Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Ο καινούριος φούρνος

Όσοι με ξέρουν γνωρίζουν πως με τον φούρνο μου δε τα είχα καλά. Όταν φτιάξαμε το σπίτι, αφού βάλαμε γκάζι για τη θέρμανση ήταν ευκαιρία να πάρω και μάτια γκαζιού που μου αρέσουν πολύ. Και ψάχνοντας για το τι άλλο μπορώ να πάρω που να χρησιμοποιεί γκάζι, βρήκα και φούρνους. Το θεώρησα εξαιρετική ιδέα, αλλά το μετάνιωσα γρήγορα. Μου πήρε χρόνια να τον συνηθίσω κάπως, να βρω το πώς θα μαγειρεύω χωρίς να καίγονται τα φαγητά από κάτω και να είναι άσπρα από πάνω. Ακόμα κι έτσι ο φούρνος αυτός δεν κάνει για κάποια πιο ευαίσθητα κέικ (πχ παντεσπάνια) και τα μπισκότα παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία. Ευτυχώς είχαμε έναν παλιό φούρνο (κανονική συσκευή όχι εντοιχιζόμενη), που τον έχουμε στο υπόγειο ως δεύτερο και πολλά πράγματα τα έκανα εκεί. Ιδιαίτερα όταν ήθελα να βάλω πολλά ταψιά μαζί στον αέρα, κάτι αδύνατο στο φούρνο γκαζιού.

Κάποια στιγμή είχε χαλάσει, καταφέραμε να τον επισκευάσουμε. Τώρα ξαναχάλασε και παρότι φέραμε δυο φορές τεχνικό, δεν κατάφερε να τον κάνει να δουλέψει. Βασικά παίρνει μπρος αλλά δεν καταφέρνει να διατηρήσει τη φλόγα με τίποτα και σβήνει μετά από 3 λεπτά, όσες φορές και αν προσπαθήσεις. Ίσως να υπήρχαν και άλλα πράγματα που θα μπορούσαμε να έχουμε προσπαθήσει πριν τον εγκαταλείψουμε. Να βρούμε κάπως άλλον τεχνικό ίσως. Αλλά για να πω την αλήθεια, θεώρησα πως έκανα την προσπάθειά μου, φτάνει. Ώρα για καινούριο φούρνο, ηλεκτρικό, που να μπορώ να μαγειρέψω με άνεση!

Έτσι το έριξα στο ψάξιμο. Είδα πολλούς φούρνους. Μπορείς να βρεις πλέον φούρνους που κάνουν τα πάντα, που έχουν και ατμό ή μικροκύματα… Βέβαια οι τιμές εκτοξεύονται για αυτά. Αποφάσισα να μην πάω σε κάτι ιδιαίτερο ή εξτρίμ, να αγοράσω έναν φούρνο αξιοπρεπή, με τα κλασικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες. Νομίζω πως αν ο φούρνος έχει πάνω κάτω αντιστάσεις, μόνο κάτω, αέρα, γκριλ είσαι τζετ. Μετά τα υπόλοιπα τα κανονίζεις κι εσύ. Κοίταξα να έχει ρολόι με έναρξη, σταματημό και αλάρμ και φυσικά να είναι οικονομικός ως προς την κατανάλωσή του. Βρήκα 2-3 με τα χαρακτηριστικά που ήθελα και μετά η τελική επιλογή έγινε λίγο με αμπεμπαμπλομ, λίγο με το ποιό μαγαζί το είχε διαθέσιμο, λίγο με gut feeling. Αν εντέλει έκανα σωστή επιλογή θα δείξει με το χρόνο.

img_20161205_142733

Προς το παρόν τον εγκαινίασα με ένα ωραίο γιουβέτσι! Πέρασε το πρώτο τεστ με άνεση, τώρα θα πρέπει να ψήσω κάνα κέικ για να έχω πιο ολοκληρωμένη εικόνα 🙂

One thought on “Ο καινούριος φούρνος

  1. gaitanaki

    Έχεις απόλυτο δίκιο, ο φούρνος με το γκάζι είναι μεγάλο παίδεμα! Γι αυτό όταν μετακομίσαμε στο δικό μας σπίτι παρόλο που για να βάλουμε κουζίνα ηλεκτρική έπρεπε να γίνει ολόκληρη ιστορία γιατί το ταμπλό δεν το σήκωνε και έπρεπε να βάλουμε καινούρια παροχή και εν πάση περιπτώση μείναμε χωρίς κουζίνα ένα μήνα δεν άλλαζα γνώμη με τίποτα. Τον φούρνο γκαζιού δεν τον συμπάθησα ποτέ! Είχαμε σε κάποια από τα σπίτια που νοικιάσαμε παλιότερα και έχω δυνοπαθήσει. Εγώ πήρα ηλεκτρικό φούρνο με μάτια γκαζιού. Εκείνον τον μήνα τη βγάλαμε με τον αργομάγειρα όπου τον τερμάτισα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.