Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Άμστερνταμ – τα μουσεία – Rijksmuseum

Το Άμστερνταμ έχει πάνω από πενήντα μουσεία, μουσεία για ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, από τα κλασικά μουσεία τέχνης και ιστορίας μέχρι μουσείο διαμαντιών, τατουάζ και φυσικά σεξ και μαριχουάνας. Εάν κάποιος πάει στο Άμστερνταμ σίγουρα πρέπει να επισκεφθεί κάποιο/α από αυτά. Άλλωστε και να μην το έχεις προγραμματίσει, σίγουρα θα βρεις ένα στο δρόμο σου τόσα που είναι!

Εμείς επιλέξαμε να πάμε σε τρια από αυτά. Και τα τρία ήταν εξαιρετικά. Στην αρχή έλεγα να κάνω ένα ποστ με τα τρια μουσεία, αλλά έχω τόσες φωτογραφίες και τόσα να πω, που δε γίνεται. Οπότε θα έχουμε ένα ποστ για το κάθε μουσείο…

Rijksmuseum

Δεν υπήρξε άνθρωπος στο Άμστερνταμ που να μη μας πρότεινε αυτό το μουσείο. Το πρώτο που μας πρότειναν, ή το πρώτο που μας ρώταγαν αν πήγαμε. Όχι άδικα. 4 όροφοι γεμάτοι εκθέματα από την ιστορία της Ολλανδίας, από το 1100μ.Χ. μέχρι το 1950.

Έξω από το μουσείο

Το digital χριστουγεννιάτικο δέντρο τους

Πίνακες ζωγραφικής, εκθέματα από τις αποικίες, βάζα και γυαλικά, έπιπλα… Μια μέρα δε σου φτάνει αν θέλεις να το δεις όλο με ησυχία. Εμείς κάτσαμε τρεις ώρες περίπου μέσα εκεί θαυμάζοντας τα εκθέματα, αλλά η αλήθεια είναι πως παθαίνεις ένα overdose από ένα σημείο και μετά και το μυαλό δεν μπορεί να επεξεργαστεί τίποτα άλλο. Βλέπεις θαυμάσια έργα μπροστά σου και δεν έχεις το κουράγιο να τα εκτιμήσεις.

Χαζεύοντας τα βάζα…

Χαζεύοντας τους πίνακες…

Game of Thrones

Αυτός ο εξαιρετικός κύριος αποκεφάλισε το γιό του επειδή δεν υπάκουσε σε μια εντολή του. Έτσι συνετίζουμε κυρίες και κύριοι τα τέκνα μας!

Το μουσείο είναι πλήρως ανακαινισμένο. Άνοιξε φέτος σε όλο του το μεγαλείο και ήμασταν τυχεροί. Έχει απλωσιά γενικώς, τα εκθέματα παρουσιάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχει καρτελίτσες που σου εξηγούν πολλές λεπτομέρειες σε διάφορα εκθέματα μέσα στον όροφο. Έχει αν θέλεις και audio guide (με ακουστικά) ή guided tours με διάφορα θέματα ανάλογα με το τι σε ενδιαφέρει, που κοστίζουν 5€ το άτομο. Δεν πήραμε, αλλά νομίζω θα έπρεπε να έχουμε πάρει.

Κανόνι

Μα ολόκληρο πλοίο μέσα στην αίθουσα; Και ας μην ήταν και αληθινό…

Night Watch – Rembrandt

The Threatened Swan – Jan Asselijn

Είδαμε πολλούς πίνακες που μας άρεσαν πολύ. Η αγαπημένη μου αίθουσα όμως ήταν αυτή από τις αποικίες, με κορυφαίο το Javanese marketplace, που έχει 154 φιγούρες φτιαγμένες από ζύμη ψωμιού! Όλες διαφορετικές, με απίστευτη λεπτομέρεια.

Μπορούσες να περάσεις ώρες εξερευνώντας τις λεπτομέρειες

Δυστυχώς δεν καταφέραμε να πάρουμε φωτογραφία καλή τις λεπτομέρειες.

Να σημειώσω επίσης πως υπάρχει γκαρνταρόμπα στην είσοδο του μουσείου, όπου αφήνεις τσάντες και παλτά, δωρεάν. Backpacks  δεν επιτρέπονται έτσι κι αλλιώς μέσα στο μουσείο. Αφήσαμε εκεί τα πάντα και γι αυτό δεν είχα τηλέφωνο μαζί μου και δεν μπορούσα να επικοινωνήσω με τον Κωνσταντίνο όταν χαθήκαμε κάποια στιγμή. Προσοχή λοιπόν, να είστε σίγουροι πως έχετε κανονίσει κάτι με τους υπόλοιπους της παρέας για την περίπτωση που χαθείτε.

Η είσοδος κοστίζει 15€, ενώ τα παιδιά μπαίνουν δωρεάν. Υπάρχει χώρος να φας κάτι, αλλά δεν μπορώ να πω ούτε για το φαγητό, ούτε για τις τιμές, γιατί είχε ουρά που περίμενε για να κάτσει σε τραπέζι και δεν μπήκαμε στον κόπο να περιμένουμε.

Σίγουρα το προτείνουμε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.