Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Άμστερνταμ – τα μουσεία – Nemo

Άλλο ένα μουσείο που μόλις μας έβλεπαν με παιδιά έλεγαν πως πρέπει οπωσδήποτε να πάμε. Μέχρι και ο καθηγητής μαθηματικών του Γιώργου του είχε πει να πάμε εκεί. Άρα δεν υπήρχε περίπτωση να το αφήσουμε!

Όψη του Nemo από το κανάλι, το βράδυ.

Οι σκάλες σε πάνε στην ταράτσα που έχει καφετέρια. Όχι για αυτό τον καιρό…

Το Nemo είναι μουσείο πειραμάτων και επιστήμης. Ένα μουσείο στο οποίο τα παιδιά ΠΡΕΠΕΙ να αγγίζουν τα εκθέματα! Είχαμε πάει σε αντίστοιχο μουσείο στο ταξίδι μας στην Αγγλία. Αν και εκείνο μας είχε φανεί τεράστιο, αυτό εδώ το έκανε να φαίνεται μικρούλι!

Ήμασταν έξτρα τυχεροί γιατί το Nemo γιόρτασε τις μέρες που ήμασταν εκεί τα 90 του χρόνια. Στην έρευνα που είχα κάνει πριν φύγουμε είχα δει πως η γιορτή θα ήταν την Κυριακή 8 του μήνα και κανονίσαμε να πάμε εκείνη τη μέρα. Επειδή γιόρταζαν τα 90 χρόνια, το εισητήριο είχε 0,90 λεπτά (αντί των 13,50 που έχει κανονικά για όλους άνω των 4 χρ.), ήταν ανοιχτό από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, είχε ποπ κορν με 0,90 λεπτά κλπ Έτσι μας κόστισε ελάχιστα η επίσκεψή μας σε αυτό το τέλειο μουσείο!

Άποψη του πρώτου ορόφου

Άποψη του δεύτερου ορόφου

4 όροφοι λοιπόν, σε ένα χώρο που μοιάζει με καράβι, γεμάτοι εκθέματα γύρω από τη φυσική και τις επιστήμες. Πειράματα που τα παιδιά καλούνται να αγγίξουν, να δοκιμάσουν, να δουν πώς δουλεύουν. Δίπλα σε κάθε πείραμα, στο πάτωμα, είχε τον τίτλο και μια μικρή ερώτηση (πχ γιατί το ένα κυλάει πιο γρήγορα από το άλλο) και από πάνω, κρεμασμένη από το ταβάνι, ήταν μια ταμπελίτσα με την εξήγηση, στα Ολλανδικά και στα Αγγλικά.

Εδώ το πείραμα

Κι εδώ η εξήγηση

Άπειρα πειράματα που σε καλούσαν να τα δοκιμάσεις και να δεις πώς λειτουργούν οι νόμοι της φυσικής και της μηχανικής, εργαστήριο όπου έβαζες λευκή στολή και γυαλιά (αν χρειαζόταν) και έκανες πειράματα (εμείς είδαμε γιατί η μαγειρική σόδα βοηθάει τα κέικ να φουσκώνουν και η Ιωάννα είδε τι κάνει το αλάτι στον πάγο)

Πώς οι τροχαλίες μας βοηθούν να σηκώνουμε περισσότερο βάρος

Είμαστε άπειροιιιιιιι

Επιστήμονες κανονικοί

Είχε επίσης ολόκληρο τμήμα για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα των εφήβων, πληροφορίες για το τι γίνεται στο σώμα μας όταν καταναλώνουμε αλκοόλ ή ναρκωτικά και ένα κομμάτι για το σεξ (έπρεπε να είσαι πάνω από 12 για να μπεις εκεί).

Fact!!!!

Mείναμε 7 ολόκληρες ώρες εκεί μέσα πριν εντέλει πούμε πως κουραστήκαμε. Βεβαίως δεν είδαμε τα πάντα και δε τα δοκιμάσαμε όλα, αλλά είδαμε πολλά, μάθαμε πολλά και σίγουρα το συστήνουμε!

Μέσα στο χώρο υπάρχουν 2-3 καφετέριες με σάντουιτς και χυμούς (4€ το σάντουιτς) και νομίζω πως μπορείς να φέρεις και το δικό σου φαγητό, το οποίο όμως καταναλώνεις σε ειδικούς χώρους. Υπάρχουν lockers στην είσοδο για να αφήσεις πράγματα και μπουφάν αν θέλεις. Βάζεις μισό ευρώ για να ανοίξουν, αλλά το παίρνεις πίσω όταν φύγεις.

5 thoughts on “Άμστερνταμ – τα μουσεία – Nemo

 1. Μαρία

  Με αφορμή αυτά τα τελευταία σας ποστ από το το ταξίδι που είναι τόσο ενδιαφέροντα και δίνουν και σε εμάς την ευκαιρία να απορροφήσουμε έστω και ελάχιστες από τις εμπειρίες που αποκτήσατε εκεί,αποφάσισα να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τη σελίδα σας,πράγμα που ήθελα να κάνω εδώ και καιρό 🙂
  Επισκέπτομαι εδώ και αρκετούς μήνες το blog σας και πραγματικά είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες σελίδες που έχω ανακαλύψει,παρ’όλο που το περιεχόμενό της ως blog είναι κάτι πιο προσωπικό και ιδιαίτερο!
  Κάποιες αναρτήσεις σας περιέχουν τόσες πολλές εμπειρίες,που είναι μεν προσωπικές,αλλά ταξιδεύουν ταυτόχρονα και εμάς και άλλες είναι απλώς γεγονότα της καθημερινότητάς σας,που επίσης είναι τόσο ενδιαφέροντα…Πραγματικά χαίρομαι να διαβάζω το blog σας και εύχομαι να συνεχίσει να είναι γεμάτο από αυτήν την e-ζεστασιά ..! 🙂
  Υ.Γ. : νομίζω ότι χρειάζεται να αναφέρω πως είμαι ελάχιστα μεγαλύτερη από τα παιδιά σας (είμαι στη Β’ Λυκείου),πράγμα που σημαίνει πως παραδόξως -(παραδόξως γιατί σε αυτή την ηλικία δεν υπάρχει ούτε αρκετός χρόνος αλλά ούτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τέτοιου είδους δραστηριότητες,όπως ανάγνωση προσωπικού blog κλπ)- η σελίδα σας έχει κερδίσει και νεαρούς αναγνώστες!!
  Καλή συνέχεια!!

 2. Στέλλα Post author

  Μαρία δεν ξέρεις πόσο με έκανες να χαρώ!
  Χαίρομαι πολύ που τα όσα γράφω ενδιαφέρουν… όλες τις ηλικίες! Και χαίρομαι που καταφέρνω να μεταφέρω και άλλους σε αυτό το ταξίδι μας, όχι το συγκεκριμένο του Άμστερνταμ, αλλά το μεγαλύτερο, αυτό το ταξίδι στο… άπειρο κι ακόμα παραπέρα.
  Σου εύχομαι καλές γιορτές και καλή δύναμη για το διάβασμά σου, γιατί ξέρω πως είναι δύσκολη περίοδος αυτή.
  Ελπίζουμε να παραμείνεις στην παρέα μας και μια μέρα να διαβάζουμε κι εμείς για τα δικά σου ταξίδια!

 3. Μαρία

  Να χαίρεστε,γιατί το καταφέρνετε πολύ καλά και αυτό είναι που με έκανε να θέλω τόσο να σας ενημερώσω για τον θαυμασμό μου για το blog.
  Ευχαριστώ πολύ!Να είστε καλά και επίσης καλές γιορτές!

 4. Μαρία

  Η Μαρία επέστρεψε, 4 χρόνια μετά, στο όμορφο αυτό blog και στο συγκεκριμένο post που της είχε κάνει εντύπωση τότε! Αυτή τη φορά ετοιμάζομαι για το ταξίδι μου στην Ολλανδία και εξακολουθεί να είναι πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σας!
  Παρακολουθώ ακόμα το ιστολόγιό σας, όταν μου βρίσκεται χρόνος!
  Να είστε καλά! 😀

 5. Στέλλα Post author

  Καλώς τη Μαρία! Έχεις τελειώσει πια το σχολείο και ελπίζω να είσαι καλά και κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί. Ο γιός μου είναι πλέον όσο ήσουν εσύ όταν έκανες το πρώτο σχόλιο…
  Να περάσεις πολύ καλά εύχομαι στην Ολλανδία, που είναι πολύ όμορφη. Είναι και ωραίος καιρός τώρα για να πας εκεί.
  Να είσαι καλά και να κάνεις πολλά όμορφα ταξίδια. Και αν αποφασίσεις να ξεκινήσεις κι εσύ ένα μπλογκ, να μας το πεις 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.