Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Συμπόσιο σοφών Κοσμολογίας

Από το σχολείο των παιδιών μας είχε έρθει ανακοίνωση πως την Κυριακή το μεσημέρι θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο, Συμπόσιο των επτά σοφών στη Κοσμολογία. Η ανακοίνωση έλεγε:

Ο Πρόεδρος του 2ου Συμποσίου των 7 Σοφών του Κόσμου στην Κοσμολογία κ. Σταμάτης Κριμιζής και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην εκδήλωση προς τιμήν των 7 Σοφών που θα διεξαχθεί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, 2015 στις 13.00.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διεξαχθεί διάλογος των 7 Σοφών με το κοινό, θα γίνει απονομή του “Μεσσηνιακού Αριστείου Επιστημών” και θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ “7 Σοφοί της Αρχαιότητας” του Γ. Πετρίτση.

Η εκδήλωση αυτή τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.

Ανάμεσα στους επτά σοφούς ήταν 3 Νομπελίστες Φυσικής και οι υπόλοιποι βραβευμένοι και διακεκριμένοι στους τομείς τους. James Cronin, George Efstathiou, David Gross, Eugene Parker, George Smoot και Alexei Starobinsky.

Η ευκαιρία να δούμε από κοντά τέτοια λαμπρά μυαλά και μάλιστα στην πόλη μας, να τους ακούσουμε και να έχουμε διάλογο μαζί τους, ήταν όπως καταλαβαίνετε μοναδική. Ειδικά για τον Γιώργο που ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τον τομέα αυτό και θέλει να σπουδάσει Φυσική. Έτσι την Κυριακή το μεσημέρι πήγαμε στο Πνευματικό γεμάτοι προσδοκίες.

2015-10-04 14.13

Δυστυχώς οι προσδοκίες αυτές δεν ευδοκίμησαν. Εμείς ήμασταν στην ώρα μας (και πιο νωρίς), οι σοφοί όμως καθηστέρησαν αρκετά. Κάποια στιγμή μας ανακοίνωσαν πως οι σοφοί άργησαν λίγο αλλά έρχονται, και μέχρι τότε μας έβαλαν ένα βίντεο να δούμε. Δεν είμαι σίγουρη πως ήταν το ντοκυμαντέρ το οποίο έλεγε στην ανακοίνωση, πολύ πιθανώς όμως. Ένας συγγραφέας μας μίλαγε για τους 7 σοφούς της αρχαιότητας, με αρκετά βαρετό τρόπο θα έλεγα. Ίσα που δεν κοιμήθηκα δηλαδή. Και όταν έφτασαν οι σοφοί της δικής μας εποχής, έκοψαν το βίντεο στη μέση! Δεν παραπονιέμαι, δεν ήταν κάτι που ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον, αλλά προφανώς δε το είχαν ούτε αυτοί για κάτι σημαντικό και ενδιαφέρον αφού το έκοψαν κακήν κακώς. Το είχαν μόνο για να γεμίσει το χρόνο… (πρώτο φάουλ)

Ο κύριος Κριμιζής μας ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά βλέπεις οι σοφοί πέρναγαν πολύ ωραία στο Κόστα Ναβαρίνο και στην προσωπική ξενάγηση στην Αρχαία Μεσσήνη από τον κ. Θέμελη και δε μπορούσαν να τους ξεκολλήσουν. (Όντως αυτά είπε, δεν είναι δικά μου λόγια. Η δική μου μετάφραση λέει: πέρναγαν ζάχαρη και βαριόντουσαν οικτρά να έρθουν σε αυτή τη ανούσια εκδήλωση – δεύτερο φάουλ)

Η εκδήλωση ξεκίνησε όπως όλες οι εκδηλώσεις στην Ελλάδα: με χαιρετισμούς από το δήμαρχο και άλλους επίσημους. Μετά την καθυστέρηση λοιπόν, μετά το βαρετό βίντεο, κάτσαμε εκεί και ακούγαμε τον ένα επίσημο μετά τον άλλο να μιλάει. Αφού κάποιος από το κοινό στο τέλος είπε “έλεος”. (τρίτο φάουλ).

Στη συνέχεια ξανανέβηκε ο δήμαρχος για να δώσει τιμητική πλακέτα στους σοφούς. Θα έκοβα φλέβα σε λίγο! Έδωσε στους κοσμολόγους μια τιμητική πλακέτα με ένα ριζωμένο σταυρό για να δείξει πως εδώ στον τόπο μας έχουμε αξίες (και πάλι δικά του λόγια)!!! Γύρισε το μάτι μου λέμε (τέταρτο φάουλ)

Μετά βράβευσαν δυο νέους επιστήμονες, τον Βασίλη Νιάρχο (αναπληρωτής καθηγητής και ερευνητής του Πανεπιστημίου Κρήτης με γνωστικό αντικείμενο τη Θεωρητική Φυσική Υψηλών Ενεργειών) και τη Νίκη Σαουλίδου (επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με πεδίο έρευνας την Πειραματική Φυσική Υψηλών Ενεργειών). Είχαν από 5 (!!!) λεπτά χρόνο για να μας πουν δυο λόγια για το έργο τους. Μάλιστα στον κ. Νιάρχο είπαν να συντομεύει κιόλας όταν είδαν πως μπορεί να ξεπεράσει τα 5 λεπτά. Ο δήμαρχος ας μιλήσει όσο θέλει, οι επιστήμονες φτάνει τόσο (α και βέβαια ανέβηκε ξανά ο δήμαρχος για τη βράβευση..)! (πέμπτο φάουλ). Είχε πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον να τους ακούς, μακάρι να είχαν πει δυο λόγια παραπάνω. Η κοπέλα είχε πάθει σοκ όχι μόνο που τη βράβευσαν αλλά κυρίως γιατί το βραβείο της το παρέδωσε ο κ. Cronin, προφανώς ένας από τους ήρωές της, λέγοντας μάλιστα πως τη θαυμάζει! Ούτε που το φανταζόταν πως θα γινόταν κάτι τέτοιο…

Στη συνέχεια, και αφού μας μίλησε ο κ. Κριμιζής, ήρθε η ώρα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να μιλήσουν οι σοφοί. Τους έθεσε 3 ερωτήματα: Πώς ξεκίνησε το Σύμπαν; Από που προήλθαμε; Ποιο είναι το μέλλον του Κόσμου; Είχαν από 5 λεπτάκια ο καθένας να μας πει τη γνώμη του για αυτά τα θεμελιώδη ερωτήματα…. Τα έλεγαν φυσικά στα αγγλικά (ή στην περίπτωση του κ. Starobinsky στα ρωσοαγγλικά -russkish μήπως; χαχαχα) και είχαν έναν καθηγητή Πανεπιστημίου να μεταφράζει. Η μετάφραση ξεκίνησε σχετικά καλά, απλώς άφησε κάνα δυο πραγματάκια απ’ έξω, οκ. Όσο προχωρούσε μετέφραζε όλο και λιγότερα και σε κάποιες περιπτώσεις έλεγε και άλλα ντ’ άλλων. Και το καλύτερο όλων: καθόντουσαν στη σειρά οι έξι σοφοί και ο καθηγητής. Είχαν ένα μικρόφωνο (με καλώδιο, όχι ασύρματο), το οποίο έπαιρνε ο σοφός, μίλαγε, το έπαιρνε μετά ο καθηγητής μετέφραζε. Στην αρχή όλα καλά γιατί ήταν δίπλα δίπλα αυτοί. Μετά όμως χρειαζόταν το μικρόφωνο να κάνει όλο  και μεγαλύτερες διαδρομές μπρος πίσω, μέχρι που στο τέλος μίλαγε ο σοφός, σηκωνόταν ο μεταφραστής, πήγαινε μέχρι εκεί, έπαιρνε το μικρόφωνο, πήγαινε στη θέση του, έλεγε τις 5 λέξεις (από τις 5 φράσεις που είχε πει ο άλλος), ξανασηκωνόταν, πήγαινε το μικρόφωνο στον σοφό και ξαναγύρναγε στη θέση του. Και φτου από την αρχή μετά από 2 λεπτά που έπρεπε να μεταφράσει ξανά. Και όλη αυτή την ώρα ΥΠΗΡΧΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ ΣΤΟ ΠΟΝΤΙΟΥΜ!!! (πόσα φάουλ πια, έχασα το μέτρημα)

Μετά από αυτό μας έβαλαν να ακούσουμε τον ήχο του διαστήματος (που το είχαμε ξανακούσει στο TEDx) και ένα βίντεο ακόμα με αποφθεύγματα των 7 σοφών της αρχαιότητας. Και τέλος! Αυτό ήταν! Ούτε διάλογος, ούτε ερωτήσεις, ούτε τίποτα! Ενώ είχαν πει στην αρχή πως θα δεχτούν ερωτήσεις και μάλιστα είχαν πει πως προτεραιότητα θα έχουν οι ερωτήσεις των νέων, στο τέλος είδαν μάλλον πως πέρασε η ώρα (μετά από τόοοοσες χαιρετούρες) και δεν υπήρχε χρόνος για ερωτήσεις.

Οκ, είδαμε από κοντά έξι φωτισμένους ανθρώπους με εξαιρετικό έργο (ο έβδομος ήταν άρρωστος και δεν ήρθε). Ακούσαμε έστω και για λίγο να μας μιλάνε. Είδαμε και δυο νέους που έχοντας σπουδάσει στην Ελλάδα και οι δυο, έχουν καταφέρει να έχουν διεθνή καριέρα με μεγάλο έργο. Αλλά θα προτιμούσα η εκδήλωση να είναι για αυτούς και όχι για τους επίσημους. Θα προτιμούσα οι νέοι να έχουν πράγματι την ευκαιρία να μιλήσουν μαζί τους αντί να επιβεβαιωθεί και να εδραιωθεί στο μυαλό τους το ότι τέτοιες εκδηλώσεις είναι βαρετές και δεν ξαναπατάνε με τίποτα (κάπως έτσι δεν πηγαίνουν και στα TEDx).

Τουλάχιστον ο Γιώργος πήγε και έπιασε τον ένα στο τέλος και του έκανε μια ερώτηση που ήθελε και μίλησε και με τους δυο Έλληνες να πάρει πληροφορίες για τις σπουδές τους. Δεν πήγε εντελώς χαμένη η επίσκεψή μας στην εκδήλωση.

(εδώ αν θέλετε το άρθρο της Ελευθερίας)

One thought on “Συμπόσιο σοφών Κοσμολογίας

  1. Tess

    Μέχρι να αλλάξουν μερικές νοοτροπίες σ’ αυτήν την ταλαίπωρη χώρα μας (μήπως να κατεβαίνατε στις τοπικές εκλογές;), υπάρχει και το ίντερνετ. Αυτό είναι για τον Γιώργο: http://www.worldscienceu.com/
    Έχει ολόκληρα μαθήματα, που είναι άψογα από εκπαιδευτική άποψη και πολύ απολαυστικά αλλά απαιτούν ένα ορισμένο επίπεδο στα αγγλικά. Έχει όμως και το Science Unplugged που είναι απαντήσεις σε κάθε είδους ερωτήματα θεωρητικής φυσικής που διαρκούν κάτω από ένα λεπτό. Από τον γλυκύτατο, εξαιρετικό Brian Greene που έχει κάνει και τα πολύ ωραία ντοκιμαντέρ The Fabric of the Cosmos κτλ, θα τα ξέρετε αυτά, είναι αρκετά γνωστά, υπάρχουν και στο YouTube. Αυτά τα μονόλεπτα είναι σαν μπισκοτάκια, άμα αρχίσεις μπορεί να σου φύγει ένα δίωρο χαλαρά χωρίς να το καταλάβεις…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.