Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Πώς ετοιμάζομαι και διοργανώνω ένα ταξίδι

Είναι γνωστό σε όλους γύρω μου πως μου αρέσουν πάρα πολύ τα ταξίδια και πως μου αρέσει επίσης η οργάνωση (εκτός και αν μιλάμε για το γραφείο μου…). Όταν αποφασίζουμε να πάμε ένα ταξίδι λοιπόν, αναλαμβάνω εγώ την οργάνωσή του, το πού θα πάμε, τι θα δούμε, πότε κλπ

Η κατάλληλη προετοιμασία είναι πολύ σημαντική. Όταν πας ένα ταξίδι για διακοπές έχεις συνήθως περιορισμένες μέρες μέσα στις οποίες θα ήθελες να δεις όσο περισσότερα πράγματα γίνεται από την πόλη την οποία επισκέπτεσαι. Εάν δεν οργανωθείς το πιο πιθανό είναι να καταλήξεις να δεις λίγα πράγματα και μάλλον θα σου έρθει και πολύ πιο ακριβό αυτό.

Το πρώτο βήμα βεβαίως είναι να διαλέξεις το πού θα πας, και το πότε. Δεν έχω συμβουλές για αυτό, κάνει ο καθένας ό,τι θέλει ανάλογα με τις προτιμήσεις του, την εποχή και το budget του. Απλώς φροντίζεις να ψάξεις καλά τα εισητήρια, ποιά αεροπορική συμφέρει, τι στάσεις έχει, τι ώρα φεύγει/έρχεται κλπ

Το δεύτερο βήμα είναι να κλείσεις το πού θα μείνεις. Εκεί έχουμε χρησιμοποιήσει κατά καιρούς και το booking.com αλλά και το airbnbn. Του βάζεις τις μέρες που θες, πόσα άτομα θα είσαι, επιλέγεις το εύρος τιμής που σε ενδιαφέρει και… αρχίζεις το ψάξιμο. Φροντίζεις να έχει καλές κριτικές, να είναι σε περιοχή που βολεύει (κοντά σε μετρό για παράδειγμα), να έχει τις ανέσεις που θες (για παράδειγμα εμένα με ενδιαφέρει πάντα το wifi, τι να κάνουμε…).

Μέχρι εδώ είναι τα εύκολα. Θα σου πάρει χρόνο να τα κάνεις δηλαδή, αλλά όχι εξωφρενικό. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Θα πρέπει να δεις πόσα πράγματα θα ήθελες να δεις και να κάνεις εκεί που θα πας και πόσα μπορείς να χωρέσεις μέσα στις μέρες που έχεις διαθέσιμες. Το τι θα επιλέξεις να δεις στην πόλη στην οποία πας εξαρτάται βεβαίως από τα ενδιαφέροντά σου, αλλά και από το αν έχεις παιδιά μαζί ή όχι και τι ηλικίας. Η κάθε ηλικία έχει τις ιδιαιτερότητές της. Εάν πας μόνος σου έχεις μόνο εσένα να βολέψεις (ευκολάκι). Αν πας ζευγάρι, κοιτάς τη ρομαντική πλευρά (σιγά μη σε ενδιαφέρει να γυρίσεις όλα τα μουσεία της πόλης). Αν έχεις μικρά παιδιά θα κοιτάξεις να είναι οι βόλτες περισσότερο με μετρό παρά με τα πόδια, μικρότερες αποστάσεις, σε αξιοθέατα που θα τα ενδιαφέρουν και αυτά, παιδικά μουσεία ίσως κλπ. Αν έχεις μεγαλύτερα παιδιά μπορείς να κάνεις μεγαλύτερες βόλτες, σίγουρα τα μουσεία παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, έχεις άνεση. Όταν έχεις παιδιά (οποιασδήποτε ηλικίας) θα πρέπει το πρόγραμμα που θα φτιάξεις να είναι τέτοιο που να βρίσκουν ένα ενδιαφέρον κάθε ώρα που θα είσαι εκεί, για να γλυτώσεις τη γκρίνια και τη βαρεμάρα.

Πώς το κάνεις αυτό όμως; Λοιπόν εγώ σώθηκα χρησιμοποιώντας το visitacity.com. Και στη Βιέννη αλλά και στο ταξίδι που σχεδιάζω τώρα με βοήθησε απίστευτα. Του λες σε ποιά πόλη θα πας, πόσες μέρες θα μείνεις και σου προτείνει διάφορα προγράμματα μόνο του. Εσύ επιλέγεις ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σου. Έχει πχ πρόγραμμα αν έχεις παιδιά, αν θες να το πας χαλαρά, αν σου αρέσουν τα ιστορικά μέρη, αν προτιμάς μουσεία κλπ. Στο πρόγραμμα που σου έχει σου δείχνει τις διαδρομές της ημέρας, πώς πας στο κάθε μέρος, τη διαδρομή που θα ακολουθήσεις, πόση ώρα θα μείνεις εκεί κλπ. Μπορείς φυσικά να αλλάξεις την ώρα εκκίνησης, να του βάλεις διαλείμματα ενδιάμεσα, να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις αξιοθέατα στο πλάνο, είτε από τη δική τους λίστα είτε δικά σου.

Αυτό δε σημαίνει πως η δουλειά τελειώνει έτσι εύκολα. Θέλει αρκετή σκέψη και ψάξιμο για να καταλήξεις σε ένα πρόγραμμα που να σε ικανοποιεί. Αλλάζοντας τα αξιοθέατα πρέπει να φροντίσεις να τσεκάρεις πως είναι ανοιχτά την ώρα/μέρα που τα έβαλες. Θα πρέπει να βρεις μια ισορροπία ανάμεσα στο πατικωμένο πρόγραμμα που σε ξεκάνει και το χαλαρό στο οποίο βαριέσαι. Κάποιες φορές θα αναγκαστείς να διαλέξεις ανάμεσα στα τόσα αξιοθέατα και να αφήσεις απ’ έξω μερικά που θα ήθελες να δεις.

Ούτε τώρα τελειώσαμε. Αφού έχω καταλήξει στο τι μέρη θέλω να δω, κάνω ένα εξελάκι και τα βάζω μέσα. Συμπληρώνω δίπλα την τιμή του καθενός, τυχόν εκπτώσεις, βλέπω αν είναι πιο φτηνό να αγοραστεί online, αν μπορείς να γλυτώσεις την ουρά στα ταμεία με αυτό κλπ. Εγώ σημειώνω επίσης εκεί και τις ώρες που είναι ανοιχτά, μη τυχόν και θέλω να κάνω καμιά αλλαγή τελευταία στιγμή (ή όταν είμαι εκεί) να τα έχω εύκολα προσβάσιμα. Τελειώνοντας αυτό έχεις μια άποψη για το πόσο θα σου κοστίσουν οι επισκέψεις σε όλα τα μέρη αυτά. Εδώ ξεκινάει η επόμενη φάση ψαξίματος. Υπάρχει κάποια κάρτα που σου προσφέρει εκπτώσεις για τα μέρη αυτά; Για παράδειγμα στη Βιέννη ήταν το Vienna pass. Βρίσκω αν υπάρχει κάρτα, βλέπω τι προσφέρει, σε ποια και πόσα από αυτά που θέλω να πάω έχει έκπτωση ή δωρεάν είσοδο, τα βάζω κάτω και βλέπω αν με συμφέρει. Βλέπω αν έχει και δωρεάν μετακινηση μέσα και το βάζω και αυτό στους υπολογισμούς μου. Άλλες φορές συμφέρει και άλλες όχι.

Αν δε συμφέρει μπορείς να ψάξεις και τα εισητήρια των ΜΜΜ να δεις μήπως σε συμφέρει να πάρεις κάποια από τις κάρτες τους, αν για παράδειγμα έχουν κάρτα μιας εβδομάδας ή για πολλές διαδρομές κλπ Έτσι είσαι πλήρως προετοιμασμένος για όλα!

Εγώ προχωράω ένα βήμα ακόμα στα ταξίδια μας. Προμηθεύομαι πάντα ένα βιβλιαράκι για το ταξίδι. Τα city moleskins με είχαν βολέψει πολύ, δυστυχώς βρίσκω όλο και λιγότερα. Στο ταξίδι για το Άμστερνταμ πήρα ένα moleskin γενικά ταξιδιωτικό και γέμισα. Με βολεύει πάρα πολύ ένα τέτοιο βιβλιαράκι, καθώς σημειώνω ό,τι κάνουμε για να το θυμάμαι, κρατάω κάρτες, τοποθεσίες κλπ. Αν δε βρω της πόλης και έχω το γενικό, τυπώνω από πριν και ένα χάρτη του μετρό να βάλω μέσα.

Tο πρόγραμμα του visitacity μπορείς να το έχεις μέσω εφαρμογής στο κινητό σου ώστε να το πάρεις μαζί. Και το εξελάκι στο drive σου εννοείται. Έτσι έχεις όλες τις πληροφορίες μαζί σου. Ακούγεται ίσως σαν πολύ δουλειά, αλλά κάνει το ταξίδι πολύ πιο ευχάριστο, αξίζει τον κόπο δηλαδή.

Αν έχετε καμιά άλλη ιδέα, κάτι που κάνετε εσείς και βοηθάει, περιμένω να το ακούσω στα σχόλιά σας!

Καλά ταξίδια!

6 thoughts on “Πώς ετοιμάζομαι και διοργανώνω ένα ταξίδι

  1. Dina

    Χαίρομαι που διαβάζω ότι υπάρχουν και άλλοι σαν και μένα, που οργανώνται αρκετά από πριν! Δυστυχώς ώς Έλληνες έχουμε την φήμη της “τελευταίας στιγμής” , εγώ προσωπικά απεχθάνομαι το να πάω κάπου και να ψάχνομαι, να μην δω όσα θέλω να δω και μετά να το μετανιώνω!
    Εκτός από το λατρεμένο visitacity.com, αγαπώ πολύ lonely planet την σειρά “discover”. Πραγματικός θησαυρός! Περιέχουν πληροφορίες και μυστικά που μόνο οι ντόπιοι ξέρουν και θα σε πάνε στα καλύτερα μέρη 😉

  2. gaitanaki (eliza)

    Ενώ εγώ είμαι η οργανωμένη του σπιτιού (δεν θέλεις να δεις το organiser μου!) τα ταξίδια τα οργανώνει πάντα ο Φιλ. Από τον προορισμό έως τί να δούμε πού να φάμε κτλ. Του αρέσει πάρα πολύ και ειλικρινά το απολαμβάνω! Εγώ έχω αναλάβει την φωτογράφιση (γι αυτό και δεν είμαι σε καμία φωτογραφία). Πού θα πάτε; Η προετοιμασία είναι πιο απολαυστική και από το ταξίδι πολλές φορές.

  3. Στέλλα Post author

    Ελίζα ετοιμαζόμαστε για Βαρκελώνη αυτή τη φορά 🙂 Θα έχω πολλά να γράψω!
    Μου αρέσει η προετοιμασία και χαίρομαι πάρα πολύ αν πιάσει και τόπο και καταφέρουμε να δούμε όσα περισσότερα ωραία πράγματα γίνεται.
    Μου αρέσει όμως και η φωτογράφιση και έτσι κι εγώ σπάνια βρίσκομαι σε φωτογραφίες (συν την λόξα που έχω ότι δε βγαίνω καλή και το αποφεύγω…)

    Dina ενδιαφέρον αυτό με το Lonely planet. Είναι σειρά βιβλίων;

  4. gaitanaki (eliza)

    Ναι, κι εγώ ψηφίζω lonely planet! Είναι οδηγοί και μπορείς να τους πάρεις και σαν ebook και σαν hardcopy. Έχουν και χάρτες/πληροφορίες αλλά και πολύ ωραία walking tours. Αξίζουν όντως. Επίσης πολύ ωραία σοφιστικέ είναι η σειρά οδηγών του wallpaper, αλλά από πλευρά πληροφοριών το lonely planet kai η σειρά rough guides είναι πολύ καλύτερα και με πληροφορίες ουσίας, χωρίς φαμφάρες δηλαδή. Μερικές φορές εξαρτάται και από την πόλη. Εγώ τα κοιτάζω και τα δύο στα βιβλιοπωλεία και καταλήγω. Το rough guides δεν ξέρω αν βγαίνει σε ebook.

    Tέτεια η Βαρκελώνη! Θα πάθετε πλάκα με τον Guidi! ΄Οσο ωραίες και να είναι οι φωτογραφίες, η πραγματικότητα είναι σοκαριστικά ωραία!

  5. Pingback: Χριστουγεννιάτικο ταξίδι | Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

  6. Pingback: Βαρκελώνη: οδηγός επιβίωσης | Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.