Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Τα παιχνίδια εξελίσσονται

Κάνουμε ταξίδια με το αυτοκίνητο από τότε που τα παιδιά ήταν μωρά. Όσοι έχουν παιδιά ξέρουν πως τα ταξίδια αυτά δεν περνάνε (εύκολα τουλάχιστον), αν δε βρεις κάτι να περάσεις την ώρα, να τα απασχολήσεις. Ένας τέλειος τρόπος είναι να παίζεις διάφορα παιχνίδια. Έχω γράψει παλαιότερα ολόκληρο ποστ για το πώς περνάμε την ώρα μας στο αυτοκίνητο, ρίξτε μια ματιά.

Μεγαλώνοντας τα παιδιά, τα ταξίδια γίνονται σαφώς πιο εύκολα. Έχουν τα βιβλία τους, τα τάμπλετ, κάνουμε μεγάλες συζητήσεις… Όμως η βαρεμάρα έρχεται και πάλι και το αποτέλεσμα είναι ακριβώς ίδιο με όταν ήταν 7 χρονών…

Παίζουμε ακόμα κάμποσα από τα παιχνίδια που παίζαμε όταν ήταν πιο μικρά. Στο τωρινό ταξίδι όμως, και με αφορμή το TEDx, βρήκαμε καινούριο παιχνίδι. Είπαμε αφού δεν μαθαίνουν να κάνουν αντιπαραθέσεις (debates) στο σχολείο, θα κάνουμε στο αυτοκίνητο. Έγραψα στο μπλοκάκι μου 6 διαφορετικές προτάσεις, κάναμε κλήρωση για το ποιός θα είναι υπέρ της πρότασης και ποιός αντίθετος, διάλεξαν μια πρόταση στην τύχη (επιλέγοντας έναν αριθμό από το 1 έως το 6) και.. ξεκινήσαμε! Η πρώτη πρόταση που διάλεξαν ήταν: “πρέπει να είσαι ο καλύτερος μαθητής μέσα στην τάξη”. Η Ιωάννα κλήθηκε να το υποστηρίξει ενώ ο Γιώργος μας έφερε επιχειρήματα γιατί δεν είναι αυτό απαραίτητο. Δώσαμε 2 λεπτά στον καθένα να εκθέσει τα πρώτα του επιχειρήματα και μετά από ένα λεπτό ακόμα για να αντικρούσουν αυτά που είπε ο άλλος ή να δώσουν έξτρα επιχειρήματα. Προφανώς δεν επιτρεπόταν να διακόψεις τον άλλο και περίμενε ο καθένας τη σειρά του.

Για πρώτη φορά νομίζω τα πήγαν πολύ καλά! Δυσκολεύτηκαν λίγο βέβαια, αλλά κατάφεραν να δώσουν και τα δυο μερικά πολύ ωραία επιχειρήματα. Αφού τελείωσαν αποφασίσαμε να κάνουμε κι εμείς (οι μεγάλοι) μια συζήτηση πάνω σε αυτό, για να ακούσουν τα παιδιά μερικά ακόμα επιχειρήματα υπέρ και κατά της φράσης. Και βεβαίως έγινε αφορμή για μεγάλη και ωραία συζήτηση!

Τώρα θα εμπλουτίσω τις φράσεις στο μπλοκάκι μου για να είμαι προετοιμασμένη για το επόμενο ταξίδι. Θα φροντίσω να έχω και σοβαρές φράσεις (όπως αυτή που διάλεξαν τα παιδιά), αλλά και αστείες! Σκέφτομαι να βάλω πρόταση “ο άνθρωπος δεν είναι ζώο” και να βάλω τον Γιώργο να το υποστηρίξει!!!! Θα ρίξουμε πολύ γέλιο!

Έχετε προτάσεις για το μπλοκάκι μου;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.