψήφιοι επενδυτές φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να κερδίσουν σημαντικό χρόνο ως προς την έγκρισή τους και την εκταμίευση της επιχορήγησης από τον Αναπτυξιακό Νόμο, εφόσον υποβάλλουν τον φάκελο έως τις 31/8/2008.

  Αν το αποφασίσατε να προχωρήσετε, συμφέρει να βιαστήτε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.