Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Επιτραπέζια

Δηλώνουμε φανατικοί gamers. Όλοι οι φίλοι μας το ξέρουν αυτό! Μέχρι και έπιπλο φτιάξαμε για να στεγάσουμε τα επιτραπέζια παιχνίδια μας (το οποίο πλέον είναι πολύ πιο γεμάτο από τη φωτογραφία εκείνη την πρώτη). Η λίστα με τα παιχνίδια που παίζουμε είναι πάρα πολύ μεγάλη, αλλά θα προσπαθήσω να γράψω εδώ μερικά από τα αγαπημένα μας, για να σας δώσω καμιά ιδέα! Να προσθέσω εδώ πως πιστεύουμε ότι τα καλύτερα παιχνίδια τα έχει -με διαφορά- η Κάισσα. Ειδικά παιχνίδια στρατηγικής. Δεν έχει τύχει να πάρουμε παιχνίδι από την Κάισσα και να απογοητευτούμε.

 

Παιχνίδια με κάρτες ή ταμπλό ή πλακίδια, στρατηγικής και κάπως πιο πολύπλοκα.

1. Carcassonn (Τα κάστρα του Μυστρά)

Παιχνίδι για 2-5 παίκτες, με δεκάδες επεκτάσεις. Δημιουργείς ένα χάρτη με τα κομμάτια του παιχνιδιού και προσπαθείς να κάνεις δικά σου κάστρα, δρόμους, αγρούς και μοναστήρια, ώστε να μαζέψεις τους περισσότερους πόντους. Κάθε φορά βεβαίως ο χάρτης είναι διαφορετικός και το ίδιο και το παιχνίδι σου. Και το παιχνίδι αλλάζει ανάλογα και με τους συμπαίκτες και το πόσο επιθετικοί είναι! Το έχουμε λατρέψει και έχουμε παίξει άπειρες φορές. Το μόνο που θέλει είναι ένα πολύ μεγάλο τραπέζι. Δε θα το συνειστούσα για πολύ μικρά παιδιά, το κουτί λέει +10, αλλά θερώ πως και 7-8 χρονών το παίζουν (ανάλογα πάντα με το παιδί και το πόσο μπορεί να συγκεντρωθεί)

2. Μαύρο Πρόβατο

Για 2-4 παίκτες. Υπάρχουν 3 αγροί στους οποίους βρίσκονται κάθε φορά από 2 ζώα και εσύ προσπαθείς με τις κάρτες που θα σου έρθουν να τα πάρεις στη φάρμα σου. Έχει γέλιο, είναι γρήγορο, μπορούν να το παίξουν τα παιδιά άνετα (εδώ θα έλεγα πάνω από 6) και οι κανόνες θα σας θυμίσουν το πόκερ. Μόνο που εδώ το φουλ του αλόγου με αγελάδες κερδίζει τα ζευγάρια από γουρούνια και κότες!!!

3. Κέλτες

Το κάναμε δώρο πρόσφατα στον αδερφό του Κωνσταντίνου και έχουμε παίξει όλοι μαζί αρκετά. Παιχνίδι για 2-4 παίκτες, βασίζεται αρκετά στην τύχη. Έχεις 5 πιόνια που τα μετακινείς σε 5 διαφορετικού χρώματος μονοπάτια, ανάλογα με τις κάρτες που θα σου έρθουν. Γρήγορο και απλό, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη, θέλει όμως λίγη στρατηγική για να μη καταλήξεις να “κλειδωθείς” στην ίδια θέση.

4. Ubongo extra

2-4 παίκτες. Ο κάθε παίκτης παίρνει ένα πινακάκι μπροστά του και προσπαθεί να τοποθετήσει τα πλακίδια έτσι ώστε να ταιριάζουν στο σχήμα που έχει μέσα. Και όλα αυτά σε συγκεκριμένο χρόνο. Ο πρώτος που τελειώνει αναφωνεί UBONGO!!!! Παίζεται άνετα και από μικρότερα παιδιά (πχ 6+) γιατί έχει δυο πλευρές το πινακάκι, μια που θέλει 3 πλακίδια και μια που θέλει 4, άρα και πιο δύσκολη. Υπάρχει και ubongo απλό, του οποίου τα πλακίδια είναι περίπου σαν του τέτρις, ενώ αυτού είναι ακανόνιστα.

5. MENSA απλούστατα ιδιοφυές.

Ναι έτσι λέγεται το παιχνίδι… Βασικά στα αγγλικά λέγεται ingenious. Τώρα γιατί στα ελληνικά κολλήσανε και αυτό το Mensa μπροστά, απορώ. Παρά τον τίτλο του πάντως, που δεν μου αρέσει καθόλου, το παιχνίδι έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Μπορεί να παίξει και ένας μονος του, αλλά μπορούν μέχρι και 4. Πρέπει να τοποθετήσεις πλακίδια τα οποία έχουν χρώματα πάνω, σε όσο μεγαλύτερες σειρές μπορείς, παίρνοντας έτσι πόντους. Και φυσικά να αποκλείσεις τους αντιπάλους. Θέλει σκέψη και στρατηγική γιατί στο τέλος το χρώμα που έχει τους λιγότερους πόντους είναι αυτό που θα καθορίσει τον νικητή.

6. Labyrinth

Αυτό δεν το έχει η Κάισσα. Ένα πολύ ωραίο παιχνίδι με ένα ταμπλό στο οποίο μετακινείς τα πλακίδια ώστε να φτιάξεις ένα μονοπάτι προς το σχήμα που θέλεις να φτάσεις. Είχαμε παίξει στην Αγγλία ένα αντίστοιχο που μας ενθουσίασε και μετά πήρα αυτό νομίζοντας πως είναι το ίδιο. Όμως εντέλει εκείνο είναι το Master Labyrinth, μια πιο περίπλοκη εκδοχή του απλού Labyrinth που πήραμε, το οποίο δεν έχω καταφέρει να βρω. Εκείνο μου άρεσε περισσότερο γιατί ήθελε πολύ περισσότερη στρατηγική, αλλά και το απλό είναι πολύ ωραίο. Για 2-4 παίκτες, άνω των 6 θα έλεγα.

7. Οι Άποικοι του Κατάν.

Ή αλλιώς οι Αποίκοι του Κατάν (ξέρετε θα παίξουμε Αποίκους του Κατάν, άρα η ονομαστική είναι οι Αποίκοι…) Δώρο στον Γιώργο τα Χριστούγεννα γιατί το είχε δει εδώ και καιρό και το ζαχάρωνε. Ήδη το έχουμε παίξει αρκετές φορές και μπορώ να καταλάβω γιατί έχει γίνει τόσος ντόρος και γιατί έχουν βγει τόσες επεκτάσεις. Είναι πολύ ωραίο παιχνίδι! Έχεις το χάρτη σου και προσπαθείς να επεκταθείς, να κερδίζεις υλικά για να χτίζεις τον επόμενο οικισμό σου και βεβαίως να κλέβεις και να “κόβεις” τον αντίπαλο. Το αρχικό παιχνίδι είναι για 2-4 παίκτες, αλλά υπάρχει επέκταση για 5 και 6 παίκτες (την οποία και πήραμε γιατί υπήρχαν πολλοί πρόθυμοι να παίξουν μαζί μας! )

 

Παιχνίδια αποκλειστικα με κάρτες – χωρίς ταμπλό – μεγάλα.

1. SET

Εδώ πρέπει να έχεις παρατηρητικότητα. Κατεβαίνουν 12 κάρτες και πρέπει να βρεις πρώτος τα σετ, τριάδες δηλαδή από κάρτες που πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Θα πρέπει στις κάρτες αυτές, τα χαρακτηριστικα τους να είναι ή όλα ίδια ή όλα εντελώς διαφορετικά, αλλιώς δεν είναι σετ. Παίζουν όσοι να’ ναι, κάθε ηλικίας. Αλλά θέλει καλό μάτι!

2. Munchkin

Μας το είχαν φέρει δώρο σε μια επέτειό μας και αυτός που ξετρελλάθηκε περισσότερο απ’ όλους είναι ο Γιώργος! Έχει αγοράσει μετά το ελληνικό και 2 ακόμα επεκτάσεις (ή και 3 δε θυμάμαι…). Παιχνίδι με κάρτες με απίστευτο χιούμορ, που διακομωδεί όλα τα παιχνίδια στρατηγικής και ρόλων. Παίζουν όσοι να ναι, αλλά αν παίζουν πολλοί δεν τελειώνει ποτέ! Μια φορά μας είχε πάρει 3 ώρες και ακόμα δεν είχε τελειώσει!!! Όταν παίζουν 3-4 είναι πιο φυσιολογικά τα πράγματα. Στην ουσία πρέπει να πολεμήσεις τα τέρατα που σου έρχονται και να πάρεις πόντους νίκης, να νικήσεις τη Σιχαμερή Γλίτσα φορώντας τις Μπότες για πολλές Κλωτσιές και τον Δαίμονα με τα 1000 Πλοκάμια φορώντας το Τσίγκινο Σωβρακάκι με Καρφιά. Πήρατε μια ιδέα για το πόσο γέλιο μπορεί να έχει.

3. Dominion

Το τελευταίο μας απόκτημα. Παιχνίδι για 2-4 παίκτες, θα έλεγα σίγουρα άνω των 8 χρονών. Είναι κάπως πολύπλοκο για να το εξηγήσω εδώ. Στην ουσία χτίζεις την τράπουλά σου καθώς παίζεις και προσπαθείς να μαζέψεις πόντους νίκης. Επειδή όμως σε κάθε παιχνίδι μπορείς να βάλεις άλλο σετ καρτών, με διαφορετικές ιδιότητες, κάθε φορά πρέπει να παίζεις διαφορετικά ώστε να μπορέσεις να κερδίσεις. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και προβλέπω να περάσουμε πολλές πολλές ώρες με αυτό…

 

Παιχνίδια αποκλειστικα με κάρτες – χωρίς ταμπλό – μικρά. (είναι σαν τράπουλες και μπορείς να τα μεταφέρεις παντού, εύκολα. Σούπερ για ταξίδια)

1. Υπερβολές

Από τα αγαπημένα του Κωνσταντίνου. Προσπαθείς να πεσεις όσο πιο κοντά γίνεται στη μαντεψιά σου ή να δηλώσεις πως ο άλλος υπερβάλλει με το νούμερο που είπε. Γρήγορο παιχνίδι για 3-7 παίκτες. Ανάλογα με τον αριθμό των παικτών, αλλάει και η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσεις!

2. Όχι ευχαριστώ

Σου έρχεται ένα νούμερο. Θα το πάρεις ή θα πεις “όχι ευχαριστώ”; Αν την πάρεις έχεις αρνητικούς πόντους, αν πεις “οχι” πρέπει να πληρώσεις μια μάρκα. Και οι μαρκες είναι λίγες… Για 3-5 παίκτες. Γρήγορο και πολύ ενδιαφέρον!

3. Grass

Ούτε αυτο το έχει -πλέον- η Κάισσα. Ένα παιχνίδι λίγο… κάπως, καθώς ασχολείσαι με την πώληση grass. Και όταν λεμε grass, δεν εννοούμε τη χλόη που πατάμε!!! Πρέπει να ανοίξεις την αγορά σου, να κάνεις τις πωλήσεις σου αλλά να προσπαθείς ταυτόχρονα να κλείσεις μέσα τους ανταγωνιστές. Και όταν έχεις βγάλει τα περισσότερα χρήματα να κλείσεις την αγορά σου και να κερδίσεις! Παίζουν 2-10 παίκτες και έχει εξαιρετικό γέλιο.

4. Γκιλοτίνα

Εδώ είσαι δήμιος και παίρνες τα κεφάλια της Μαρίας Αντουανέτας, του Πάπα και άλλων επιφανών αριστοκρατών. Αν πάρεις κατά λάθος κεφάλι Μάρτυρα ή Ήρωα του Λαού, τότε έχεις αρνητικούς πόντους φυσικά! Το παιχνίδι είναι μόνο στα αγγλικά δυστυχώς και έχει πολλές κάρτες που θέλουν διάβασμα, αλλά είναι ένας καλος λόγος να γίνουν καλύτερα στα αγγλικά τα παιδιά!

5. Duo

Μετά το uno έρχεται το Duo. Εδώ υπάρχουν δυο στοίβες με κάρτες και πρέπει να ξεφορτωθείς τις κάρτες σου ρίχνοντάς τις σε μια από τις δυο στοίβες, πριν σε προλάβει ο αντίπαλος. Κάνει και για πιο μικρά παιδιά (σίγουρα από 6, ίσως και 5 ανάλογα το παιδί) αλλά δεν το έχω βρει στην Ελλάδα. Για 2-6 παίκτες. Το είχε φέρει ο Κωνσταντίνος σε ένα από τα ταξίδια του αρκετά χρονια πριν και παίζουμε ακόμα!

 

Παιχνίδια ταχύτητας (στα οποία είναι ανίκητος ο Κωνσταντίνος. Πιο γρήγορος και από τη σκιά του…)

1. Χάλι Γκάλι

Παιχνίδι για 2-6 παίκτες που μπορούν να το παίξουν άνετα τα πιτσιρίκια, αρκεί να ξέρουν πρόσθεση μέχρι το 5! Αν δεις συνδιασμό 5 ίδιων φρούτων πρέπει να χτυπήσεις το καμπανάκι. Αν κάνεις λάθος, την πάτησες! (το ίδιο και αν κάποιος έχει βαρύ χέρι….)

2. Jungle Speed

Και πάλι έχεις κάρτες και πρέπει να παίξεις γρήγορα, προσέχοντας τι έχουν όλοι οι άλλοι. Όταν υπάρχουν 2 ίδιες κάρτες κάτω, πρέπει να τρέξεις και να πάρεις το τοτέμ, αλλιώς… θα μαζέψεις όλες τις κάρτες εσύ. Κερδίζει όποιος μείνει χωρίς κάρτες (και χωρίς να του έχει έρθει κατακέφαλα το τοτέμ από τον αγανακτισμένο αντίπαλο).

 

Ξύλινα παιχνίδια

1. Quoridor

Παιχνίδι για 2 ή 4 παικτες. Πρέπει να περάσεις απέναντι και να εμποδίσεις τον αντίπαλο από το να κάνει το ίδιο. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται!

2. Sahara

Παιχνίδι για 2. Έχεις πυραμίδες και πρέπει να αποκλείσεις τις πυραμίδες του άλλου. Είναι πολύ εύκολο να την πατήσεις!!!

 

Πολλά από αυτά τα παιχνίδια, όπως το Carcassonn και οι Άποικοι του Κατάν για παράδειγμα, υπάρχουν και online. Μπορείτε να τα βρείτε και να παίξετε κι εκεί αν θέλετε, αν και η γνώμη μου είναι πως δεν αξίζουν τόσο όσο το να έχεις φίλους, να κάθεσαι στο τραπέζι σου, να μιλάς, να γελάς, να τρως και να πίνεις!!!

Βεβαίως εκτός από αυτά έχουμε και πολλά από τα πιο συνηθισμένα επιτραπέζια, όπως Σκιτσομαχίες, Τρίβιαλ, Ρισκ, Ταμπού, Τουίστερ, Τζένγκα (κανείς δε με παίζει…. εγώ φταίω αν έχω σταθερό χέρι;;;;), Ούνο, Σκραμπλ κλπ Γι’αυτό έχει γεμίσει η βιβλιοθήκη μας!!! Και αν αναρωτιέστε, δεν παίζουμε με όλα με την ίδια συχνότητα. Έχουμε αγαπημένα που τα παίζουμε διαρκώς, έχουμε άλλα που τα αφήνουμε για μεγάλα διαστήματα και τα ξαναπιάνουμε μετά, άλλα που παίζουμε με συγκεκριμένους φίλους, άλλα που δεν παίζουμε σχεδόν ποτέ. Πχ το Ρισκ- Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και το Αστέρι του Βορρά (που δεν τα ανέφερα εδώ), τα έχουμε θεωρήσει όχι και τόσο σπουδαία. Ακόμα και με αυτά έχουμε παίξει πάντως κάμποσο.

5 thoughts on “Επιτραπέζια

 1. Θανάσης

  Ενα παιχνιδι που γνωρισα πριν 6 μηνες ειναι το Dixit (http://boardgamegeek.com/boardgame/39856/dixit). Εχει παρει διαφορα βραβεια και ειναι απλο και πολυ ενδιαφερον. Δεν το εχω παιξει πολλες φορες αλλα νομιζω οτι δεν ειναι ευκολο να φτιαξεις στρατηγικη, οποτε μπορουν ευκολα να συνυπαρξουν αρχαριοι και πιο “εμπειροι” στο ιδιο παιχνιδι.

 2. Στέλλα

  Jim το Στρατέγκο το ξέχασα στη λίστα μου. Υπάρχει στα παιχνίδια μας και είναι αγαπημένο του Γιώργου (και η Μονόπολη βεβαίως μου ξέφυγε – μάλλον γιατί δε μου πολυαρέσει 🙂 ).
  Για τo Diplomacy έχω ακούσει τον Κωνσταντίνο να μιλάει, το έχει παίξει σε κάποια φάση, αλλά το Battle Cry δεν το είχα ακουστά. Θα τα ψάξω και τα δυο!

  Θανάση το Dixit το ζαχαρώνω πολύ καιρό 🙂 Αφού ακούω καλά λόγια και από σένα… θα δρομολογηθεί!

 3. Μάρω

  Καλημέρα! Μια και σας αρέσει ο Terry Pratchet και γνωρίζετε και την Κάϊσσα, έχω να σας προτείνω το Discworld. Κολλητικό και πάρα πάρα πολύ διασκεδαστικό. Μας το έμαθαν φίλοι μας πρόσφατα και δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε!

  http://www.kaissagames.com/pd/DISCWORLD%20%CE%91%CE%9D%CE%9A%20%CE%9C%CE%9F%CE%A1%CE%A0%CE%9F%CE%A1%CE%9A-2902.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.