Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Τα τελευταία βιβλία της χρονιάς

Ο χρόνος πλησιάζει στο τέλος του και δεν έχω γράψει πολύ καιρό τώρα για τα βιβλία που έχω διαβάσει.

Octavia Butler – Lilith’s Brood

Τριλογία των Dawn, Adulthood Rites και Imago, σε έναν τόμο.

H Octavia Butler είναι από τις αγαπημένες μας συγγραφείς. Γυναίκα, μαύρη και συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας! Όλα τα έργα της αγγίζουν τις σχέσεις των φύλων, τη θέση της γυναίκας, τη θρησκεία και άλλα κοινωνικοπολιτικά θέματα. Έχει κερδίσει το Hugo και το Nebula και δυστυχώς πέθανε νωρίς. Έχουμε διαβάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του έργου της.

Τα συγκεκριμένα βιβλία τα είχα ξαναδιαβάσει πριν μερικά χρόνια. Μου είχαν αρέσει πάρα πολύ και αποφάσισα να τα ξαναδιαβάσω.

Στα βιβλία αυτά οι άνθρωποι κάνουν αυτό που φοβούνται όλοι πως είμαστε ικανοί να κάνουμε: με έναν καταστροφικό πόλεμο εξαφανίζουν τη ζωή από τον πλανήτη. Η ανθρώπινη φυλή θα ήταν καταδικασμένη σε εξαφάνιση, αλλά μια εξωγήινη φυλή, οι Oankali, μαζεύουν τους επιζώντες, τους γιατρεύουν, τους φροντίζουν και τους κρατάνε σε καταστολή για εκατοντάδες χρόνια, μέχρι η γη να μπορεί να κατοικηθεί ξανά. Φυσικά υπάρχει και το τίμημα σε όλα αυτά. Οι Oankali είναι φυλή που εξελίσσεται αφομοιώνοντας νέες μορφές ζωής. Το σχέδιο λοιπόν είναι άνθρωποι και Oankali να γίνουν ένα, μια εντελώς καινούρια φυλή.

Χωρίς αυτούς οι άνθρωποι θα είχαν σβήσει. Με αυτούς και πάλι η ανθρώπινη φυλή όπως την ξέρουμε θα σταματήσει να υπάρχει. Θα γίνει κάτι καινούριο, θα εξελιχθεί, θα προχωρήσει σε κάτι διαφορετικό, το οποίο όμως θα έχει στοιχεία και των δυο φυλών. Οι άνθρωποι αυτό δεν μπορούν να το δεχτούν.

Πρωταγωνίστρια είναι η Lilith, η πρώτη γυναίκα που ξύπνησαν οι Oankali με σκοπό να προετοιμάσει και άλλους ανθρώπους για τα επόμενα βήματα.

Είναι ένα βιβλίο που σε κάνει να σκεφτείς πολλά, εξαιρετικό, καλογραμμένο και βαθιά ενοχλητικό.

Robin Hobb – Liveship Trader’s Trilogy – Ship of Magic

Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας. Αφού μου το προτείνατε, το διάβασα! Και χαίρομαι πάρα πολύ που το έκανα. Μου άρεσε πολύ και φυσικά έχω ήδη αρχίσει το δεύτερο.

Είναι στο ίδιο σύμπαν με την τριλογία Farseer, χωρίς όμως να έχει κάποια σχέση (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) με τα όσα είδαμε εκεί. Είμαστε σε άλλο μέρος του χάρτη, με άλλους πρωταγωνιστές και άλλα στοιχεία. Έχουμε διάφορες ιστορίες που σιγά σιγά μπλέκονται μεταξύ τους, άλλες φορές με αναμενόμενο τρόπο και άλλες όχι 🙂  Στο βιβλίο πρωταγωνιστούν έμποροι, πειρατές, καράβια φτιαγμένα από wizardwood (ένα μαγικό ξύλο που μπορεί να πάρει ζωή), θαλάσσια φίδια-τέρατα (δεν μπορώ να βρω καλύτερη περιγραφή) και η μαγική και μυστηριώδης φυλή των Rain Wilders.

Στην αρχή με δυσκόλεψε λιγάκι να μπω στο κλίμα, αλλά αυτό κράτησε πολύ λίγο και μετά… απλώς το ρούφηξα. Περισσότερες λεπτομέρειες όταν τελειώσω την τριλογία.

3 thoughts on “Τα τελευταία βιβλία της χρονιάς

 1. Sophia

  Αιτούμαι, να μπορούμε στο σχολείο να έχουμε χρόνο για ανάγνωση βιβλίων…. Και διαμαρτύρομαι για τις άχρηστες στιγμές που περνάμε όλοι εκεί, ενώ μπορούμε να τις κάνουμε πιο δημιουργικές και με περισσότερα βιβλία!!
  (Χτες, δάνεισα 93 βιβλία στα πιτσιρίκια… μερικά φύγανε με στοίβα ολόκληρη, μιλάμε για στιγμές τρελής απόλαυσης, κρίμα που δεν τράβηξα καμιά φωτό τον πανικό!! Και οι διάλογοι που έπιανα από το ανοικτό παράθυρο όσο ήμουν εφημερία:
  -Να διαβάσεις το Έραγκον, είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ σου λέω, θα πάθεις πλάκα!
  -Μα δεν είναι πολύ μεγάλο?
  -Μη λες βλακείες, τί είσαι, κανένα μωρό?)
  😉

 2. Thornbane

  Καλή αρχή. Είχα ακριβώς την ίδια αντίδραση με εσένα όταν ξεκίνησα να διαβάζω τον πρώτο τόμο.Τα καλύτερα έπονται…

  Καλή χρονιά σε εσένα και όλη την οικογένεια.

 3. Pingback: Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα » Blog Archive » Τριλογία Liveship Traders

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.