Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Ο βραχόκηπος

Όταν φτιάχναμε τη μάντρα του σπιτιού μας είχαν περισσέψει κάμποσες πέτρες. Πολλές από αυτές τις είχαμε χρησιμοποιήσει για να φτιάξουμε κοντά τοιχάκια γύρω από τις 3 ελιές μας, για ομορφιά. Όμως και πάλι περίσσεψαν κάτι πέτρες που τις είχαμε αφήσει στην πίσω μεριά του οικοπέδου μέχρι να δούμε πού θα τις χρησιμοποιήσουμε.

Εδώ και καιρό είχα σκεφτεί να τις κάνω έναν βραχόκηπο.  Δηλαδή να κάνω ένα λοφάκι με τις πέτρες και χώμα ανάμεσα και να φυτέψω φυτά στα κενά. Στην αρχή του καλοκαιριού  λοιπόν ήρθε η ώρα να τον φτιάξουμε! Φυσικά δεν είχαμε καμία εμπειρία οπότε κάναμε ό,τι μας κατέβηκε στο κεφάλι… Φτιάξαμε ένα βουναλάκι με τις πέτρες και ανάμεσά τους βάλαμε χώμα. Μετά από ερώτηση στο φυτώριο, βάλαμε αμμόχωμα ανακατεμένο με περλίτη και κομπόστ από τον κομποστοποιητή μας. Αγοράσαμε από το φυτώριο και διάφορα φυτά που δεν έχουν ιδιαίτερη ανάγκη νερού (γιατί ξέρουμε πως δε θα τα ποτίζουμε τακτικά και άλλωστε θα λείπαμε και το καλοκαίρι). Μας έδωσε ο άνθρωπος εκεί δυόσμο, μέντα, εστραγκόν, κάτι λουλουδάκια… Μερικά από αυτά απέθαναν πρωτού φυτευτούν τα καημένα, φαγωμένα από τον Δία (το σκύλο της θείας)… Κάποια άλλα δεν άντεξαν στον βραχόκηπο. Με τον καιρό είδα τι προβλήματα είχε, κάποια τα διόρθωσα, φύτεψα και κάτι άλλα φυτά και κακτάκια και έχω να πω τα εξής:

Η κάτω στρώση των βράχων θα πρέπει περιφερειακά να είναι συμπαγής. Εάν έχει κενά το χώμα φεύγει ανάμεσα από τα βράχια. Φυσικά εμείς το είχαμε αυτό το πρόβλημα και με το κάθε πότισμα έφευγε και χώμα. Πήρα λοιπόν πετρούλες και τις σφήνωσα ανάμεσα στις μεγάλες πέτρες και κάπως λύθηκε.

Μπορεί να μη του φαίνεται, αλλά θέλει ΠΟΛΥ χώμα.

Η μέντα απεβίωσε άμεσα. Δεύτερη φορά που η μέντα δεν πιάνει (είχα ξαναπροσπαθήσει μαζί με άλλα μυρωδικά στον κήπο). Δεν ξέρω τι φταίει…

Τα κακτοειδή, τα αρωματικά φυτά, ο δυόσμος είναι εξαιρετική επιλογή. Πιάνουν αμέσως και έχουν ελάχιστες απαιτήσεις.

Αν προσθέσετε κομπόστ να είστε προετοιμασμένοι για απροσδόκητους επισκέπτες! Σε εμάς φύτρωσαν 3 ντοματιές και μάλιστα από κομπόστ που χωνευόταν ένα χρόνο! Μόλις είδα τις ντοματιές απόρησα, αλλά τώρα είμαι καταχαρούμενη! Πόσο μάλλον όταν σήμερα είδα τις 3 πρώτες ντοματούλες να έχουν δέσει!!!

Έτσι ήταν όταν τον πρωτοφτιάξαμε

Και έτσι είναι τώρα

Και από την άλλη πλευρά

Να και τα ντοματάκια μου!!!

Μέτρησα πέντε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.