Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

The Hunger Games – η ταινία

Ακόμα δεν έχω καταφέρει να βγω από το βιβλίο και μάταια προσπαθώ να ξεκινήσω κάτι άλλο. Διψούσα για λίγη Katniss ακόμα και έτσι χάρηκα πολύ όταν μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε την ταινία. Μέγα λάθος…

Δεν ξέρω τι άποψη θα είχα για την ταινία αν δεν είχα διαβάσει το βιβλίο, ή αν είχε περάσει κάνας χρόνος. Τώρα απλώς μου φάνηκε, με μια λέξη, λίγη. Όχι κακή, αλλά λίγη. Και όσο και αν προσπαθούσα να ξεχάσω το βιβλίο και να μη συγκρίνω τα δυο σκηνή προς σκηνή και λέξη προς λέξη, δεν τα κατάφερα…

Με τους ηθοποιούς δεν είχα ιδιαίτερο πρόβλημα. Ο Peeta δε μου άρεσε (κοντός, χαζόφατσα και που είναι τα μπλε μάτια;;; ) και η Katniss μου φάνηκε πολύ μεγάλη.

Προφανώς για να γίνει η ταινία χρειάστηκαν συμβιβασμοί. Κάποιοι χαρακτήρες κόπηκαν και το ίδιο και κάποια γεγονότα, ενώ πρόσθεσαν σκηνές που δεν υπάρχουν στο βιβλίο. Αναρωτιόμασταν πως θα γινόταν μέσα στην ταινία να φανούν όλες οι σκέψεις που κάνει η Katniss στο βιβλίο και η απάντηση είναι πως απλώς δε γίνεται. Κάποιες τις έδειξαν μέσα απο εκφράσεις, κάποιες βαζοντας τους παρουσιαστές του παιχνιδιού να μιλάνε, αλλά τις περισσότερες απλώς δε τις βλέπεις. Αυτό κάνει την ταινία σαφώς πιο ρηχή και πιστεύω πως το κοινό δε μπορεί να καταλάβει πως σκέφτεται η Katniss και τι είναι αυτό που την ωθεί να φέρει όπως φέρεται.

Παρακάτω θα γράψω μερικά spoilers οπότε παρακαλώ μη διαβάσετε παρακάτω εάν δεν έχετε δει την ταινία.

Πολλές απο τις αλλαγές που έχουν γίνει πιστεύω πως καλα έγιναν, γιατί είναι ο τρόπος να σε κάνουν να καταλάβεις τι συμβαίνει γενικά στον κόσμο αυτό. Για παράδειγμα, όσα κάνει ο Haymitch όσο είναι οι άλλοι στο παιχνίδι.
Κάποια είναι για να διευκολύνουν τις επόμενες ταινίες, για παράδειγμα το ότι μας δείχνει τον Gale και τι αισθάνεται αυτός όσο η Katniss είναι στο παιχνίδι, ή ακόμα το τέλος του game master.
Κάποιες παραλήψεις ή συντμήσεις είναι γιατι, ok, δεν γίνεται να τα χωρέσεις όλα μέσα σε δυο ώρες. Και δεν έγινε και τίποτα, όπως πχ οι πιο σύντομοι θάνατοι ή η έλλειψη κάποιων χαρακτήρων.
Ομως κάποιες άλλες παραλήψεις πιστεύω είναι σημαντικές. Η πορεία της σχέσης της Katniss και του Peeta δεν φαίνεται καλά στην ταινία. Και άραγε κατάλαβε ο κόσμος γιατί ο Peeta ήταν με τους Careers; Δε φαίνεται το πως η Katniss επικοινωνεί με τον Haymitch για να προχωρήσει τη σχέση αυτη. Γίνεται μια προσπάθεια με τα χαρτάκια (η οποία πάσχει ελαφρώς αφού τα χαρτάκια θα μπορούσαν να τα διαβάσουν όλοι απο τις κάμερες), αλλά λείπει η μεγάλη επιβράβευση του κανονικού φιλιού, που κατά τη γνώμη μου θα το έκανε πιο σαφές. Και ενώ μου άρεσε το πως είχε στηθεί η αρένα, δεν έδειξαν τα τεράστια ζώα στο τέλος να έχουν τη μορφή των άλλων παιδιών, κάτι που προβάλλει την νοοτροπία του Capitol και του προέδρου.

Στην τελική μένει η λέξη που είπα απο την αρχή: λίγη. Καλή αλλά σε καμία περίπτωση τόσο δυνατή όσο το βιβλίο.

Update:

Κυκλοφόρησε το Honest Trailer της ταινίας. Αν δεν ξέρετε τι είναι αυτό, κάτι φοβεροί τύποι φτιάχνουν trailer για ταινίες όπως θα ήταν αν έλεγαν τα πράγματα όπως είναι. Και έκαναν ένα και για αυτή την ταινία, με το οποίο γέλασα απίστευτα και βεβαίως συμφωνώ απόλυτα!

Κατ’ αρχάς δάκρυσα από τα γέλια με το πρώτο κιόλας σχόλιο: “προετοιμαστείτε για την άσχημα σκηνοθετημένη μεταφορά σε ταινία, του βιβλίου/φαινόμενο για εφήβους που ΔΕΝ ασχολείται με γκέι βρυκόλακες”… Και βεβαίως συμφωνώ με όλα όσα λέει και για τους ηθοποιούς και για το τι ΔΕΝ έχει η ταινία (πχ πείνα….) Προσκυνώ λέμε!!!

4 thoughts on “The Hunger Games – η ταινία

  1. ΕΛΠΙΔΑ

    συμφωνώ και επαυξάνω….Η αλήθεια είναι οτι περίμενα την ταινία να είναι λίγη!! άλλωστε ποιό βιβλίο που γυρίστηκε σε ταινία ήταν καλό…Εμένα πάντως η Κatniss μου άρεσε…ο Peeta…χμμμ απλά λίγος…Και τα ζώα -παιδιά…λυπήθηκα που δεν υπήρχαν…το περίμενα να το δω…

  2. Γεωργία

    Εγω πάλι που είδα μόνο την ταινία ενώ μου άρεσε αρκετά με ψυχοπλάκωσε τόσο πολυ που χαιρομαι που δεν διάβασα τα βιβλία… 😛

  3. Στέλλα Post author

    Ελπίδα πάντα έχουμε την… ελπίδα πως θα δούμε έναν άλλο Άρχοντα των Δαχτυλιδιων… Μόνο που δε γίνεται…

    Gaitanaki έτσι νομίζω και εγω, πρέπει να αφήνεις να περάσει καιρός απο το ένα στο άλλο, για να μπορείς να το ευχαριστηθείς…

    Γιωργία και που να δεις τι γίνεται στα επόμενα….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.