Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

The soldier son trilogy – Robin Hobb

Τριλογία από τη συγγραφέα που έχει γράψει τριλογίες Farseer, Liveship Traders, Tawny man και The Rain Wilds Chronicles. Τα έχω αγαπήσει αυτά τα βιβλία κι έτσι όταν έψαχνα κάτι να διαβάσω αποφάσισα να δοκιμάσω μια άλλη τριλογία της. Την αγάπησα όσο και τα προηγούμενα. Στην αρχή φοβόμουν πως θα διαβάσω κάτι αντίστοιχο, μια καλυμμένη επανάληψη ίσως. Καμία σχέση. Είναι εντελώς διαφορετικά βιβλία και τα ρούφηξα με αμείωτο ενδιαφέρον.

Τα βιβλία μιλούν για τη ζωή του Nevare Burvelle, δεύτερου γιού ενός καινούριου ευγενή. Τι σημαίνει αυτό; Ο πατέρας του ήταν στρατιώτης, όπως είναι γραφτό να είναι όλοι οι δεύτεροι γιοί. Ο πρώτος γιός κληρονομεί τον τίτλο, ο δεύτερος γίνεται στρατιώτης, ο τρίτος παπάς κλπ. Όλοι έχουν προδιαγεγραμμένο το μέλλον τους, ανάλογα με τη σειρά γεννήσεως. Ο βασιλιάς όμως μετά από κάποιες σημαντικές μάχες αποφάσισε να βραβεύσει τους καλούς στρατιώτες και τους έδωσε τίτλους και γη, κάνοντάς τους (στα μεγάλα χρόνια τους πια), ευγενείς. Ο Nevare, ως δεύτερος γιός, ετοιμάζεται λοιπόν από την ώρα που γεννήθηκε να γίνει στρατιώτης στο ιππικό. Η ζωή του είναι ορισμένη: θα πάει στο στρατό, θα πάει να πολεμήσει, θα παντρευτεί την κοπέλα που θα του πουν οι γονείς του, θα κάνει μια αξιοπρεπή οικογένεια και όταν είναι μεγάλος πια για να πολεμάει, θα γυρίσει να φροντίσει τα κτήματα του αδερφού του. Έχει μεγαλώσει με αυτό το όνειρο, είναι η ζωή που του έχουν υποσχεθεί και περιμένει να έχει.

Τα πράγματα φυσικά σπάνια πάνε όπως τα έχεις σχεδιάσει, και ακόμα πιο σπάνια στα βιβλία! Τι αξία θα είχε άλλωστε ένα τέτοιο βιβλίο!

Η ιστορία του Nevare παίρνει τρία βιβλία για να ολοκληρωθεί. Οι χαρακτήρες όλοι είναι καλοσχεδιασμένοι, ό,τι και αν γίνεται έχει νόημα και βοηθάει στην πλοκή, ένα έξυπνο βιβλίο που σε τραβάει να το διαβάσεις.

Τα τρία βιβλία λέγονται Shaman’s crossing, Forest Mage και Renegade’s Magic. Τα προτείνω φυσικά με μια μικρή μόνο σημείωση: ΜΗ τα διαβάσετε εάν κάνετε δίαιτα! Ειδικά το δεύτερο βιβλίο είναι μαρτύριο εάν προσπαθείς να συγκρατηθείς και να μη φας…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.