Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Διάβασμα

Sculduggery Pleasant

Πριν καιρό τελείωσα τη σειρά των βιβλίων Sculduggery Pleasant. 8 βιβλία, συν ένα ακόμα που μπαίνει “σφήνα” στη σειρά, με πρωταγωνίστρια την Tanith Low (τα 4 πρώτα μέσα στο 2013, τα υπόλοιπα φέτος). Περιμένουμε όλοι οικογενειακώς (οκ, εκτός της Ιωάννας) να βγει και το τελευταίο βιβλίο της σειράς, κάποια στιγμή φέτος. Τη γνώμη μου θα τη διαβάσετε στο προηγούμενο ποστ, αλλά γενικώς να πω πως τα ευχαριστήθηκα ιδιαιτέρως όλα. Ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, έχουν ιδιαίτερο χιούμορ και σίγουρα αξίζει να τα διαβάσει κανείς.

 

Ίριδα η πόλη της ψυχής μας

Το βιβλίο αυτό μας το είχε στείλει η συγγραφέας, Σουζάνα Χατζηνικολάου, για να το διαβάσουμε και να γράψουμε την κριτική μας. Μου είχε πει πως απευθύνεται κυρίως σε έφηβα κορίτσια, οπότε και το είχε διαβάσει πρώτη η Ιωάννα. Έγινε το αγαπημένο της βιβλίο, το έχει ήδη διαβάσει δυο φορές και είχε γράψει και την κριτική της!

Αφού λοιπόν τελείωσα τα αγαπημένα βιβλία του Γιώργου, διάβασα και το αγαπημένο βιβλίο της Ιωάννας. Η δική μου κριτική δε θα είναι τόσο διθυραμβική όπως της Ιωάννας.

Το διάβασα μέσα σε 3 ημέρες. Η ιστορία μου άρεσε πραγματικά πολύ και αν ήταν ταινία θα την είχα παρακολουθήσει με ευχαρίστηση και αγωνία. Έχοντας διαβάσει όμως πολλά πολλά βιβλία, αυτό που δε με ικανοποίησε ήταν η γραφή. Είχε πολλές περιγραφές, το κείμενο είναι υπερφορτωμένο με κοσμητικά επίθετα και πολλές φορές είναι βαρύγδουπο. Η πλοκή είναι αρκετές φορές ιδιαίτερα αναμενόμενη και κάποιες φορές έχει κλισέ που μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Πώς ας πούμε στις ταινίες ο κακός καθυστερεί να σκοτώσει τον καλό γιατί τον πιάνει μια τάση να παινευτεί για το τι θα ακολουθήσει, του εξηγεί ΟΛΟ του το σχέδιο ΚΑΙ το πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί, και στο τέλος ο καλός (λόγω αυτής της καθυστέρησης) ξεφεύγει και αποτρέπει το κακό σχέδιο και νικάει στο τέλος;;;; Ε, κάπως έτσι.

Δε θα ήθελα να θάψω το βιβλίο. Όπως είπα διαβάζεται ευχάριστα. Αν είσαι έφηβη είμαι σίγουρη πως θα σε ξετρελλάνει. Μπορεί κάποια στοιχεία να ήταν κλισέ και αναμενόμενα, αλλά στο σύνολό του ήταν ενδιαφέρον, δεν ήταν αντιγραφή ξένων βιβλίων (έχω διαβάσει και τέτοια ελληνικά), είναι μια προσπάθεια που αξίζει υποστήριξης. Ελπίζω πως η Σουζάνα θα συνεχίσει να γράφει και θα καλυτερεύσει. Θα αναμένουμε τη συνέχεια!

 

Τώρα έχω πιάσει τον Jo Nesbo και τις περιπέτειες του Hary Hole. Για να δούμε προς τι ο ντόρος!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.