Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

The girl with the dragon tatoo

Πρώτο μέρος της τριλογίας του Stieg Larsson.

Την ταινία την είχαμε δει κάποια στιγμή πέρισυ. Το βιβλίο ήταν μέσα στην τελευταία παραγγελία που είχαμε κάνει από το Άμαζον πριν πάρουμε το e-reader. Μέχρι τώρα όμως δεν είχε έρθει η ώρα του να το διαβάσω.

Είναι εξαιρετικά καλό.

Μπορεί να θυμόμουνα ποιός είναι ο κακός και τι γίνεται στην ιστορία, αλλά αυτό δε με πείραξε καθόλου! Δε μπορούσα να το σταματήσω. Αν δεν είχα υποχρεώσεις το πρωί και δεν έπρεπε να ξυπνήσω και να δουλέψω, θα διάβαζα σερί όλο το βράδυ μέχρι να τελειώσει.

Η ταινία ακολουθεί τα γεγονότα του βιβλίου αρκετά πιστά (απ ό,τι θυμάμαι) αλλά, όπως είναι φυσικό, δεν εμβαθύνει στους χαρακτήρες, δεν βλέπεις τι γίνεται από πίσω, τι τους ωθεί να κάνουν αυτά που κάνουν. Είναι πιο επιφανειακή. Στο βιβλίο οι χαρακτήρες έχουν μεγάλο βάθος, τα γεγονότα είναι όλα κάπως δικαιολογημένα. Εκτός από το μυστήριο που υπάρχει, το φόνο που προσπαθεί ο πρωταγωνιστής να ξεδιαλύνει και το αστυνομικό στυλ, σε βάζει να σκεφτείς για το ποιόν των ανθρώπων και το ποιός φταίει για το πως καταλήγει να γίνει ένα άτομο. Η οικογένεια, το περιβάλλον, οι καταστάσεις, ή ο ίδιος; Και στην πορεία κάνει και κάμποση διαφήμιση στο ΙΚΕΑ, αναφέροντας συχνά πυκνά τα έπιπλα που έχουν αγοράσει όλοι οι πρωταγωνιστές από εκεί (με τα ονόματά τους!)

Φαντάζομαι πως για τους Σουηδούς θα έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον, καθώς αναφέρονται πραγματικά γεγονότα που έχουν συμβεί εκεί, πολιτικοί, αλλά και περιγραφές δρόμων, περιοχών κλπ

Πιστεύω πως ήταν χαρισματικός συγγραφέας και είναι πολύ κρίμα που πέθανε πριν καν δει την επιτυχία που είχαν τα βιβλία του. Τώρα καταπίνω το δεύτερο με ταχείς ρυθμούς!

5 thoughts on “The girl with the dragon tatoo

  1. Στέλλα Post author

    Σούπερ, κάτι σαν το “τι θα φάμε σήμερα” αλλά με βιβλία! Πολύ μου άρεσε. Και βρήκα και ένα σωρό βιβλία που δεν έχω διαβάσει! Μεγαλώνει η λίστα, μεγαλώνει!!!!

  2. Tess

    Το βρήκε ο φίλος μου, και όταν μου το έδειξε, του είπα ακριβώς αυτό: Σαν το ‘τι θα φάμε σήμερα’! (του είχα δείξει την εφαρμογή πριν λίγες μέρες με πολύ κέφι)

  3. Julia_Dream

    Στέλλα είμαι σίγουρη οτι θα τη λατρέψεις την τριλογία. Επίσης θεωρώ τη Σουηδέζα ηθοποιό Noomi Rapace την ιδανική να ενσαρκώσει τη Lisbet. Τον Δεκεμβριο εαν θυμάμαι καλά θα βγει και η Χολυγουντιανή παραγωγή. Χμ…..

  4. Pingback: Millennium | Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.