Κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω όλους για τις ευχές 🙂
Θα σας κεράσω κι εγώ λοιπόν όλα τα καινούρια που δοκίμασα χτες και σήμερα:
Σουσούκος (προφέρεται shουshούκος)
Μακρουλό σαν λουκάνικο, φτιαγμένο από μούστο και γεμισμένο με ξηρούς καρπούς. Σε γεύση φέρνει λιγάκι σε μουσταλευριά, αλλά είναι πολύ πιο ελαφρύ, σου θυμίζει περισσότερο σταφύλι. Και βέβαια είναι πιο σφιχτό από μουσταλευριά, λίγο σα λάστιχο. Μου άρεσε αλλά δεν τρελλάθηκα κιόλας. Έφαγα το κομμάτι μου και θα ξαναέτρωγα, αλλά δε το αποζήτήσω.
Παστέλι Κυπριακό
Φτιαγμένο από χαρουπόμελο (που λέγαμε πως είναι πολύ διαδεδομένο εδώ…) και αλεύρι. Πως είναι το δικό μας παστέλι;;; Καμία σχέση! Είναι ένα συμπαγές κομμάτι που το κόβουν με μπαλτά. Είναι σκληρό σαν καραμέλλα και τρώγεται με τον ίδιο τρόπο. Εμένα προσωπικά δε μου άρεσε, ήταν σχεδόν πικρό και πολύ βαρύ.
Λοκμάδες και Σιάμισιη (προφέρεται shαμιshη)
Οι λοκμάδες είναι σχεδόν ίδιοι με τους λουκουμάδες τους παραδοσιακούς τους δικούς μας. Δεν σερβίρονται όμως με μέλι, αλλά με σιρόπι. Είναι πιο τραγανοί απ’ έξω και όταν τους δαγκώνεις γεμίζει το στόμα σου σιρόπι. Πολύ νόστιμοι, αλλά δεν τους προτιμώ από τους δικούς μας.
Το σιαμισιη είναι φτιαγμένο από ένα φύλλο εξαιρετικά λεπτό, το οποίο γεμίζουν με χαλβά (αυτόν της κατσαρόλας), το τυλίγουν και το τηγανίζουν. Σερβίρουν με άχνη.Έχει και ένα άρωμα μαστίχας και το τελικό αποτέλσμα είναι πάρα πάρα πολύ νόστιμο!
Όλα τα παραπάνω τα προσφέρουν στο πανηγύρι εδώ του Αγίου Στυλιανού. Το πανηγύρι φυσικά είναι σχεδόν ίδιο με όλα τα δικά μας… Υπαίθρια κιόσκια με φαγώσιμα, ξηρούς καρπούς, λουκουμάδες κλπ, λίγα παιχνίδια που παίζεις και λίγα μαγαζάκια με κινέζικα παιχνίδια Δ κατηγορίας για μικρά.
Πέρα από αυτά έχουμε:
Γύρος βοδινός με κυπριακή πίττα, κραμπί και τταλατούρι (δηλαδή γύρος σαν κεμπάπ με λάχανο και τζατζίκι).
Υπάρχουν σουβλατζίδικα που προσφέρουν αποκλειστικά γύρο. Ο βοδινός μοιάζει εξαιρετικά με το ντονέρ και τα κεμπάπ του Θανάση στο Μοναστηράκι. ‘Εχουμε και συνταγή για αυτό το γύρο στο σάιτ! Φυσικά παίρνεις ένα μόνο και σκας. Γεμίζουν την πίτα μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο! Βάζουν μέσα ό,τι διαλέξεις από πατάτες τηγανιτές, λάχανο ψιλοκομμένο, μαϊντανό, κρεμμύδι και ντομάτα. Και για σάλτσα διαλέγεις ανάμεσα σε τζατζίκι (που όμως ήταν σα γιαουρτάκι αραιωμένο…) και ταshί. Το ταshί είναι ένα ντιπ από ταχίνι που σε γεύση μοιάζει πάρα πολύ με το χούμους, μόνο που είναι πιο ρευστό.
Δοκίμασα και από αυτό, αλλά ελάχιστο, γιατί το ταχίνι μου τσακίζει το στομάχι (ενώ μου αρέσει πολύ..). Επαθα ζημιά από την ταχινόπιτα χτες 🙂
Και τέλος θα σας κεράσω για τη γιορτή μου χειροποίητα σοκολατάκια. Αγοράσαμε κάτι σούπερ θήκες με τη Γιωργία και σήμερα περάσαμε όλο το πρωινό φτιάχνοντας σοκολατάκια (παίζοντας δηλαδή 🙂 ) Έχει για όλα τα γούστα, με σοκολάτα γάλακτος, πικρή και λευκή.
Κοπιάστε 🙂
και αφιερωμένο εξαιρετικά, ένα σοκολατάκι – τραγάκι για την φιλενάδα μου:
AAAAAAAAAAAAAAAαααα!! ΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ!!!! ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!! Τί είπαμε θα κουβαλάς μαζί σου?
;-ΡΡΡΡ
πω πω ..το σοκολατοτραγάκι είναι όλα τα λεφτά !!!
Πολλά πολλά χρόνια καλά σου εύχομαι και να περνάς πάντα έτσι όμορφα, γευστικά και ταξιδιάρικα!
Τα ποστ σου θα τα δείξω στους τσιπριους συναδέλφους να ζηλέψουν! Γιατί κανα κυπριακό της προκοπής δεν έχουμε δοκιμάσει εδώ στην Αθηνα! :p
Χρήστο ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Αυτή πάντως είναι και η δική μου απορία. Οι πίτες που πουλάνε στα δικά τους σουβλατζίδικα είναι το κάτι άλλο, καμία απολύτως σχέση με τα δικά μας. Κλάσεις ανώτερα. Πως και δεν έχει έρθει κατά δω αυτή η εκδοχή; Κυπριακή πίτα με σεφταλιές και λαχανικά και τουρσιά μέσα… Μόνο που το σκέφτομαι μου τρέχουν τα σάλια κι ας είναι πρωί. Και δεν το έχει κάνει κανένας!