Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Προβληματισμοί περί δυσλεξίας

Μίλησα με τη δασκάλα του Γιώργου χτες.

Μέχρι τώρα να πω πως δεν είχα και τις καλύτερες εντυπώσεις για αυτή. Αυτό οφειλόταν πρώτον στην ηλικία της (ο μπαμπάς της σκοτώθηκε στον 2ο παγκόσμιο!) και δεύτερον γιατί θεωρεί πως τα παιδιά είναι μικρά για να τους κάνει οτιδήποτε στην ευέλικτη ζώνη, κάτι που θεώρησα απλά τεμπελιά.

Μπορώ να πω όμως πως έχω αρχίσει να αλλάζω γνώμη όσο μιλάω μαζί της. Και τα παιδιά μια χαρά τα προχωράει στο σχολείο και ενδιαφέρεται και καταλαβαίνει τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού.

Αυτό που μου είπε βασικά ήταν πως δεν έχει κανέναν προβληματισμό για το Γιώργο, ότι έχει ένα πολύ κοφτερό μυαλό, δίνει έξυπνες και λογικές απαντήσεις, έχει πάρα πολλές γνώσεις. Μάλιστα μου είπε πως καταλαβαίνει πως το σχολείο δεν τον ικανοποιεί και πως διψάει για κάτι παραπάνω. Και μόνο αυτό που είπε μου έδωσε να καταλάβω πως ακούει τα παιδιά και τις ανάγκες τους. Για την παροιμιώδη αταραξία και ηρεμία του είπε πως είναι και αυτό μέρος της ιδιαιτερότητάς του. Ο Γιώργος τα κάνει όλα με το πάσο του. Όλα θα γίνουν, γιατί να βιαζόμαστε;;;

Αυτό που την προβληματίζει λίγο (αλλά και εμένα βέβαια) είναι πως γράφει κάποιους αριθμούς και γράμματα ανάποδα. Μου πρότεινε να κάνουμε μια εξέταση για δυσλεξία, λέγοντας πως είναι συχνό φαινόμενο στα λαμπρά μυαλά. Βέβαια είπε πως θα πρέπει να περιμένουμε κάνα χρόνο για να γίνει και ότι σύμφωνα με την εμπειρία της ποτέ δεν σου λένε πως δεν έχει τίποτα το παιδί, αλλά και δεν δίνουν και καμία λύση. Λένε ας κάνει κάτι η δασκάλα χωρίς να λενε τι. Και η δασκάλα μετά προσπαθεί στα κουτουρού να βοηθήσει.

Μετά από αυτά, έψαξα λίγο στο ίντερνετ να βρω πληροφορίες για τη δυσλεξία. Σε ό,τι και να διάβασα, δεν μπορώ να δω το Γιώργο στις περιγραφές. Το πρόβλημά του είναι πως α) δεν βάζει τόνους αν δεν προσέξει, β) γράφει κάποιους αριθμούς ανάποδα, γ) γράφει κάποια γράμματα ανάποδα και κυρίως το λ, δ) καμιά φορά τρώει γράμματα από λέξεις (αλλά όλο και πιο σπάνια). Αυτό που εξήγησα και στη δασκάλα του είναι πως ο Γιώργος όταν ξεκίνησε να γράφει (πριν καιρό) τα έγραφε όλα καθρέφτη. Όλα. Από τα δεξιά προς τα αριστερά. Επίσης έτρωγε σχεδόν όλα τα φωνήεντα. Έτσι πιστεύω πως έχει βελτιωθεί πολύ. Αλλά τα χαρακτηριστικά που βρήκα για τη δυσλεξία μιλάνε για δυσκολία στην ανάγνωση (ο Γιώργος διαβάζει μόνος του ολόκληρο παραμύθι), απόσπαση προσοχής (ο Γιώργος δεν ακούει γύρω του όταν είναι αφοσιωμένος σε ένα ντοκυμαντέρ – από την άλλη έχει το μυαλό του πάντα αλλού και η μόνιμη φράση μας είναι “συγκεντρώσου”), δυσκολία στην απομνημόνευση (ο Γιώργος αποστηθίζει ΟΛΟΚΛΗΡΟ το ντοκυμαντέρ που βλέπει και στο διηγείται μετά). Ο Γιώργος δεν έχει πρόβλημα αυτοπεποίθησης, δεν έχει πρόβλημα με τα μαθηματικά, δεν είναι ιδιαίτερα υπερκινητικός.

Δεν έχω πρόβλημα να μπω στη διαδικασία της εξέτασης, αλλά θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει πραγματικά λόγος για κάτι τέτοιο.

13 thoughts on “Προβληματισμοί περί δυσλεξίας

 1. Lida

  Αυτό που περιγράφετε πλησιάζει περισσότερο σε μια μορφή δυσλεξίας που περιορίζετε στην γραφή (δυσγραφία) . Θα σας έλεγα να κάνετε την εξέταση, θα σας γλιτώσει και εσάς και το γιο σας από πολλά προβλήματα στο μέλλον. Διευθησεις κέντρων που μπορείτε να επικοινωνήσετε υπάρχουν εδώ

 2. isisveiled

  Καλημέρα

  η εμπειρία μου έχοντας έναν αδερφό δυσλεκτικό αλλά και αργότερα κάνοντας μαθήματα σε παιδιά με δυσλεξία μου λέει πως μάλλον πρέπει να κάνει την εξέταση για δυσλεξία ο μικρός Γιώργος.

  κι αυτό γιατί μπορούμε να μπερδευτούμε πάνω στην ερμηνεία των συμπτωμάτων..

  π.χ.

  όταν λέμε έχει δυσκολία στην απομνημόνευση εννοούμε από γραπτό κείμενο, και όχι από κάτι που του κινεί το ενδιαφέρον στην τηλεόραση. Για την ακρίβεια σε όσα τους κινούν το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά τα άτομα με δυσλεξία.

  όταν λέμε πρόβλημα αυτοπεποίθησης, είναι ένα “σύμπτωμα” επίκτητο και όχι πρωτογεννές, και συνήθως παρουσιάζεται από την έλλειψη κατανόησης από τους γονείς και το περιβάλλον, που φροντίζουν να “λούζουν” με κοσμητικά επίθετα το δυσλεκτικό παιδί. Στην περίπτωση σας προφανώς δεν υπάρχει αυτή η πίεση και γι’αυτό δεν παρουσιάζεται…

  αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Εχει μεγάλη σημασία να καταλάβετε, ότι η δυσλεξία δεν είναι πάθηση, αλλά μια διαφορετική αντίληψη πάνω στα πράγματα, με την ίδια λογική που ένα παιδί μπορεί να είναι αριστερόχειρας..

  υπάρχουν μερικά πολύ απλά “τρυκ” για να βοηθήσει κανείς στο θέμα της γραφής που μπορείτε να μάθετε από τα βιβλία που κυκλοφορούν και ευχαρίστως να βοηθήσω κι εγώ όπως μπορώ..

  Αν όντως ο μικρός σας έχει δυσλεξία, θα είναι προς όφελος του να το ξέρετε και κυρίως να το γνωρίζει ο ίδιος όσο πιο νωρίς γίνεται. Με αυτό τον τρόπο θα ξέρει πως να συμβαδίζει με έναν κόσμο που είναι διαφορετικός απ’ αυτόν και συνήθως πικρόχολος. Ακριβώς όπως συμβαίνει και με τους αριστερόχειρες.

  την καλημέρα μου 🙂

 3. Στέλλα Post author

  Χαίρομαι να ακούω γνώμες γιατί είμαι μπερδεμενη
  Όπως είπα δεν έχω πρόβλημα με το να κάνουμε εξέτεση. Γνωρίζω πως δεν είναι πάθηση και δεν αισθάνομαι άσχημα για το ότι μπορεί να είναι δυσλεκτικός ο Γιώργος. Απλώς δεν θα ήθελα να μπούμε στην ταλαιπωρία αν δεν υπάρχει λόγος.
  ‘Οσο για την απομνημόνευση, δεν έχει πρόβλημα ούτε από γραπτό κείμενο. Ποιήματα, βιβλία που διαβάζει, ο,τιδήποτε τελος πάντων μπορώ να σκεφτώ ή έχω εμπειρία μέχρι τώρα, το θυμάται χωρίς πρόβλημα και με πολλές λεπτομέρειες.
  Θα ήθελα να τον βοηθήσω να μάθει να γράφει σωστά και αν μπορείς να βοηθήσεις isisveiled θα ήμουν ευγνώμων. Όπως είπα μου είπαν πως μια συνάντηση με τα ΚΔΑΥ μπορεί να πάρει πάνω από χρόνο και θα ήθελα να κάνω κάτι μέχρι τότε.
  Επίσης ξέρω πως υπάρχουν και ιδιωτικά κέντρα. Θα μου προτείνατε κάτι τέτοιο;

 4. aremare

  Καλημερα και Χρόνια πολλά.
  Θα σου πω και γω για τις δικές μου ανησυχίες.
  Η μικρή μου κόρη που ειναι στην πρωτη δημοτικού, φύση ζωηρή και χαρακτηρας πολύ ιδιαίτερος.Εντονη προσωπικότητα,υπερδραστηρια,αλλα και πολυστροφο μυαλό.
  ( καλε απο τη μαμα της τα πηρε όλα αυτα )
  Στο μάθημα ειναι πάντα ανήσυχη, πάντα μιλάει, παντα ζωηρη.
  Στα γραπτα της παρατηρησα και γω οτι καποια γραμματα τα γραφει αναποδα ( το δ, το ζ κυρίως) και κάποιους αριθμούς ( 5, 3, 6, 9 ).
  Οταν πήγα στο σχολειο να μας μιλήσει ο δάσκαλος ( γιατι δάσκαλο εχει το πρωτακι μου )
  είχα τρομερό αχγος γιατι η πείρα μου( απο την μεγαλη μου κόρη0
  ειναι οτι οι δάσκαλοι δεν συμπαθούν τα ζωηρα παιδιά και αυτα που τους κάνουν την τάξη …μαντρί!!
  ΕΕ!! ο δάσκαλος ήταν αποκάλυψη. μου ηρθε να τον φιλήσω τον χριστιανό.
  Μου είπε οτι δεν τον ενοχλει καθολου η ζωηράδα της, ίσα-ισα την χαίρεται λεει πολύ, ότι τετοια παιδιά θελει,
  για τα τετραδια της που ειναι όλα σκισμένα τσαλακωμένα και κακοποιημένα, δεν τον νιάζει καθόλου…..γκλουπ!!
  Ειπε χαρακτηριστικά : Το να ειναι τσαπατσούλα, δεν θα της κλεισει κανενα δρομο για την μόρφωση..
  Και για το επίμαχο θέμα
  ( γιατί σε κούρασα με το ασχετο μπούρου-μπόυρου, αλλα καμαρώνω και γω η μάνα , ευκαιρία να τα πω κάπου)
  λέει ότι πολλά παιδακια στην πρωτη τα γραφουν ακόμα αναποδα,
  δεν ειναι προβλημα, ειναι συνήθες φαινόμενο, να μην το ψαξω καθόλου φέτος. Αν συνεχίσει αργότερα,θα το δούμε.
  Επίσης θέλω να σου πω οτι, υπάρχουν πολλά κέντρα διάγνωσης δυσλεξίας ιδιωτικά,και δυστυχως εχει γίνει μια μορφή εμπορίου κι αυτο.
  Φίλη που το εψαχνε παλιότερα διαπίστωσε με φρίκη, ότι τζαμπα της τα τρώγαν τα διάφορα κέντρα , επώνυμα δήθεν, με μεθόδους μπούρδες, και το αγοράκι της ηταν μια χαρά.
  Τι να πιστεψουμε και μεις ;; ποιον να εμπιστευτούμε;;
  Εγω θα κάνω λίγο υπομονή πάντως . Του χρόνου θα δω, εχω και περισσότερους λογους να ανησυχω γιατι το παιδί μου ειναι υπερκινητικό, αλλά συγκέντρωση νομίζω οτι εχει σχετικά καλή.
  Καλορίζικο και το καινούργιο σας σπιτικό.
  Πάντα χαρες να ζήσετε μέσα του.
  Αντε και πάλι Χρόνια πολλά

 5. Lida

  Λοιπόν επειδή είμαι δυσλεξικη και έχω κάποια εμπειρία από τι είναι αυτό το πράγμα θα σας πρότεινα το εξής. Αντί να κάνετε υποθέσεις για το κατά πόσο το παιδί σας έχει μαθησιακές δυσκολίες επικοινωνήστε με κάποια από τα κέντρα από την λίστα που σας έδωσα. Κάποιο από αυτά θα μπορεί να σας δεχτεί για εξέταση πολύ νωρίτερα από χρόνο αλλά αν δεν το ρωτήσετε δε θα μάθετε ποτέ. Μην βασίζεστε στο “μου είπανε”, και εμένα μου έχουν πει κατά καιρούς πράγματα τα οποία όταν τα έψαξα αποδείχτηκαν μαλακίες. Κυνηγήστε το μόνη σας και κυνηγήστε το τώρα, θα σας γλιτώσει από πολλά προβλήματα στο μέλλον.

 6. Pingback: Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα » Blog Archive » Διαφημίσεις ταβλιού από την Δι

 7. An-Lu

  Καλορίζικο το σπιτικό! (δεν μπορούσα να σχολιάσω τόσες μέρες).
  Νομίζω πως έχει δίκιο η δασκάλα για να περιμένετε. Μπορείτε προς το παρόν να του κάνετε μόνο ασκήσεις για τη σωστή γραφή των ψηφίων που κάνει λάθος και να κάνει την εξέταση το καλοκαίρι.

 8. isisveiled

  Καλημέρα,

  δεν σας ξέχασα, απλά παρασύρθηκα λίγο με τις γιορτές.. Λοιπόν, κάντε δώρο στον εαυτό σας μερικά χρωματιστά μολύβια, και κάθε μέρα διαλέξτε ένα χρώμα και ένα γράμμα ή αριθμό. Συνδυάστε ένα χρώμα με ένα ψηφίο στη σωστή του γραφή και γράψτε όσες περισσότερες λέξεις μπορείτε που να το περιέχουν..

  Κι εμένα μου είχε φανεί πολύ περίεργη τεχνική όταν την πρωτοδιάβασα, αλλά στην πράξη έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.. Το ωραίο είναι ότι στην συνέχεια, η διαδικασία αυτή επιταχύνεται από μόνη της και θα μπορεί το παιδί να μαθαίνει περισσότερα γράμματα ή αριθμούς κάθε μέρα.

  Π.χ. ότι τα ρήματα παίρνουν στο τέλος -ω- ..

  Ο,τι θελήσεις, στη διάθεση σου στο μέηλ μου 🙂 Καλές γιορτές να έχετε και οι δύο!

 9. Pingback: Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα » Blog Archive » Δύο πολύ καθυστερημένα updates

 10. JJ

  Αν και το 2006 που γράφτηκαν τα παραπάνω η μικρή μου δεν είχε ακόμη γεννηθεί.. θα ήθελα να ρωτήσω και ‘γω κάτι περι δυσλεξίας και ελπίζω κάποιος να βρεθεί να απαντήσει στους προβληματισμούς μου..
  Είναι μόλις 3 ετών (για την ακρίβεια 2 και 8μηνών) απλά βλέπω τα παρακάτω στη συμπεριφορά της και θέλω να ‘μαι έτοιμη για τυχόν πρόβληματα στο μέλλον ώστε να τη βοηθήσω έγκαιρα :
  1. κάνει ανάποδα τον κύκλο
  2. όταν “διαβάζουμε” μια σειρά από σχήματα δεν το κάνει από αριστερά προς δεξιά αλλά τυχαία
  3. εκνευρίζεται εύκολα αν κάτι δεν το καταφέρει και παρατά την προσπάθεια
  4. όταν μετρά μέχρι το 20 παραλείπει κάποιους αριθμούς και επαναλαμβάνει τους τελευταίους δηλ. … 16, 17, 18, 19, 18, 19, 20.
  Ευχαριστώ!

 11. Στέλλα Post author

  JJ δεν είμαι ειδική αλλά πιστεύω πως ανησυχείς άδικα. Είναι πάρα πολύ μικρή ακόμη. Διάβασε εδώ να δεις τι κάνουν κανονικά τα παιδιά της ηλικίας των 3-4 χρόνων http://www.healthychildren.org/English/ages-stages/toddler/Pages/Developmental-Milestones-3-to-4-Years-Old.aspx
  Θα δεις πως δεν έχουμε απαίτηση να μετράνε μεχρι το 20, συνήθως απλώς καταλαβαίνουν την έννοια του μετρηματος και λένε μερικούς αριθμούς. Ολα αυτά που περιγράφεις είναι ικανότητες μεγαλύτερου παιδιού και άρα δε θα πρεπει να σε ανησυχεί αν δε τα κάνει τέλεια. Και ο εκνευρισμός ειναι και παλι χαρακτηριστικό της ηλικίας.
  Θα πρεπει η μικρή σου να φτάσει τουλάχιστον 5-6 χρονών για να διαπιστώσεις σημάδια δυσλεξιας. Προς το παρόν να χαίρεσαι που έχεις ενα έξυπνο κοριτσάκι και να θυμάσαι πως ειναι μονο δυόμιση χρονών, άρα οι προσδοκίες σου θα πρέπει να είναι ανάλογες.

 12. GEORGE

  Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με μένα μη σας φανεί αστείο αλλά θέλω να μάθω το εξής . Είμαι 44 ετών , λογιστής το νούμερο 9 το γράφω πάντα απ μικρός ανάποδα και πάντα στο σχολείο αντέγραφα σε ένα καθαρό τετράδιο την ημερήσια ύλη αλλά με δικά μου λόγια συνοπτικά , παίρνοντας την ουσία ενός ολόκληρου κειμένου , δε ξέφευγα απ το θέμα αλλά ήμουν συμπυκνωμένος και όχι αναλυτικός . Μπορεί να απείχα της απόλυτης προσοχής στο διάστημα της διδασκαλίας αλλά μονίμως βιαζόμουν , βιάζομαι να μάθω πιο γρήγορα την ουσία αποτελεί πρόβλημα αυτό ? και τι πρέπει να προσέξω στη κόρη μου που είναι περίπου 4 ετών , στη περίπτωση που <> παρόμοιες συμπεριφορές σ αυτή φοβούμενος τη κληρονομικότητα ?

 13. Στέλλα Post author

  Καλησπέρα George
  και πάλι θα πω πως εγώ δεν είμαι ειδική. Έχω κάποια εμπειρία επειδή ο Γιώργος έχει όντως δυσγραφία και περάσαμε διάφορα, αλλά σε καμία περίπτωση τόση ώστε να μπορώ να δίνω συμβουλές.
  Αυτό που κατάλαβα είναι πως η δυσλεξία δεν είναι ένα πράγμα συγκεκριμένο, αλλά στον κάθε ένα έχει διαφορετικά “συμπτώματα”. Είναι πολύς ο κόσμος που έχει κάποια μορφή δυσλεξίας και έχει μάθει να ζει με αυτή, χωρίς καν να το καταλάβει. Απλώς προσαρμόζεται κάπως. Μόνο εσύ λοιπόν είσαι αυτός που ξέρει αν οι δυσκολίες σου είναι τέτοιες που να αποτελούν πρόβλημα. Αν σε παρεμποδίζει κάπως, τότε ναι, ειναι πρόβλημα. Αν δε σε δυσκολεύει, τότε δεν έχεις κανένα πρόβλημα.
  Όσο για το κοριτσάκι σου μην αγχώνεσαι θα έλεγα. Αν πάει πρώτη δημοτικού και νομίζεις πως έχει κάποιο πρόβλημα, μίλα με τους δασκάλους της και μετά πήγαινε και για έναν έλεγχο. Όπως πολύ σωστά είπαν τα κορίτσια εδώ στα σχόλια (και τις ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί με βοήθησαν πολύ), μη βασίζεσαι στο “μου είπαν”, κάνοντας υποθέσεις. Ένας έλεγχος θα σε καθησυχάσει (αν χρειαστεί βεβαίως).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.