Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Άμστερνταμ – βόλτα στην πόλη

Αν ρωτήσεις τον Γιώργο τι του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στο Άμστερνταμ, θα σου πει “τα σπίτια και οι σκάλες”.

Χαρακτηριστική σκάλα

Το Άμστερνταμ είναι διαφορετικό από όλες τις άλλες πόλεις που έχω βρεθεί. Βασικός λόγος για αυτό, τα κανάλια. Η πόλη είναι χτισμένη κυριολεκτικά πάνω στο νερό. Το μπαζώσανε, κάνανε φράγματα και κανάλια και φτιάξανε μια πόλη εκεί που πριν ήταν μόνο νερό. Τα κανάλια ήταν ο κύριος τρόπος μεταφοράς υλικών, οπότε ο χώρος που έπιανες από το κανάλι με το σπίτι σου ήταν ζωτικός και φυσικά φορολογούταν. Έτσι ο κόσμος, για να μην πληρώνει πολλά, έφτιαχνε ψιλόλιγνα κτήρια, πολύ στενά. Ως συνέπεια μέσα δε χωρούσαν να γίνουν πλατιές σκάλες, είναι ίσως χειρότερες και από τις σκάλες των καραβιών, και άρα δε γινόταν ούτε να ανεβάζουν τα πραγματά τους από εκεί. Έτσι έχουμε το άλλο στοιχείο των σπιτιών, που έχουν όλα ένα γάτζο στην κορυφή (για να ανεβάζουν με σκοινί από εκεί τα πράγματα), μεγάλα παράθυρα (για να μπαίνουν από εκεί τα πράγματα) και η όψη τους γέρνει ελαφρώς προς τα μπροστά (για να μη χτυπάνε τα πράγματα στους τοίχους). Μιλάμε πάντα για το κέντρο της πόλης, αν βγεις πιο έξω όλα αυτά που γράφω δεν ισχύουν (όχι τόσο δηλαδή).

Τα σπίτια γέρνουν και στο πάνω μέρος, εκεί στο τριγωνάκι, έχουν όλα τον γάτζο

Αν προσέξετε θα δείτε να σηκώνουν ένα χαλί με το σκοινί που είναι περασμένο στον γάτζο

Τα σπίτια πάνω στα κανάλια

Είναι πολύ όμορφα

Όλες τις ώρες

Στα σπίτια ο περισσότερος κόσμος δεν έχει κουρτίνες (ή και να έχει δεν τις κλείνει…). Η Σοφία λέει πως αυτό γίνεται γιατί ο κόσμος είναι περήφανος για το πόσο ωραία είναι τα σπίτια του μέσα και θέλει να το δείχνει. Δεν ξέρω τον λόγο, αλλά είναι γεγονός πάντως πως ζουν μέσα στα σπίτια τους, τους βλέπει όλος ο κόσμος και δε τους νοιάζει καθόλου.

Αν δείτε απέναντι, τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν κουρτίνες

Η μετακίνηση βέβαια γίνεται κυρίως με ποδήλατα. Υπάρχουν ποδηλατόδρομοι παντού μια που κυκλοφορούν πάνω από 600.000 ποδήλατα!!! Είδαμε πάρκινγκ τριόροφο, ειδικό για ποδήλατα και μας είπαν πως δεν είναι και το πιο μεγάλο. Ποδήλατα παντού λοιπόν, σε κάθε καιρό, με κρύο, με χιόνι, με βροχή… Έχουν θέσεις για τα πιτσιρίκια ή καροτσάκια που μπαίνουν μπροστά και βάζουν μέσα ψώνια ή παιδιά (σκεπάζονται για περιπτωση βροχής).  Μαζί με ταποδήλατα, ανθεί βεβαίως και η κλοπή των ποδηλάτων. Κάθε χρόνο κλέβονται δεκάδες χιλιάδες ποδήλατα και γύρω στα 15.000 από αυτά ανασύρονται από τα κανάλια. Οι ντόπιοι λέει έχουν ένα ρητό που λέει πως τα κανάλια τους (που έχουν τρία μέτρα βάθος) είναι ένα μέτρο νερό, ένα μέτρο λάσπη και ένα μέτρο ποδήλατα…

Ένα μικρό δείγμα…

Ποδήλατο με καρότσι (ξεσκέπαστο εδώ)

ΚΑΙ φανάρια για τα ποδήλατα…

Ο άλλος τρόπος μετακίνησης είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έχουν πολύ καλή δημόσια συγκοινωνία, που έρχεται στην ώρα της και σε πάει παντού. Γενικά το αυτοκίνητο δε το προτιμούν και οι περισσότεροι δεν έχουν κιόλας. Είδαμε όμως ένα αυτοκίνητο ηλεκτρικό που φόρτιζε!

Και βέβαια είναι πολύ ωραίο και εύκολο και ασφαλές (αρκεί να προσέχεις να μην μπαίνεις στον ποδηλατόδρομο…) το να περπατάς στην πόλη. Είναι μικρή σχετικά και επίπεδη, οπότε μπορείς να περπατήσεις πολύ και να χαρείς με την ησυχία σου όλα τα ωραία γύρω σου, καθώς και τα εκατοντάδες μικρά μαγαζάκια που πουλάνε ό,τι μπορείς να φανταστείς.

Βόλτα βραδινή

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.